abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_68289188
Er bestaan talloze varianten voor lasagne dus leek me leuk om een topic te maken waarin men recepten onderling kan uitwisselen.
Zelf heb ik eigenlijk 3 varianten die we geregeld eten.

De meest kindvriendelijke (milde smaak en niet te pittig) en tevens minst interessante is de lasagne uit een pakje van knorr , beetje gehakt , beetje groente, kaas enz.

Variant 2 heb ik van mijn Italiaanse oma in Napels op traditionele manier leren maken ooit eens via via van Smulweb afgejat

Lasagne op traditionele wijze
Ingrediënten

1/2 a 1 ui, 3 teentjes knoflook, 500 gr. rundergehakt, italiaanse kruiden (basilicum, oregano, majoraan, peterselie, paprikapoeder), 1 laurierblaadje, sambal, 3 kleine blikjes tomatenpuree, 1 blik gepelde tomaten in stukjes, 1 pakje gezeefde tomaten, 1 pak voorgekookte lasagnevellen, olijfolie, 2 bolletjes mozzarella (of evt. 8 plakken jonge kaas), 50 gr. boter, 50 gr. bloem, 500 ml. koude melk, suiker, peper en zout.

Bereidingswijze

Voor de bolognesesaus de ui snipperen en in een grote koekenpan met wat olijfolie fruiten, halverwege de fijngesneden knoflook toevoegen. In de kleine braadpan de tomatenpuree hard verwarmen (blijf roeren, anders brandt ze aan),tot deze niet zurig meer ruikt. Het ui/knoflook/olie mengsel toevoegen. In de grote koekenpan weer wat olijfolie verwarmen en het gehakt met de kruiden, zout en peper rul bakken. Toevoegen aan het tomatenpureemengsel, gepelde tomaten en gezeefde tomaten toevoegen en op smaak brengen met sambal, suiker en evt. nog wat kruiden en een laurierblaadje toevoegen. 1/2 uur a 3 kwartier op laag vuur laten sudderen met deksel op de pan, af en toe roeren. Ondertussen de oven voorverwarmen op 180 gr. C. Voor de bechamelsaus de boter smelten (niet bruin laten worden), bloem erdoor roeren en verwarmen (schrik niet; het wordt een soort klont, maar dat komt goed!). Daarna beetje bij beetje de koude melk met een garde erdoor roeren. Laten koken en blijven roeren tot je een dikke saus hebt. Op smaak brengen met zout en peper.
In een ingevette ovenschaal 1 laag lasagnevellen leggen. Vervolgens bedekken met 1/3 van de bechamelsaus, 1/3 van de bolognesesaus en 1 in plakjes gesneden bolletje mozzarella of 4 plakken kaas. Nu weer herhalen met een laag lasagnevellen, saus en kaas, vervolgens nog zon laag maar dan zonder kaas. Afdekken met aluminium-folie en in de oven schuiven, boven het midden. Na 30 min. de folie verwijderen en nog 15 min. in de oven laten. Als het "knettert" is het klaar.

Lekker erbij: plakken vleestomaat afgewisseld met plakken mozzarella. Hier wat pesto over verdelen.

Deze is wel een poosje werk maar dan heb je ook wat

De laatste variant heeft mijn vriendin ooit op tv gezien bij help papa kookt ( ) en is moet ik eerlijk bekennen voor de afwisseling ook érg lekker:

Lasagne met spinazie en salami

Benodigdheden

* 1 rode paprika
* 1 ui
* 250 gram salami
* 400 ml melk
* 200 ml water
* 1 pak Knorr Wereldgerecht Lasagne Bolognese
* 600 gram gewassen spinazie
* 150 gram geraspte (belegen) kaas


Bereiding
Verwarm de oven voor op 200º C. Snijd de paprika, ui en de salami in blokjes. Verhit een wok en bak de salamireepjes ongeveer 3 minuten. Gebruik geen olie of margarine, er komt genoeg vet uit de salami. Voeg de paprika en de ui toe en bak nog ongeveer 3 minuten. Schep de gewassen spinazie erdoor en laat deze al omscheppend in 2 minuten slinken. Schep het overtollige vocht eraf. Voeg de melk, het water en de inhoud van het zakje Lasagnesaus aan het spinaziemengsel toe. Laat de saus 2 a 3 minuten doorkoken (let op, de saus blijft dun). Vet een ovenschaal (inhoud ca. 1,5 liter) in en doe de saus en de lasagnebladen (voorkoken is niet nodig) om en om in de schaal. Begin en eindig met een laagje saus. Strooi als laatste de geraspte kaas over het gerecht. Laat de lasagne in 30 tot 40 minuten gaar worden op ca 200º C.


Andere en vooral vernieuwende lasagne-recepten hou ik me voor aanbevolen


k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
pi_68289501
Mijn bolognesaus is altijd een variant op deze. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het toevoegen van prosciutto en pancetta de saus heel veel extra smaak geeft. En hoe langer het opstaat (minstens 2 uur) hoe beter de smaak wordt. Gewoon een kwestie van eerder beginnen (en je groenten + ham/pancetta in de keukenmachine doen ipv. snijden).

