quote:De finale van de Champions League van het seizoen 1998/1999 ging tussen Manchester United en Bayern München. Maar hoe bereikten deze teams de finale?
Manchester United
Groep D was, zonder twijfel, de poule des doods tijdens de Champions League van het seizoen 1998/1999. Met de Spaanse kampioen FC Barcelona, de Engelse vice-kampioen Manchester United en ook de Duitse vice-kampioen Bayern München bevatte de groep drie absolute topfavorieten voor de titel. Eén, of mogelijk zelfs twee van deze teams, zou de kwartfinale dus in ieder geval níet halen. Manchester United besefte waar het om ging en speelde, vanaf de eerste speeldag, een zeer sterke groepsfase. Na gelijke spelen tegen Barcelona (3-3) en Bayern (2-2), wonnen de Engelsen tweemaal met zeer ruime cijfers van Brøndby, de zwakke broeder in de groep. Na een 2-6 zege in Denemarken won Manchester in eigen stadion zelfs met 5-0 van de arme Scandinaviërs. Toen Manchester hierna ook in Camp Nou een 3-3 gelijkspel uit het vuur sleepte, lonkte een plaats in de kwartfinale. Niet als groepswinnaar, Bayern München had immers één puntje meer, maar wel als één van de twee beste nummers twee. Door het laatste duel gelijk te spelen tegen Bayern München (2-2), was deze plaats in de kwartfinale veiliggesteld.
In de kwartfinale stuitte Manchester United op Internazionale, de vice-kampioen van Italië. De Milanezen hadden in de groepsfase veel indruk gemaakt door Real Madrid achter zich te laten, maar kwamen duidelijk tekort ten opzichte van het jonge en frisse Manchester United. Op Old Trafford wonnen de Engelsen door twee goals van Dwight Yorke al met 2-0, waarmee de return tot een formaliteit gemaakt was. In Italië werd het vervolgens 1-1. Na de confrontatie met Inter, wachtte in de halve eindstrijd opnieuw een Italiaanse ploeg, namelijk Juventus. Het duel tussen Juventus en Manchester zou legendarisch worden. Na een 1-1 gelijkspel in Engeland kwam Juventus in het eigen Delle Alpi binnen een kwartier op 2-0, waarna de confrontatie beslist leek. De Engelsen knokten zich echter terug en wonnen uiteindelijk met 2-3. Keane, Yorke en Andy maakten de Engelse doelpunten, namens Juventus was Filippo Inzaghi tweemaal trefzeker.
Bayern München
Bayern München zat, zoals gezegd, in dezelfde groep als Manchester United. Waar de Engelsen echter het toonbeeld van regelmatigheid waren met twee zeges en vier gelijke spelen, begonnen de Duitsers bijzonder slecht. Op bezoek bij Brøndby verloren de Zuid-Duitsers met 2-1, waarmee de ploeg direct alle kansen op de kwartfinale leek te verspelen. De ploeg besefte zich dat het vanaf dat moment geen steken meer mocht laten vallen en met name FC Barcelona werd hier het slachtoffer van. Bayern won zowel uit (0-1) als thuis (2-1) van de Catalanen, waarmee het uitstekende zaken deed in de strijd om groepswinst. Omdat het verder twee keer de punten deelde met Manchester en de thuiswedstrijd tegen Brøndby wél won (2-0), wonnen de Duitsers de groep. Opvallend was hierbij de Bayern een doelsaldo had van slechts +3, een doelgemiddelde dat volledig in het niet viel bij dat van bijvoorbeeld Manchester (+9).
De loting voor de kwartfinale koppelde Bayern München aan een oude bekende, namelijk 1.FC Kaiserslautern. Dit was koren op de molen van Bayern, want de Zuid-Duitsers zaten vol revanchegevoelens. Een seizoen eerder had Kaiserslautern, als promovendus nota bene, immers de landstitel voor de neus van Bayern weggekaapt. Dit 'foutje' moest rechtgezet worden en deze CL-duels waren daar een mooie gelegenheid voor. Het arme Kaiserslautern maakte geen schijn van kans. Na een 2-0 zege in München, won Bayern in Kaiserslautern met liefst 0-4. Na dit Duitse onderonsje moest Bayern voor de halve eindstrijd afreizen naar Oekraïne, waar het sterke Dynamo Kiev wachtte. De ploeg van coach Valeri Lobanovski had eerder dit seizoen vriend en vijand verbaasd door onder meer Arsenal en Real Madrid uit te schakelen en leek ook tegen Bayern op weg naar een stunt. In Kiev kwam Dynamo op een 2-0 voorsprong, maar Bayern wist alsnog een 3-3 gelijkspel af te dwingen. Hierna wonnen de Duiters de return met 1-0.
De Finale
De eindstrijd van het seizoen 1998/1999 is één van de meest bizarre finales ooit. Bayern München speelde uitstekend, kwam al na zes minuten op voorsprong via Mario Basler en leek het duel simpel uit te spelen. De Duitsers waren veel beter dan Manchester en hadden recht op nog minimaal één of twee doelpunten. Dat het 1-0 bleef, leek de Duitsers echter niet te deren. Er leek geen vuiltje aan de lucht, het bewierookte Manchester United was volkomen kansloos. Bayern-coach Ottmar Hitzfeld waagde het in de slotfase zelfs aan om publiekswissels te gunnen aan Lothar Matthäus en Mario Basler, twee steunpilaren van zijn elftal. Duitsland vierde al feest, tot de blessuretijd aanbrak.
Wat er in deze blessuretijd gebeurde, valt eigenlijk met geen pen te beschrijven. Vanuit het niets tikte invaller Teddy Sheringham uit een corner de gelijkmaker binnen, waarna een andere invaller, Ole Gunnar Solskjaer, even later dit kunstje herhaalde. Ook hij werkte een hoekschop achter Bayern-doelman Kahn, die verslagen achterbleef. Uitgerekend tegen een Duitse ploeg, die toch de reputatie hebben altijd in de laatste minuut toe te slaan, sloeg Manchester in blessuretijd genadeloos toe. Bayern-spelers bleven gedesillusioneerd achter, de beelden van de huilenden Matthäus, Kahn en alle andere gingen de hele wereld over. Manchester, met Jaap Stam als sterkhouder, vierde feest.
quote:Marcel (Marco) van Basten (Utrecht, 31 oktober 1964) is een Nederlands oud-voetballer en oud-international. Hij speelde profvoetbal van 1982 tot 1995 voor Ajax en AC Milan. Van Basten werd geroemd om zijn balvastheid, techniek, tactische klasse, sublieme afronding en wordt gezien als de beste Nederlandse spits aller tijden en één van de besten ter wereld ooit. Zijn profcarrière werd vroegtijdig beëindigd door een hardnekkige enkelblessure. Van Basten won als speler meerdere individuele prijzen waaronder Wereldvoetballer van het Jaar en de Gouden Bal.
Van Basten speelde bij UVV van 1971/'72 - 1979/'80, bij USV Elinkwijk 1980/'81, bij AFC Ajax van 1981/'82 - 1986/'87 en vervolgens bij AC Milan in Italië van 1987/'88 - 1994/'95. Voor deze clubs speelde hij in totaal 280 competitiewedstrijden en scoorde daarin 218 doelpunten.
In 1993 liep Van Basten een zware blessure aan zijn enkel op. Zijn enkel was al vaker geblesseerd geweest door zware tackles van zijn tegenstanders en was dus bijzonder kwetsbaar. Van Basten ging een langdurig proces is van veel revalideren met soms experimentele methoden om weer te kunnen voetballen. Na twee jaar ploeteren besluit Van Basten om officieel te stoppen met profvoetbal. Onder een staande ovatie van het publiek van AC Milan en onder toeziend oog van een huilende Fabio Capello nam Van Basten afscheid in San Siro. Daarna sloot Van Basten zich voor lange tijd af van het voetbal om zich te concentreren op golf. Van Basten speelde daarna alleen nog een enkele wedstrijd bij een memorial wedstrijd voor het Nederlands elftal, waarin hij 6 jaar na zijn stoppen nog steeds liet zien een fantastische techniek te hebben.
Vreselijke wedstrijd was hetquote:Op dinsdag 26 mei 2009 12:07 schreef Blawh het volgende:
De laatste wedstrijd van an Marco was trouwens de eerste finale van de Champions League, Het duel tussen Marseille en AC Milan werd met 1-0 gewonnen door de Fransen. Van Basten speelde ruim 85 minuten mee, maar zonder wedstrijdritme en met een verrotte enkel kon van Basten weinig potten breken.
quote:26 May 1989, 20:05
Anfield (41,783)
Liverpool - Arsenal 0-2
Smith 52' Thomas 92'
Volkskrantquote:Het matige niveau van het elftal bracht FC Groningen al snel dit seizoen in de problemen. Ook het ontslag van trainer Rijsbergen leidde niet tot verbetering van de prestaties. De noorderlingen bleven op de ranglijst weliswaar Volendam voor en hoopten hun eredivisiestatus via de nacompetitie te kunnen verlengen.
Maar zelfs bij de drie eerste-divisieclubs staken de kwaliteiten van FC Groningen wel heel erg pover af. Uit vier wedstrijden behaalde het elftal van trainer Van Dijk net twee punten en daardoor is het, met nog twee wedstrijden op het programma, al kansloos. Dat is in het bijzonder pijnlijk voor Erwin Koeman, die zijn afscheid als speler met een klein succesje had willen oppoetsen.
Voor Cambuur komt de eredivisie heel dichtbij. Het Friese stadion zag er woensdag onwerkelijk uit. Een deinende mensenmassa zong liedjes over Cambuur in de eredivisie. Normaal zitten er weinig toeschouwers op de tribunes. Tegen FC Groningen leefde Leeuwarden op als voetbalstad.
De thuisclub kwam in de 28e minuut op voorsprong door een doelpunt van De Vries. In de tweede helft bleef Groningen druk uitoefenen. Dankzij een cadeautje van doelman De Ron werd het 1-1, maar Keizer en Van der Laan bepaalden de eindstand op 3-1.
Jij.quote:Op vrijdag 29 mei 2009 16:46 schreef tong80 het volgende:
Oei.
Daar moet meer mee te doen zijn.
Iemand ?
Ik weet nog dat ik verbijsterd voor de TV zat.
quote:Echte clubmannen worden in Italië bandiera's genoemd. Paolo Maldini (AC Milan) is er zo een, Alessandro Del Piero (Juventus) natuurlijk en Francesco Totti (AS Roma) ook.
Vaak groeien boegbeelden op in de eigen jeugd, zijn ze van onbesproken gedrag en vanwege hun trouw de afgoden van de curva.
Een wat vergeten held is Agostino Di Bartolomei, aanvoerder van AS Roma toen Totti nog in de luiers zat. Di Bartolomei leerde voetballen in de straten van Tor Marancia, in één van de armste volksbuurten van Rome, waar gezinnen met soms meer dan tien kinderen werden opeengepakt in piepkleine appartementen, aangevreten door betonrot.
In die misère zocht een piepjonge Di Bartolomei troost bij de bal. Het straatschoffie maakte furore in de jeugd van AS Roma en zou later uitgroeien tot een legendarische libero, die met de neus in de wind en de blik op oneindig zijn manschappen kon aanvoeren.
Di Bartolomei was een tikkeltje aan de trage kant, maar loste dat gebrek op met inzicht. Met mooie lange ballen op links en op rechts kon hij het spel dirigeren dat het een lieve lust was en lepelde geregeld een vrije trap of een penalty erin. En dan zongen de fans: 'Ohooo Agostino. Ago, Ago, Ago Agostino gol!'
Di Bartolomei was een kei van een voetballer, bovenal een heer. Een goedgemanierde jongeman met een melancholieke blik in de ogen en een strakke scheiding in het gitzwarte haar. Ze noemden hem Il capitano buono (de goede aanvoerder).
Ruzies met de scheidsrechter ging hij het liefst uit de weg, maar mocht hij eens verhaal gaan halen, dan gebeurde dat met de handen op de rug. De pacifist in Di Bartolomei wilde niet agressief overkomen. Hij wilde een consigliere (raadgever) zijn. Met Di Bartolomei als aanvoerder in een team vol vedetten en met de Braziliaan Falcão en Pietro Vierchowod voor zich, beleefde AS Roma begin jaren 80 gouden jaren, met het scudetto in 1983 als hoogtepunt.
Het was voor Di Bartolomei een jongensdroom die in vervulling ging. Het jaar erop ging het mis. Tijdens de finale van de Champions League tegen Liverpool werd in het eigen Olympisch stadion nota bene, verloren na het nemen van penalty's. Het bleek achteraf zijn laatste wedstrijd voor AS Roma te zijn geweest. Die zomer werd de Romeinse zoon tegen zijn zin verkocht aan AC Milan omdat Roma de clubkas wilde spekken.
De voetballer vatte die actie op als hoogverraad. Hij zou de klap nimmer te boven komen. Na een paar jaar in dienst van Milan, Cesena en Salernitana, zei Di Bartolomei in 1990 vaarwel tegen het voetbal en trok zich terug in zijn villa in San Marco di Castellabate. De voormalige voetballer hoopte op een baantje als jeugdtrainer bij AS Roma, maar het telefoontje kwam nooit. Toen ook het opzetten van een voetbalschool daarna mislukte, werd de ellende Di Bartolomei te veel.
Op 30 mei 1994, precies tien jaar na de verloren finale in de Champions League, pakte il capitano buono zijn Smith & Wesson erbij en joeg zich op het terras van zijn villa een kogel door het hart. ,,Ik voel me opgesloten in een donker hol,'' schreef hij in zijn afscheidsbrief. Na zijn dood werd in Rome een straat naar hem vernoemd en in zijn woonplaats draagt de voetbalschool alsnog zijn naam.
Voor Di Bartolomei kwam het eerbetoon te laat. Voor de fans van AS Roma blijft hij een bandiera. ,,Ze hebben je je club afgepakt, maar niet je curva,'' aldus de tekst op een spandoek.
Tot zo ver die opmerking, daar kan nu Saha en 2009 ingevuld worden.quote:Op zondag 17 mei 2009 14:52 schreef DIGGER het volgende:
De goal van Di Matteo is ook nog altijd de snelste goal ooit in een FA cupfinal
Door zo ongeveer de grootste arbitrale dwaling van de afgelopen eeuw (de overtreding was ca. 4 meter buiten de 16)quote:Op vrijdag 29 mei 2009 10:04 schreef Suijk het volgende:
Juventus won met 1-0 door een penalty van Platini.
Di Bartolomei is een held in Rome (Roma), zijn hele manier van voetballen was een voorbeeld, ik heb gelukkig nog veel van hem (live) kunnen genieten.quote:Op zaterdag 30 mei 2009 09:29 schreef Blawh het volgende:
30 mei 1994: Di Bartolomei berooft zichzelf van het leven
[..]
Platini ging ook fanatiek juichen toch?quote:Op zaterdag 30 mei 2009 23:49 schreef DIGGER het volgende:
[..]
Door zo ongeveer de grootste arbitrale dwaling van de afgelopen eeuw (de overtreding was ca. 4 meter buiten de 16)
Ja. Ze zeiden later dat ie niet op de hoogte was van hetgeen er was gebeurd.quote:
quote:Bij zijn komst naar Ajax, als opvolger van Michels, zegt de Roemeense trainer Kovacs: “Ik wil van deze diamant een briljant maken.” Na zijn eerste jaar bij de Amsterdamse club kan Kovacs maar tot één conclusie komen: “Het is gelukt.” In het seizoen 1971-'72 verovert Ajax de landstitel, de KNVB-beker en de Europa Cup 1, een unieke trilogie.
