sigme | zondag 17 mei 2009 @ 08:12 |
Hoi. Wegens overmatig veel eieren (drie per dag, dat tikt aan), zie ik mij genoodzaakt me te verdiepen in de kunst van het cakebakken. Nog nooit van m'n levensdagen gedaan. Ik heb een paar beperkingen: de oven is niet goed regelbaar, want houtgestookt en bakken kan pas ná het stoken, dus dat wordt: 1) stoken 2) wachten tot over juiste temperatuur heeft Tijdens de te-hete periode bak ik er een brood in ![]() 3) cake erin schuiven Terug naar de cake. Ik heb eieren (duh). Bloem, aardappelmeel (is aardappelzetmaal wat anders dan aardappelmeel? Nee toch?). Geen zelfrijzend bakmeel: losse baksoda. Ik heb géén citroen (of sap of schil), en geen vanille(suiker). In mijn 'De weg tot het hart' staat een recept voor rabarbercake en ik heb wel rabarber. Bovendien vond ik in een kast een fles amandelsiroop, en heb ik altijd wel drank, krenten/rozijnen en in dit geval zelfs een banaan. Dus het plan is: - 1 rabarbercake - 1 amandelsiroopcake - 1 in drank gewelde-rozijnencake met banaan. Van de rabarbercake heb ik een recept: gewoon cakebeslag, in bakblik doen, rabarberstukje van zo'n cm mannetje-aan-mannetje rechtop erin zetten. Amandelsiroopcake zal ik een klein beetje minder suiker indoen en dan wat siroop erbij en verder niks speciaals. Rozijnen/banaancake, zou het beter zijn de banaan te pureren of (kleine?) stukjes? En wordt de boel niet te nat door én gewelde rozijnen én banaan? Zou er dan wat extra bloem in moeten misschien? En zo te zien laat je cakebeslag niet rijzen, klopt dat? Gewoon baksoda door de bloem doen, beslag maken, in blik kiepen en in de oven schuiven? Moet dat zo snel mogelijk of mag het beslag ook best een tijdje uitrusten in dat blik? Iemand tips, truuks, op- of aanmerkingen en/of -vullingen? | |
Lienekien | zondag 17 mei 2009 @ 08:20 |
Van baksoda weet ik dat er een zurig ingrediënt in het beslag moet zitten om het juiste effect (luchtig maken van de cake) te krijgen. In ieder geval moet je een beslag met baksoda niet laten staan, maar direct gaan bakken. | |
sigme | zondag 17 mei 2009 @ 08:48 |
quote:Ow, da's niet zo mooi. Zou een drupje azijn mogen? Ik heb alleen maar keuze uit superzure Duitse Essig, zoetige balsamico en schoonmaakazijn ![]() Kan iemand alternatieven verzinnen? quote:Da's mooi om te weten ![]() | |
Lienekien | zondag 17 mei 2009 @ 09:12 |
Als je hier leest, zouden je siroop en fruit ook met de baksoda moeten reageren. En rabarber is ook al wat zurig. http://www.joyofbaking.com/bakingsoda.html Ik zou het gewoon proberen. Succes! | |
_Ophelia_ | zondag 17 mei 2009 @ 09:20 |
Cake "rijst" inderdaad in de oven tijdens het bakken, de oerhollandse boter, bloem, suiker en eieren cake gaat snel de mist in bij een verkeerde temperatuur. Karnemelk wordt overigens ook veel gebruikt als "zuur" ingrediënt. | |
sigme | zondag 17 mei 2009 @ 10:49 |
quote:Rabarber is behooorlijk tamelijk nogal zuur ![]() Ik heb de krenten te week gezet in witte wijn, want banaan zal toch niet veel zuur leveren. Bij de amandelsiroopcake zal ik een schepje yoghurt doen. | |
sigme | zondag 17 mei 2009 @ 16:28 |
De hoeveelheid beslag bleek voor twee cakes, niet voor drie (335gr ei / gelijke hoeveelheden suiker, boter, bloem). 3,5 theelepel baksoda erbij. Het resultaat valt me niks tegen, voor mijn eerste cakes ooit ![]() ![]() Linksvoor cake met rozijnen, rechtsvoor uit een springvorm: cake met rabarber (lekker!). Erachter een plat brood in een lasagneschaal, het vertekent een beetje raar op deze foto. | |
grizegrijn | zondag 17 mei 2009 @ 16:32 |
Aardappelzetmeel is wel wat anders dan aardappelmeel (in meel wordt de hele aardappel vermalen en in zetmeel alleen het zetmeel eruit gefilterd) maar volgens mij zijn de toepassingen wel gelijk. | |
_Ophelia_ | zondag 17 mei 2009 @ 16:33 |
Ziet er goed uit ![]() Hoe is de smaak? | |
sigme | zondag 17 mei 2009 @ 16:42 |
