abonnement Unibet Coolblue
pi_66872429
Premier Olmert van Israël is van mening dat, wil er een echte en definitieve vrede met de Palestijnen tot stand komen, Israël een deel van Jeruzalem zal moeten opgeven.


“Jeruzalem zal ook de hoofdstad van een Palestijnse staat moeten worden.” Dat wil overigens niet zeggen dat Israël nu al bereid zou zijn de oostelijke helft van de stad op te geven. Olmerts dagen zijn geteld. Na de onlangs gehouden verkiezingen lijkt Netanyahu nu een kabinet te gaan vormen en Netanyahu is allerminst bereid om over opgave van een deel van Jeruzalem te spreken.

Toch geeft de uitspraak van Olmert te denken. Voordat hij premier werd, was Ehud Olmert burgemeester van Jeruzalem en in die hoedanigheid was een verdeling van Jeruzalem voor hem onbespreekbaar. En ook in de begintijd van zijn premierschap viel over de kwestie niet te praten. Olmerts gewijzigde standpunt geeft aan dat er binnen de Israëlische politiek meer ruimte komt voor geluiden over een opdeling van Jeruzalem.

“Er komt geen vrede als een deel van Jeruzalem geen hoofdstad kan en mag worden van een Palestijnse staat’, zei Olmert tijdens een werkbezoek aan de kibboets Yifat in Galilea.

Tijdens Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen in 2007 – die inmiddels voorlopig zijn stopgezet – zou ook al over de kwestie Jeruzalem zijn gesproken. De Palestijnen hebben toen al verklaard dat ze geen genoegen nemen met welke regeling dan ook als Jeruzalem niet de hoofdstad van een Palestijnse staat zou worden. Er waren destijds berichten dat Olmert de Palestijnen een verdeling van Jeruzalem zou hebben voorgesteld, maar dat werd destijds door Olmert tegengesproken.

Tegelijk werd zaterdag bekend dat EU-diplomaten een intern rapport hebben laten lekken, waarin staat dat Israël bezig is met een versnelde annexatie van Oost-Jeruzalem. Palestijnse huizen zouden worden afgebroken en steeds meer huizen voor Joden zouden er worden gebouwd. Volgens het rapport werden er vorig jaar veertig keer meer bouwvergunningen aan Joden dan aan Palestijnen gegeven. En aan huizen die Palestijnen willen bouwen, zouden strengere eisen worden gesteld.


Toch laf dat Olmert dit roep op het moment dat hij geen macht meer heeft.

En we weten dat Bibi Nethanjahu en zijn extreem rechtse vriendje noggenees een Palestijnse staat willen.
  Moderator maandag 9 maart 2009 @ 20:34:05 #2
8781 crew  Frutsel
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')