Aan de vooravond van de Europa Cup-finale tegen Inter Milan werkt Ajax een merkwaardige oefenwedstrijd af. Met tegenstander Beerschot is afgesproken dat er risicovrij wordt gespeeld, om de kans op blessures zo klein mogelijk te houden. Op één speler na, Emmerich, houdt iedereen zich aan die afspraak. De Duitser weet dat er op de tribunes een delegatie van FC Metz zit en gaat voluit. Ajax-spelers wijzen de Belgische scheidsrechter Schaut op het agressieve spel van Emmerich, dat zijn gang mag blijven gaan. De vlam slaat in de pan als Emmerich vanuit een indirecte vrije trap Beerschot op 2-2 zet. Ajax-doelman Stuy ziet de opgestoken hand van Schaut en laat de bal lopen. Doelpunt zegt Schaut en alle Ajacieden zijn woedend. Ajax dreigt van het veld te lopen, maar uiteindelijk weigert alleen Keizer verder te spelen.
Hij geeft de aanvoerdersband aan Cruijff, de Europees voetballer van het jaar, die zich vier dagen later in Rotterdam presenteert als een wereldtopper. Met twee treffers bezorgt hij Ajax de tweede Europa Cup 1 op rij. In de 47e minuut straft hij een misverstand tussen Inter-doelman Bordon en verdediger Oriali af en 26 minuten later kopt hij raak uit een vrije trap ('die bal was zwanger van effect') van Keizer. In de bomvolle Kuip legt Ajax de Milanezen voortdurend de wil op. Het is de omgekeerde wereld in vergelijking met de finale in 1969, toen Ajax in Madrid werd overklast door die andere club uit Milan, AC. Destijds klaagde Ajax over de hardheid van de Italianen; in Rotterdam blijven de gevreesde tackles uit.
Inter Milan lijkt zich al op voorhand te hebben neergelegd bij de superioriteit van Ajax. Het is alsof Ajax tegen Inter met een man meer speelt. Steeds duikt er een extra speler in de aanval op. De vleugelverdedigers Suurbier en Krol dienen zich aan de zijkanten aan als dreigende aanvallers. De openingstreffer van Cruijff vloeit voort uit een voorzet van Suurbier. De strateeg Mazzola wordt aan banden gelegd door Neeskens, de onstuimige breker die ruim een week voor de finale zijn splinternieuwe okergele Alfa Romeo in puin rijdt. Mazzola mist op het middenveld zijn maatje Corso, die in het duel Borussia Mönchengladbach-Inter Milan door Dorpmans uit het veld wordt gestuurd en een schorsing tot 1 januari 1973 moet uitzitten.
In tegenstelling tot na de winst op Panathinaikos besluit Ajax om ditmaal wel de wereldbeker-wedstrijden tegen de kampioen van Zuid-Amerika te spelen. Na de 1-1 tegen Independiente in Avellaneda (doelpunt Cruijff) wordt het in Amsterdam 3-0 voor Ajax met een treffer van Neeskens en twee van invaller Rep.
Ajax - Inter Milan 2-0 (0-0).
47. Cruijff 1-0,
73. Cruijff 2-0.
Toeschouwers: 61 000.
Scheidsrechter: Héliès (Fra).
Ajax:
Stuy; Suurbier, Blankenburg, Hulshoff, Krol; Neeskens, Haan, Gerrie Mühren; Swart, Cruijff, Keizer.
Inter Milan:
Bordon; Burgnich, Facchetti, Bellugi, Oriali; Giubertoni (Bertini), Bedin, Frustalupi; Jair (Pellizaro), Mazzola, Boninsegna.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |