Hmmm . Maar is het net zo lekker als Old Amsterdam vraag ik me dan weer af hé? Op de markt zie ik soms ook stukken oude kaas kilootje voor 10 euro ofzo maar dan kom je thuis en proef je toch weer het verschil. Old Amsterdam blijft ook gewoon snijbaar voor op een broodje.quote:Op zaterdag 7 maart 2009 02:30 schreef IHVK het volgende:
Bij de AH in de Bonus: AH Goudse Oude kaas van 11 euro per killo naar 5,75 per kilo.
Smaakt best heerlijk trouwens.
Niet hetzelfde. Wel redelijke vervanger.quote:Op zaterdag 7 maart 2009 02:33 schreef Pacmaniac het volgende:
[..]
Hmmm . Maar is het net zo lekker als Old Amsterdam vraag ik me dan weer af hé? Op de markt zie ik soms ook stukken oude kaas kilootje voor 10 euro ofzo maar dan kom je thuis en proef je toch weer het verschil. Old Amsterdam blijft ook gewoon snijbaar voor op een broodje.
Sommige soorten oude kaas zijn bikkelhard en uitsluitend geschikt om uit het vuistje in blokjes etc te eten. Plakjes snijden is gevaar voor eigen leven zo bikkelhard zijn ze dan.
Deze kaas wordt synthetisch sneller gerijpt, ipv het maaaanden op de planken te leggen. En het recept stamt uit 1985.quote:Old Amsterdam is een oude kaas van het type Gouda uit Noord-Holland. Old Amsterdam is bedacht in 1985 en is eigendom van het familiebedrijf Westland Kaasspecialiteiten B.V. uit Huizen. De zeer succesvolle televisiereclames van Old Amsterdam, waarbij in oude filmpjes de naam Old Amsterdam in het straatbeeld opduikt draagt bij aan het creëren van de sfeer rond het merk. Zowel de toevoeging "old" als de vermelding van "Amsterdam" zijn waarschijnlijk meer vanwege marketingoverwegingen gekozen, dan dat ze rijpingsduur of plaats van herkomst aangeven.
De Old Amsterdam kaas kwam in februari 2008 opvallend in het nieuws omdat er imitatie-Old Amsterdam in omloop was. Dit was het eerste kaasmerk dat geïmiteerd werd.[1] Waarna er beslag is gelegd op de kazen en er rechtszaken tegen de verkopers begonnen zijn.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Old_Amsterdam
Bron?quote:Op zaterdag 7 maart 2009 02:45 schreef Stereotomy het volgende:
Wahahaha, Old Amsterdam
[..]
Deze kaas wordt synthetisch sneller gerijpt, ipv het maaaanden op de planken te leggen. En het recept stamt uit 1985.
Trappen we weer massaal in de marketing, ja?
Ah! marketing truuk!quote:Op zaterdag 7 maart 2009 02:45 schreef Stereotomy het volgende:
Wahahaha, Old Amsterdam
[..]
Deze kaas wordt synthetisch sneller gerijpt, ipv het maaaanden op de planken te leggen. En het recept stamt uit 1985.
Trappen we weer massaal in de marketing, ja?
Ik vind juist bij jonge kaas dat met het pasteuriseren de smaak weg gaat. Oude kaas blijft altijd wel pittig, ook de fabriekskazen met een sterk en gekunsteld marketingprofiel als Old Amsterdam. Jonge of jong belegen kaas van gepasteuriseerde melk is van die fletse gummi. Ik koop eigenlijk alleen nog maar boerenkaasquote:Op zaterdag 7 maart 2009 07:30 schreef dahei het volgende:
Het klopt dat Old Amsterdam Noord Hollandse kaas is, deze staat bekend om zijn smeuigheid en zilte smaak. Dat schijnt te komen doordat het gras dat de koeien eten, net iets anders, zilter is (door de zeelucht).
Ik vind 24,50 wel erg duur, ik betaal meestal rond de 18 euro per kilo.
Zijn er hier ook liefhebbers van Boerenkaas? Dat is kaas gemaakt van rouwe melk. Ik vind het lekker tot oud. Overjarige Boerenkaas vind ik té veel naar "stal" smaken. Jong of Jongbelegen boerenkaas vind ik niet bijzonder, hier proef je de "stal" smaak weer helemaal niet.
Ik ben altijd gek op de bijzondere kazen, deze worden met extra zorg bereid en dat proef je. Veelal zijn dit overigens 25 kilo kazen of kazen zo groot als een vrachtwagenwiel.
quote:Op zaterdag 7 maart 2009 09:39 schreef JaapB het volgende:
Kijk dan eens bij een goeie kaasboer op de markt en vraag naar antieke kaas. Daar kan die oude amsterdammer niet bij in de schaduw staan hoor.
dat dus. Heb ooit eens een Old Amsterdam als kerstpakket gekregen. Vond het al vaag dat zo'n oude kaas zo zacht is. Smaak was mij ook niet je-van-het.quote:Op zaterdag 7 maart 2009 18:05 schreef Idler het volgende:
Haal een keer bij een goede kaasboer een stuk twee of drie jaar oude kaas. Als je dat op hebt, hoef je nooit meer Old Amsterdam.
Neuh had niets met mijn snijkwaliteiten te maken. Ik heb een goede vlijmscherpe schaaf en nooit problemen. Maar die van de markt was keihard. Misschien uitgedroogd? Anyway ik houd het liever bij Old Amsterdam . Talloze andere soorten geprobeerd maar blijft het lekkerstquote:Op zaterdag 7 maart 2009 18:22 schreef Weltschmerz het volgende:
Leer snijden. En als het je alleen om het scherpe en de zoutkristallen te doen is dan kun je jezelf het nostalgische marketinggewauwel besparen, en ettelijke euro's de kilo. Op naar de kiloknaller, iedereen kan een matige kaas lang op de plank laten liggen.
Ik zelf eet vrijwel nooit oude kaas maar mijn vrouw is er gek op. En die kent ook de plakken van de Aldi die vast niet veel verschillen van die van de Lidl. Die smaken goed maar de antieke kaas is echt keihard en brokkelt gewoon in plaats van dat het snijdbaar is.quote:Op zaterdag 7 maart 2009 18:14 schreef Pacmaniac het volgende:
[..]
Mwoah ik heb weleens zulke kaas op de markt gehaald . Beetje zoals eerste plaatje in de OP . Maar is bijna niet te snijden. Wel lekker idd met die zoutkristallen maar bijna niet te snijden (voor op brood)
Old Amsterdam is gewoon superlekker. Overigens hebben ze bij de LIDL ook plakken oude kaas voor 1.99 . Ook erg lekker
Hoe nat denk je dat kaas is als die 2 jaar op een plank heeft gelegen? Dus: Leer wat oude kaas is, en leer dan oude kaas snijden. Oude kaas is hard, die moet je niet snijden als jonge kaas.quote:Op zaterdag 7 maart 2009 22:03 schreef Pacmaniac het volgende:
Neuh had niets met mijn snijkwaliteiten te maken. Ik heb een goede vlijmscherpe schaaf en nooit problemen. Maar die van de markt was keihard. Misschien uitgedroogd?
Misschien dat de ondertitel in dit topic mensen op het verkeerde been heeft gezet en had die moeten zijn: Old Amsterdam en andere jonge kaas die kinderveilig gesneden kan worden.quote:Anyway ik houd het liever bij Old Amsterdam . Talloze andere soorten geprobeerd maar blijft het lekkerst
Tja, smaken verschillen, sommige mensen zweren bij boerenkaas, andere worden er kotsmisselijk van. Ik ben zelf een liefhebber van beiden, al vind ik het verschil bij jongere kazen niet zo groot. Van Emmenthaler en smaakgelijke gatenkazen ben ik geen liefhebber, ik vind het te zoet-nootachtig, maar mijn vriendin zweert er weer bij.quote:Op zaterdag 7 maart 2009 09:31 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik vind juist bij jonge kaas dat met het pasteuriseren de smaak weg gaat. Oude kaas blijft altijd wel pittig, ook de fabriekskazen met een sterk en gekunsteld marketingprofiel als Old Amsterdam. Jonge of jong belegen kaas van gepasteuriseerde melk is van die fletse gummi. Ik koop eigenlijk alleen nog maar boerenkaas
Probeer eens een Stolwijker in een jongere variant, dat gaat zelfs een beetje richting Emmenthaler. Maar dat wisselt dan ook een beetje per boer, zo'n naam zegt niet alles, het is een verzamelnaam, dat hoort ook bij boerenkaas. Maar dan heb je het over een jonge kaas die zoveel smaak heeft dat te grote stukken of te dikke plakken bijna niet lekker meer zijn. Die moet je een beetje doseren.
Voor mensen die Old Amsterdam heel lekker vinden: Het is inderdaad een van de betere supermarktkazen. Maar een topper is het echt niet. Als je echt van kaas houdt zou ik toch maar eens verder kijken want er is nog zoveel meer wat echt beter is. Een beetje luxe kaasboer of een kaasboer die op boerenkaas georienteerd is heeft echt wel wat smaakvollers.
