abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 22 augustus 2010 @ 16:04:40 #276
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_85572993
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 16:02 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Te weinig zout? Als ik minder lekker brood bak, is dat meestal omdat ik het zout ben vergeten.
[..]

Dat zou ik ook wel willen doen, maar dan niet bij een Nederlandse bakker (of het moet die uit de Haarlemmerstraat in A'dam zijn). Liever bij een willekeurige Franse boulangerie of een mooie Bäckerei.
ik doe altijd 2 theelepels op 500g bloem
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 22 augustus 2010 @ 16:04:50 #277
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_85572999
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 16:02 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Te weinig zout? Als ik minder lekker brood bak, is dat meestal omdat ik het zout ben vergeten.
[..]

Dat zou ik ook wel willen doen, maar dan niet bij een Nederlandse bakker (of het moet die uit de Haarlemmerstraat in A'dam zijn). Liever bij een willekeurige Franse boulangerie of een mooie Bäckerei.
Eerst in een NL Bakkerij, dan in Frankrijk en daarna bij een top bakker in Zuid Duitsland.
Het is een mooi (en zwaar) vak.
Als je dat doet zou ik zeker me zeker goed informeren wie goede bakkers zijn, en hou er rekening mee dat je bv in Duitsland aan een paar weken niet genoeg hebt om het te leren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 22 augustus 2010 @ 16:05:14 #278
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_85573013
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 16:03 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

dat zou wel leuk zijn ja. Alleen heb ik daar voorlopig geen tijd voor
Geen vakanties?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 22 augustus 2010 @ 16:07:55 #279
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_85573085
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 16:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Geen vakanties?
over een week vertrek ik voor 10 maanden naar Latijns-amerika. Wellicht iets voor daarna, ik vind het eigenlijk wel een goed idee. :)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 22 augustus 2010 @ 16:12:22 #280
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_85573212
ik denk trouwens dat t m in de structuur zit. Misschien kneed ik het niet lang genoeg? Ik doe altijd iets van 10 minuten. Na het rijzen doe ik het of meteen in een cakeblik en laat ik het nog even staan tijdens het verwarmen van de oven, of ik vorm er zelf een brood van en laat het dan nog eens ca. 30 minuten rijzen voor het de oven in gaat.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_85573264
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 16:04 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

ik doe altijd 2 theelepels op 500g bloem
Normaal is ongeveer 1,8% tot 2,0% zout ten opzichte van de hoeveelheid bloem. Als je zonder preferment werkt en het maar kort laat rijzen, is iets meer zout nodig om toch smaak te krijgen.

2% komt bij 500 g neer op 10 gram zout. 2 theelepels is iets van 6 gram, denk ik. Misschien moet je eens een derde theelepel proberen (of het zout proberen te wegen, als je weegschaal dat aankan)

quote:
Op zondag 22 augustus 2010 16:12 schreef -Mellow- het volgende:
ik denk trouwens dat t m in de structuur zit. Misschien kneed ik het niet lang genoeg? Ik doe altijd iets van 10 minuten. Na het rijzen doe ik het of meteen in een cakeblik en laat ik het nog even staan tijdens het verwarmen van de oven, of ik vorm er zelf een brood van en laat het dan nog eens ca. 30 minuten rijzen voor het de oven in gaat.
Hoe lang laat je je brood in totaal rijzen (zeg maar de tijd tussen het toevoegen van gist en het in de oven gaan)?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_85573302
mijn volkorenbroden van vrijdag laat ik een half uur rijzen, dan haal ik de lucht er voorzichtig uit, maak weer een losse bol en laat het weer minstens 30 min rijzen. Dan verdeel ik het in delen als ik de lucht er weer voorzichtig uitgedrukt heb.... die laat ik een 15 minuten liggen. dan vorm ze ik in hun vorm en laat ze rijzen tot ze 50% groter zijn of zo'n anderhalf uur en daarna bak ik...
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  zondag 22 augustus 2010 @ 16:21:22 #283
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_85573455
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 16:14 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Normaal is ongeveer 1,8% tot 2,0% zout ten opzichte van de hoeveelheid bloem. Als je zonder preferment werkt en het maar kort laat rijzen, is iets meer zout nodig om toch smaak te krijgen.

2% komt bij 500 g neer op 10 gram zout. 2 theelepels is iets van 6 gram, denk ik. Misschien moet je eens een derde theelepel proberen (of het zout proberen te wegen, als je weegschaal dat aankan)
[..]

Hoe lang laat je je brood in totaal rijzen (zeg maar de tijd tussen het toevoegen van gist en het in de oven gaan)?
1 theelepel = 5 gram. Dat van die 2% wist ik. En meestal gebruik ik wel preferment.

Ik voeg de gist al toe bij het preferment, soms alles, soms een deel. Dat laat ik dan een nachtje staan, vervolgens rest van de ingredienten erbij. Dan laat ik het 1,5 tot 2 uur rijzen. Dan in blik de oven in. En soms na die 1,5/ 2 uur dus het brood vormen zonder blik en dan nog een half uur rijzen voor het de oven in gaat.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 22 augustus 2010 @ 16:22:17 #284
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_85573486
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 16:15 schreef DarkElf het volgende:
mijn volkorenbroden van vrijdag laat ik een half uur rijzen, dan haal ik de lucht er voorzichtig uit, maak weer een losse bol en laat het weer minstens 30 min rijzen. Dan verdeel ik het in delen als ik de lucht er weer voorzichtig uitgedrukt heb.... die laat ik een 15 minuten liggen. dan vorm ze ik in hun vorm en laat ze rijzen tot ze 50% groter zijn of zo'n anderhalf uur en daarna bak ik...
zal het deze week eens op die manier proberen
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 22 augustus 2010 @ 16:28:09 #285
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_85573651
het kan trouwens ook komen omdat ik er altijd wat zonnebloemolie bij doe. Ik lees net in mijn "bijbel" (McGee) dat olie het gluten verzwakt. Net als suiker. Ik doe ook altijd een klein schepje suiker om de gist te activeren. Misschien ook eens zonder olie en suiker proberen.

edit: suiker verzwakt alleen bij meer dan 10% t.o.v. de hoeveelheid bloem, dus dat moet niet uitmaken.
Preferment zorgt ook voor een zwakker gluten.

[ Bericht 27% gewijzigd door -Mellow- op 22-08-2010 16:34:36 ]
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 22 augustus 2010 @ 17:04:11 #286
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_85574644
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 16:28 schreef -Mellow- het volgende:
het kan trouwens ook komen omdat ik er altijd wat zonnebloemolie bij doe. Ik lees net in mijn "bijbel" (McGee) dat olie het gluten verzwakt. Net als suiker. Ik doe ook altijd een klein schepje suiker om de gist te activeren. Misschien ook eens zonder olie en suiker proberen.

edit: suiker verzwakt alleen bij meer dan 10% t.o.v. de hoeveelheid bloem, dus dat moet niet uitmaken.
Preferment zorgt ook voor een zwakker gluten.
Suiker hoeft niet, zeker niet als je prefermenten en verse gist gebruikt, maar ook droge gist kan zonder. Verder snap ik nooit waarom mensen vetten aan hun brood toevoegen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 22 augustus 2010 @ 17:10:14 #287
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_85574802
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 17:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Suiker hoeft niet, zeker niet als je prefermenten en verse gist gebruikt, maar ook droge gist kan zonder. Verder snap ik nooit waarom mensen vetten aan hun brood toevoegen.
maakt het smeuiger, minder droog en duurt het langer voor het oudbakken wordt. Maar ik zal eens kijken wat het verschil is zonder.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_85577456
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eerst in een NL Bakkerij, dan in Frankrijk en daarna bij een top bakker in Zuid Duitsland.
Het is een mooi (en zwaar) vak.
Als je dat doet zou ik zeker me zeker goed informeren wie goede bakkers zijn, en hou er rekening mee dat je bv in Duitsland aan een paar weken niet genoeg hebt om het te leren.
Misschien over een jaartje of 4, 5. Eerst nog een paar jaar werken totdat ik financieel enigszins binnen ben. Daarna komt dat boerderijtje in de Ardennen en heb ik ook tijd voor dit soort geintjes.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_86869273
Bij gebrek aan andermans broodbakavonturen, een kikje en mijn resultaat van vandaag.

Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 26 september 2010 @ 19:39:33 #290
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_86871086
quote:
Op zondag 26 september 2010 18:52 schreef stavromulabeta het volgende:
Bij gebrek aan andermans broodbakavonturen, een kikje en mijn resultaat van vandaag.

[ afbeelding ]
Wow ziet er prachtig uit :9
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  maandag 27 september 2010 @ 15:50:50 #291
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_86903342
en vandaag een simpel wit brood gebakken in nieuwe stoom oven, dat rijzen ging daarin echt mega super, ik ben er erg blij met het resultaat *O*
Ik had hem iets te diep ingesneden voor mijn gevoel maar moet zeggen, het pakte positief uit.

met flits trouwens.. en dan nu zonder flits

en doorsnede.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_86904610
Ziet er goed uit MisHobje!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  maandag 27 september 2010 @ 16:23:59 #293
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_86904780
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 18:33 schreef LieLie het volgende:
Ik ben erg tevreden!

:9

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
zou ik het recept mogen? ziet er zo lekker uit die wil ik graag maken :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  maandag 27 september 2010 @ 17:17:37 #294
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_86907227
Stoom geeft een mooie korst
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 27 september 2010 @ 17:57:50 #295
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_86909004
ik verlang zo naar zelfgebakken brood ;(
Hier op Cuba is het brood echt te smerig voor woorden.

Geloof dat ik maar niet meer in dit topic moet komen voorlopig....
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  maandag 27 september 2010 @ 18:03:34 #296
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_86909187
quote:
Op maandag 27 september 2010 17:57 schreef -Mellow- het volgende:
ik verlang zo naar zelfgebakken brood ;(
Hier op Cuba is het brood echt te smerig voor woorden.

Geloof dat ik maar niet meer in dit topic moet komen voorlopig....
Goed brood in de tropen heb je alleen in voormalige franse kolonien.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 27 september 2010 @ 18:56:43 #297
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_86911280
quote:
Op maandag 27 september 2010 18:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Goed brood in de tropen heb je alleen in voormalige franse kolonien.
Klopt ja, brood is hier niet echt een ding. Maar in veel landen zijn er alternatieven (tortillas e.d.) hier komt men niet verder dan oudbakken droge rommel :')

Sowieso is het culinair gezien nogal een treurige boel hier. Ik probeer CUL dan ook een beetje te vermijden om mezelf niet zo te kwellen :P
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  maandag 27 september 2010 @ 22:05:32 #298
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_86921616
quote:
Op maandag 27 september 2010 18:56 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Klopt ja, brood is hier niet echt een ding. Maar in veel landen zijn er alternatieven (tortillas e.d.) hier komt men niet verder dan oudbakken droge rommel :')

Sowieso is het culinair gezien nogal een treurige boel hier. Ik probeer CUL dan ook een beetje te vermijden om mezelf niet zo te kwellen :P
Cuba is sowieso een treurige bedoeling
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_86923108
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 17:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Suiker hoeft niet, zeker niet als je prefermenten en verse gist gebruikt, maar ook droge gist kan zonder. Verder snap ik nooit waarom mensen vetten aan hun brood toevoegen.
Niet iedereen heeft een grote vriezer mischien?
Vet zorgt er voor dat het brood gewoon langer vers blijft.

Kan je oplossen natuurlijk door als het deeg klaar is om het te verdelen en dan in de vriezer te doen, maar goed.
Thank Drunk I'm a Goddess!
  dinsdag 28 september 2010 @ 14:20:16 #300
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_86941107
quote:
Op maandag 27 september 2010 22:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Cuba is sowieso een treurige bedoeling
Dat ook ja. Typisch geval van vergane glorie.
Desalniettemin wel een prachtig eiland.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')