Pacmaniac | woensdag 22 april 2009 @ 23:33 |
Er bestaan talloze varianten voor lasagne dus leek me leuk om een topic te maken waarin men recepten onderling kan uitwisselen. Zelf heb ik eigenlijk 3 varianten die we geregeld eten. De meest kindvriendelijke (milde smaak en niet te pittig) en tevens minst interessante is de lasagne uit een pakje van knorr , beetje gehakt , beetje groente, kaas enz. Variant 2 heb ik ![]() Lasagne op traditionele wijze Ingrediënten 1/2 a 1 ui, 3 teentjes knoflook, 500 gr. rundergehakt, italiaanse kruiden (basilicum, oregano, majoraan, peterselie, paprikapoeder), 1 laurierblaadje, sambal, 3 kleine blikjes tomatenpuree, 1 blik gepelde tomaten in stukjes, 1 pakje gezeefde tomaten, 1 pak voorgekookte lasagnevellen, olijfolie, 2 bolletjes mozzarella (of evt. 8 plakken jonge kaas), 50 gr. boter, 50 gr. bloem, 500 ml. koude melk, suiker, peper en zout. Bereidingswijze Voor de bolognesesaus de ui snipperen en in een grote koekenpan met wat olijfolie fruiten, halverwege de fijngesneden knoflook toevoegen. In de kleine braadpan de tomatenpuree hard verwarmen (blijf roeren, anders brandt ze aan),tot deze niet zurig meer ruikt. Het ui/knoflook/olie mengsel toevoegen. In de grote koekenpan weer wat olijfolie verwarmen en het gehakt met de kruiden, zout en peper rul bakken. Toevoegen aan het tomatenpureemengsel, gepelde tomaten en gezeefde tomaten toevoegen en op smaak brengen met sambal, suiker en evt. nog wat kruiden en een laurierblaadje toevoegen. 1/2 uur a 3 kwartier op laag vuur laten sudderen met deksel op de pan, af en toe roeren. Ondertussen de oven voorverwarmen op 180 gr. C. Voor de bechamelsaus de boter smelten (niet bruin laten worden), bloem erdoor roeren en verwarmen (schrik niet; het wordt een soort klont, maar dat komt goed!). Daarna beetje bij beetje de koude melk met een garde erdoor roeren. Laten koken en blijven roeren tot je een dikke saus hebt. Op smaak brengen met zout en peper. In een ingevette ovenschaal 1 laag lasagnevellen leggen. Vervolgens bedekken met 1/3 van de bechamelsaus, 1/3 van de bolognesesaus en 1 in plakjes gesneden bolletje mozzarella of 4 plakken kaas. Nu weer herhalen met een laag lasagnevellen, saus en kaas, vervolgens nog zon laag maar dan zonder kaas. Afdekken met aluminium-folie en in de oven schuiven, boven het midden. Na 30 min. de folie verwijderen en nog 15 min. in de oven laten. Als het "knettert" is het klaar. Lekker erbij: plakken vleestomaat afgewisseld met plakken mozzarella. Hier wat pesto over verdelen. Deze is wel een poosje werk maar dan heb je ook wat ![]() De laatste variant heeft mijn vriendin ooit op tv gezien bij help papa kookt ( ![]() Lasagne met spinazie en salami Benodigdheden * 1 rode paprika * 1 ui * 250 gram salami * 400 ml melk * 200 ml water * 1 pak Knorr Wereldgerecht Lasagne Bolognese * 600 gram gewassen spinazie * 150 gram geraspte (belegen) kaas Bereiding Verwarm de oven voor op 200º C. Snijd de paprika, ui en de salami in blokjes. Verhit een wok en bak de salamireepjes ongeveer 3 minuten. Gebruik geen olie of margarine, er komt genoeg vet uit de salami. Voeg de paprika en de ui toe en bak nog ongeveer 3 minuten. Schep de gewassen spinazie erdoor en laat deze al omscheppend in 2 minuten slinken. Schep het overtollige vocht eraf. Voeg de melk, het water en de inhoud van het zakje Lasagnesaus aan het spinaziemengsel toe. Laat de saus 2 a 3 minuten doorkoken (let op, de saus blijft dun). Vet een ovenschaal (inhoud ca. 1,5 liter) in en doe de saus en de lasagnebladen (voorkoken is niet nodig) om en om in de schaal. Begin en eindig met een laagje saus. Strooi als laatste de geraspte kaas over het gerecht. Laat de lasagne in 30 tot 40 minuten gaar worden op ca 200º C. Andere en vooral vernieuwende lasagne-recepten hou ik me voor aanbevolen ![]() ![]() ![]() | |
vaagsel | woensdag 22 april 2009 @ 23:43 |
Mijn bolognesaus is altijd een variant op deze. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het toevoegen van prosciutto en pancetta de saus heel veel extra smaak geeft. En hoe langer het opstaat (minstens 2 uur) hoe beter de smaak wordt. Gewoon een kwestie van eerder beginnen (en je groenten + ham/pancetta in de keukenmachine doen ipv. snijden). En heb je met deze van internet gehaald recepten nooit zelf wat geëxperimenteerd, en wat waren dan je ervaringen hiermee? [ Bericht 13% gewijzigd door vaagsel op 22-04-2009 23:49:06 ] | |
mjan | donderdag 23 april 2009 @ 00:10 |
quote:Groenten in je keukenmachine snijden? Dat wordt toch snot? Lasagne maak ik meestal met de volgende laagjes: - bechamelsaus - lasagneblad - spinazie - kaas - gevulde tomatensaus - enz, enz Dan kun je altijd nog variëren door de tomatensaus eens op een andere manier te maken of andere kaas te gebruiken. Laatst heb ik lasagne van gegrilde groenten gemaakt met geitenkaas: - gegrilde aubergine, paprika (ontveld), courgette - tomatensaus (had dit keer een tomaten-roomsaus gemaakt omdat ik geen bechamelsaus gebruikte) - lasagnebladen - geitenkaas | |
vaagsel | donderdag 23 april 2009 @ 00:29 |
Voor bolognesesaus moet het redelijk fijngesneden zijn. Dus spul in je keukenmachine en paar keer pulseren en het is redelijk fijn gesneden. Werkt hier perfect en scheelt veel tijd. Je moet het natuurlijk niet 1 minuut op de turbo stand zetten ![]() | |
The_Hives | donderdag 23 april 2009 @ 07:43 |
even een snelle tvp. Ga het vanavond voor het eerst maken, geheel op Hives zn eigen wijze. Ben benieuwd of het smaakt ![]() | |
Tezz | donderdag 23 april 2009 @ 08:04 |
Lasagne is bij mij vaak een 'restjes-gerecht'. Wanneer ik namelijk pastasaus maak op basis van tomaten dan maak ik een dubbele portie en vries de helft in. Als ik dan geen zin heb om te koken dan haal ik het restje saus uit de vriezer, maak ik een bechamelsaus erbij en open ik een pak verse lasagnebladen van de AH. Laagjes maken, wat kaas erbij, een groene salade en hoppatee: heerlijk eten! | |
cybermans | donderdag 23 april 2009 @ 12:37 |
Ik gebruik het volgende voor mijn lasagne 2 uien teentje knoflook 1 fles sugo herbe (grand italia) rood pepertje 300-400 gr gehakt Uitje en knoflook snipperen. gehakt aanbraden, ui en knof erbij. sugo en peper erbij.. goed verhitten. Oven op 180 graden voor verwarmen. belchamel moet ik eerlijk zijn dat ik daar een zakje van granditalia voor gebruik met een halve liter melk (evne verwarmen). eerste laag belchamel, bladen , tomatensaus, bladen [...] bladen, belchamel, geraspte kaas. 35 min in de oven en smullen maar. | |
fuckbuddy | donderdag 23 april 2009 @ 15:17 |
Ik vind dat de beste lasagna altijd die van gisteren is, tis altijd zo'n waterige shizzle als je meteen na bereiden gaat eten. Zou je een dag wachten, dan is ie veel steviger en smaakvoller..... | |
The_Hives | donderdag 23 april 2009 @ 18:13 |
quote:nou, het recept hoef ik niet te plaatsen ![]() ![]() | |
Isabeau | donderdag 23 april 2009 @ 20:44 |
quote:Is dat het enige wat het waterig maakt? Want die van mij is ook vaak te waterig en niet zo'n fijne stevige massa. Maar misschien doe ik er wel te veel groente in ![]() | |
LoudGirl | donderdag 23 april 2009 @ 21:55 |
TVP, post later mijn recept | |
thettes | vrijdag 24 april 2009 @ 01:19 |
Mijne is die van knorr, met een pak groenten plus wat tomatenblokjes ![]() Als je koelkast begint te stinken gooi je er ook nog naar smaak wat blauwe kaasjes en oude camembert doorheen. Vind het eigenlijk wel erg lekker op die wijze, maar je tweede recept ga ik zeker een keer proberen. | |
Tezz | vrijdag 24 april 2009 @ 07:24 |
quote:Isa, het komt waarschijnlijk inderdaad door de groentes. Die geven nogal wat vocht af! Wat je eens kunt proberen is er een geraspte wortel doorheen te doen. Dat geeft een lekkere zoete smaak en zorgt voor wat extra stevigheid! Werkt echt! (tip van de mama van Tezz) | |
_Hestia_ | vrijdag 24 april 2009 @ 12:04 |
Ik heb vorige week ook lasagne gemaakt, alleen hij was niet helemaal goed gelukt. Ik had de lasagnebladeren van te voren gekookt en naast een tussenlaag lasagnebladeren ook als bovenste laag lasagnebladeren. De lasagnebladeren in de tussenlaag waren echt heel erg zacht en soppig, terwijl de bovenste laag echt keihard was. Dus de volgende keer maar niet van te voren koken en de bovenste laag van saus maken, dan moet het wel beter gaan neem ik aan ![]() Ik had er trouwens tomaat, paprika en ui in als groenten. | |
David | zondag 26 april 2009 @ 15:20 |
van tevoren koken van de bladen is meestal niet nodig. De lasagne-bladen van Barilla (lasagne all'uovo - eierpasta dus) is erg lekker en hoef je niet voor te koken, wat echt heel veel scheelt in bereidingstijd en moeite. | |
The_Hives | zondag 26 april 2009 @ 15:28 |
en je moet de bladen niet als bovenste laag gebruiken. Dan worden ze inderdaad hard. Er moet altijd nog saus op. Kan je beter geraspte kaas ofzo erop gooien zodat je een korstje krijgt ![]() | |
lemonlime | zondag 26 april 2009 @ 16:32 |
quote:Ik denk dat mensen vaak ook veel te veel saus tussen de bladen doen. Eigenlijk hoef je per laag alleen maar zoveel saus als nodig is om de bladen nét te bedekken. Dit moet echt geen dikke laag zijn. Dus minder saus, dan krijg je een mooie stevige lasagne. | |
sigme | zondag 26 april 2009 @ 20:19 |
Ik maak vaak de lasagnebladen zelf. Is niet moeilijk: bloem, kuitje erin, water, mengen totdat het een stevige bal is, uitrollen met deegroller. Makkelijk in te vriezen ook ![]() | |
LoggedIn | zondag 26 april 2009 @ 20:29 |
![]() ![]() | |
LoggedIn | zondag 26 april 2009 @ 20:29 |
quote:Zit er niet meer in lasagnabladen dan ![]() | |
The_Hives | zondag 26 april 2009 @ 20:34 |
en wat is de verhouding water/bloem en hoeveel maak je dan voor 1 standaard school? {ik weet het kan het vast ergens opzoeken maar liever gebruikerservaring ![]() | |
sigme | zondag 26 april 2009 @ 20:35 |
quote:Nee ![]() Of ja, zo je wil. In groene lasagnebladen zit spinaziekookwater. | |
sigme | zondag 26 april 2009 @ 20:40 |
quote:Een school ![]() Ik denk voor een schaal zo'n 2 ons bloem. Verhouding bloem/water weet ik niet, niet veel water in elk geval. Maar het is heel eenvoudig proefondervindelijk vast te stellen: je doet eerst maar eens een béétje water, voeg er bloem uit de bloemmassa omheen door totdat het water 'op' is, en dan weer wat water erbij. Als het op het laatst te nat wordt wat bloem erbij, als het dan weer net te droog is: handen natmaken en op die manier heel klein beetje water erdoor kneden. Voordeel van verse vellen is (oa) dat je de vellen op maat kan snijden voor de schaal. Afsnijsels kan je weer kneden & uitrollen, of, wat ik doe: daarvan een aantal tussenlagen maken (dat ziet toch niemand). | |
Janpietklaas | zondag 26 april 2009 @ 20:47 |
quote:je moet geen bladen als bovenlaag gebruiken xD. | |
The_Hives | zondag 26 april 2009 @ 20:47 |
eh, schaal natuurlijk ![]() ![]() En een voordeel is dat je zelf de dikte van de vellen kan bepalen. Wordt weer 'experimenten' dus ![]() | |
Innocence | zondag 26 april 2009 @ 22:34 |
Mijn simpele versie: Knoflook, ui en bleekselderij (optioneel) fruiten, gehakt rul bakken, gezeefde tomaten erbij. Met een beetje suiker nog door laten pruttelen, terwijl je ondertussen een bechamelsausje maakt; boter smelten, bloem erdoor en beetje bij beetje melk toevoegen. Tomatensaus op smaak brengen met zout en peper. Dan in een ovenschaal afwisselend tomatensaus, bechamelsaus en lasagnebladen verdi (groen) leggen en eindigen met bechamelsaus en een laag geraspte kaas. Half uurtje in de oven, even laten staan en klaar! Ik doe ook nog wel eens een pittige kaas door m'n bechamelsaus heen, erg lekker. Maar eigenlijk nooit meer groenten door de tomatensaus heen, dan krijgt ie gelijk een heel andere consistentie. Of je zou 'm heel lang moeten laten stoven... [ Bericht 18% gewijzigd door Innocence op 26-04-2009 22:39:55 ] | |
kabouter.muts | maandag 27 april 2009 @ 10:14 |
Om lasagnebladeren zelf te maken gebruik ik bloem ei en zout. 100 gram bloem op 1 ei. Als het te droog is beetje water erbij. Goed idee voor vanavond!! Kinderen zijn vrij en die maken graag zelf de pasta. | |
duzz | zondag 3 mei 2009 @ 04:57 |
verse lasagnebladen van de AH!!!! heerlijk dun!!! en verder maak ik lasagne meestal met een rode saus (gewoon tomatenblokjes, knoflookje en groenten) en ricotta! | |
Pacmaniac | woensdag 6 mei 2009 @ 05:32 |
quote:Gisteren gemaakt, was erg lekker alleen vind hem iets aan de zoete kant ![]() |