Daar doen chemisten niet aan meequote:Op dinsdag 3 november 2009 16:31 schreef Iblis het volgende:
Overigens verzaak je je significantie een beetje.
Ik las de dichtheid als de dichtheid van de whiskey, omdat 't anders nogal een vreemde opgave geweest zou zijn.quote:Op dinsdag 3 november 2009 16:37 schreef lyolyrc het volgende:
Het rare is die dichtheid die wordt opgegeven. De dichtheid van ethanol is 0.78, niet 0.93. Dus ik neem aan dat 0.93 de dichtheid van whiskey is.
Dit kun je ook berekenen: 0.35*0.78 + 0.65*1.0 = 0.92 g/ml. Als je er dan van uitgaat dat er nog wat zwaardere zooi inzit, dan klopt die 0.93 g/ml wel, maar dan voor de whiskey.
Aan de spelling te zien is die trouwens Iers.
quote:Op dinsdag 3 november 2009 16:47 schreef tony_clifton- het volgende:
[..]
Daar doen chemisten niet aan mee![]()
2 mol NiAs en 1 mol Niquote:Op dinsdag 3 november 2009 20:19 schreef Iblis het volgende:
Je ziet aan de reactie vergelijkingen dat van de 2NiAs de As ‘verdwijnt’, d.w.z. AsH3 is gasvormig. Je kunt dus nagaan hoeveel mol 2NiAs je hebt, en dus hoeveel mol Ni je dan zou moeten krijgen, en hoeveel dat zou wegen.
Met een volumepercentage alcohol en de dichtheid van ethanol was de vraag ook op te lossen. Dus zo vreemd is het niet. Zeker niet aangezien alcoholische dranken meestal een volumepercentage alcohol opgeven en er vooral dichtheden van zuivere stoffen bekend zijn.quote:Op dinsdag 3 november 2009 16:47 schreef tony_clifton- het volgende:
Ik las de dichtheid als de dichtheid van de whiskey, omdat 't anders nogal een vreemde opgave geweest zou zijn.
1-methyl-2-butanol? Dat bestaat niet!quote:Overigens, buiten suikers en aanwezige zuren wordt de smaak van gedestilleerde alcoholische dranken vooral bepaald door zogenaamde foezelalcoholen. Bijvoorbeeld 1-methyl-2-butanol. Geen idee van dichtheden maar die verschillen zullen wel niet veel uitmaken.
Klopt, dit komt overeen met de elektronenconfiguratie van krypton. Vergeet niet de superscripten, dus: [Ar] - 4s2 - 3d10 - 4p6. Maar ik ga er vanuit dat je die niet hier had opgeschreven, omdat het nogal wat werk is.quote:Op donderdag 5 november 2009 15:56 schreef horned_reaper het volgende:
Ik ben druk aan het leren voor een tentamen van morgen en ik heb hier een aantal oefenvragen maar ik heb geen antwoordbladenen de docent wil ze ook niet geven.
Dus misschien zijn er scheikundige genieën die me hier wel mee kunnen helpen...
Ik moet de verkorte electronenconfiguratie van Br- opschrijven.
Dit wordt dan toch gewoon ... "[Ar] - 4S2 - 3d10 - 4p6"
Of heb ik nu iets verkeerd gedaan ?
Terugredeneren naar neon en het op een vergelijkbare manier opschrijven als je hierboven hebt gedaan voor bromide.quote:Edit: En hoe zit het met de verkorte electronenconfiguratie van Ca2+
Want deze stof heeft min 2 e-, 18 elektronen dat zijn er net zoveel als Ar
Moet ik dan alleen maar [Ar] opschrijven of weer terug revereren naar Ne ?
Bedankt ! Ben je toevallig scheikunde docent ? of iets in die richting ?quote:Op donderdag 5 november 2009 16:18 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
Klopt, dit komt overeen met de elektronenconfiguratie van krypton. Vergeet niet de superscripten, dus: [Ar] - 4s2 - 3d10 - 4p6. Maar ik ga er vanuit dat je die niet hier had opgeschreven, omdat het nogal wat werk is.