Wat is "nep" kaas? Ik moet hierbij denken aan de kaas die bij de supermarkt ligt van het type "Gouda", maar wat allemaal gefabriceert wordt in Duitsland. Dus ook van de melk van Duitse koeien waardoor de iets zilte smaakt gewoon niet aanwezig is. Dit is niet zo te merken bij jonge kaas, maar vanaf belegen zit er eigenlijk niet zo veel smaak meer aan. Dit is ook de reden dat men Stolwijkse en Noord-Hollandse kaas zo lekker vind, we zijn al lang gewend aan die Duitse troep.quote:Op zondag 8 maart 2009 09:43 schreef borisz het volgende:
Old Amsterdam is een beetje een neppe kaas ja.
Echte ouwe kaas is vele malen lekkerder.
Natte kaas? Dan denk ik meer aan mozzarella ofzo. Ik denk dat je beter kunt spreken over het vocht en vet percentage van de kaas dan over "nat".quote:Op zondag 8 maart 2009 10:43 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Hoe nat denk je dat kaas is als die 2 jaar op een plank heeft gelegen? Dus: Leer wat oude kaas is, en leer dan oude kaas snijden. Oude kaas is hard, die moet je niet snijden als jonge kaas.
Dat is ook verreweg het belangrijkste verschil, volgens mij is boerenkaas per definitie van rauwe melk en voor de rest heb je nog wat eisen aan het productieproces en de rijping om het dan niet te verpesten. Maar dat kan best in een omgeving die we eerder een fabriek zouden noemen dan een boerderij.quote:Op zondag 8 maart 2009 10:55 schreef dahei het volgende:
Omdat boerenkaas zo in trek is gekomen worden de meeste boerenkazen tegenwoordig fabrieksmatig gemaakt. Het enige verschil is dan de rauwe melk.
Het is allemaal beschermd, als het boerenkaas heet dan betekent dat rauwe melk en een bepaald productieproces. Alleen hangt het dus wel af van de koe, het gras, de bodem en het seizoen, vetgehalte van de melk etc. Daarom is het nooit helemaal hetzelfde en zal de ene smaak ook veel sterker naar voren komen bij jonge kaas terwijl bij de ander de rijping meer doet. Maar het lijkt me sterk dat dat een kwestie is van de mate van boersheid.quote:Het is tegenwoordig niet overal even makkelijk om een echte boerenkaas te vinden. Doordat de qua grootte afwijkende maten nooit fabrieksmatig zijn gemaakt, koop ik die altijd. En ja, dat zijn ook de meest smaakvolle kazen.
Het vocht vervliegt bij het rijpen, het vet kan niet weg. Dus oude kaas is net zo vet, maar droger.quote:Op zondag 8 maart 2009 11:03 schreef dahei het volgende:
Natte kaas? Dan denk ik meer aan mozzarella ofzo. Ik denk dat je beter kunt spreken over het vocht en vet percentage van de kaas dan over "nat".
Met een kaasschaaf lukt het ook, maar je moet niet proberen brede plakken te snijden, maar dunnere reepjes. Als je zo'n driehoekje je hebt, zeg maar zo'n taartpunt, dan snij je van de punt af. Dan eerst het stuk plastic plus de harde korst die eronder zit eraf. Maar dan is die zijkant onder de korst alsnog hard, dan moet je dus snijden in plaats van duwen. Dus dan moet je hem even insnijden met het snijblad van de kaasschaaf, dus heen en weer bewegen ipv alleen maar duwen.quote:Kun je uitleggen hoe je jonge en hoe je oude kaas snijdt? Ik weet dat er verschillende kaasschaven bestaan, maar met mijn jonge kaasschaaf snij ik de oude kaas ook het beste.
Inderdaad, oftewel, Old Amsterdam ,maar dan nog iets ouder en lekkerder!quote:Op maandag 9 maart 2009 14:21 schreef Bleie het volgende:
Overjarige Beemster![]()
![]()
Hoe ouder kaas is, hoe lekkerder!
Zou je dan niet beter een zeer scherp koksmes kunnen nemen, en de kaas plat op een plankje leggen, en met het mew plakjes snijden? Wel gevaarlijker dan een kaasschaaf natuurlijk, dat snap ik, maar kan het? Snij zelf nooit oude kaas dus geen ervaring...quote:Op zondag 8 maart 2009 12:15 schreef Weltschmerz het volgende:
Een kaasschaaf is een mooie uitvinding en het is handig dat je zelfs een ellendig bot exemplaar zo door jonge kaas heen kan duwen en dan mooie brede plakken overhoudt, maar het is een misvatting dat het dan bij alle kaas een kwestie van duwen en harder duwen is. Voor oude kaas is het gewoon een snijgereedschap dat met enig beleid en oefening gehanteerd moet worden. Het is niet heel moeilijk, maar mensen leren als kind het door jonge kaas heen duwen en dan stopt het leerproces en als het met oude kaas niet werkt dan zetten ze meer kracht en kopen ze vervolgens Old Amsterdam.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |