abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_69550606
quote:
Hoe komen woningcorporaties zo rijk?
Woonbron kon cruiseschip SS Rotterdam makkelijk betalen

29-05-2009 | Gepubliceerd 14:28
29-05-2009 | Laatst bijgewerkt 17:01

Woningcorporaties hebben hun huizenvoorraad voor veel te weinig geld in hun boeken staan. Hierdoor levert het verkopen van huurwoningen zoveel extra financiële ruimte op dat er geld genoeg is om sportwagens met chauffeur, huizen in Spanje of wel ja, een cruiseschip te kopen.


De staatsschuld van de overheid is nu 300 miljard en met de derde dinsdag van september worden we opnieuw door de mangel gehaald, toch is er een publieke partij in Nederland die van gekkigheid niet weet wat ze met het geld moeten doen.
Dit geld is bijeengekomen doordat de staat subsidies en zeer goedkope grond ter beschikking te stelde om de woningnood op te lossen.
Publiek geld dus.

De waarde van de bezittingen minus de schulden is 320 miljard euro ofwel 7 x de gasbel in slochteren
Deze onderzoeker heeft de oplossing, : Fors afromen
quote:
Maar is dit geld er ook echt?
"Nou, woningbouwverenigingen kunnen natuurlijk niet in één keer al hun huizen verkopen en zo al het geld cashen. Gemiddeld verkopen zij per jaar een kleine 15.000 woningen. In 2007 leverde dit 2 miljard euro op, terwijl deze woningen op papier - uitgaande van 37.000 euro per huis - maar 0,5 miljard waard waren. Die overige 1,5 miljard kregen woningcorporaties in feite dus zo in hun handjes. Daarmee konden ze doen wat ze wilden, cruiseschepen kopen bijvoorbeeld."

Maar woningcorporatie Woonbron raakte wel in de financiële problemen vanwege de aankoop van de SS Rotterdam, toch?
"Ja, maar dat kwam omdat de publieke opinie er overheen kwam en de corporatie haar uitgaven niet kon verantwoorden. Het bedrag waarvoor Woonbron het schip inging, valt in het niet bij het bedrag waarmee het bezit van deze woningbouwvereniging sinds de verzelfstandiging van de corporaties in 1995 gestegen is. Volgens onze berekeningen is het bezit van Woonbron sindsdien ruim 3 miljard euro meer waard geworden."

Wat moet er volgens u gebeuren nu?
"Of de woningen moeten tegen een reëlere waarde in de boeken komen te staan, of de winsten die corporaties behalen met de verkoop van huizen, moet door de overheid worden afgeroomd. Zolang dat niet gebeurt, voelen corporaties onvoldoende druk om op de kleintjes te letten. Door woningen te verkopen is er altijd een mogelijkheid aan extra geld te komen."
pi_69550949
Het is ook gewoon tuig.
pi_69552374
37.000 euro per huis, wauw. Dan moest ik toch eens een andere makelaar zoeken dan voor mijn volgende huis.
pi_69552868
quote:
Op zaterdag 30 mei 2009 13:03 schreef McKillem het volgende:
Het is ook gewoon tuig.
Deze woningbouwverenigingen zijn door de VVD geprivatiseerd io overkoepelend orgaan corporaties AEDES, ofwel het zal heel lastig zijn om ooit nog aan dat geld te komen, hoe van der laan ook probeerd het een en ander terug te draaien zoals het stiekem verdwijnen van hele woonblokken in andere BV's

[ Bericht 11% gewijzigd door henkway op 30-05-2009 15:05:07 ]
pi_69555591
Het geld moet niet naar de overheid maar ze zouden het moeten investeren in nieuwe woningen in de Randstad. Als jongere met een goed inkomen is het vrijwel onmogelijk om redelijke woonruimte te krijgen.
pi_69555705
quote:
Op zaterdag 30 mei 2009 16:58 schreef Stokkie_ het volgende:
Het geld moet niet naar de overheid maar ze zouden het moeten investeren in nieuwe woningen in de Randstad. Als jongere met een goed inkomen is het vrijwel onmogelijk om redelijke woonruimte te krijgen.
De overheid (ambtenaren) wil niet meer bouwen, jammer want het is een prima manier om de economie te stimuleren met een enorme spinoff.

