FOK!forum / Culinesse à gogo / Kleine moeite, groot plezier
Isegrimzondag 24 mei 2009 @ 13:07
Er zijn van die gerechten die nauwelijks tijd kosten om te maken, maar waarmee je toch een geweldig resultaat behaalt.

Zo heb ik voor vanavond koffiecrémets gemaakt die letterlijk slechts tien minuten kostten. Recept komt uit mijn Franse kookboek en ik zal het hier later posten (voor nu blijft het nog even geheim omdat er fokkers komen eten ).

Doel van dit topic lijkt me duidelijk: post hier recepten die nauwelijks tijd kosten en die toch geweldig zijn!
Isegrimzondag 24 mei 2009 @ 13:34
Eén van mijn klassiekers die ik vaak maak als we een feestje hebben of gewoon bezoek:

Ontpitte dadels in ontbijtspek rollen, kwartiertje in de oven op 200 graden en voilà. Die vliegen er hier altijd in no time doorheen.
Pietverdrietzondag 24 mei 2009 @ 14:41
quote:
Op zondag 24 mei 2009 13:34 schreef Isegrim het volgende:
Eén van mijn klassiekers die ik vaak maak als we een feestje hebben of gewoon bezoek:

Ontpitte dadels in ontbijtspek rollen, kwartiertje in de oven op 200 graden en voilà. Die vliegen er hier altijd in no time doorheen.
Je kan ook seranoham gebruiken, en het verdient aanbeveling je dadels te wellen, dan worden ze sappiger, in zoete sherry bijvoorbeeld.
Je kan ze ook even kort bakken in een koekenpan ipv de oven gebruiken.
The_Hiveszondag 24 mei 2009 @ 16:54
als dit hetzelfde is, moet je het nog wel ruim voor tijd plannen maar qua werk idd wel snel klaar
quote:
Koffiecrémets met chocoladesaus

Posted by: Caroline on: 18 november 2007

* In: 44| Koken| Pudding| Recepten| zondag
* Comment!

250 g roomkaas naturel
250 ml room
4 el sterke koffie
80 g suiker
Voor de chocoladesaus:
100 g pure chocolade
50 g boter

Koffiecrémets met chocoladesaus

Bekleed vier timbaaltjes of potjes binnenin met kaasdoek en laat er genoeg doek over hangen om later over de crémets te kunnen vouwen.

Klop de roomkaas tot hij zacht is en roer er dan de room door. Voeg de koffie en de suiker toe en meng alles goed. Schep het mengsel in de timbaaltjes en vouw het kaasdoek erover. Laat ten minste anderhalf uur in de koelkast staan. Vouw dan het kaasdoek open, draai de crémets elk op een apart bord om en verwijder het kaasdoek.

Smelt de chocolade met de boter en 4 eetlepels water zachtjes in een steelpan. Roer goed zodat een glanzende saus ontstaat en laat die even afkoelen. Giet een beetje chocoladesaus over elke crémet.
Isegrimzondag 24 mei 2009 @ 17:10
quote:
Op zondag 24 mei 2009 16:54 schreef The_Hives het volgende:
als dit hetzelfde is, moet je het nog wel ruim voor tijd plannen maar qua werk idd wel snel klaar
[..]


