quote:
Op maandag 4 mei 2009 01:33 schreef DrDentz het volgende:In Nederland denken we dat ze in Barcelona Cruijff 'El Salvador' noemen (De Verlosser), maar hij schijnt daar niet zo groot te zijn als we willen geloven. Ze noemen hem slechts 'El Flaco' (De Magere).
Op een gegeven moment, dat is het thema van de nieuwe film/documentaire over Johan Cruijff. Deze man vertaalde de uitdrukking in het Spaans als ‘En un momento dado’, niet wetende dat dit één van zijn bekendste uitspraken zou worden. Maar hij bedoelde hetzelfde: sommige momenten zijn gegeven.
In Spanje en met name in Cataloniė is hij meer dan een voetballegende, eerder een heilige. Je kan makkelijk zeggen dat deze man de meest revolutionaire voetballer was van de twintigste eeuw. Daarom is er nu een documentaire over hem verschenen: Johan Cruijff - En Un Momento Dado. Alhoewel je in eerste instantie misschien verwacht dat dit over het leven van dé man gaat, laat het vooral de impact zien die Cruijff op Cataloniė en de Catalanen heeft achtergelaten. Hierdoor is de documentaire meer een eerbetoon van de Catalanen aan Johan Cruijff geworden.
Johan Cruijff is veruit de beste sportman die uit onze geschiedenis is voortgekomen, maar toch is dit volk té nuchter om te realiseren wįt voor talent het was. Wat bijvoorbeeld voor de Verenigde Staten Mohammed Ali is is Johan Cruijff voor de ‘lage landen’. De Catalanen daarentegen realiseren zich dit wel en danken God nog elke dag dat Hij Cruijff naar hen heeft geleid. Hij is meer dan een legende, hij is een symbool voor bevrijding, revolutie. In En Un Momento Dado wordt een beeld geschetst over wat Cruijff nu precies betekende voor de Catalanen en met succes. Van de groenteman tot de eigenaar van Real Madrid en van de journalist tot de taxichauffeur. Allemaal doen ze hun zegje en laten ze hśn moment zien dat ze doet denken aan Cruijff. Het is zelfs nu nog te zien dat de mensen duidelijk geėmotioneerd raken wanneer ze het over hun ‘Crueuģf’ hebben. Vooral dit laatste maakt de documentaire tot een mooie vastlegging van die impact die Cruijff heeft achtergelaten.
Met veel archiefmateriaal wordt tussendoor getoond hoe Cruijff op het veld te werk ging en met zijn tactische inzicht iedereen op zijn plek wees. Als speler, maar ook als coach. Terugkijkend zijn de Catalanen nog steeds beretrots op hem en zien hem als de redder van Cataloniė. Dat is ook wel terecht als je je realiseert dat de Catalanen tijdens het bewind van Franco onderdrukt werden. Ze zweerden om wraak en kregen hem heel zoet met de 0-5 overwinning op Real Madrid onder leiding van Cruijff. De nuchtere Nederlander uit Vinkeveen had echter nooit echt door wat er zich precies om zich heen afspeelde. Pas toen hij zijn zoon wilde registreren in Spanje onder de verboden Catalonische naam Jordi, begreep hij de omvang van de onderdrukking in het land. Maar dat heeft hem als voetballer nooit geschaad. Hij werd er juist beter door en liet het politieke spel aan hem voorbij gaan.
Ook al wordt met grote koppen gezegd dat En Un Momento Dado een film is, heeft het er weinig van weg. Misschien was dat de bedoeling, maar het is duidelijk een documentaire geworden met hooguit wat filmische inputs. Mede daardoor raakt de kijker soms een beetje verward. Ook worden sommige elementen in de documentaire, zoals het Cruijff-moment van de geļnterviewden, te vaak herhaald en zijn sommige verhalen eentonig en saai. Dit neemt echter niet weg dat de documentaire een mooie productie is geworden. Het is namelijk prachtig om te zien hoe één man de wereld naar zich toe kan zetten en anderen kan inspireren en hoop gegeven. Zelfs jaren na dato.
Aan het einde van de documentaire komt Johan Cruijff zelf nog aan het woord. Ook hij moet vertellen wat zķjn moment is. En zoals alleen echte grootheden kunnen doen spreekt hij met wijze woorden dat dat niet mogelijk is, omdat hij dan andere momenten teniet zal doen. ‘Elk moment is namelijk een gegeven moment. Het is een tikkeltje geluk wat je afdwingt, wanneer alles op het juiste moment netjes samenvalt. Dat is En Un Momento Dado.’ Aldus Cruijff.
De documentaire gaat dan wel over Cataloniė en de impact die Cruijff daar had op de bewoners, maar voor Nederlanders is het zeker een documentaire die aantrekkelijk is om te zien. We zijn misschien dan wel nuchterder, maar als we deze beelden zien kunnen zelfs wij niet ontkennen dat deze Cruijff bijna een wereldwonder was. Hij was de beste voetballer die wij tot nu toe hebben gehad, al dan niet de beste van de wereld. Maar goed, das logisch
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !