Helaas doen er maar een paar het... heb je een linkje naar meer foto's hiervan?quote:Op dinsdag 13 oktober 2009 23:55 schreef Okiyoshi het volgende:
Even een paar foto's van verschillende concerten. (kwaliteit is achteruit gegaan door het uploaden helaas)
Slechtvalk:
[ afbeelding ]
Deuteronomium:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Slechtvalk:
[ afbeelding ]
Miseration:
[ afbeelding ]
Je kan een 18-200 gebruiken. Zeker met die diafragma's MAAR.... alleen als je buiten rondloopt op een festival oid en voldoende daglicht hebt. Binnen in een concertzaal wordt het errug lastig. Beste manier om erachter te komen is door het uit te proberen en je foto's hier eens te laten zienquote:Op woensdag 20 januari 2010 18:39 schreef 103720 het volgende:
Ener-G, een vraagje van een beginner, zijn zulke foto's alleen maar te maken met een dure lens? Voor zover ik het heb kunnen ontdekken zijn jouw foto's gemaakt met een 28.0-75.0 mm f/2.8 (en dat lijkt me een dure lens). Maar jouw foto's springen er zo ontzettend mooi uit qua kleur, contrast en scherpte dat ik me afvraag of dat ook met een goedkopere lens te doen is. Zelf heb ik de Nikon AF-S VR 18-200mm f/3.5-5.6 en heb ook wel wat concertfoto's gemaakt maar dat valt in het niet bij jouw foto's. Vandaar de vraag.
Valt mee, mijn Tamron 28-75mm F2.8 kost bijna de helft van jouw Nikkor 18-200VR. Het verschil is echter het diafragma, en omdat de 18-200 een superzoom is, moeten daar ook wat scherpte betreft compromissen gesloten worden. Voor concertfotografie is zo'n superzoom niet echt ideaal. VR heb je weinig aan omdat je onderwerp beweegt, en F3.5-5.6 is ook niet geweldig, als je wat inzoomt zit je al snel hoger dan F4.quote:Op woensdag 20 januari 2010 18:39 schreef 103720 het volgende:
Ener-G, een vraagje van een beginner, zijn zulke foto's alleen maar te maken met een dure lens? Voor zover ik het heb kunnen ontdekken zijn jouw foto's gemaakt met een 28.0-75.0 mm f/2.8 (en dat lijkt me een dure lens). Maar jouw foto's springen er zo ontzettend mooi uit qua kleur, contrast en scherpte dat ik me afvraag of dat ook met een goedkopere lens te doen is. Zelf heb ik de Nikon AF-S VR 18-200mm f/3.5-5.6 en heb ook wel wat concertfoto's gemaakt maar dat valt in het niet bij jouw foto's. Vandaar de vraag.
Vergeet het punt nabewerking dat Ener-G noemt ook niet.quote:Op donderdag 21 januari 2010 17:36 schreef 103720 het volgende:
Dank u voor de feedback.
Ik heb al wel geprobeerd om concertfoto's te maken met mijn 18-200 maar die vind ik te slecht om hier te tonen.
Naast deze 18-200 heb ik ook een 50mm 1.8 en daar heb ik het ook mee geprobeerd en dat was ook niet naar tevredenheid. Of, ik moet het anders zeggen, het leek nergens op in vergelijking met de foto's hierboven van Ener-g. Niet dat dat de maatstaf moet zijn, maar deze foto's springen er voor mij zo ontzettend mooi uit dat ik graag wou weten waar dat nu door komt.
Zal ook misschien wel een klein beetje te maken hebben met de concerten die je fotografeert. De 'concerten' waar ik ben geweest zijn concerten van een plaatselijk bandje zonder eigen belichting. Dus je bent afhankelijk van de belichting die er eventueel hangt in het plaatselijke cafe. En meestal is het dan ook nog zo dat die belichting boven/achter het podium hangt. Terwijl het bij (semi)-professionele bands en locaties het vaak zo is dat die belichting veel beter is en er ook van opzij en vooraf belicht wordt waardoor de bandleden beter uitgelicht zijn. Toch?
Mwoah, je bent heeel snel je scherpte kwijt imo...quote:Op donderdag 21 januari 2010 18:27 schreef ultra_ivo het volgende:
Wat sowieso qua nabewerking enorm scheelt is een programma als Noiseware. Daarmee kun je makkelijk je een veel hogere ISO waarde permitteren zonder dat de foto's ontoonbaar worden.
Showcase waardig.quote:Op woensdag 20 januari 2010 11:41 schreef Ener-G het volgende:
Nu eindelijk tijd gevonden om de set af te maken:
#1: Uiteraard veel woest gezwaai met lange haren
[ link | afbeelding ]
#2
[ link | afbeelding ]
#3: En weer in bedwang
[ link | afbeelding ]
#4: Gitarist brulde ook mee
[ link | afbeelding ]
#5: Danseres Claudia in actie tijdens een van de nummers
[ link | afbeelding ]
#6:
[ link | afbeelding ]
#7: Tijdens de laatste toegift ff bovenop de bar gaan zitten om over het publiek heen te kunnen schieten:
[ link | afbeelding ]
Hele set hier of bekijk de slideshow
Die ervaring heb ik bij Noiseware niet. Het verscherpen gaat trouwens beter als je eerst de ruis weghaalt en dan pas verscherpt.quote:Op donderdag 21 januari 2010 21:19 schreef freud het volgende:
[..]
Mwoah, je bent heeel snel je scherpte kwijt imo...
Mja, ik heb wat ruis weggehaald met een foto van een 7D met 70-200L, en dan vond ik het verlies aan scherpte echt niet best. Heb het met wat PS werk wel acceptabel gekregen, maar alleen door de ruisreductie op donkere vlakken te gebruiken, en niet op je onderwerp.quote:Op donderdag 21 januari 2010 21:53 schreef ultra_ivo het volgende:
[..]
Die ervaring heb ik bij Noiseware niet. Het verscherpen gaat trouwens beter als je eerst de ruis weghaalt en dan pas verscherpt.
Dat dusquote:Op donderdag 21 januari 2010 22:43 schreef didotcicero het volgende:
Oh en over die ruis: persoonlijk vind ik dat je daar bij concertfotografie niet te moeilijk over moet doen. Tis geweldig als de omstandigheden zo zijn dat je geen ruis hebt maar als je schiet op de grens van wat je camera aankan: so be it...
Daar kan ik niet in meegaan. Maar het kan eraan liggen dat ik Noiseware gebruik als een apart programma en niet als plug-in voor PS. Verder laat ik Noiseware tegelijkertijd ook verscherpen. Meestal zijn de foto's scherper na de bewerking in Noiseware dan ervoor.quote:Op donderdag 21 januari 2010 21:57 schreef freud het volgende:
[..]
Mja, ik heb wat ruis weggehaald met een foto van een 7D met 70-200L, en dan vond ik het verlies aan scherpte echt niet best. Heb het met wat PS werk wel acceptabel gekregen, maar alleen door de ruisreductie op donkere vlakken te gebruiken, en niet op je onderwerp.
Kijk wel uit met anti-shake, dat werkt alleen als je onderwerp stil zit, zoals een singer-songwriter oid. Anders werkt de anti-shake alleen maar averechts en wordt je onderwerp onscherp.quote:Heb je geen anti-shake in je lens/camera dan kun je op zoek naar een schouderstatief. Daarmee hou je genoeg bewegingsvrijheid over en het scheelt je toch 2-3 stops.
ik hou normaal gesproken niet van nutteloze plafonds e.d. maar dankzij het licht werkt het in deze foto wel. opzich goedquote:Op zondag 31 januari 2010 13:31 schreef Ener-G het volgende:
Eentje van de Amerikaanse band StrawGods, als voorprogramma van de Amerikaanse tribute band "The Perfect Tool" die voor een tourtje in Nederland waren:
[ link | afbeelding ]
quote:Op zondag 31 januari 2010 19:29 schreef ebeaydojraes het volgende:
Face Tomorrow - Marc's laatste optreden na 12 jaar met de band.
[ afbeelding ]
-
ow er is nog genoeg op komst voor Marc. Don't worryquote:
ow zoquote:
Roep maar, wat vinden we hiervan? Persoonlijk vind ik het minder storend als er een fotograaf met fatsoenlijk glas foto's staat te maken ten opzichte van bezoeker die met compact + flits continue de zaal in een wat witter licht zet. En dan zwijg ik maar over gillerige tienermeisjes die foto's van elkaar maken en daarbij een deel van het publiek verblinden.quote:Vanaf heden is het fotograferen met (semi) professionele foto- en filmapparatuur zonder accreditatie niet meer toegestaan in poppodium Doornroosje. Hiermee wil de zaal irritatie bij de bezoeker wegnemen en artiesten beschermen.
Publicitair medewerker Joris Holter legt uit dat het aantal hobbyfotografen de laatste jaren explosief is gestegen. “Bezoekers en artiesten worden gek van de lange lenzen, geflits en geklik. Er zijn tegenwoordig blogs enkel voor mensen om gratis binnen te komen bij concerten. Voor Doornroosje is het publiek het belangrijkst, dus voelen we ons genoodzaakt een strenger fotografiebeleid door te voeren.”
Publiek dat (semi) professionele foto- en filmapparatuur (onder andere fotocamera's met afneembare lenzen) zonder accreditatie meeneemt moet deze afgeven bij de garderobe. Fotografen met een accreditatie mogen enkel fotograferen tijdens de eerste drie nummers van het optreden, zonder flits. Het gebruik van pocketcamera's en mobieltjes door publiek is wel toegestaan, maar ook zij moeten na drie nummers stoppen. “Wij beseffen ons dat dit lastig te handhaven is, maar de dienstdoende stagemanager en bedrijfsleider gaan wel scherper optreden. We willen ook gewoon een signaal afgeven.”
Holter wijst er op dat blogs, magazines en andere media foto’s op kunnen vragen via de Doornroosje huisfotograaf. De regels gelden namelijk niet voor deze fotograaf die herkenbaar is aan een fotopas. Ook worden nog gewoon accreditaties afgegeven, maar er wordt wel strenger geselecteerd. “We kijken bijvoorbeeld naar relevantie. Als iemand van een hiphopblog wil komen fotograferen bij een folkconcert zullen we niet zo snel een accreditatie verlenen, maar bij Zwart Licht bijvoorbeeld wel.”
Ik vind dat ze dan fijn die huisfotograaf ook maar eens na drie nummers moeten wegtrappenquote:Op dinsdag 2 februari 2010 13:18 schreef EchnaDarr het volgende:
Bron: 3voor12
Fotografen zonder accreditatie niet meer welkom in Doornroosje
[..]
Roep maar, wat vinden we hiervan? Persoonlijk vind ik het minder storend als er een fotograaf met fatsoenlijk glas foto's staat te maken ten opzichte van bezoeker die met compact + flits continue de zaal in een wat witter licht zet. En dan zwijg ik maar over gillerige tienermeisjes die foto's van elkaar maken en daarbij een deel van het publiek verblinden.
Is een simpel verbod op flitsen niet voldoende?
Ook dat jaquote:Op dinsdag 2 februari 2010 13:42 schreef Tokus het volgende:
o ja, en voor een fatsoenlijke fotopit zorgen.
Da's idd irritantquote:Op dinsdag 2 februari 2010 13:44 schreef Ener-G het volgende:
Dat was toch altijd al zo in de grotere podia in NL?
1 tot 3 fotografen is zat, meer dan dat en het wordt irritant, zeker als ze ook nog het hele concert aan het fotograferen zijn.
Maar het valt me (als huisfotograaf) de laatste tijd ook wel op dat er steeds vaker vooraan een berg mensen zijn die bij een concert hun dslr uit willen proberen, waar ze vroeger met een compactje stonden.
Dan is de sfeer voor de gewone bezoeker die alleen maar een bandje komt kijken ook al snel verpest als er 10 mensen met een grote camera voor hun neus in het zicht blijven staan.
nee, dan krijg je weer dat alleen (en altijd dezelfde) bladen er staan, en is er sowieso geen kans voor de kleinere media. 3 nummers is meestal wel genoeg om foto's te maken. Hell, met goed licht is het ook goed mogelijk in 1 nummer (zoals onlangs bij Manowar het geval was).quote:Op dinsdag 2 februari 2010 13:44 schreef Ener-G het volgende:
Dat was toch altijd al zo in de grotere podia in NL?
1 tot 3 fotografen is zat, meer dan dat en het wordt irritant, zeker als ze ook nog het hele concert aan het fotograferen zijn.
ja, dat is irritant, voor bezoekers en band. Velen die daar staan hebben er niets te zoeken, behalve dat ze voor zichzelf even foto's willen schieten en ze dan op Flickr zetten. Zorg gewoon dat je in opdracht van een medium (blad, site) er staat. Dat trekt meer exposure dan de Flickr pagina waar alleen je vrienden en familie heel misschien kijken.quote:Maar het valt me (als huisfotograaf) de laatste tijd ook wel op dat er steeds vaker vooraan een berg mensen zijn die bij een concert hun dslr uit willen proberen, waar ze vroeger met een compactje stonden.
Dan is de sfeer voor de gewone bezoeker die alleen maar een bandje komt kijken ook al snel verpest als er 10 mensen met een grote camera voor hun neus in het zicht blijven staan.
Die mensen zijn ook bezoekers hoor. Het wordt pas irritant als ze gaan flitsen of mensen opzij duwen om een beter plaatje te krijgen. Maar er zijn net zo goed bezoekers zonder camera die vervelend zijn, overal doorheen praten, door het publiek heen willen om vooraan te staan...quote:Op dinsdag 2 februari 2010 13:44 schreef Ener-G het volgende:
[...]
Dan is de sfeer voor de gewone bezoeker die alleen maar een bandje komt kijken ook al snel verpest als er 10 mensen met een grote camera voor hun neus in het zicht blijven staan.
ik neem aan dat je de 3e alinea bedoelt. Als je 3 nummers camera's voor je neus hebt weet je dat ze daarna weg zijn. De fotografen hebben genoeg foto's, de band daarna geen lenzen direct vooraan het publiek. Iedereen blij (behalve de mensen die foto's maken voor op hun twitterdinges)quote:Op dinsdag 2 februari 2010 14:07 schreef Ener-G het volgende:
Tokus> Nu spreek je je met je 2e alinea tegen van wat je in de eerste zegt![]()
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |