Recensie loempiatent ArnhemWe schrijven 17 maart 2009. Het zonnetje laat zich tijdens de middagpauze in Arnhem duidelijk vol trots zien. Een heerlijke middagpauze is een feit. Echt een dag waarop je zegt: ‘Ik heb zin in een loempia!’ Zo ook mijn medestagiair en ik. Een aantal minuten na de middagklok vertrekken we vanuit onze stageorganisatie richting het centrum van Arnhem. Enkele verpakte bammetjes in de jaszak en een appeltje op de hand. Voorgenomen hebben we om al deze voedingsmiddelen verorberd te hebben voordat we bij onze geliefde loempiatent aankomen. Deze welgewaardeerde loempiatent is gevestigd op het Johnny van Doornplein. (Verdere routebeschrijving is te vinden in onderstaande computeranimatie).
Toen het Johnny van Doornplein reeds in zicht was zagen we de loempiatent in volle glorie stralen in de Hollandse lentezon. Langzaam liep het water vanuit onze speekselklieren de mondholte in. Het verlangen naar de dikverdiende loempia werd alsmaar groter en groter. De gedachte dat het wachten op de goddelijke loempia niet lang meer duurde stemde ons echter in een rustige stemming. Enige rust werd vervolgens weggenomen toen we zagen dat er een wachtrij van een man of 5 aanwezig was. Oftewel: Nog langer wachten! Vol moed en volharding trotseerden we deze wachttijd en het was onze beurt om de mevrouw in de kiosk te vermelden dat we hartstochtelijk toe waren aan een van de vele gefrituurde loempia’s met overheerlijke zoete saus.
Zo gezegd, zo gedaan en de bestelling werd met enige blijheid ontvangen (we vermoeden dat ze ons onderhand al kent, net als haar man/collega) waarna mevrouw direct begon met het klaarmaken van onze bestelling. Zoals normaal neemt dit geen geruime tijd in beslag, maar wordt na een halve minuut in tweevoud een loempia op een papieren schaaltje inclusief servetje geserveerd.
Een sterk punt dat wij aan moeten snijden is de vriendelijke service waarvan we bij deze horeca-exploitant van kunnen genieten. Meneer en Mevrouw Loempia wisselen elkaar af, waardoor het elke keer weer afwachten is welke glimlach ons zal verblijden. Het enthousiasme waarmee ze ons, vaste klanten zijnde, steeds verwelkomen blijft een genot voor het aangezicht. Dit punt van de loempia-ervaring krijgt dan ook een zekere 9. Perfectie blijft uit door de onverwachtse afwezigheid gedurende een hele week van Meneer Loempia, dit doet aan het huidige bezoek echter niets af.
Zoals elke goede loempiaverkoper ontbreekt ook de saus niet. Bij de Arnhemse grootmeesters is er standaard de keuze tussen de zoete als de scherpe saus. Om de smaak van de loempia zelf volledig tot zijn recht te laten komen kiezen we in deze situatie voor de zoete saus, een gedegen keuze. Niet benauwd, maar een royale hoeveelheid rode saus wordt direct naast de lekkernij geserveerd. De smaak van de saus is top, niet te zoet of te zuur, exact volgens het verwachtingspatroon. Het is de perfecte aanvulling op de toch al goede smaak van de loempia, nergens overheersend, gewoon erg lekker. Voor de liefhebbers is de scherpe variant doordrenkt met minuscule rode stukjes welke een compleet nieuwe smaaksensatie opleveren, een lekkerlijke prikkeling van de smaakzintuigen.
Maargoed, we dwalen af, verder met de review van de zojuist geserveerde loempia. Met een bewonderende blik keken we naar dit stukje delicatesse. Het was wederom gelukt ons in een bovennatuurlijke sfeer te laten verkeren na het aanschouwen van ‘de loempia’. Geestelijk weer terug te zijn gekeerd op aarde begonnen we aan de (voor ons) belangrijke aandachtspunten. Het is en blijft tenslotte een review en geen vermakelijk verhaal. Al snel werd er overeenstemming bereikt over het uiterlijk van de loempia. Hij was goed gekleurd, zag er stevig uit en vertoonde geen zwakke(lees zwarte) plekken. Voor ons een zeer belangrijk criterium. Ook de saus zag er overheerlijk uit. Een vuurrode, ietwat dikkere saus kleurde mooi af tegen de lichtbruine loempia.
Dat we meer dan tevreden zijn over het uiterlijk van de loempia moge duidelijk zijn. Dit is echter niet het enige wat je verwacht van een goede loempia. Een punt dat voor ons ook erg belangrijk is, is de structuur van onze gefrituurde vriend. Deze was deze keer ook dik in orde. Een verrukkelijk krokant jasje met vervolgens een heerlijk zachte structuur aan de binnenkant van de loempia. Deze basis van de loempia bestaat ook hier uit de best geselecteerde ingrediënten. Met onder meer taugé, ui, prei, wortel, selderij, ei en enkele geheime toevoegingen is er eigenlijk geen smakelijker loempia in de omgeving te vinden. Ook op dit punt worden dus grove punten binnengesprokkeld, aangezien de smaak van de inhoud toch de belangrijkste weegfactor in het onderzoek blijft. Ook goed om te vermelden is dat de smaak van de loempia lekker lang blijft hangen voor een optimale benutting van de toch al leuke prijs van een lousy eurootje. Nog minutenlang na de laatste hap genieten wij met volle teugen van dit ideale hapje voor tussendoor of onderweg.
ConclusieConcluderend kunnen we stellen dat de genuttigde loempia’s meer dan een ‘Goed’ verdienen. Naar onze mening kan een product nooit de volle 10 punten scoren, maar deze loempia uit arnhem komt er dicht, maar dan ook zeer dichtbij in de buurt. Na enig overleg hebben we besloten de loempia een 9.5 als eindcijfer te geven. De kiosk waar de loempia vandaan komt is ook dik en orde en verdient daarom ook een dikke 9! Een overheerlijke loempia die wordt geserveerd vanuit een leuke kiosk, met vriendelijk en hartelijk personeel, waar vind je die tegenwoordig nog? Juist! In Arnhem!
Routebeschrijving:![]()
Groeten!