[..]
Terugredeneren naar neon en het op een vergelijkbare manier opschrijven als je hierboven hebt gedaan voor bromide.
Student Biomedische Technologie aan de TU/e, met organische chemie als afstudeerrichting.quote:Op donderdag 5 november 2009 16:22 schreef horned_reaper het volgende:
Bedankt ! Ben je toevallig scheikunde docent ? of iets in die richting ?
Fluor moet er 7 hebben (kijk maar in het periodiek systeem) en fluor heeft er ook 7 in mijn tekening.quote:Op donderdag 5 november 2009 21:47 schreef Meursault het volgende:
Dit is sowieso niet goed. In een molecuul moet een atoom een vol octet (= 8 elektronen) hebben. En Fluor heeft er nu 9.
Wat is de naam en molecuulformule van de stof waar het over gaat?
Disclaimer: eerstejaars student
Het zou er niet toe moeten doen wat voor soort stof het isquote:Op donderdag 5 november 2009 21:49 schreef tony_clifton- het volgende:
Ik niet echt...
Ik zou zeggen dat je waterstofkes aan die stikstof onder elkaar moeten (hoogste symmetrie). Voor de rest zou 't mij sterk verbazen moest die fluor daar goed staan... Ik zou de theorie er nog eens moeten bijnemen mbt verdelen van formele ladingen enz., maar heb 't nog maar weinig moeten toepassen dus echt veel kan ik je er niet bij helpen.
Ja idd, maar een atoom gaat net bindingen aan om aan de octetstructuur te voldoen... teken H2O maar eens ofzo... Ik blijf bij 1-aminofluorazijnzuur, maar ben er niet zeker van.quote:Op donderdag 5 november 2009 21:56 schreef horned_reaper het volgende:
[..]
Fluor moet er 7 hebben (kijk maar in het periodiek systeem) en fluor heeft er ook 7 in mijn tekening.
Elk streepje bestaat, zoals je vast wel zult weten, uit 2 stippen, dus heeft hij 2 halve streepjes, twee hele, en een extra, en dat is dus 7.
Fluor heeft 7 valantie elektronen. Maar in een molecuul moet elk atoom een vol octet hebben = 8 al dan niet gedeelde elektronen = een volle S en P orbitaal.quote:Op donderdag 5 november 2009 21:56 schreef horned_reaper het volgende:
[..]
Fluor moet er 7 hebben (kijk maar in het periodiek systeem) en fluor heeft er ook 7 in mijn tekening.
Elk streepje bestaat, zoals je vast wel zult weten, uit 2 stippen, dus heeft hij 2 halve streepjes, twee hele, en een extra, en dat is dus 7.
Bij lewisstructuren is een deel van de oefeningen net het centraal atoom vinden. Hier heb je m.i. een fout tegen gemaakt aangezien een fluoratoom nooit op een zuurstof kan voorkomen. Regel van markovnikov- een nucleofiel valt aan op het atoom met de meeste waterstoffen..., of een nucleofiel valt een elektrofiel aan, geen ander nucleofiel. Dit zou zijn alsof je 2 magneetjes met dezelfde pool tegen elkaar wil drukken en houden - lukt niet...quote:Op donderdag 5 november 2009 21:58 schreef horned_reaper het volgende:
[..]
Het zou er niet toe moeten doen wat voor soort stof het isnormaal zou je het gewoon moeten zien... maar hier kom ik dus neit uit.
En ik kan me niet voorstellen dat de vraagstelling op een proeftentamen verkeerd is....
Wat zou jij dan doen als je puur even naar het bovenste plaatje kijkt, waar de bindingen nog niet bij staan ?quote:Op donderdag 5 november 2009 22:01 schreef tony_clifton- het volgende:
[..]
Bij lewisstructuren is een deel van de oefeningen net het centraal atoom vinden. Hier heb je m.i. een fout tegen gemaakt aangezien een fluoratoom nooit op een zuurstof kan voorkomen. Regel van markovnikov- een nucleofiel valt aan op het atoom met de meeste waterstoffen..., of een nucleofiel valt een elektrofiel aan, geen ander nucleofiel. Dit zou zijn alsof je 2 magneetjes met dezelfde pool tegen elkaar wil drukken en houden - lukt niet...
Halogenatie is trouwens een manier om dubbele bindingen experimenteel te bepalen, door markovnikov.
Maar wat zou ik dan moeten doen met die 9de valentie elektron die ik nog over heb ? gewoon weggooien ?quote:Op donderdag 5 november 2009 22:00 schreef Meursault het volgende:
[..]
Fluor heeft 7 valantie elektronen. Maar in een molecuul moet elk atoom een vol octet hebben = 8 al dan niet gedeelde elektronen = een volle S en P orbitaal.
In bovenstaand geval heeft Fluor nu 9 elektronen: 7 van zichzelf en 2 gedeeld met het zuurstofatoom. Dat kan niet.
Geen idee. Ik ben benieuwd wat de stof is waar het over gaat. Ik kan niets vinden met die atomen.quote:Op donderdag 5 november 2009 22:05 schreef horned_reaper het volgende:
[..]
Maar wat zou ik dan moeten doen met die 9de valentie elektron die ik nog over heb ? gewoon weggooien ?
Die stof zou dan toch wel googlebaar moeten zijn?quote:Op donderdag 5 november 2009 22:07 schreef tony_clifton- het volgende:
3HNCHFCOOH
Ik hou vast aan wat ik ken - azijnzuur: CH3COOH, trifluorazijnzuur - CF3COOH, en ammoniak NH3
Bovendien komen halogeniden sowiezo niet voor op sterk elektronegatieve atomen - dat zo geweldig instabiele verbindingen geven.
Yeah why not !quote:Op donderdag 5 november 2009 22:18 schreef tony_clifton- het volgende:
[ afbeelding ]
Oja, die zuurstof van de carboxylfunctie heeft dus 2 elektronenparen nog, vergeten aan te duiden...
Ben dus niet zeker, maar dit is gewoon logisch. Een gehalogeneerd aminoazijnzuurmolecule. Why not?
Laat nog maar even horen of het klopt. Ik ben wel benieuwd..quote:Op donderdag 5 november 2009 22:24 schreef horned_reaper het volgende:
[..]
Yeah why not !![]()
Ik probeer het gewoon, heel erg bedankt in ieder geval !
Om de kans te berekenen dat precies één werknemer zich op een gegeven dag ziek meldt, moet je in feite de kans berekenen dat er één werknemer ziek is en de andere acht niet. Helpt dat?quote:Op zaterdag 14 november 2009 18:30 schreef MouzurX het volgende:
In een bedrijf zijn 9 werknemers.
Er is voor elke werknemer een kans van 5,8% dat hij zich voor een werkdag ziek belt.
Hoe groot is de kans dat 1 werknemer ziek is?
En 2?
Ik heb al op internet gekeken maar ik kom er maar niet uit.
Dit is iets meer een vraag voor de wiskundetopic, maar goed. De vraagstelling lijkt wat onvolledig. Immers, als er eentje ziek is, is het niet onwaarschijnlijk dat hij de dag ervoor een ander al heeft aangestoken, en zijn de kansen niet onderling onafhankelijk. Dat is voor de vraagsteller.quote:Op zaterdag 14 november 2009 18:30 schreef MouzurX het volgende:
In een bedrijf zijn 9 werknemers.
Er is voor elke werknemer een kans van 5,8% dat hij zich voor een werkdag ziek belt.
Hoe groot is de kans dat 1 werknemer ziek is?
En 2?
Ik heb al op internet gekeken maar ik kom er maar niet uit.
Dat lijkt me zo niet goed ... Als je de werknemers A t/m I noemt dan heb je zo de kans berekend dat één of twee specifieke werknemers op een gegeven dag ziek zijn, niet één of twee willekeurige werknemers van die negen ...quote:Op zaterdag 14 november 2009 19:12 schreef Iblis het volgende:
[..]
