FOK!forum / Culinesse à gogo / Saucijzenbroodje maken?
F04zaterdag 4 juli 2009 @ 09:33
Ik kom regelmatig recepten tegen hoe je een saucijzenbroodje moet maken, maar dit is niet wat ik bij producten zoals in de bakkerij of in de supermarkt zie. Ik heb het thuis een aantal keer geprobeerd, maar meestal eindigde dit in een mislukking. Mij vraag is dus, weet iemand misschien wat het grote geheim is achter die producten van de bakkerij? Puur professionele apparatuur of ook ander recept?
F04zaterdag 4 juli 2009 @ 09:41
Jij bent vroeg wakker!
maupiezaterdag 4 juli 2009 @ 09:56
Saucijzenbroodjes heb ik zelf nog niet gemaakt, maar wel ik ervaring met andere bladerdeegbroodjes.
Zo heb ik zelf kipkerrie hapjes gemaakt.

Gewoon kipkerrie gemaakt.
Door de blender geflikkerd. (lijkt wel babyvoedsel daarna)
Bladerdeegvellen in 2'en gesneden en een lepeltje babydrap erop, en het resultaat was vele malen beter dan van de bakker.

Saucijs zal niet heel veel anders zijn. Ik zou het zelf gezien mijn kipkerrie ervaring niet van gehakt maken, maar van een biefstuk, bieflap, of hamlap oid maken, door de blenderhalen en dezelfde handelswijze aanhouden.
Papierversnipperaarzaterdag 4 juli 2009 @ 10:07
Ik zou eerst gehakt rullen (dan komt het vet er uit) en daarna pas inpakken in bladerdeeg.
neo2000zaterdag 4 juli 2009 @ 10:24
quote:
Op zaterdag 4 juli 2009 10:07 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ik zou eerst gehakt rullen (dan komt het vet er uit) en daarna pas inpakken in bladerdeeg.
Dan heb je misschien alleen kans dat het gehakt keihard uit de oven komt.. En dat wil je ook weer niet lijkt mij..
neo2000zaterdag 4 juli 2009 @ 10:26
http://www.smulweb.nl/1122697/koken/recept/Saucijzenbroodje
Paneermeel door het gehakt om het luchtig te houden..?
Papierversnipperaarzaterdag 4 juli 2009 @ 10:52
quote:
Op zaterdag 4 juli 2009 10:24 schreef neo2000 het volgende:

[..]

Dan heb je misschien alleen kans dat het gehakt keihard uit de oven komt.. En dat wil je ook weer niet lijkt mij..
Dan ben je gewoon een pruts-kok
mjanzaterdag 4 juli 2009 @ 15:54
quote:
Op zaterdag 4 juli 2009 09:33 schreef F04 het volgende:
Ik kom regelmatig recepten tegen hoe je een saucijzenbroodje moet maken, maar dit is niet wat ik bij producten zoals in de bakkerij of in de supermarkt zie. Ik heb het thuis een aantal keer geprobeerd, maar meestal eindigde dit in een mislukking. Mij vraag is dus, weet iemand misschien wat het grote geheim is achter die producten van de bakkerij? Puur professionele apparatuur of ook ander recept?
Wat ging er mis dan? Klopt de smaak niet? De structuur? Iets anders?
neo2000zaterdag 4 juli 2009 @ 16:43
quote:
Op zaterdag 4 juli 2009 10:52 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Dan ben je gewoon een pruts-kok
Een kok hoeft sowieso geen recepten te hebben om iets klaar te maken..
F04zaterdag 4 juli 2009 @ 17:27
quote:
Op zaterdag 4 juli 2009 15:54 schreef mjan het volgende:

[..]

Wat ging er mis dan? Klopt de smaak niet? De structuur? Iets anders?
De structuur en vorm. Die van de bakkerij is veel knapperiger, mooier en lekker qua smaak.
mjanzondag 5 juli 2009 @ 08:55
Ik gebruik zelf altijd dit recept (vegetarisch) als ik saucijzenbroodjes maak. Ik heb geen verstand van vlees, dus dat moet je zelf even uitzoeken, maar qua kruiden en structuur vind ik dit recept wel een aanrader. En altijd roomboterbladerdeeg gebruiken, dat smaakt ook beter dan goedkopere aftreksels.
Pacmaniaczondag 5 juli 2009 @ 22:12
quote:
Op zondag 5 juli 2009 08:55 schreef mjan het volgende:
Ik gebruik zelf altijd dit recept (vegetarisch) als ik saucijzenbroodjes maak. Ik heb geen verstand van vlees, dus dat moet je zelf even uitzoeken, maar qua kruiden en structuur vind ik dit recept wel een aanrader. En altijd roomboterbladerdeeg gebruiken, dat smaakt ook beter dan goedkopere aftreksels.
Is er niet een of andere light variant mogelijk? Roomboter lust ik wel maar krijg dikwijls maagzuur van roomboter in warme gerechten
lyolyrczaterdag 18 juli 2009 @ 18:40
Geen idee of het wat is: saucijzenbroodjes volgens het Fok!-kookboek
Trustenzaterdag 18 juli 2009 @ 21:55
Je moet sowieso geen gehakt (als in rundergehakt o.i.d.) gebruiken maar de vulling van een worst/saucijsje, die zijn al lekker gekruid. Dat leg/vouw je in een plakje bladerdeeg en druk dan de langere zijden vast met een vork. Tot slot bestrijken met een losgeklopt ei en eventueel versieren met sesamzaad. Laat de broodjes in 20 minuten gaar en bruin worden in een voorverwarmde oven op 220 graden...eet smakelijk!
RobinOokzaterdag 18 juli 2009 @ 22:04
Als je die dingen van de bakker/supermarkt lekker vindt, waarom zou je ze dan zelf willen maken?
lyolyrczondag 19 juli 2009 @ 02:05
quote:
Op zaterdag 18 juli 2009 22:04 schreef RobinOok het volgende:
Als je die dingen van de bakker/supermarkt lekker vindt, waarom zou je ze dan zelf willen maken?
Als je ooit zelfgemaakte ophebt, dan komt dat supermarktspul nog het dichtst in de buurt van vuilnis.
aceHighzondag 19 juli 2009 @ 09:43
Ik gebruik altijd dit recept: http://www.dekooktips.com/recepten/saus-br.htm
Erg lekker!
casper019zondag 19 juli 2009 @ 11:00
quote:
Op zaterdag 4 juli 2009 09:41 schreef F04 het volgende:
Jij bent vroeg wakker!
vroeg? ik was eral om 07u uit
RobinOokzondag 19 juli 2009 @ 11:47
quote:
Op zondag 19 juli 2009 02:05 schreef lyolyrc het volgende:
Als je ooit zelfgemaakte ophebt, dan komt dat supermarktspul nog het dichtst in de buurt van vuilnis.
Nou, dat is TS dus blijkbaar niet met je eens. Hij is juist op zoek naar die supermarkt/bakker-smaak.
Pietverdrietvrijdag 14 oktober 2011 @ 12:07
Had zin in saucijzenbroodjes, dus, heb 250 gram rundergehakt gemengd met 1 ei en wat gehaktkruiden en peper uit de molen, klein beetje paneermeel erdoor.
6 velletjes bladerdeeg genomen, op werkblad gelegd en laten ontdooien. Gehakt in zes delen verdeeld en worstjes van gerold, op het midden van de bladerdeegvelletjes gelegd en de sluitrand met wat losgeslagen ei ingesmeerd. Velletjes omgeslagen en met een vork het uiteinde van de plakrand wat gedrukt.
Bakpapier op een bakblik, broodjes er op, wat ei er op gekwast, versiert met wat kummelzaad en zwart maanzaad. Oven in op 175 graden hete lucht.
Ben benieuwd of het wat wordt.
Pietverdrietvrijdag 14 oktober 2011 @ 12:48
De smaak is volmaakt, Hoeveelheid gehakt per broodje is veel beter dan bij gekochte. Dus als je meer de gekochte wilt, verdeel het dan over tien velletjes bladerdeeg.
sammyd118vrijdag 14 oktober 2011 @ 12:56
Je kan het beste rundergehakt gebruiken, half om half vind ik persoonlijk het lekkerst maar niet in de saucijzen broodjes omdat half om half meestal wat vetter is en je bladerdeeg ook moddervet is. Maak je gehakt aan zoals je dat altijd doet maar gebruik in plaats van broodkruim of paneermeel soezen beslag. Veel succes!
Pietverdrietvrijdag 14 oktober 2011 @ 13:08
Heb er twee op en het was een goede lunch met een paar glaasjes melk. Manlief heeft er ook twee op en vond ze erg lekker, beter dan gekocht.
Karrel_Laaglawaaivrijdag 14 oktober 2011 @ 13:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 13:08 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb er twee op en het was een goede lunch met een paar glaasjes melk. Manlief heeft er ook twee op en vond ze erg lekker, beter dan gekocht.
Manlief? Een wereld stort voor mij in.
FranticDJvrijdag 14 oktober 2011 @ 13:59
Wat wij vroegah bij de bakker deden was idd paneermeel (en best veul ook) doosje gehakt doen..