Dat is 'm inderdaad. Er is alleen één probleem: ze worden niet stijf. Ik heb ze nu in de vriezer gezet in de hoop dat dat helpt. Ze staan al vanaf vanmorgen in de koeling en volgens het recept zou anderhalf uur genoeg moeten zijn...
Maeghanzondag 24 mei 2009 @ 17:23
Van de week een makkelijk voorgerechtje gemaakt omdat m'n bladerdeeg op moest: plakjes bladerdeeg ontdooien, lepeltje geitenkaas in het midden, walnootje erin drukken en een lepel honing erover. Puntjes naar elkaar toevouwen, even insmeren met losgeklopt ei en 20 minuutjes de oven in op 200 graden. Lekker hoor. En in die 20 minuten kun je lekker verder met je hoofdgerecht.
LeeHarveyOswalddonderdag 28 mei 2009 @ 13:01
Als verjaardagssnack een chorizo in plakken snijden, in een grote tapasschaal met rode wijn en knoflook, 10 a 15 minuten op 180 graden in de oven.
vaagseldonderdag 28 mei 2009 @ 14:08
Pesto. Zo makkelijk en zo verschrikkelijk lekker, helemaal vergeleken met die rotzooi uit een potje.
heiden6donderdag 28 mei 2009 @ 14:13
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 13:01 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Als verjaardagssnack een chorizo in plakken snijden, in een grote tapasschaal met rode wijn en knoflook, 10 a 15 minuten op 180 graden in de oven.
Mirjamdonderdag 28 mei 2009 @ 14:14
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 13:01 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Als verjaardagssnack een chorizo in plakken snijden, in een grote tapasschaal met rode wijn en knoflook, 10 a 15 minuten op 180 graden in de oven.
*onthoudt*
Raantjedonderdag 28 mei 2009 @ 14:16
Ik ga vanavond dit recept uitproberen (ik ben geen kookwonder... ):

Ingrediënten (voor 2 personen):
tagliatelle
4 gedroogde tomaatjes in olie
2 gewone tomaten (zonder zaadjes)
100 gram gerookte zalm
bekertje creme fraiche
2 el groene pesto
zout
cayennepeper
geraspte kaas

Bereiding:
Kook de tagliatelle beetgaar. Laat intussen de gedroogde tomaatjes uitlekken en snipper ze fijn. Snij zo nodig de zalm in kleine stukjes.
Verwarm de creme fraiche met de gedroogde tomaat en de pesto, af en toe roeren. Breng de saus op smaak met cayennepeper en zout, en voeg de blokjes tomaat toe.
Verdeel de zalm over twee borden en doe hierover de pasta en de saus, de zalm wordt zo vanzelf warm. Geraspte kaas erover strooien, en klaar!

Dit moet toch weinig tijd kosten lijkt me..!
vaagseldonderdag 28 mei 2009 @ 14:18
Oh en als snack is het heerlijk om cherrytomaatjes te vullen met pesto en die als hapje te serveren .
sangerdonderdag 28 mei 2009 @ 14:24
Een totilla warp, insmeren met kruidenkaas/kruidenboter en wat gerookte zalm erop. Even verwarmen in de oven en in porties snijden.

Mirjamdonderdag 28 mei 2009 @ 14:25
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 14:24 schreef sanger het volgende:
Een totilla warp, insmeren met kruidenkaas/kruidenboter en wat gerookte zalm erop. Even verwarmen in de oven en in porties snijden.

ook lekker;
wrap beleggen met carpaccio, rucola, pijnboompitjes en parmezaan
oprollen en in rolletjes snijden
sangerdonderdag 28 mei 2009 @ 14:28
En de pijnboompitjes nog even in de koekenpan vooraf doenb dan
Mirjamdonderdag 28 mei 2009 @ 14:28
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 14:28 schreef sanger het volgende:
En de pijnboompitjes nog even in de koekenpan vooraf doenb dan
uiteraard
Isdatzodonderdag 28 mei 2009 @ 14:50
Ik krijg honger van dit topic .
Isegrimdonderdag 28 mei 2009 @ 15:07
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 14:50 schreef Isdatzo het volgende:
Ik krijg honger van dit topic .
Dat geeft niet, want alles uit dit topic kun je binnen een half uurtje klaar hebben!
Isdatzodonderdag 28 mei 2009 @ 15:09
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 15:07 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Dat geeft niet, want alles uit dit topic kun je binnen een half uurtje klaar hebben!
Ook als je op stage zit ?
Isegrimdonderdag 28 mei 2009 @ 15:12
Theoretisch wel.
Isdatzodonderdag 28 mei 2009 @ 15:15
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 15:12 schreef Isegrim het volgende:
Theoretisch wel.
Ook als er hier alleen een magnetron en een afwasmachine is ?
Jurkdonderdag 28 mei 2009 @ 15:19
Ook lekker: Verse vijgen opensnijden (kruis aan de bovenkant), beetje gorgonzola in proppen, even in de oven tot de kaas gesmolten is, beetje balsamico erover en klaar .
Doet het altijd leuk als voorgerechtje of hapje.
Isegrimdonderdag 28 mei 2009 @ 15:26
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 15:15 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Ook als er hier alleen een magnetron en een afwasmachine is ?
-> Zalm uit de vaatwasser.
QazzaQdonderdag 28 mei 2009 @ 15:28
kaas
worst
chips
bitterballen
frikadellen
bier
Isdatzodonderdag 28 mei 2009 @ 15:28
.

Ze zien me hier al bezig zijn ja .
Pintermandonderdag 28 mei 2009 @ 15:29
Ovenpizza.

Ingredienten:
1 Ovenpizza

Stop de pizza in de oven. Ga de Donald Duck lezen. Haal de pizza na 12 minuten uit de oven.

Zo haute cuisine als ze komen
Isdatzodonderdag 28 mei 2009 @ 15:29
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 15:28 schreef QazzaQ het volgende:
kaas
worst
chips
bitterballen
frikadellen
bier
Ja dat was eigenlijk ook een beetje mijn lijstje .
DevilsAndDustdonderdag 28 mei 2009 @ 15:32
Ook een snel hapje: stokbrood in stukjes van ongeveer een cm dik snijden, besmeren met een beetje groene pesto, plakje jonge kaas erover heen, en even onder de grill zetten. Easy does it, en toch lekker!
LeeHarveyOswalddonderdag 28 mei 2009 @ 15:33
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 15:19 schreef Jurk het volgende:
Ook lekker: Verse vijgen opensnijden (kruis aan de bovenkant), beetje gorgonzola in proppen, even in de oven tot de kaas gesmolten is, beetje balsamico erover en klaar .
Doet het altijd leuk als voorgerechtje of hapje.
Vijgen met port, kaneel en suiker in de blender. Deze substantie even goed oplossen in een pannetje, zodat het 1 grote jam wordt. Hier je kaas in dippen.

Ook kant en klaar te koop voor iets van 6,50 euro voor een klein potje
ColdFeetdonderdag 28 mei 2009 @ 15:34
Ananasschijven (gewoon uit blik - neem Del Monte, die smaakt tenminste naar ananas) in een platte ovenschaal. Paar eetlepels sap erbij, wat bruine suiker erover. paar kleine klontjes boter erover verdelen.

Dan in de oven tot sap, suiker en boter een lekkere toffee-achtige saus zijn geworden. Eten met een bol ijs.
Is ook lekker met een klein snufje kardemom.
ColdFeetdonderdag 28 mei 2009 @ 15:35
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 15:33 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Vijgen met port, kaneel en suiker in de blender. Deze substantie even goed oplossen in een pannetje, zodat het 1 grote jam wordt. Hier je kaas in dippen.

Ook kant en klaar te koop voor iets van 6,50 euro voor een klein potje
Lijkt me erg lekker! Maar: vijgen in de blender Ik zou het niet over m'n hart kunnen verkrijgen, het zijn zulke mooie vruchten
motorbloempjedonderdag 28 mei 2009 @ 15:38
bruchetta's gemaakt van van die afbakbroodjes van de Euroshopper met wat olijfolie, zout en italiaanse kruiden. Bruchettamix erbij

of zelfgemaakte tzaziki met een lading Turks brood erbij
LeeHarveyOswalddonderdag 28 mei 2009 @ 15:51
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 15:35 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Lijkt me erg lekker! Maar: vijgen in de blender Ik zou het niet over m'n hart kunnen verkrijgen, het zijn zulke mooie vruchten
Dit kan ook prima met gedroogde vijgen van de turk, welke vaak al iets minder mooi zijn
ColdFeetdonderdag 28 mei 2009 @ 15:56
Goed punt
jakkopdonderdag 28 mei 2009 @ 16:20
Als toetje, handig als je geen vriezer hebt: bak roomijs half laten smelten, bokkepootjes verkruimelen en er door roeren, eten.
Isdatzodonderdag 28 mei 2009 @ 16:32
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 15:35 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Lijkt me erg lekker! Maar: vijgen in de blender Ik zou het niet over m'n hart kunnen verkrijgen, het zijn zulke mooie vruchten
Echt hè, wtf .

En ze wel eten zeker .
ColdFeetdonderdag 28 mei 2009 @ 16:33
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 16:32 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Echt hè, wtf .

En ze wel eten zeker .
Natuurlijk
Ewelinadonderdag 28 mei 2009 @ 16:33
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 16:20 schreef jakkop het volgende:
Als toetje, handig als je geen vriezer hebt: bak roomijs half laten smelten, bokkepootjes verkruimelen en er door roeren, eten.
In die categorie: roomijs laten ontdooien, speculaasjes verkruimelen en erdoor mengen en weer een uurtje de vriezer in.

Overigens vind ik een blender erg handig: smoothies zijn echt heerlijk En vrij snel klaar, zeker als je kant-en-klaar diepvriesfruit neemt. Ook geschikt voor cocktails.

Voor de rest moet ik bekennen dat mijn repertoire van snelle lekkere hapjes hier eigenlijk wel ophoudt. Enige wat ik nog kan bedenken is champignons gevuld met kruidenkaas of kruidenboter uit de oven. Champignons schoonmaken, steeltjes eruit halen en fijnhakken, knoflook eroverheen en mengen met kruidenboter en dat weer terugstoppen in de ontstane holte van de champignons. Daarna 10 minuutjes onder de grill.

Je kunt de champignons ook vullen met spinazie en kaas als je dat lekkerder vindt.

Anders kun je kleine pannenkoekjes bakken, maar daar ben je wel wat langer zoet mee. Of kleine gehaktballetjes maken.

Wat ook heerlijk is: gamba spiesjes. Als je lui bent kun je ook grote gepelde garnalen gebruiken. Gamba's marineren of kruiden naar keuze (ik gebruik meestal knoflook, en zeezout en bak ze dan in kruidenboter, of ik gebruik gember en zeezout), gamba's aan een spies rijgen en op de grill. Van tevoren even de stokjes in koud water leggen, dan branden die niet aan.
Isdatzodonderdag 28 mei 2009 @ 16:35
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 16:33 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Natuurlijk
En dan is 't niet zielig voor die arme mooie olijfjes ?
ColdFeetdonderdag 28 mei 2009 @ 16:38
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 16:35 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

En dan is 't niet zielig voor die arme mooie olijfjes ?
Nee, die gaan gewoon onder het mes
littledrummergirldonderdag 28 mei 2009 @ 18:14
men neme: zak tortilliachips, potje salsa, bakje sour cream,geraspte kaas en gesneden groene pepertjes.

alles bij elkaar ( op de sour cream na) eventjes opwarmen onder de grill minuutje of 8, dan kwak sour cream erop en op tafel zetten doet het hier altijd wel goed op verjaardagen ed.
Isegrimdonderdag 28 mei 2009 @ 18:39
quote:
Op zondag 24 mei 2009 17:10 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Dat is 'm inderdaad. Er is alleen één probleem: ze worden niet stijf. Ik heb ze nu in de vriezer gezet in de hoop dat dat helpt. Ze staan al vanaf vanmorgen in de koeling en volgens het recept zou anderhalf uur genoeg moeten zijn...
Zijn overigens nooit stijf geworden. Heb het recept exact gevolgd, dus waar het aan lag...?
Pietverdrietdonderdag 28 mei 2009 @ 18:49
quote:
Op zondag 24 mei 2009 17:10 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Dat is 'm inderdaad. Er is alleen één probleem: ze worden niet stijf. Ik heb ze nu in de vriezer gezet in de hoop dat dat helpt. Ze staan al vanaf vanmorgen in de koeling en volgens het recept zou anderhalf uur genoeg moeten zijn...
Recept deugt niet, ik zie zo wel dat het niet stijf wordt, wat dacht je ervan de slagroom stijf te slaan voordat je hem met de kaas mengt?
Je kan er (om te smokkelen) van die slagroomverstijver door doen, of gelatine oplossen in de koffie. Maar sowieso de slagroom slaan, daar zal de structuur ook beter van worden.
Qweadonderdag 28 mei 2009 @ 20:09
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 14:50 schreef Isdatzo het volgende:
Ik krijg honger van dit topic .
Ik wilde gaan zeggen "ik ook" maar toen kwamen mn brinkie en mn cakeje omhoog. Ik heb me misselijk gegeten

(verkapte tvp trouwens.)
Isegrimdonderdag 28 mei 2009 @ 20:25
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 18:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Recept deugt niet, ik zie zo wel dat het niet stijf wordt, wat dacht je ervan de slagroom stijf te slaan voordat je hem met de kaas mengt?
Je kan er (om te smokkelen) van die slagroomverstijver door doen, of gelatine oplossen in de koffie. Maar sowieso de slagroom slaan, daar zal de structuur ook beter van worden.
De gelatine had ik ook al bedacht. De smaak was wel errug lekker.
sangerdonderdag 28 mei 2009 @ 22:19
Ik heb ooit het recept (van Popocatapetl) gehad van de gefrituurde Jalapenopepers. Eens kijken of ik die nog ergens heb.
ColdFeetdonderdag 28 mei 2009 @ 22:37
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 18:14 schreef littledrummergirl het volgende:
men neme: zak tortilliachips, potje salsa, bakje sour cream,geraspte kaas en gesneden groene pepertjes.

alles bij elkaar ( op de sour cream na) eventjes opwarmen onder de grill minuutje of 8, dan kwak sour cream erop en op tafel zetten doet het hier altijd wel goed op verjaardagen ed.
Heerlijk, ja Ik eet het weleens als avondeten
littledrummergirldonderdag 28 mei 2009 @ 22:47
quote:
Op donderdag 28 mei 2009 22:37 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Heerlijk, ja Ik eet het weleens als avondeten

haha wij ook weleens als we echt nergens anders zin in hebben
Maeghanvrijdag 29 mei 2009 @ 10:55
Ik heb ook twee snelle erg lekkere pastagerechten die ik met enige regelmaat maak:

Tagliatelle met salami, kappertjes en rode wijn (2 grote eters)

Snijd plakken salami in reepjes of een hele worst in blokjes en bak de salami in een koekenpan (en giet die liter vet die eruit komt af, anders ben je salami aan het koken ipv bakken). Kook ondertussen de tagliatelle volgens aanwijzingen op de verpakking. Voeg naar smaak kappertjes toe aan de salami en giet er een beschaafd plensje rode wijn in (je moet geen al te natte bende in de pan hebben, want het gaat uiteindelijk door je pasta - vis moet zwemmen, pasta niet). Zeer eetbaar. Helemaal als je nog even een paar spiesjes met gegrilde groente erbij serveert (ook zo gebeurd - snijd groente naar keuze in flinke plakken, leg ze evt. een kwartiertje in een bakje met wat olie en kruiden als je zin of tijd hebt, rijg aan een spies en gooi onder de grill).

Pasta met salami en artisjokharten (2 grote eters)

Kook pasta volgens aanwijzingen op de verpakking. Snijd een salami in blokjes en bak deze in een pan (giet ook bij dit recept het vet af). Gooi er twee of drie in ringen gesneden lenteuitjes bij en een blik in kwarten gesneden artisjokharten. Mieter hier een pot tomatensaus (tomaten of tomaten/basilicum) doorheen. Meng als het warm is met de pasta. Gooi er voor het lekker nog een handje verse basilicum overheen. Et voila.
Fargovrijdag 29 mei 2009 @ 13:33
Verdorie, wat een hendig topic. Hier ga ik eens even meelezen...