Dit is iets meer een vraag voor de wiskundetopic, maar goed. De vraagstelling lijkt wat onvolledig. Immers, als er eentje ziek is, is het niet onwaarschijnlijk dat hij de dag ervoor een ander al heeft aangestoken, en zijn de kansen niet onderling onafhankelijk. Dat is voor de vraagsteller.
Dan verder, het gaat dan (zo interpreteer ik het) om de kans dat er precies één werknemer ziek is. En de rest niet. De kans dat iemand dus niet ziek is is 94,2%. Dat maakt: 1 ziek en 8 niet-ziek is:
0,058·0,9428 = 3,6%
En voor 2:
0,0582·0,9427 = 0,2%
Ja zo had ik het ook uitgerekend maar dat klopt toch niet?quote:Op zaterdag 14 november 2009 19:12 schreef Iblis het volgende:
[..]
Dit is iets meer een vraag voor de wiskundetopic, maar goed. De vraagstelling lijkt wat onvolledig. Immers, als er eentje ziek is, is het niet onwaarschijnlijk dat hij de dag ervoor een ander al heeft aangestoken, en zijn de kansen niet onderling onafhankelijk. Dat is voor de vraagsteller.
Dan verder, het gaat dan (zo interpreteer ik het) om de kans dat er precies één werknemer ziek is. En de rest niet. De kans dat iemand dus niet ziek is is 94,2%. Dat maakt: 1 ziek en 8 niet-ziek is:
0,058·0,9428 = 3,6%
En voor 2:
0,0582·0,9427 = 0,2%
Inderdaad, je hebt al door dat het antwoord van Iblis niet kan kloppen. Nu nog even bedenken waarom niet ...quote:Op zaterdag 14 november 2009 19:19 schreef MouzurX het volgende:
[..]
Ja zo had ik het ook uitgerekend maar dat klopt toch niet?
Want de kans voor 1 werknemer was 5,8% dat hij ziek zou zijn.
En nu heb je 9 werknemers en ligt de kans lager, die kans moet toch juist hoger liggen?
Hmm, ja, m'n brein maakte even een ommetje.quote:
Ja omdat dus die kansen van iedere werknemer onafhankelijk van elkaar zijn dus je niet kan vermenigvuldigen .. en je het vraagstuk dus eig helemaal niet kan uitrekenen(zoals al eerder gezegd) ?quote:Op zaterdag 14 november 2009 19:21 schreef Riparius het volgende:
[..]
Inderdaad, je hebt al door dat het antwoord van Iblis niet kan kloppen. Nu nog even bedenken waarom niet ...
Nee, de reden die je geeft klopt niet. En het is best uit te rekenen (onder bepaalde aannames). Zegt het begrip binomiale verdeling je iets?quote:Op zaterdag 14 november 2009 19:24 schreef MouzurX het volgende:
[..]
Ja omdat dus die kansen van iedere werknemer onafhankelijk van elkaar zijn dus je niet kan vermenigvuldigen .. en je het vraagstuk dus eig helemaal niet kan uitrekenen(zoals al eerder gezegd) ?
(het vraagstuk is gewoon iets waar we tegenaan liepen tijdens een project, dus zelf verzonnen)
Kijk, met bepaalde aannames kún je het wel uitrekenen, maar de vraag is of die realistisch zijn.quote:Op zaterdag 14 november 2009 19:24 schreef MouzurX het volgende:
[..]
Ja omdat dus die kansen van iedere werknemer onafhankelijk van elkaar zijn dus je niet kan vermenigvuldigen .. en je het vraagstuk dus eig helemaal niet kan uitrekenen(zoals al eerder gezegd) ?
(het vraagstuk is gewoon iets waar we tegenaan liepen tijdens een project, dus zelf verzonnen)
Dat maakt niet uit.quote:Op zaterdag 14 november 2009 19:28 schreef Iblis het volgende:
[..]
Kijk, met bepaalde aannames kún je het wel uitrekenen, maar de vraag is of die realistisch zijn.
Ja, dat is correct, zo reken je dat eigenlijk uit:quote:Op zaterdag 14 november 2009 19:52 schreef MouzurX het volgende:
[..]
Dat maakt niet uit.
Dus ehm:
=BINOMINAAL(1;9;0,058) = 0,323651575
Een kans van 32,4% dat er iemand ziek is zou dat kunnen kloppen ?
Ja. Maar begrijp je nu ook wat je doet (behalve wat toetsen indrukken op je rekenmachine omdat je hebt gehoord dat je 'iets' met een binomiale verdeling moest doen)?quote:Op zaterdag 14 november 2009 19:52 schreef MouzurX het volgende:
[..]
Dat maakt niet uit.
Dus ehm:
=BINOMINAAL(1;9;0,058) = 0,323651575
Een kans van 32,4% dat er iemand ziek is zou dat kunnen kloppen ?
Niet echt om eerlijk te zijn, die ( ) snap ik niet, hoe die ook alweer berekent wordt.quote:Op zaterdag 14 november 2009 20:01 schreef Riparius het volgende:
[..]
Ja. Maar begrijp je nu ook wat je doet (behalve wat toetsen indrukken op je rekenmachine omdat je hebt gehoord dat je 'iets' met een binomiale verdeling moest doen)?
Overigens is dit volkomen onrealistisch. Stel dat de vrouw van werknemer B. maandagochtend opbelt dat haar man niet kan komen werken omdat deze in het weekend een motorongeluk heeft gehad en nu met een gecompliceerde beenbreuk en een dwarslesie in het ziekenhuis ligt. Dan denk je toch hopelijk niet dat de kans dat B. dinsdagochtend weer volkomen fit op zijn werk verschijnt nog steeds 94,2% is?
(nk) uitgesproken als 'n over k', stelt het aantal mogelijke combinaties (c.q. deelverzamelingen) voor van k elementen uit een verzameling van n elementen (sorry voor de wat onbeholpen 'scheve' notatie).quote:Op zaterdag 14 november 2009 20:28 schreef MouzurX het volgende:
[..]
Niet echt om eerlijk te zijn, die ( ) snap ik niet, hoe die ook alweer berekend wordt.
Klopt maar het gaat niet echt om enorm realistisch te zijn.
Ah oke ik snap het al weerquote:Op zaterdag 14 november 2009 20:39 schreef Riparius het volgende:
[..]
(nk) uitgesproken als 'n over k', stelt het aantal mogelijke combinaties (c.q. deelverzamelingen) voor van k elementen uit een verzameling van n elementen (sorry voor de wat onbeholpen 'scheve' notatie).
Dus, om een voorbeeld te geven: op een schaal liggen 9 verschillende bonbons en je mag er twee uitkiezen. Hoeveel verschillende keuzes kun je dan maken?
Als het goed is, zou je, als je het echt begrijpt, moeten kunnen beredeneren dat geldt:
(nk) = n!/(k!(n-k)!)
vraag B is niets anders als een meer uitgewijde versie van "je hebt 1 L van een oplossing van 2 mM koolzuur; bereken de pH". Dan is het niets anders als het uitwerken van:quote:Op woensdag 25 november 2009 23:36 schreef RacerDKB het volgende:
Aan 500 milliliter 2,0*10^-3 M NaHCO3-oplossing voeg je 500 milliliter 2,0*10^-3 zoutzuur toe.
a) Geef de vergelijking voor de reactie.
b) Bereken de pH van de oplossing.
Vraag a snap ik, maar vraag b wordt ik gek van. Weet iemand hoe ik hier uit kom? Ik zal je eeuwig dankbaar zijn
Eerst even wat verbeteringen aangebrachtquote:Op donderdag 26 november 2009 22:39 schreef Cumshooter het volgende:
http://upload.wikimedia.o(...)_electron_shells.png
Dit is een perodiek systeem, de meeste mensen zullen het wel herkennen. Ik denk niet dat velen er om mee kunnen gaan.
maar nu het volgende.
De opdracht is gegeven om 2 elementen te laten reageren met elkaar.
maar om het duidelijk te houden nemen we deze 2:
11 Sodium.Natrium
2.8.1
13 alluminium
2.8.3
wie kan me daar verder mee helpen?
mvg
ik weet trouwens dat die sodium natrium 1 molecuul elektron (!!!) in de buitenste schil wilt afstaan en de alluminium 3 wilt afstaan
Het ziet ernaar uit dat je antwoorden van e betrekking hebben op een andere som dan die nu op je opgavenblad staat. In de oorspronkelijke som wordt waarschijnlijk die verandering in hoeveelheid stof van een van de componenten gegeven, en wordt je daarmee gevraagd Kc uit te rekenen.quote:Op zaterdag 28 november 2009 14:15 schreef Joewy het volgende:
Scheikunde
Opgave : http://i49.tinypic.com/qntfnp.jpg
Uitwerkingen: http://i48.tinypic.com/121r7nm.jpg
Bij vraag 4E snap ik niet hoe ze aan het antwoord komen.
Ik weet dit:
2 CH3OH -><- CH3OCH3 + H20
begin 9,25 mol 0mol 0mol
reactie
einde
en Kc=333
Hoe komen ze aan de andere waardes?
Ik neem aan dat de "kosten" gelijk staan aan de opbrengsten, en dat de dam vol continu stroom kan afleveren?quote:Op maandag 30 november 2009 13:00 schreef denkjedat het volgende:
Korte vraag:
Er is een hydrodam gepland in Kameroen, deze heeft een capaciteit van 200MW.
De kosten voor energie in Kameroen zijn 10 tot 12 cent. EDIT: per KwH
Wat zijn de opbrengsten per jaar van deze dam?
MW is een vermogen, dat wil zeggen een hoeveelheid energie die per tijdseenheid wordt gegenereerd. kWh is een energie-eenheid. Reken eerst MW om kW en vermenigvuldig dan met het aantal uren.quote:Op maandag 30 november 2009 13:38 schreef denkjedat het volgende:
Met de kosten bedoelde ik inderdaag opbrengsten. Voor de bevolking zijn dit naturlijk kosten.
Met jouw rekenvoorbeeld kom ik dus uit op:
200.000 KW * 8760 / kWh * 10 cent ($) = 175.200.000 $
Dit lijkt me wel erg veel :p
De berekening klopt wel, maar ik snap de omrekening van MW naar kWh niet. iemand?
Ik heb niet veel geslapen, dus ik zie het allemaal niet meer zo helder, maar ik kan geen fout ontdekken. Die centrale genereert inderdaad 200.000 kW, en in een jaar zitten 8760 uur, dus in totaal genereert dat ding 200.000 x 8760 = 1.75 x 109 kWh. Vermenigvuldig dat met 0.1$ en je komt inderdaad op $175 miljoen uit. In de praktijk zal het zo'n vaart niet lopen, omdat er 's nachts weinig vraag is en grote afnemers die stroom voor een prikkie krijgen. Maar toch, een netto opbrengst (na aftrek kosten) van zo'n $100 miljoen per jaar, voor een investering van zeg $400 miljoen, dat tikt aan.quote:Op maandag 30 november 2009 13:38 schreef denkjedat het volgende:
Met de kosten bedoelde ik inderdaag opbrengsten. Voor de bevolking zijn dit naturlijk kosten.
Met jouw rekenvoorbeeld kom ik dus uit op:
200.000 KW * 8760 / kWh * 10 cent ($) = 175.200.000 $
Dit lijkt me wel erg veel :p
Wat er fout gaat, en ik ook niet snap, is de omrekening van MW naar kWh. iemand?
Dat is de constante omzetting, onafhankelijk van de concentratie. Je kunt het ook beredeneren:quote:Op dinsdag 1 december 2009 12:05 schreef horned_reaper het volgende:
Ik heb even een vraagje aangaande een reactiesnelheidsvergelijking.
We nemen hypotetisch gezien even de vergelijking, A + B --> C + D
Hierop wordt de regel toegepast, r = k * [A]2 * [B]
Hierbij is [B] de 1e orde en [A]2 de 2e orde.
Maar je schijnt ook nog op de een of andere manier gebruik te kunnen maken van een 0e orde.... heeft iemand enig idee hoe dat zit
Het stappenplan klopt, maar je uitvoering niet helemaal. Ik zou het als volgt opschrijven:quote:Op woensdag 2 december 2009 11:51 schreef Cumshooter het volgende:
Wie kan me hierbij helpen?
Dit is het stappenplan die ik volgens de leraar het best kan hanteren
1. Noteren
2. Noteer lading
3. Maak ze gelijk
4. 2 atomige elementen?
5. Gelijkmaken
De atoom Be en F gaan nu reageren.
1. Be + F -> BeF
2. Be = 2 teveel F = 1 teweinig
3. Nu moeten ze de zelfde Concentratie krijgen dat is 2
2x1 2x1
2x1 -----
---- 2
2
Be = 1 + F = 2
4. 2 atomige moleculen?
de F is 2 atomig
Be1 + 2F2
5. Snap ik niet
Moet ik nou jouw huiswerk gaan doen?quote:Op woensdag 2 december 2009 13:07 schreef Cumshooter het volgende:
en als ik deze laad reageren?
Fe (wilt 2 afstaan) As (wilt 3 erbij)
dan had je niet zo'n einstein moeten zijnquote:Op woensdag 2 december 2009 13:22 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
Moet ik nou jouw huiswerk gaan doen?Stap 1, 2 en 3 van het stappenplan is voldoende.
Als Fe 2 elektronen afstaat, welk ion ontstaat dan? En als As 3 elektronen opneemt, welk ion ontstaat dan?
Hoeveel positieve lading geeft ijzer je dan en hoeveel arseen? Breng dit in balans. Tegenover elke positieve lading moet een negatieve lading staan. Het aantal ionen dat je nodig hebt om dit te doen, bepaalt wat de molecuulformule van het product wordt.
Toon anders even wat je zelf hebt opgeschreven, dan wordt ook duidelijk wat je niet snapt.
juist jaquote:Op woensdag 2 december 2009 14:48 schreef Iblis het volgende:
Je notatie is abominabel, maar toch denk ik dat het idee er is.
Scheikunde is mijn vakgebied, niet de natuurkunde.quote:Op woensdag 2 december 2009 14:45 schreef Cumshooter het volgende:
dan had je niet zo'n einstein moeten zijn
Het idee is er inderdaad: schrijf wel Fe3As2 i.p.v. Fe3As2.quote:[ afbeelding ]
Oke bedankt!!quote:Op woensdag 2 december 2009 15:06 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
Scheikunde is mijn vakgebied, niet de natuurkunde.![]()
[..]
Het idee is er inderdaad: schrijf wel Fe3As2 i.p.v. Fe3As2.
Een simpel ezelsbruggetje dat je kunt onthouden is het volgende: je kunt de grootte van de lading en index verwisselen om het product te krijgen.
Fe2+: grootte van de lading = 2
As3- : grootte van de lading = 3
Dan wordt de index voor Fe 3 en voor As 2. Product: Fe3As2
Je uitkomst is juist, maar de uitwerking vind ik persoonlijk te complex en daarom te vatbaar voor fouten.quote:Op woensdag 2 december 2009 15:10 schreef Cumshooter het volgende:
Oke bedankt!!
Heb ik btw zo de molecuul berekend?
ik zat al hetzelfde te denkenquote:Op woensdag 2 december 2009 15:21 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
Je uitkomst is juist, maar de uitwerking vind ik persoonlijk te complex en daarom te vatbaar voor fouten.
Ik doe niets anders dan:
3 * 2+ = 6+
2 * 3- = 6-
(zie je hoe ik de grootte van de lading en de index verwissel???) Positieve en negatieve lading zijn dan in balans. Hou wel de diatomaire stoffen in de gaten (F2, Cl2, Br2, I2, H2, N2,O2)!
Ik vraag me alleen af of je docent zo'n korte uitwerking goedkeurt...
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |