Ik weet in iedere geval dat je de buitenste bladeren om moet knaken en over de kool moet leggen, zodat de kool wit blijft en niet roze wordt. Als de kool uit elkaar valt had dat, geloof ik, iets met de bemesting te maken, maar ik weet nou niet meer of dat te veel of te weinig mest was.quote:Op zondag 16 augustus 2009 21:39 schreef merry77 het volgende:
hoe krijg je de bloemkool mooi compact groeiend?
Want als ik ze zo in de tuin heb staan groeit de kool uit elkaar.
Van horen zeggen hoorde ik dat mijn tante het loof samenbond en dat je daardoor een compacte kool krijgt.
Klopt dat en weet iemand wat de beste manier is om dat te doen?
Dit is ook leuk en makkelijk: http://www.dewiltfang.nl/10370-groep/Vierkante%20Metertuin.htmlquote:Op zaterdag 5 september 2009 21:55 schreef Goldmund het volgende:
Ben het aan het doorlezen. Erg leuke site! En het lijkt inderdaad voor een beginner met een klein tuintje een prima idee. Neemt weinig ruimte in, veel verschillende groenten, meerdere oogsten en veel minder werk dan in een gewone moestuin.
Heb gelukkig nog een hele herfst en winter voor de voorbereidingen.....
quote:Op maandag 28 september 2009 19:02 schreef sigme het volgende:
Nou, om nou te zeggen dat ik prachtige witlofkroppen had is overdreven.
Wel bruikbare kropjes, dat wel.
Ik heb de wortels ingetafeld in gewoon zwart zand, in een kuil die ik in de moestuin gemaakt had. Nadat de wortels tot bovenaantoe netjes in zwart zand zaten, zat het bovenniveau nog zo'n 10cm ondergronds denk ik. Daaroverheen heb ik scherp wit zand gedaan totdat de kuil vol was, daarop stro, iets als 20cm denk ik, en dan een opengeknipte vuilniszak er overheen, met stenen op de rand.
Dit jaar wil ik ook wat witlof in een forceeremmer proberen. Dus intafelen in emmer, zwart plastik erover, koud wegzetten, en warm neerzetten enige tijd voordat ik witlof wil eten. 't Schijnt te kunnen..
Na aardappels geen aardappels... Juist,.... klinkt zo verrekte onlogisch....quote:Op maandag 28 september 2009 19:08 schreef sigme het volgende:
Aardappels die de grond bederven moet iets met klokken en klepels te maken hebben, waarbij de klok en de klepel ietwat afgedreven zijn.
Ná aardappels is de grond uitstekend bruikbaar voor vanalles en nog wat.
Behalve, (en dat zal die klok in de verte wel wezen) behalve voor aardappels. Na aardappels mogen er drie jaar geen aardappels op datzelfde stuk grond.
De reden is aardappelmoeheid: aaltjes in de grond. Eenmaal aardappelmoe moet een stuk land wel een jaar of tien aardappelvrij blijven. Máár: tegenwoordig zijn er aardappelrassen die aardappelmoerestistent zijn. Daarmee kan je wel jaar na jaar aardappels op hetzelfde stuk land verbouwen.
Pas wel op voor phytophthora (aardappelziekte, is wat anders dan aardappelmoeheid). Als je dat nu niet in je grond hebt, is het de moeite waard dat zo te houden. Hetzelfde geldt voor Coloradokevers.
Je kan ook een aardappelkist maken:
[ afbeelding ]
Voor uitgebreidere & Nederlandse toelichting: http://www.makkelijkemoestuin.com/aardappelkist.html
Euh, ik ben visueel niet zo verhelderend. Maar wat ik wel kan is een plaatje maken van het plaatje in mijn boek, wat ik min of meer heb opgevolgd.quote:Op maandag 28 september 2009 22:03 schreef merry77 het volgende:
Kan jij voor de wat visueel ingesteld ik een verhelderend plaatje maken?
Ik moet het toch eens onder de knie krijgen (liefst dat ik dat volgend jaar kan proberen, want het is een van mijn lievelingsgroenten).
[..]
Winterrogge zaaien. Nu. Te koop (als groenbemester) bij Boerenbond / ACM / Welkoop.quote:Op dinsdag 29 september 2009 22:49 schreef Burdie het volgende:
Bij ons hebben rupsen de hele moestuin opgevreten.
Wat kan ik daar een volgende keer tegen doen?
En wat kan ik *nu* met de moestuin doen? Het ligt nu namelijk braak en dat vind ik zo'n sneu gezicht...
wtfquote:Op zaterdag 3 oktober 2009 07:49 schreef sigme het volgende:
Er is een kudde koeien door de moestuin gedenderd.
In aanmerking genomen dat er een kudde koeien door de moestuin gedenderd is, valt de schade mee.
Bedankt voor de tip.quote:Op maandag 2 november 2009 20:55 schreef O0tje het volgende:
@Kees22: Als je beuken gaat planten of zaaien is het handig om wat beukengrond te verspreiden, want beuken groeien in samenspraak met een schimmel in de grond. Gewoon een kruiwagen grond van onder een beuk weghalen.
Als ik boerenkool had staan, kwam die zeker de winter niet door!quote:Op donderdag 19 november 2009 00:20 schreef merry77 het volgende:
ik heb nog steeds prei buiten staan, die ik nu voor de vorst toch wel snel moet gaan rooien.
Verder nog winterwortelen.
Spruiten heb ik geoogst. Aardbeienplanten die ik heb laten stekken had ik eigenlijk al in augustus naar de juiste plaats moeten zetten, maar daar staan nog steeds spruiten. Dat wordt dus in het voorjaar doen.
En boerenkool die nu al 1 jaar oud is! Voor de winter gezaaid en ik een koude kas heeft ie de zware vorst overleefd. Ik had in het voorjaar en zomer dus boerenkool. Daarna een rupsen en wolluis plaag. Die is nu weg en ze maken weer nieuwe bladeren. Ondertussen zijn ze zo'n 70cm hoog!
Benieuwd of ze deze winter ook doorkomen.
Dat probleem had ik ook met mijn broccoli. Je schijnt een andere soort te moeten kiezen. Ik heb het Vreeken gevraagd.quote:Op woensdag 17 februari 2010 22:22 schreef merry77 het volgende:
voor het komende jaar. Weet iemand hoe je een mooie compacte broccoli en bloemkool krijgt?
Mijn bloemkool dit jaar was niets en de broccoli waren maar kleine bolletjes omdat de afzonderlijke steeltjes verschillend uitgroeiden.
Als je van plan bent om jaren achtereen te blijven moestuinieren op dat stuk grond dan loont het de moeite om overzicht te gaan scheppen, met een tuinplan en iets van een bed-indeling.quote:Op maandag 15 maart 2010 20:48 schreef KellyPelly het volgende:
Oeh leuk topic!
Vorig jaar gewoon in de achtertuin al tomaat, komkommer en sla gehad. Ging erg goed, behalve dat we de sla in een keer gezaaid hebben en dus veel te veel tegelijk kregen.
Dit jaar opnieuw proberen en nu iets uitgebreider. Hebben een stuk van ons grasveld weggehaald, zodat we nu ongeveer 20 m2 hebben voor ons moestuintje. Ik heb een klein kasje die nu nog binnen bij de verwarming staat. De tomaat is bijna zover dat hij voor het eerst in een andere bakje uitgeplant kan worden. Sla, wortel en paprika hebben we ook al ingezaaid en gaat ook goed.
Vind het wel lastig om het overzicht te houden, dus voorlopig doen we maar gewoon watWillen nu gaan beginnen met komkommer zaaien in de kas en straks in de volle grond uien en aardappels. Wacht nog even af of de nachtvorst echt wegblijft (voor zover je dat zeker weet) en dan kan het de grond in.
Sigme hoe heb jij het begin aangepakt? Gewoon maar begonnen of heb je je echt goed ingelezen? Heb een aantal boeken gelezen, maar vind het wel erg ingewikkeld worden met 3 keer verplanten, verschillende soorten bemesting, teeltplannen enzo. Vorig jaar hebben we gewoon zaadjes in de grond gestopt en ging het groeien. Dat was ideaal!
Misschien doe ik dat ook nog wel, tot nog toe heb ik alle hoofdstukken over bodemchemie overgeslagen, daar word ik draaierig in m'n hoofd van.quote:Een goede bodem is het begin van het halve werk. Neem op diverse plaatsen een bodemmonster, meng dit door elkaar en neem wat tuingrond mee naar onze winkel voor een pH-bepaling en kalkadvies op maat. Klaar terwijl u wacht en geheel gratis.
Onze sleedoornen bloeien wel iets langer hoorquote:Op woensdag 17 maart 2010 23:59 schreef Kees22 het volgende:
Vandaag voor het eerst weer buiten gezeten en niet eens in de zon!
En wat sleedoorns uit de boskant gehaald en langs de achterkant gezet. Als ze wat groter zijn geven ze elk voorjaar een of twee dagen een witte achtergrond.
Geen idee, ik heb ze als opschot/uitschot pas deze week uitgestoken en verplant. Hoop dat ze aanslaan.quote:Op donderdag 18 maart 2010 19:26 schreef sigme het volgende:
[..]
Onze sleedoornen bloeien wel iets langer hoor.
Heb je de soort die zoetige pruimpjes levert of de blauwe zuurbekjes?
Ja ze vinden de mooie losse grond wel aangenaam volgens mij. Wij hebben er een stroomdraadje omheen (zo'n schokapparaat voor vee) wat goed werkt, weet alleen niet of dit handig is in de stad.quote:Op zaterdag 20 maart 2010 09:53 schreef Goldmund het volgende:
hallo,
even een vraagje over een moestuintje in de stad. Wil namelijk een stukje van mijn tuin inrichten als moestuin. Maar er zijn veel katten in de buurt. Is er dan een grote kans dat ze de planten onder plassen/poepen?
Hebben jullie tips om dat te voorkomen?
Alvast bedank, Goldmund
Op http://www.kattenplaza.nl/kattenforum/ is er vast wel een topic met tips.quote:Op zaterdag 20 maart 2010 09:53 schreef Goldmund het volgende:
hallo,
even een vraagje over een moestuintje in de stad. Wil namelijk een stukje van mijn tuin inrichten als moestuin. Maar er zijn veel katten in de buurt. Is er dan een grote kans dat ze de planten onder plassen/poepen?
Hebben jullie tips om dat te voorkomen?
Alvast bedank, Goldmund
Hmm. Ik bleek koploper van de dag. Op de zuurteschaal welteverstaan.quote:Op dinsdag 16 maart 2010 20:15 schreef sigme het volgende:
Als je serieus over wil komen maar niet teveel moeite wil doen, neem dan binnenkort een paar grondmonsters en ga 20 maart bij een filiaal van de Welkoop langs op de moestuindag.
Een goede bodem is het begin van het halve werk. Neem op diverse plaatsen een bodemmonster, meng dit door elkaar en neem wat tuingrond mee naar onze winkel voor een pH-bepaling en kalkadvies op maat. Klaar terwijl u wacht en geheel gratis.
Misschien doe ik dat ook nog wel
Dat is gelukt. Bed 12 staat vol gele uien + twee rijtjes sjalotten en twee rijtjes rode uien.quote:Op zaterdag 20 maart 2010 21:28 schreef sigme het volgende:
Ik heb nog wel een kilo of 15 kalk liggen, ik hoop dit weekend toe te komen aan minstens één bed bekalken, en daar vervolgens sjalotten en ui poten.