quote:Ik mis de citroen in de rozijnencake. Ik heb de rozijnen in witte wijn geweld, maar zo'n cake heeft echt dat friszure smaakje van citroen erbij nodig, kom ik nu achter. En hoewel er een scheepslading suiker in zit had het nog best zoeter gemogen (en ik ben geen zoetekauw). Die met rabarber is echt heel lekker, maar er had wel méér rabarber in gemogen. Volgens het recept moest er ook meer rabarber in (een kilo! op een 150gr ei/bloem/boter/suiker-beslag), maar ten eerste mag ik nog niet zoveel oogsten van de rabarberplant en ten tweede leek me dat wel héél veel natte prut in de cake, en ik heb ja nog helemaal geen verstand van cake. Bij nader inzien had ik me wel kunnen houden aan de 'Baedeker voor de huisvrouw'. | |
Lienekien | zondag 17 mei 2009 @ 16:46 |
Goed gelukt! Complimenten! | |
littledrummergirl | zondag 17 mei 2009 @ 16:50 |
ziet er lekker uit ![]() | |
ASSpirine | zondag 17 mei 2009 @ 16:53 |
Vandaag weet je wat je moet doen met je overschot aan eieren, en morgen dan? Elke dag cake maken lijkt me niet zo'n ideale oplossing ![]() Je kan je eieren ook breken en deze aan je kippen voeren dacht ik. | |
_Ophelia_ | zondag 17 mei 2009 @ 17:19 |
quote:Cake invriezen voor de winter? ![]() | |
sigme | zondag 17 mei 2009 @ 18:38 |
Eieren aan de kippen voeren vind ik niet zo wat. Hopelijk wordt er binnenkort wel een of meerdere broeds; dan is het probleem voorlopig weer opgelost (en volgend jaar verergerd). Cake invriezen, kan dat? Dat is trouwens ook geen oplossing: in de vriezer moeten de lammetjes ![]() Ik ga binnenkort ook maar eens zelf mayonaise maken. En een rondje langs familie doen, als een soort verlate paashaas. En Îles flottantes maken. En chocomousse. En nog veel meer. | |
_Ophelia_ | zondag 17 mei 2009 @ 18:40 |
Cake invriezen is heel goed te doen. Eiwitten kun je ook invriezen om er schuimpjes oid van te maken. Hoe het zit met eigeel weet ik niet. In quiche kun je trouwens ook aardig wat ei kwijt, misschien tijd voor een vriezer voor de kippen? ![]() | |
sigme | zondag 17 mei 2009 @ 18:44 |
quote:Dat is wel interessant. Gewoon kledderig eiwit of eerst stijfgeslagen? Die cake invriezen is ook best een handige tip, in de zomer is er wel ruimte in de vriezer, en kan ik niet vaak bakken (want de oven is ook de kachel, en het wordt hier zo wárm dan ![]() quote:Die ruimte is al gereserveerd, de helft van het broedsel is haan.. | |
_Ophelia_ | zondag 17 mei 2009 @ 18:50 |
quote:Gewoon kledderig. | |
ASSpirine | zondag 17 mei 2009 @ 20:18 |
quote:Ik snap wel dat het raar is, de kippen eten eigenlijk hun eigen nageslacht op (als die al bevrucht zouden zijn). Ik zou wel blij zijn als iemand me regelmatig verse eieren komt geven ![]() | |
Reese | zondag 17 mei 2009 @ 20:58 |
Die rabarbercake ziet er heerlijk uit! Die ga ik van de week ook eens maken. ![]() Ik zit hiet met zo'n zelfde eieren- én rabarberoverschot. Van de eieren heb ik trouwens vandaag banketbakkersroom gemaakt, dat is die gele pudding die in tompoucen zit. Vervolgens heb ik deze taart gebakken, maar de aardbeien vervangen door frambozen. Want van een aardbeienoverschot is voorlopig nog geen sprake. Ook al zegt Janneke Vreugdenhil van NRC Next dat het 'aardbeientijd' is, ik heb alleen nog maar bloemetjes in mijn planten. | |
sigme | zondag 17 mei 2009 @ 21:36 |
quote:In dat geval typ ik het recept nog even netjes uit. 150gr bloem, 150gr boter, 150gr suiker, 1 kg rode rabarbersteeltjes, 50gr suiker, de geraspte schil van 1 citroen, een paar lepels abrikozenjam (noot van sigme: ze zijn de eieren vergeten ![]() Snijd de rabarbersteeltjes in stukken van 3 cm. Was ze en bestrooi ze met de 50gr suiker en de geraspte citroenschil. Maak op de gewone wijze een cakedeeg en doe het in een beboterde springvorm. Zet dan de stukjes rabarber mannetje naast mannetje netjes rechtop in het deeg. Bak de cake in een matig warme oven ± 1 uur en leg er, als hij te donker dreigt te worden of als hij dreigt uit te drogen, een beboterd papier op. Neem de cake na volledige bekoeling uit de vorm en bestrijk de bovenkant met wat met warm water verdunde abrikozenjam. quote:Oh ja, dat moet ik ook eens maken ![]() quote:Heb je al wel frambozen dan? Ik heb wat rode aardbeien in de kas, en groene in sigme's moestuin, 2e jaar | |
Reese | zondag 17 mei 2009 @ 22:16 |
quote:Oh, wat lief, je schrijft het helemaal uit! Maar je had al ergens in het begin gezegd hoe het moest toch? Hoewel, dat rabarbardeel is nu helemaal duidelijk. Aangezien dit een caketopic is: mijn vaste recept is inderdaad ook gelijke delen bloem, suiker, boter en een aantal eieren, waarbij één ei 50 gram is. (Wat een rare zin). quote:Die room was echt heerlijk. ![]() quote:Nee ![]() ![]() Okay, bovenstaande kan beter in je moestuintopic geloof ik, he? ![]() | |
sigme | zondag 17 mei 2009 @ 22:25 |
quote:Stukjes en beetjes, maar daarin ontbrak de citroen en de jam (die ontbreken ook in mijn cake, en ik mis ze niet ![]() quote:Ik heb er dan ook maar dáár op gereageerd ![]() | |
Reese | zondag 17 mei 2009 @ 22:28 |
quote:Die jam had ik mentaal al gewist. ![]() Ik ga in je andere topic kijken! | |
robber57 | maandag 18 mei 2009 @ 18:24 |
he! een medeeigenaar van " De Baedeker voor de huisvrouw" - De weg tot het hart. Heb je ook deel 1,2,3 en 4? Gouden kook boeken zijn het met recepten waar echt niemand meer van heeft gehoord zoals warme zalmpudding of duif met macaroni en eiercroquetjes ![]() Mijn moeder heeft de hele serie (zat bij haar uitzet) en ik heb later zelf op een rommelmarkt de kookboeken gevonden en gekocht, ik doe ze nooit meer weg ![]() | |
Reese | maandag 18 mei 2009 @ 19:41 |
Bedankt voor het recept van de rabarbercake, Sigme! Ik had er ongeveer acht ons rabarber ingedaan (geen weegschaal in de moestuin en ik had geen zin om terug te lopen ![]() ![]() Net als toetje een punt cake samen met wat (zelfgemaakte!) hangop geserveerd, het was heerlijk! | |
Pietverdriet | maandag 18 mei 2009 @ 19:51 |
quote:Heb de hele serie, van: van Minnen tot Mokken, tot Mevrouw knapt het op. Staan er een stuk of 30 maar daar zijn een paar dubbele bij (weg tot het hart ging later anders heten) 1. Goed huis - goed thuis 2. Huishouden op rolletjes 3. Van vingerhoed tot strijkplank 4. De weg tot het hart (voorgerechten, soepen, vlees, vis etc.) 5. De weg tot het hart (aardappelen, groenten, sauzen, nagerechten) 6. De weg tot het hart (vruchten, gebak, inmaak) 7. De weg tot het hart (provisiekast, tafelversiering, menu's, de hooikist, kooktoestellen en hun gebruik) 8. Hoe moet ik met mijn kind? Deel 1 (over opvoeding) 9. Hoe moet ik met mijn kind? Deel 2 10. Dank u, dokter! 11. Plant en dier als huisgenoten (verzorging van planten en dieren) 12. Uzelf, mevrouw (van persoonlijke verzorging tot rechten en plichten) 13. Één recht, één averecht 14. De toekomst van uw kind 15. Vrouwenarts helpt 16. De gestroomlijnde naald 17. Vlijtige vingers 18. Baedeker-knipselboek 19. Mevrouw knapt het op 20. Gelukkig gezin 21. Het rijk alleen 22. Kindje voor en kindje na 23. Het hele jaar feest 24. Liefde zonder vrees 25. Gelukkig huwelijk | |
_Ophelia_ | maandag 18 mei 2009 @ 20:36 |
quote:*Op slag verliefd is ![]() | |
robber57 | maandag 18 mei 2009 @ 22:00 |
Tja, alle moderne opvoeding ten spijt; als dit naslagwerk nou gewoon eens zou worden uitgedeeld aan beginnende papa's en mama's zou dat geen slechte zaak zijn , denk ik. Want alhoewel de hele serie, hier en daar, uiteraard veroudert aandoet is het miz nog steeds een zeer relevant naslagwerk,je kunt het probleem" niet zo gek verzinnen of er staat wel een oplossing in voor nieuwe ouders. En ook de kookboeken zijn fantastisch, er staan nl ook hele simpele dingen in zoals aardappels koken in al zijn vormen(in schil, zonder schil,poffen enz enz) maar ook; welke aardappels moet ik kopen? en waar moet ik op letten?, hoe lang kan ik iets bewaren? en welke alternatieven zijn er? Gouden serie ![]() Sorry voor de break, terug OT: Cake ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 20 mei 2009 @ 22:18 |
Ik heb net deze wortelcake met rozijnen en walnoten gebakken, en hij is echt heel lekker ![]() ![]() ![]() |