En heb je met deze van internet gehaald recepten nooit zelf wat geëxperimenteerd, en wat waren dan je ervaringen hiermee?

[ Bericht 13% gewijzigd door vaagsel op 22-04-2009 23:49:06 ]
Life is too short not to have fun
pi_68290218
quote:
Op woensdag 22 april 2009 23:43 schreef vaagsel het volgende:
Gewoon een kwestie van eerder beginnen (en je groenten + ham/pancetta in de keukenmachine doen ipv. snijden).
Groenten in je keukenmachine snijden? Dat wordt toch snot?

Lasagne maak ik meestal met de volgende laagjes:
- bechamelsaus
- lasagneblad
- spinazie
- kaas
- gevulde tomatensaus
- enz, enz
Dan kun je altijd nog variëren door de tomatensaus eens op een andere manier te maken of andere kaas te gebruiken.

Laatst heb ik lasagne van gegrilde groenten gemaakt met geitenkaas:
- gegrilde aubergine, paprika (ontveld), courgette
- tomatensaus (had dit keer een tomaten-roomsaus gemaakt omdat ik geen bechamelsaus gebruikte)
- lasagnebladen
- geitenkaas
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
pi_68290731
Voor bolognesesaus moet het redelijk fijngesneden zijn. Dus spul in je keukenmachine en paar keer pulseren en het is redelijk fijn gesneden. Werkt hier perfect en scheelt veel tijd. Je moet het natuurlijk niet 1 minuut op de turbo stand zetten .
Life is too short not to have fun
  donderdag 23 april 2009 @ 07:43:38 #5
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68293007
even een snelle tvp. Ga het vanavond voor het eerst maken, geheel op Hives zn eigen wijze. Ben benieuwd of het smaakt
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_68293176
Lasagne is bij mij vaak een 'restjes-gerecht'. Wanneer ik namelijk pastasaus maak op basis van tomaten dan maak ik een dubbele portie en vries de helft in. Als ik dan geen zin heb om te koken dan haal ik het restje saus uit de vriezer, maak ik een bechamelsaus erbij en open ik een pak verse lasagnebladen van de AH.

Laagjes maken, wat kaas erbij, een groene salade en hoppatee: heerlijk eten!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_68300498
Ik gebruik het volgende voor mijn lasagne
2 uien
teentje knoflook
1 fles sugo herbe (grand italia)
rood pepertje
300-400 gr gehakt

Uitje en knoflook snipperen. gehakt aanbraden, ui en knof erbij. sugo en peper erbij.. goed verhitten. Oven op 180 graden voor verwarmen. belchamel moet ik eerlijk zijn dat ik daar een zakje van granditalia voor gebruik met een halve liter melk (evne verwarmen). eerste laag belchamel, bladen , tomatensaus, bladen [...] bladen, belchamel, geraspte kaas. 35 min in de oven en smullen maar.
pi_68305555
Ik vind dat de beste lasagna altijd die van gisteren is, tis altijd zo'n waterige shizzle als je meteen na bereiden gaat eten. Zou je een dag wachten, dan is ie veel steviger en smaakvoller.....
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
  donderdag 23 april 2009 @ 18:13:46 #9
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68311018
quote:
Op donderdag 23 april 2009 07:43 schreef The_Hives het volgende:
even een snelle tvp. Ga het vanavond voor het eerst maken, geheel op Hives zn eigen wijze. Ben benieuwd of het smaakt
nou, het recept hoef ik niet te plaatsen . Was wel lekker maar niet gelukt zoals ik gedachten had. Toch maar een keer maken volgens vast recept
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_68316052
quote:
Op donderdag 23 april 2009 15:17 schreef fuckbuddy het volgende:
Ik vind dat de beste lasagna altijd die van gisteren is, tis altijd zo'n waterige shizzle als je meteen na bereiden gaat eten. Zou je een dag wachten, dan is ie veel steviger en smaakvoller.....
Is dat het enige wat het waterig maakt? Want die van mij is ook vaak te waterig en niet zo'n fijne stevige massa. Maar misschien doe ik er wel te veel groente in
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_68318946
TVP, post later mijn recept
pi_68324914
Mijne is die van knorr, met een pak groenten plus wat tomatenblokjes
Als je koelkast begint te stinken gooi je er ook nog naar smaak wat blauwe kaasjes en oude camembert doorheen.

Vind het eigenlijk wel erg lekker op die wijze, maar je tweede recept ga ik zeker een keer proberen.
pi_68326219
quote:
Op donderdag 23 april 2009 20:44 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Is dat het enige wat het waterig maakt? Want die van mij is ook vaak te waterig en niet zo'n fijne stevige massa. Maar misschien doe ik er wel te veel groente in
Isa, het komt waarschijnlijk inderdaad door de groentes. Die geven nogal wat vocht af! Wat je eens kunt proberen is er een geraspte wortel doorheen te doen. Dat geeft een lekkere zoete smaak en zorgt voor wat extra stevigheid! Werkt echt! (tip van de mama van Tezz)
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_68332768
Ik heb vorige week ook lasagne gemaakt, alleen hij was niet helemaal goed gelukt. Ik had de lasagnebladeren van te voren gekookt en naast een tussenlaag lasagnebladeren ook als bovenste laag lasagnebladeren. De lasagnebladeren in de tussenlaag waren echt heel erg zacht en soppig, terwijl de bovenste laag echt keihard was. Dus de volgende keer maar niet van te voren koken en de bovenste laag van saus maken, dan moet het wel beter gaan neem ik aan

Ik had er trouwens tomaat, paprika en ui in als groenten.
  zondag 26 april 2009 @ 15:20:02 #15
3869 David
Drum the drums
pi_68392810
van tevoren koken van de bladen is meestal niet nodig. De lasagne-bladen van Barilla (lasagne all'uovo - eierpasta dus) is erg lekker en hoef je niet voor te koken, wat echt heel veel scheelt in bereidingstijd en moeite.
  zondag 26 april 2009 @ 15:28:41 #16
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68393077
en je moet de bladen niet als bovenste laag gebruiken. Dan worden ze inderdaad hard. Er moet altijd nog saus op. Kan je beter geraspte kaas ofzo erop gooien zodat je een korstje krijgt
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_68395780
quote:
Is dat het enige wat het waterig maakt? Want die van mij is ook vaak te waterig en niet zo'n fijne stevige massa. Maar misschien doe ik er wel te veel groente in
Ik denk dat mensen vaak ook veel te veel saus tussen de bladen doen. Eigenlijk hoef je per laag alleen maar zoveel saus als nodig is om de bladen nét te bedekken. Dit moet echt geen dikke laag zijn. Dus minder saus, dan krijg je een mooie stevige lasagne.
Proper names are scopally inert.
Normality is an invention of the power.
pi_68402697
Ik maak vaak de lasagnebladen zelf. Is niet moeilijk: bloem, kuitje erin, water, mengen totdat het een stevige bal is, uitrollen met deegroller.

Makkelijk in te vriezen ook .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_68403071
quote:
Op zondag 26 april 2009 20:19 schreef sigme het volgende:
Ik maak vaak de lasagnebladen zelf. Is niet moeilijk: bloem, kuitje erin, water, mengen totdat het een stevige bal is, uitrollen met deegroller.

Makkelijk in te vriezen ook .
Zit er niet meer in lasagnabladen dan
  zondag 26 april 2009 @ 20:34:48 #21
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68403277
en wat is de verhouding water/bloem en hoeveel maak je dan voor 1 standaard school? {ik weet het kan het vast ergens opzoeken maar liever gebruikerservaring )
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_68403314
quote:
Op zondag 26 april 2009 20:29 schreef LoggedIn het volgende:

[..]

Zit er niet meer in lasagnabladen dan
Nee

Of ja, zo je wil. In groene lasagnebladen zit spinaziekookwater.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_68403495
quote:
Op zondag 26 april 2009 20:34 schreef The_Hives het volgende:
en wat is de verhouding water/bloem en hoeveel maak je dan voor 1 standaard school? {ik weet het kan het vast ergens opzoeken maar liever gebruikerservaring )
Een school ?

Ik denk voor een schaal zo'n 2 ons bloem. Verhouding bloem/water weet ik niet, niet veel water in elk geval. Maar het is heel eenvoudig proefondervindelijk vast te stellen: je doet eerst maar eens een béétje water, voeg er bloem uit de bloemmassa omheen door totdat het water 'op' is, en dan weer wat water erbij. Als het op het laatst te nat wordt wat bloem erbij, als het dan weer net te droog is: handen natmaken en op die manier heel klein beetje water erdoor kneden.

Voordeel van verse vellen is (oa) dat je de vellen op maat kan snijden voor de schaal. Afsnijsels kan je weer kneden & uitrollen, of, wat ik doe: daarvan een aantal tussenlagen maken (dat ziet toch niemand).
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_68403766
quote:
Op vrijdag 24 april 2009 12:04 schreef Sylvana het volgende:
Ik heb vorige week ook lasagne gemaakt, alleen hij was niet helemaal goed gelukt. Ik had de lasagnebladeren van te voren gekookt en naast een tussenlaag lasagnebladeren ook als bovenste laag lasagnebladeren. De lasagnebladeren in de tussenlaag waren echt heel erg zacht en soppig, terwijl de bovenste laag echt keihard was. Dus de volgende keer maar niet van te voren koken en de bovenste laag van saus maken, dan moet het wel beter gaan neem ik aan

Ik had er trouwens tomaat, paprika en ui in als groenten.
je moet geen bladen als bovenlaag gebruiken xD.
The above is of no importance.
  zondag 26 april 2009 @ 20:47:42 #25
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68403792
eh, schaal natuurlijk . Ja logisch natuurlijk met gewoon steeds meer water/bloem erbij. Maar met broodbakken ed ben ik vrij precies met het water, vandaar dat ik meteen in cl ga denken enzo als ik kneden zie

En een voordeel is dat je zelf de dikte van de vellen kan bepalen. Wordt weer 'experimenten' dus
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')