Nee, maar niet omdat ik niet durf maar nog geen tijd gehad. De peultjes (erwten) wil ik dit weekend doen. Ik heb we al tuinbonen gezaaid, vorige week. Dat is laat, maar eerder was de grond te hard..quote:Op vrijdag 26 maart 2010 09:58 schreef Oceanonix het volgende:
Heeft iemand het al aangedurfd om erwten en kapucijners te zaaien?
Ik wil ze niet in een kas hebben maar in de koude grond.
Hmm... dan ben ik eens benieuwd naar mijn peultjes, die al twee weken in de grond zitten, wat ook kan volgens de zaai-aanwijzingen...quote:Op vrijdag 26 maart 2010 10:06 schreef sigme het volgende:
Nee, maar niet omdat ik niet durf maar nog geen tijd gehad. De peultjes (erwten) wil ik dit weekend doen. Ik heb we al tuinbonen gezaaid, vorige week. Dat is laat, maar eerder was de grond te hard..
ik zit met smart te wachten op mjin grotere kas. Dan kan ik de vensterbanken deels ontruimen. Drie grote kweekbakken en 2 minikweekbakjes zorgen dat het best vol staat.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 10:21 schreef Glesse het volgende:
Daarom ben ik ook zo benieuwd...
Hebben jullie ook al te kleine vensterbanken? In verband met het wonen in een studentenhuis ik wel
Wij hebben zelf zo'n poezenmonster, dus hebben er nu wat kippengaas over heen gelegd. Dat houdt ze ook wel weg! En als het straks boven de grond komt maar een vogelnet erover, de kat zorgt dat de vogels wegblijven en het net houdt de kat op afstandquote:Op maandag 29 maart 2010 20:18 schreef sjaakspark het volgende:
Had ik gisteren spinazie gezaaid, gaan de katten van de buren erin zitten graven.Eerst maar wat afval takken van de perenboom overheen leggen dus. Balen hoor.
Okra verlangt veel warmte voor de vorming van de langwerpige vruchten. Een succesvolle teelt is eigenlijk alleen mogelijk in een kas.quote:Op maandag 5 april 2010 13:31 schreef Hoothoot het volgende:
Heeft iemand wel eens okra gezaaid? Ik heb een zakje met zaad gekregen, maar heb geen idee wat ik ervan moet verwachten... Hoe hoog worden ze, hoeveel vruchten/bonen komen er per plant en hoever moet ik ze uit elkaar zetten?
(Ik heb geen tuin, maar een soort serre/balkon, beschut en warm genoeg voor dit soort (sub)tropisch spul.
Zo ziet het er nu uit op de vensterbank:
[ afbeelding ]
Ja, deksel moet eraf; ze moeten wennen aan frissere temperatuur. Omsterker (en dikker) te worden. Verspenen kan geloof ik als ze een of twee echte blaadjes hebben.quote:Op donderdag 15 april 2010 14:30 schreef Goldmund het volgende:
Weer even wat vraagjes.
Heb kweekbakjes in de vensterbank met kruiden en wat groenten zoals tomaten. De plantjes zijn nu zo'n 5-10 cm hoog. De grond is erg drassig doordat ik de deksel er nog steeds op heb en dicht heb. Moet je op een gegeven moment de luchtgaatjes open zetten of de deksel er helemaal af halen? En wanneer moet je de plantjes overplanten en wanneer kunnen ze buiten?
Of het echt waar is weet ik niet. De theorie is dat waterdruppels op het blad kunnen werken als een vergrootglas, waardoor de zonneschijn de plant verbrandt. Volgens mij kan je op die manier geen schade aanrichten als je netjes aan de voet watert.quote:En nog een vraagje over buiten water geven. Klopt het dat je planten en bloemen geen water moet geven als de zon fel schijnt?
Alvast bedankt voor de antwoorden!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |