FOK!forum / Culinesse à gogo / [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Marokkaans!
SuperRembodonderdag 26 maart 2009 @ 22:23
CUL Wedstrijd: Marokkaans!

Deze keer is het de bedoeling om een marokkaans gerecht te maken. De marokkaanse keuken gaat natuurlijk veel verder dan alleen couscous en kebab. Maar er iets lekkers van!

De regels:
  • Iedereen kan meedoen
  • Geef in je inzending het precieze recept
  • Post tenminste één foto van het eindresultaat. Een verslag met ervaringen, extra foto's etc. is zeer welkom!
  • De wedstrijd loopt tot zondag 5 april 22:00
  • Na afloop van de wedstrijd kan iedereen in dit topic stemmen op hun favoriete gerecht
  • Stemmen kan tot dinsdag 7 april 22:00
  • De winnaar van deze wedstrijd mag het gerecht voor de volgende wedstrijd kiezen.

    Vorige wedstrijden:
    [CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza) met als winnaar Isabeau
    [CUL-wedstrijd] CUL in de keuken! Nasi goreng met als winnaar childintime
    [CUL-wedstrijd] CUL in de keuken! Pasta met witte/roomsaus. met als winnaar vaagsel
    [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Indiaas! met als winnaar SuperRembo


    Klaar voor de start....
  • childintimedonderdag 26 maart 2009 @ 22:31
    Yep
    kriorodonderdag 26 maart 2009 @ 22:40
    tvp
    Hoi_Piepeloidonderdag 26 maart 2009 @ 22:45
    tvp
    childintimedonderdag 26 maart 2009 @ 22:47
    Heb al iets heerlijks in gedachten
    ColdFeetdonderdag 26 maart 2009 @ 23:19
    Oi, ik ben dol op marokkaans! Even nadenken hoe&wat
    piepsterdonderdag 26 maart 2009 @ 23:43
    Oh leuk. Nog nooit Marokkaans gekookt, dus ik ga ff kijken of ik er wat van kan maken. en of ik tijd heb.

    edit. Ik heb wel een tante uit Marokko en die komt
    Isabeaudonderdag 26 maart 2009 @ 23:48
    terug vind appeltaart
    sexymofovrijdag 27 maart 2009 @ 01:48
    Hmm de couscous die ik tot zover heb gegeten vond ik eigenlijk niet te eten, maar verder ben ik niet echt thuis in deze keuken, dus ik volg het met spanning
    RobinOokvrijdag 27 maart 2009 @ 01:49
    Ik denk ook dat ik deze maar eens lekker oversla.
    Of ik moet een super tajinerecept tegenkomen.
    Tezzvrijdag 27 maart 2009 @ 07:18
    Ik doe mee denk ik! Even nadenken wat het gaat worden......
    Sorellavrijdag 27 maart 2009 @ 07:27
    Mag je zelf wat verzinnen, mag je een bestaand recept letterlijk overnemen of mag je een bestaand recept aanpassen ?
    The_Hivesvrijdag 27 maart 2009 @ 07:58
    ik doe niet mee aan de wedstrijd maar wel een tvp voor de recepten ed
    vaagselvrijdag 27 maart 2009 @ 11:12
    quote:
    Op vrijdag 27 maart 2009 07:27 schreef Sorella het volgende:
    Mag je zelf wat verzinnen, mag je een bestaand recept letterlijk overnemen of mag je een bestaand recept aanpassen ?
    Mag allemaal, maar als je een recept overneemt graag wel even de bron vermelden .
    golfervrijdag 27 maart 2009 @ 14:12
    Terugvind Marokkaan.
    childintimezondag 29 maart 2009 @ 21:17
    Dit heb je nodig:

    Voor het gehakt:
    500 gram rundergehakt;
    1 ui, zeer fijngehakt,
    8 takjes platte peterselie, fijngehakt;
    1 koffielepel gemberpoeder;
    1 1/2 koffielepel zwarte peper;
    1 mespuntje kaneelpoeder;
    2 eetlepels paneermeel;
    zout naar smaak.

    Voor de saus;
    1 fijngesneden ui;
    8 takjes fijngehakte verse koriander;
    2 fijngehakte tomaten;
    1 grote groene paprika in zeer kleine stukjes gesneden;
    1 eetlepel olijfolie;
    1 1/2 koffielepel zwarte peper;
    1 1/2 koffielepel gemberpoeder;
    mespuntje saffraanpoeder;
    zout naar smaak.

    Zo maak je het:

    Vermeng alle ingredienten voor het gehakt.
    Vorm er kleine balletjes van.

    Verhit 1 eetlepel olijfolie in de tajine en fruit daar de fijngesneden ui in aan.
    Voeg er de paprikastukjes aan toe en fruit even mee.
    Doe er dan de tomaatmassa bij, roer alles door elkaar en stoof even mee.
    Voeg er de fijngehakte koriander, specerijen en zout naar smaak aan toe.
    Giet er een scheut water bij, roer alles dooreen en zet het deksel op de tajine en breng aan de kook.
    Doe er, als de saus kookt, de gehaktballetjes bij.
    Zet het deksel er weer op en laat het gerecht ongeveer 20 minuten zachtjes stoven.

    Dien, als de saus goed is ingekookt, op met daarbij stukken Marokkaans/Turks brood en lekkere salades en/of frietjes.


    De ingredienten.


    Groene paprika en ui fruiten.


    Tomaat, koriander en kruiden erbij.


    De klaargemaakte gehaktballetjes.


    Hup, in de pan en nu maar lekker stoven.....


    En toen was het klaar...Dochter wilde natuurlijk weer frietjes erbij. Ik had Turks brood en lekkere frisse komkommersalade erbij.



    Het was echt heerlijk! Absoluut voor herhaling vatbaar. Lekker gekruid, pittig en toch licht zoetig...
    Ik heb hier en daar wel wat aangepast. Zo gebruikte ik 4 seizoenenpeper en geen olijfolie (ik ben niet zo dol op de smaak van olijfolie).

    Het recept heb ik van " Marokkaans/Arabisch koken met Amber", een site via google gevonden.

    [ Bericht 0% gewijzigd door childintime op 29-03-2009 21:49:13 ]
    Bluesmaandag 30 maart 2009 @ 09:07
    En hoe heet het gerecht? CIT?
    Of lees ik met mijn naze
    Klinkt goed
    childintimemaandag 30 maart 2009 @ 18:44


    O ja, het heet "Marokkaanse gehaktschotel met tomaat en paprika"
    Innocencedinsdag 31 maart 2009 @ 14:48
    Kan het topic voortaan niet weer sticky gemaakt worden? Heb 'm nu helemaal gemist.

    Misschien dat ik nog wel lamssoep maak, maar red dat waarschijnlijk niet voor zondag
    Sorelladinsdag 31 maart 2009 @ 19:42
    quote:
    Op maandag 30 maart 2009 18:44 schreef childintime het volgende:


    O ja, het heet "Marokkaanse gehaktschotel met tomaat en paprika"
    Of gehakttajine met tomaat en het is echt lekker, alleen had ik de koriander gehalveerd (paar weken terug gegeten)
    childintimedinsdag 31 maart 2009 @ 22:20
    Ik vond de koriander erin juist erg lekker; ik had er minder gemberpoeder in gedaan. In chinese gerechten kan ik nog weleens last van m'n maag krijgen door teveel gember, vandaar.....

    Maar ik vond het ook heerlijk Ga het zeker vaker maken, het is ook relatief makkelijk en best snel klaar.
    SuperRembovrijdag 3 april 2009 @ 18:00
    Gaat iemand nog wat lekkers maken of zit iedereen lui achterover in de zon? (net als ik)
    childintimezaterdag 4 april 2009 @ 22:53
    Zou wel leuk zijn als er nog wat inzendingen kwamen ja........
    SuperRembozondag 5 april 2009 @ 12:18
    Marokkaanse gebraden kip

  • 2 kippepoten
  • 250 g aardappels, in stukken
  • 100 g winterwortel, in stukken

    Kruidenpasta
  • 3 thl paprikapoeder
  • 1/2 thl zwarte peper
  • 1/4 thl gemberpoeder
  • 1/8 thl kruidnagel
  • 1/8 thl venkelzaad
  • 1/4 thl sesamzaad
  • 1/8 thl korianderzaad
  • 1/8 thl komijn
  • 1/8 thl nootmuskaat
  • 1/8 thl kardamom
  • 1 - 1/2 thl zout
  • 1 eetl munt
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetl citroensap
  • 1 1/2 eetl olijfolie

    1. Verwarm de over voor op 200 C.
    2. Maal / hak / rasp de ingredienten voor de kruidenpasta. Maak er een pasta van met het citroensap en de olijfolie.
    3. Verdeel de aardappels en de wortel over de bodem van de braadsleede. Wrijf de kruidenpasta aan alle kanten over de kippepoten, leg ze daarna bovenop de aardappels en wortel in de braadslede.
    4. Bak de kip in ongeveer 1 uur gaar.



    Geserveerd met couscous met koriander en gedroogde abrikoos en met muntthee.


    Sinaasappel toetje

  • 2 sinaasappels
  • 1 thl (dunne) honing
  • 1/3 thl kaneelpoeder

    1. Schil de sinaasappels en snij ze in plakken.
    2. Roer de kaneel door de honing. Laat het daarna over de sinaasappel plakken druipen.



  • RobinOokzondag 5 april 2009 @ 21:45
    Lamstajine met kwarteleitjes.


    1. HET VLEES


    Ga naar de marokkaanse slager en koop wat lamsboutschijven. Snijd in stukken, gooi als vetfoob het meeste vet weg en draai er gehakt van in de porkert of keukenmachine. Of:koop lamsgehakt. Of nog makkelijker: koop rundergehakt.


    2. DE BALLEN



    500g lamsgehakt
    1 rode ui, ragfijn gehakt
    (op foto zie je dat ik het te grof had gehakt)
    3 teentjes knoflook, gehakt
    1 theelepel gemberpoeder
    1 theelepel komijnpoeder
    ½ theelepel chilipoeder
    1 theelepel paprikapoeder
    1 handje fijngehakte korianderblaadjes
    1 eierdooier
    zout en versgemalen peper


    Draai daar kleine balletjes van. Ongeveer ter grootte van walnoten of iets groter.


    3. BAKKEN



    Bak in de tajine (of als je niet durft eerst in een koekenpan) in wat olie
    1 fijngesneden uitje
    tot het glazig is. Doe de gehaktballetjes erbij en bak die aan alle kanten lekker bruin.


    4. STOVEN



    Erbij doen en even meebakken:
    2 eetlepels tomatenpuree

    Daarna er ook nog bijdoen:
    1 blik (400g) tomaten (in stukjes)
    2 theelepels honing
    Laat 10 minuutjes sudderen/stoven. Of langer, ligt ook een beetje aan je eigen voorkeur en het soort gehakt dat je hebt gebruikt.

    Dan vlak voor je wilt gaan eten nog erbij doen:
    200g erwtjes (of sojaboontjes) uit de vriezer
    4 eieren (of nog leuker, een stuk of 10 kwarteleitjes)

    Als de eitjes zo gaar zijn als jij wilt bestrooien met
    1 handjevol gehakte platte peterselie of koriander


    5. SERVEREN



    Lekker met tagliatelle.

    Gepikt van: The Hairy Bikers, maar als ik het nog een keer zou maken zou ik de gehaktballetjes veel meer kruiden. Waarschijnlijk volgens dit recept: Galavat Kebabs van Madhur Jaffrey.

    [ Bericht 0% gewijzigd door RobinOok op 05-04-2009 21:52:01 ]
    SuperRembozondag 5 april 2009 @ 22:26
    Ziet er lekker uit! Door de pasta in plaats van couscous en door de kwarteleitjes weer een beetje fusion, net als je indiaase recept.
    RobinOokzondag 5 april 2009 @ 22:45
    Ja, ik ben een beetje eigenwijs in die dingen. :-)
    Isabeauzondag 5 april 2009 @ 23:15
    Overal je eigen draai aan geven vind ik ook zo leuk in de keuken
    SuperRembomaandag 6 april 2009 @ 11:42
    Poll: Wie maakte het lekkerste/mooiste/beste marokkaanse gerecht?
  • childintime
  • SuperRembo
  • RobinOok

    Results:


    Als create a poll? Click here

    Stemmen kan tot dinsdagavond 22:00.

    [ Bericht 0% gewijzigd door SuperRembo op 06-04-2009 13:19:24 ]
  • Bluesmaandag 6 april 2009 @ 11:44
    Pssst het is marokkaans
    En ik heb gestemd op Superrembo, ik hou niet van lamsvlees en ik moest kiezen tussen de ballen of de pootjes

    [ Bericht 18% gewijzigd door Blues op 06-04-2009 15:04:54 ]
    golfermaandag 6 april 2009 @ 13:56
    Gestemd op RobinOok. Ben gek op lamsvlees.
    Den_Haagmaandag 6 april 2009 @ 15:42
    heb de hele wedstrijd gemist
    Bluesmaandag 6 april 2009 @ 16:01
    quote:
    Op maandag 6 april 2009 15:42 schreef Den_Haag het volgende:
    heb de hele wedstrijd gemist
    Maar je kan wel stemmen
    krioromaandag 6 april 2009 @ 18:23
    Voor SuperRembo gestemd. 14.gif
    childintimedinsdag 7 april 2009 @ 11:10
    RobinOok

    Hoewel ik eigenlijk kip lekkerder vind dan lamsvlees, is het gerecht in zijn geheel echt geweldig!
    SuperRembodinsdag 7 april 2009 @ 23:38
    Gefeliciteerd RobinOok!
    Weet je al wat de volgende opdracht wordt?
    kriorowoensdag 8 april 2009 @ 00:02
    Gefeliciteerd RobinOok
    Blueswoensdag 8 april 2009 @ 00:12
    Feli, robin
    Ben benieuwd wat de opdracht wordt
    golferwoensdag 8 april 2009 @ 00:17
    Van harte Robin!
    Ik opteer als volgende opdracht voor een op Chinese wijze klaargemaakte kwalgerecht.
    RobinOokwoensdag 8 april 2009 @ 00:34
    Nee joh, kwal moet je in een goed chinees restaurant eten. Echt heel lekker! Kan het iedereen aanraden, echt iedereen. Als een crunchy soort doorzichtige pasta met lekkere fliebertjes eend, ingemaakte reepjes groenten, chilipepertje en lekker veel koriander. Zoals deze bij de Lange Muur in Rotterdam. (op de kruiskade, tegenover De Doelen en chinese supermarkt Wah Nam Hong) Echt heeeeel lekker:



    Om zelf kwal te maken is veel teveel werk. Dat moet dagen weken en spoelen en dan nog heb je kans dat het smerig wordt. (is mij verteld)
    Maar ik heb al wel nagedacht over de volgende culi-wedstrijd. Misschien plaats ik het topic zo, anders morgen.