Als de overheid alle winst opeist dan zal men wel willen herinvesteren

De privatisering van de woningbouwverenigingen is wel de grootste mislukking op het gebied van "marktwerking" ooit, met een gigantische kapitaalvernietiging
pi_69555927
Er zijn veel woningbouwverenigingen die zo goed als failliet zijn hoor.

Woonplus Schiedam bijvoorbeeld. Woonplus heeft zo onverantwoord met geld lopen smijten dat ze nu heel veel huizen moeten verkopen, omdat ze anders niks meer kunnen. Je moet niet vergeten dat er ook in dat wereldje een managerscultuur heerst waarbij het niet uitmaakt hoe goed de manager is, zolang je zaken kan verkopen om de balans er goed uit te laten zien hoef je je beleid niet te veranderen.

Het is overigens niet anders dan de gemeente Schiedam. Die hebben bijv. de NUTS bedrijven verkocht en allerlei andere zaken om zo aan het eind van het jaar te kunnen pronken met een gezonde balans. Yeah, right.

Mooi van buiten, rot van binnen.
pi_69559895
quote:
Op zaterdag 30 mei 2009 17:17 schreef Hamilcar het volgende:
Er zijn veel woningbouwverenigingen die zo goed als failliet zijn hoor.
Daar gaat het juist om, de woningen staan op de balans voor 24.000 euro per stuk
De werkelijke waarde is 175.000 euro per stuk
quote:
"In 2004 zijn woningcorporaties overgestapt op een andere manier van waarderen. Sindsdien staan corporatiewoningen op de balans tegen hun zogenoemde volkshuisvestelijke exploitatiewaarde. Deze waarde staat gelijk aan de cash die de corporatie nog met de verhuur van een woning denkt te kunnen verdienen (de huuropbrengst - de beheerskosten en de kosten voor onderhoud). Op basis hiervan kwamen corporaties eind 2007 uit op een totale waarde van hun bezit van 90 miljard euro. Dat komt neer op 37.000 euro per woning."

En dat is ver onder de marktprijs stelt u?
"Ja, ga je bij het bepalen van de waarde van huizen van corporaties uit van hun WOZ-waarden dan kom je uit op een totale waarde van zo'n 380 miljard, wat overeenkomt met 174.000 euro per woning."
Alhoewel het uiteraard beter zou zijn als er met dat geld herinvesteringen werden gedaan in woningbouw, dat is ook goed voor de economie

[ Bericht 11% gewijzigd door henkway op 30-05-2009 20:46:17 ]
pi_69560491
quote:
Fraude bij SWZ groter dan gedacht

De in 2002 aan het licht gekomen fraudezaak rond de Zwolse woningcorporatie SWZ blijkt nog veel omvangrijker dan tot dusver was verondersteld.

Nu het strafrechtelijk onderzoek is afgerond, blijken 39 personen en bedrijven van fraude te worden verdacht. Het gaat daarbij om omkoping, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Bij het begin van het justitieel onderzoek, in april 2002, werd nog algemeen aangenomen dat de fraude zich had beperkt tot een groep van vier oud-medewerkers - onder wie een toenmalig directeur - en zo'n zes bedrijven. Nu moeten er in totaal vijftien verdachten voor de rechter verschijnen. Nog eens 24 verdachten hebben een schikking geaccepteerd, waarbij bedragen zijn betaald tot maximaal 35.000 euro.

De strafzaken dienen in juni en juli. Het aantal delicten dat op de tenlastelegging terecht is gekomen, is indrukwekkend. De vier oud-medewerkers worden verdacht van in totaal 125 strafbare feiten. De gedagvaarde ondernemers wordt het plegen van in totaal zestig delicten aangewreven. Het merendeel daarvan had plaats in de periode 1997-2001.

De oud-werknemers zouden bij het verstrekken van opdrachten aan aannemers opzettelijk giften hebben uitgelokt en aangenomen. Het gaat om geldbedragen,goederen of diensten zoals vakanties en verbouwingen aan de eigen woning. Ook gaat het om het opmaken en voorhanden hebben van valse facturen en het doen van onjuiste belastingaangiften.


Intern onderzoek, een accountants-onderzoek en onderzoek van 's rijks opsporingsdienst VROM-IOD, dat volgde op de publicatie, brachten vermoedens van fraude aan het licht. Daarop zette de Fraude-unit Oost van het openbaar ministerie - met de FIOD-ECD - een groot onderzoek in dat in april 2002 begon.

In het kader van dat onderzoek werden door ruim honderd opsporingsambtenaren huiszoekingen verricht in vijf woningen in Zwolle, Emmeloord, Dalfsen, Havelte en de gemeente Hoogeveen. Bovendien werden in zes bedrijfspanden in Zwolle, Hoogeveen, Genemuiden, en Rijssen invallen gedaan.

Bij die actie werd een grote hoeveelheid materiaal in beslag genomen, waaronder delen van de administratie. Het onderzoek richtte zich toen nog op drie voormalige medewerkers van de woningcorporatie in Zwolle. Daarbij ging het - voor alle duidelijkheid - niet om de drie managers die door de toenmalige directeur-bestuurder op een zijspoor werden gezet.

Die hadden geprobeerd zaken intern aan te kaarten maar werden op de keien gezet zonder dat de raad van commissarissen met ze gesproken had. Diezelfde raad van commissarissen kon niet anders dan de toenmalige directeur-bestuurder op non-actief te zetten en een interim-directie te benoemen.

Een van de eerste beslissingen van de interim-directie was om de miljoenen kostende verbouwing van het hoofdkantoor van SWZ te wijzigen. In het oorspronkelijke plan was een vleugel gereserveerd voor de directeur-bestuurder en zijn secretaresse, die de beschikking zouden krijgen over een 'opfrisruimte': een royale badkamer.

De secretaresse diende overigens in die tijd een - later gegrond verklaarde - klacht in tegen de directeur-bestuurder wegens seksuele intimidatie. De interim-directie maakte van de vleugel de bedrijfskantine voor vele tientallen werknemers. De bovenste verdieping die werd gebouwd en die eruit ziet als een vliegdekschip, bleek ook niet nodig: die werd verhuurd.

Woningstichting SWZ in Zwolle reageert geschrokken op de omvang die de fraudezaak rond de instelling heeft gekregen. Bijna veertig personen zijn betrokken geweest bij de misstanden.
Behalve de vier topmedewerkers van SWZ gaat het om leveranciers. Jarenlang werden onderling reisjes en verbouwing bedongen die op kosten van de stichting werden uitgevoerd. In juni en juli komen vijftien verdachten voor de rechter. Zowel SWZ als gemeente Zwolle heeft een zwarte lijst van bedrijven opgesteld, met wie ze geen zaken meer doen.

'Eindelijk kunnen we het verleden afsluiten en krijgt het recht z'n beloop.' De reactie van SWZ-directeur Eddy Veenstra is kort en krachtig. Hij wil naar de toekomst kijken.

Veenstra werkte bij de andere Zwolse woningbouwcorporatie - deltaWonen - toen de megafraude bij SWZ zich aandiende. Inmiddels zit er in het nieuwe managementteam van SWZ niemand meer die er 'toen' ook zat.

Ook Veenstra is geschrokken van de omvang van het grabbelen en graaien. Deze krant bracht gisteren naar buiten dat het Openbaar Ministerie 39 personen verdenkt van (belasting)fraude, valsheid in geschrifte en omkoping. Daarvan worden er vijftien vervolgd. De andere 24 krijgen een schikking die kan oplopen tot 35.000 euro.

Onder de verdachten zijn vier oud-werknemers van SWZ, onder wie de toenmalige directeur-bestuurder. De andere verdachten zijn voormalige leveranciers zoals aannemersbedrijven. SWZ en de belastingdienst zouden voor 500.000 euro zijn benadeeld, maar de schade voor de woningbouwcorporatie is veel groter. Niet alleen liep SWZ een forse deuk op, ook moest flink geld worden uitgegeven aan een accountantsonderzoek, interim-management en afkoopsommen voor de medewerkers die door de nu gedagvaarde ex-directeur werden ontslagen. Zonder het direct zo te stellen, wil Veenstra proberen iets van dat verloren geld terug te krijgen. 'Onze juristen zijn dat haarfijn aan het uitzoeken.'

Over wat er met de verdachten moet gebeuren, is Veenstra uiterst duidelijk. 'Er zijn vreselijke fouten gemaakt door mensen en die moeten daarvoor bestraft worden.' Veenstra kijkt ondertussen vooruit. 'We zijn nu een leuke corporatie die bovengemiddeld presteert. De fraude heeft er wel voor gezorgd dat we nu in Holtenbroek met een achterstand zitten. Daar moeten we nu een inhaalslag plegen.'

Vierentwintig bedrijven die werden verdacht van strafbare feiten, hebben een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie. De namen van de bedrijven blijven daarmee geheim.

De schikkingen verschillen behoorlijk: van honderd tot 35.000 euro. Aard, omvang en duur van de strafbare feiten zijn bepalend voor de hoogte van een schikkingsvoorstel van justitie. Het maakt nogal uit of een bedrijf een keer een klein strafbaar feit heeft gepleegd of dat een bedrijf langdurig meerdere zware strafbare feiten op zijn kerfstok heeft.

Bedrijven die schikken, blijven in ieder geval verschoond van publieke verantwoording - en publieke straf. Een onderdeel van het schikkingsvoorstel is dat de naam buiten de publiciteit blijft. Overigens geldt dat niet voor alle schikkingsvoorstellen. Bedrijven die zwaar over de schreef zijn gegaan en die een schikking van boven de vijftigduizend euro betalen, worden door justitie via een persbericht bekend gemaakt.

BOUWFRAUDE

Dit is een van de uitvloeisels van de ophef die ontstond toen bleek dat justitie in het geval van bouwfraude bij de aanleg van de Schipholtunnel zelfstandig en zonder veel ruchtbaarheid schikte met de bewuste bedrijven. Dat kan nu niet meer.

NASPEURINGEN

Overigens wordt niet met alle bedrijven in de SWZ-affaire geschikt: elf ondernemers moeten zich voor de rechter verantwoorden. Inmiddels is duidelijk wat het schadebedrag voor SWZ en de belastingdienst is, volgens de naspeuringen van justitie. Beide instellingen zijn 500.000 euro misgelopen. Het gaat dan om duidelijk herleidbare schade.

Daarin is bijvoorbeeld niet meegerekend de schade die voortvloeit uit het feit dat SWZ jaren met een interimdirectie heeft gewerkt, interim-managers in dienst had en een peperduur forensisch accountantsonderzoek heeft ingesteld.


Bron
If you have a problem, if no-one else can help, and if you can find them, maybe you can hire the A-Team
pi_69572079
Ik zit nu Buitenhof te kijken en dan zie je allerlei kleine bouw , verfbedrijven , klimaatbehandeling bedrijven en verdere spinoff, die klagen dat ze failliet gaan en mensen moeten ontslaan dat er een enorm gebrek aan huurwoningen is en dat de woningbouwverenigingen stikken in de miljarden.

Vooral na de bouwvak dreigt een ramp voor veel mensen

Wat is er nu logischer dat de regering landbouw grond ter beschikking stelt en die bedrijven werk geeft met geld van de woningbouwverenigingen ?
pi_69577325
Henkway, ik kan de schildersbedrijven begrijpen. Vroeger was het zo dat een schilder in de winter bijna geen werk had, omdat buiten schilderen nu eenmaal geen goed plan is in de winter. Er zit dan teveel vocht in datgene wat je schildert wat er uitkomt als het eenmaal een tijd droog is en het warm wordt. In mijn buurt hebben ze bijvoorbeeld doodleuk deze winter lopen schilderen en je merkt nu al dat veel van dat schilderwerk scheuren vertoont en er vocht bobbels te zien zijn hier en daar. De aannemer zal daarvoor waarschijnlijk alles opnieuw mogen laten doen .. maar ja, wat moet hij dan? Hij kan niet z'n jongens in de winter thuis binnen laten. Vroeger was dat anders geregeld.

Dit is slechts onderdeel van de hele puzzel .. maar er zit iets goed fout hehe.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')