En verder gewoon bladerdeeg een rol gehakt erin, en dan dubbelvouwen als een o\ zeg maar.. waarbij je de uiteinden open laat zodat het vet er uit kan. (door rijzen en bakken sluit dit zich weer enigszins)
Pietverdrietvrijdag 14 oktober 2011 @ 14:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 13:59 schreef FranticDJ het volgende:
Wat wij vroegah bij de bakker deden was idd paneermeel (en best veul ook) doosje gehakt doen..

En verder gewoon bladerdeeg een rol gehakt erin, en dan dubbelvouwen als een o\ zeg maar.. waarbij je de uiteinden open laat zodat het vet er uit kan. (door rijzen en bakken sluit dit zich weer enigszins)
Ik doe et net genoeg in om het ei wat te binden, het toevoegen van ei en paneermeel maakt het gehakt rul.
Fratzvrijdag 14 oktober 2011 @ 14:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 12:56 schreef sammyd118 het volgende:
Je kan het beste rundergehakt gebruiken, half om half vind ik persoonlijk het lekkerst maar niet in de saucijzen broodjes omdat half om half meestal wat vetter is en je bladerdeeg ook moddervet is. Maak je gehakt aan zoals je dat altijd doet maar gebruik in plaats van broodkruim of paneermeel soezen beslag. Veel succes!
Rudolph vd Veen maakte van de week ook saucijzenbroodjes.
Die zei dat je juist beter half om half gehakt kon gebruiken. Hij deed dit omdat het bladerdeeg in de oven toch erg droog kan proeven of zoiets.
Pietverdrietvrijdag 14 oktober 2011 @ 14:09
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 14:05 schreef Fratz het volgende:

[..]

Rudolph vd Veen maakte van de week ook saucijzenbroodjes.
Die zei dat je juist beter half om half gehakt kon gebruiken. Hij deed dit omdat het bladerdeeg in de oven toch erg droog kan proeven of zoiets.
Ik heb ze net met rundergehakt gemaakt en niets droog. Gebruik wel roomboterbladerdeeg. Maar voornamelijk, ik vind half om half of mett niet lekker in een saucijzenbroodje. Ik wil rundvlees proeven.
sammyd118vrijdag 14 oktober 2011 @ 14:11
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 14:05 schreef Fratz het volgende:

[..]

Rudolph vd Veen maakte van de week ook saucijzenbroodjes.
Die zei dat je juist beter half om half gehakt kon gebruiken. Hij deed dit omdat het bladerdeeg in de oven toch erg droog kan proeven of zoiets.
Ag zo heeft ieder zijn eigen maniertjes.Rundergehakt in combinatie met wat soezen beslag geeft een heerlijk luchtig mondgevoel en smaakt zeker niet droog.
#ANONIEMvrijdag 14 oktober 2011 @ 14:13
Brood geweekt in water daarna uitgeknepen door het gehaktmengsel heen ;)
sammyd118vrijdag 14 oktober 2011 @ 14:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 14:13 schreef teckna het volgende:
Brood geweekt in water daarna uitgeknepen door het gehaktmengsel heen ;)
Huh? Eerst in water weken? waarom. Het brood of paneermeel in de gehakt dient om het vet op te nemen zodat je vet in het gehakt blijft tijdens het bereiden. Zo krijg je een lekkere zachte bal ipv een droge.Als er al water inzit heeft dit geen zin.
Pietverdrietvrijdag 14 oktober 2011 @ 14:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 14:13 schreef teckna het volgende:
Brood geweekt in water daarna uitgeknepen door het gehaktmengsel heen ;)
Waarom zou je het gehakt zo willen strekken? Als je ze op het station verkoopt kan ik me dt nog voorstellen, maar als je ze voor jezelf bakt wil je het toch zo lekker mogelijk?
Riannzaterdag 15 oktober 2011 @ 19:04
Goed idee om ook eens een keertje zelf te maken
Pietverdrietzaterdag 15 oktober 2011 @ 19:14
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2011 19:04 schreef Riann het volgende:
Goed idee om ook eens een keertje zelf te maken
We Hebben de twee die van gisteren over waren vanmorgen opgegeten, nog steeds lekker, maar niet zo goed als gisteren.
Dus, voor optimaal resultaat, zoveel bakken als je eet, en beter ongebakken invriezen dan gebakken bewaren.
Amtheziadonderdag 20 oktober 2011 @ 17:50
Hmm dit ga ik van het weekend ook eens maken! Lijkt me heerlijk :D
MaximusTGdonderdag 20 oktober 2011 @ 18:46
Ik heb nog een digitale versie van een oud boekje dat van mn opa is geweest ; calve recepten voor de bakkerij, moet je wel even een Djvu viewer downloaden. Dacht dat daar ook een saucijzenbroodjes recept in stond.
Hoop dat dit zo werkt vanaf mn telefoon, anders pas ik zsm de link aan:

http://db.tt/zA6jgI6T
QuasaR78vrijdag 21 oktober 2011 @ 10:58
quote:
1s.gif Op donderdag 20 oktober 2011 18:46 schreef MaximusTG het volgende:
Ik heb nog een digitale versie van een oud boekje dat van mn opa is geweest ; calve recepten voor de bakkerij, moet je wel even een Djvu viewer downloaden. Dacht dat daar ook een saucijzenbroodjes recept in stond.
Hoop dat dit zo werkt vanaf mn telefoon, anders pas ik zsm de link aan:

http://db.tt/zA6jgI6T
Het recept staat er inderdaad in, afbeelding 89 (blad 87) uit het boek.
RedAlertvrijdag 21 oktober 2011 @ 11:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 oktober 2011 14:13 schreef teckna het volgende:
Brood geweekt in water daarna uitgeknepen door het gehaktmengsel heen ;)
Ik ken wel panade maar dat is vb witbrood zonder korst in melk geweekt.
Red_85vrijdag 21 oktober 2011 @ 11:15
Ik heb dit een paar weken geleden gemaakt met (lams)kebabgehakt van de islamitische slager. Goddelijk! En dat met 'gewone' koopmans bladerdeeg. Niet te droog, niet te vet, goede bite. in De middag als lunch en savonds als late night snack de laatste. Die was ook nog goed, maar net zoals die van Piet, niet optimaal meer.

(Kom maar met de flauwe woordgrappen, islam/ goddelijk)
MaximusTGvrijdag 21 oktober 2011 @ 11:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 oktober 2011 10:58 schreef QuasaR78 het volgende:

[..]

Het recept staat er inderdaad in, afbeelding 89 (blad 87) uit het boek.
Ah, zie je wel, zie het nu zelf ook. Recepten voor de korst staan voorin. Vind het wel een grappig boekje. Tis natuurlijk vooral om Calve producten te promoten. Dat Biskien wat ze gebruiken is 100% vet, werd vooral veel gebruikt in bakkerijen voordat koelkasten gemeengoed waren.
Zelf ook maar een keer doen, ook het deeg. De vleesvulling is niet echt interessant natuurlijk. Die in het Calve boekje is rund en varken en brood, maar das logisch, dat gaat om de centen ;).