Alle films van me tot nu toe in April:
Shadow of a Doubt (1943, VS, Alfred Hitchcock)Over goede Hitchcocks gesproken

Ook Shadow of a Doubt is weer een meesterwerkje van mans hand.
Het verhaal is simpel: Charlie is (vermoedelijk) de "Merry Widow Murderer". Om aan de politie te ontsnappen, vlucht hij naar de familie van zijn zus, die leeft een typisch Amerikaans stadje. Daar is de oudste dochter Charlie (vernoemd naar haar oom) helemaal weg van haar oom. Ze ziet in hem iemand, die de doodsaaie sleur van de familie kan doorbreken. Maar langzaam komt de jonge Charlie achter het geheim van haar oom. Waarna ze worstelt met de gewetenskwestie over wat ze met die informatie moet doen.
Oom Charlie had bij de beste film schurken gemogen. Iemand die op het eerste gezicht een heel charmante man lijkt, maar in werkelijkheid een agressieve egoïst is, die nergens voor terugdeinst. Joseph Cotten weet perfect te schakelen tussen die twee kanten van zijn personage
Teresa Wright geeft hem goed tegengewicht eerst als een onschuldig, vrolijk meisje maar later steeds meer als een overtuigde vastberade meid.
Verder zit de film vol met andere leuke kleine dingentjes, zoals de vader en vriend, die een competitie hebben om de perfecte moord op elkaar te verzinnen. Wat natuurlijk hilarisch is, doordat er ondertussen een echte moordenaar rondloopt in hun omgeving.
cijfer: 9
Ten (2002, Iran, Abbas Kiarostami)Één taxichauffeuse, twee camera's, tien ritjes, dat is de eenvoudige opzet van deze film. Wat de film meer maakt dan een lange Iraanse versie van het tv-programma Taxi is, dat de vrouw (ook) bekende van haarzelf vervoert. Zoals haar eigen 8-jarige zoontje en daar wordt het interessant. Want de vrouw is gescheiden en het zoontje heeft het daar nogal moeilijk mee, wat leidt tot een confrontatie in de taxi. Waarbij ik heel erg het gevoel kreeg, dat er eindelijk dingen gezegd durfde te worden, die ze zonder de camera's erbij niet hadden gedaan. Wat vooral opvalt daarbij zijn de verwijten die het jongentje waarschijnlijk onder invloed van zijn vader maakt aan zijn moeder over dat ze een slechte vrouw is en niet had mogen scheiden.
Jammer genoeg blijven de rest van de ritjes met o.a. haar zus, een vriendin, een hoertje en hele oude vrouw qua inpak achter.
cijfer: 7
Chopper (2000, Aus, Andrew Dominik)Eric Bana als Mark Brandon "Chopper" Read kan bij het rijtje goed gespeelde extreem-geweldadige gestoorden van Bale in American Psycho, Harrelson in Natural Born Killers, De Niro in Cape Fear en dergelijke. Vooral de vergelijking met Natural Born Killers gaat goed op, want net als die film gaat ook Chopper over de rol media, de aantrekkingskracht van zulke geweldadige types en het verschil tussen de man en de mythe.
cijfer: 7
Swimming Pool (2003, Fr, François Ozon)Een schrijfster van een misdaadroman heeft een writer blocks, dus mag ze om inspiratie op te doen voor het volgende boek in de reeks verblijven in het Franse vakantiehuisje van haar uitgever. Daar komt ze tot rust, tot dat de dochter van de uitgever ook verschijnt. Die dochter is nogal een wilde bras en neukt er op los. De schrijfster is eerst heel geirriteerd door die dochter, maar raakt steeds meer geintigreerd door haar. Natuurlijk zit er ook een lijk in de film. Maar is het nou allemaal echt gebeurd of keken we naar de fantasie/het boek van de schrijfster?
Wat heb ik geleerd van deze film? Charlotte Rampling kan heel goed een geaggiteerde chagerijn spelen ; Ludvine Sagnier heeft geile tieten; maar vooral maar weer eens hoe belangrijk muziek is bij film, want het is de muziek die ogenschijnlijk saaie scené's spannend maken.
cijfer: 7.5
My Own Private Idaho (1991, VS, Gus Van Sant)My Own Private Idaho volgt twee verhaallijnen over twee vrienden, die elkaars spiegelbeeld zijn. Aan de ene kant volgen we Mike. Hij lijdt door een jeugdtrauma aan narcolepsie. Via flashbacks komen we steeds meer te weten over dat jeugdtrauma. Hij heeft (schijnbaar) geen andere keus dan de prostitutie in te gaan. Mike verdwijnt steeds verder in de afgrond.
Aan de andere kant hebben we Scott, de zoon van de rijke burgemeester. Scott is een pragmatist, die voor het bestaan als verschoppeling gekozen heeft, omdat hij dat een goede leerschool vindt voor als hij na zijn 21e zijn deel van het familiefortuin krijgt. Scott weet, zoals altijd al zijn plan was, te ontsnappen aan het leventje buiten de samenleving als mannelijk hoertje en succesvol te worden.
Ook qua stijl zijn de twee verhaallijnen elkaar spiegelbeeld. Mike's verhaal wordt visueel verteld. De flashbacks zijn altijd compleet zonder geluid. Scotts verhaal daarentegen is verbaal. Hij spreekt in Shakeperiaanse zinnen met zijn mentor Bob. Zijn verhaal is duidelijk geïnspireerd door Shakespeare's Henry IV.
Van Sant weet die twee verhaallijnen perfect te laten balanceren. Hij wordt hierin natuurlijk ook geholpen door de sterke Phoenix en zeer degelijke Reeves.
cijfer: 8
Cidade dos Homens (City of Men) (2007, Bra, Paulo Morelli)Het vervolg op het meer succesvolle en betere Cidade de Deus. Paulo Morelli heeft niet de talenten van Fernando Meirelles. Waar Cidade de Deus vooral een documentaire-achtige sfeer impressie is van het leven in zo'n wijk is Cidade dos Homens veel meer een door plotgedreven film. Dat plot is nou net het zwakste punt van de film. De film heeft meer effect, omdat ik er steeds bij stil stond dat dit ondertussen echt gebeurd in de sloppenwijken van Brazilië, dan dat de film zelf zo aangrijpend is.
cijfer: 7
The Palm Beach Story (1942, VS, Preston Sturges) De film begint al leuk onconventioneel tijdens de credits met een samenvatting van wat een andere film had kunnen over hoe de twee hoofdrolspelers in het huwelijksbootje zijn beland, wat eindigt met het gebruikelijke "They lived happily ever after" maar vlak daarna krijgen we een bordje met "Did they?" Waarna de film begint.
Want 5 jaar later gaat het huwelijk niet meer zo goed. is financieel onsuccesvol. vindt dat hun huwelijk vooral een sleur is geworden en ze niet meer echt verliefd op elkaar zijn. Het lijkt haar beter voor beiden als ze gaan scheiden, ook zodat hij misschien dan eindelijk succesvol kan worden zonder voor haar te moeten zorgen. is het daar niet mee eens. Maar toch reist naar Palm Beach om daar te kunnen scheiden. Ondertussen ontmoet ze een potentiele nieuwe man, die zeer rijk is. Maar natuurlijk zijn de oude gevoelens tussen en nog niet helemaal verdwenen.
Claudette Colbert, de absolute ster van de film, is heel grappig en charmant als de gevatte Gerry. Die net doet of ze onschuldig is, maar ondertussen alle mannen voor haar plan weet te winnen.
Joel McCrea is vooral de degelijke rustpunt van de film. De rots in de branding waarop de vele hectiek van de rest van de film geen effect lijkt te hebben.
Wat de film verder erg leuk maakt zijn de bijrollen; de bejaarde en slechthorende goedhartige worstenkoning; de dronkaards van de Ale and Quail Club in de trein; de nerderige rijke John D. Hackensacker III en zijn mannenverslindende zus met haar rare laatste scharrel Toto.
cijfer: 8.5
La belle et la bête (Beauty and the Beast) (1946, Fr, Jean Cocteau)Deze film laat goed zien hoe men toch een andere, volwassener benadering van sprookjes had voor de disneyvisering ervan.
De film komt wat traag op gang met de gemene stiefzussen van Belle. Maar als eerst poppa en daarna Belle zelf het kasteel van het Beest (met levende standbeelden en kandalaars in echte armen) betreed krijgt de film iets magisch. De stem en manieren van Beest, die zich gedraagt als een echte gentleman, maakt dat sprookjesachtige af. Maar toch kon de film me niet echt raken, dat kwam door het overacteren van o.a. Jean Marais. Dat stoorde me heel erg.
cijfer: 7.5
De Dominee (2004, Nl, Gerrard Verhage)Degelijke "rise and fall van een gangster"-film van eigen bodem. Vooral het goede acteerwerk van Peter Paul Muller en Frank Lamers valt op. Al is het ook wel beetje een gevalletje; in het land van blinden is éénoog koning.
cijfer: 7
The Set-Up (1949, VS, Robert Wise)Met maar 72 minuten is deze film een klein meesterwerkje. Die 72 minuten spelen zich in real-time af (wat dus betekent dat er geen sprongen in de tijd zijn) en daarin nog steeds één van de weinige films is die daarin slaagt. Daardoor ga je extra meeleven met hoofdrolspeler Stoker. Je voelt de opbouw van de spanning in de kleedkamer. Dat de bokswedstrijd dan ook nog prachtig gefilmd is, is helemaal de kers op de taart.
cijfer: 9
The Lost Weekend (1945, VS, Billy Wilder)Één van de beste over alcoholisme die ik gezien heb. De niet te stoppen drang naar steeds weer een nieuw drankje; de strijd tussen die donkere verslaafde kant en wat hij eigenlijk wil zijn; het effect dat het heeft op zijn omgeving; zijn zelfdestructieve aard; de vriendin die hem tegen zijn eigen wil in toch blijft steunen. Alles ongelovelijk goed geacteerd door Ray Milland.
cijfer: 8.5
Kind Hearts and Coronets (1949, VK, Robert Hamer) Dit is een komedie

Want een donkere komedie/satire, die niet meer werkt, is het beste wat ik ervan kan maken.
cijfer: 5