abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_66790487
Oude kaas in zijn algemeenheid



En dan vooral Old Amsterdam



Jammer dat het alleen vrij duur is. Vandaag een kilo Old Amsterdam gehaald en betaalde 24,50
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
  zaterdag 7 maart 2009 @ 02:30:28 #2
64479 Omnifacer
Alles geven!11
pi_66790515
Wtf

Ik mag het graag hebben, tho'. Lekker ook op een cheeseburgertje
pi_66790516
Bij de AH in de Bonus: AH Goudse Oude kaas van 11 euro per killo naar 5,75 per kilo.

Smaakt best heerlijk trouwens.
pi_66790552
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 02:30 schreef IHVK het volgende:
Bij de AH in de Bonus: AH Goudse Oude kaas van 11 euro per killo naar 5,75 per kilo.

Smaakt best heerlijk trouwens.
Hmmm . Maar is het net zo lekker als Old Amsterdam vraag ik me dan weer af hé? Op de markt zie ik soms ook stukken oude kaas kilootje voor 10 euro ofzo maar dan kom je thuis en proef je toch weer het verschil. Old Amsterdam blijft ook gewoon snijbaar voor op een broodje.

Sommige soorten oude kaas zijn bikkelhard en uitsluitend geschikt om uit het vuistje in blokjes etc te eten. Plakjes snijden is gevaar voor eigen leven zo bikkelhard zijn ze dan.
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
pi_66790562
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 02:33 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Hmmm . Maar is het net zo lekker als Old Amsterdam vraag ik me dan weer af hé? Op de markt zie ik soms ook stukken oude kaas kilootje voor 10 euro ofzo maar dan kom je thuis en proef je toch weer het verschil. Old Amsterdam blijft ook gewoon snijbaar voor op een broodje.

Sommige soorten oude kaas zijn bikkelhard en uitsluitend geschikt om uit het vuistje in blokjes etc te eten. Plakjes snijden is gevaar voor eigen leven zo bikkelhard zijn ze dan.
Niet hetzelfde. Wel redelijke vervanger.
pi_66790564
Nah, op een boterham al jaren niet meer gehad.

Zo een stukje of op een hamburger is wel ok.
The poet presents the imagination with images from life and human characters and situations, sets them all in motion and leaves it to the beholder to let these images take his thoughts as far as his mental powers will permit.
  zaterdag 7 maart 2009 @ 02:45:40 #7
55709 Stereotomy
Mens sana in corpore sano
pi_66790644
Wahahaha, Old Amsterdam
quote:
Old Amsterdam is een oude kaas van het type Gouda uit Noord-Holland. Old Amsterdam is bedacht in 1985 en is eigendom van het familiebedrijf Westland Kaasspecialiteiten B.V. uit Huizen. De zeer succesvolle televisiereclames van Old Amsterdam, waarbij in oude filmpjes de naam Old Amsterdam in het straatbeeld opduikt draagt bij aan het creëren van de sfeer rond het merk. Zowel de toevoeging "old" als de vermelding van "Amsterdam" zijn waarschijnlijk meer vanwege marketingoverwegingen gekozen, dan dat ze rijpingsduur of plaats van herkomst aangeven.

De Old Amsterdam kaas kwam in februari 2008 opvallend in het nieuws omdat er imitatie-Old Amsterdam in omloop was. Dit was het eerste kaasmerk dat geïmiteerd werd.[1] Waarna er beslag is gelegd op de kazen en er rechtszaken tegen de verkopers begonnen zijn.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Old_Amsterdam
Deze kaas wordt synthetisch sneller gerijpt, ipv het maaaanden op de planken te leggen. En het recept stamt uit 1985.

Trappen we weer massaal in de marketing, ja?
Confidence through competence
pi_66790652
Helemaal niets in Amsterdam
The poet presents the imagination with images from life and human characters and situations, sets them all in motion and leaves it to the beholder to let these images take his thoughts as far as his mental powers will permit.
  zaterdag 7 maart 2009 @ 02:50:46 #9
55709 Stereotomy
Mens sana in corpore sano
pi_66790676
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 02:47 schreef Twerk het volgende:
Helemaal niets in Amsterdam
Klapklap.
Confidence through competence
pi_66790715
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 02:45 schreef Stereotomy het volgende:
Wahahaha, Old Amsterdam
[..]

Deze kaas wordt synthetisch sneller gerijpt, ipv het maaaanden op de planken te leggen. En het recept stamt uit 1985.

Trappen we weer massaal in de marketing, ja?
Bron?

Wat ik ervaar is een 100% kwaliteitskaas. Dat andere bedrijven Old Amsterdam proberen te imiteren zegt genoeg over de succesformule die het bedrijf hanteert . Dat jij fapt op de jonge kaas van de Aldi moet je zelf weten maar val mij er niet mee lastig enzo.
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
pi_66790955
Oude kaas . Heb er nu nog zelfs zin in!
pi_66791051
Ik koop altijd oude boerenkaas bij Gert Jan in Dordrecht
pi_66791092
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 02:45 schreef Stereotomy het volgende:
Wahahaha, Old Amsterdam
[..]

Deze kaas wordt synthetisch sneller gerijpt, ipv het maaaanden op de planken te leggen. En het recept stamt uit 1985.

Trappen we weer massaal in de marketing, ja?
Ah! marketing truuk!
desondanks dat TS de kaas lekker vindt is hij toch vies?
The most violent travel agent this side of the Themes
  zaterdag 7 maart 2009 @ 07:23:54 #14
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_66791223
Het is heerlijke kaas, alleen geen oude kaas.
Dit maakt hem ook zo snijbaar.
Ts heb je wel eens reypenaer vsop gehad? Zelfs nog lekkerder!
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
pi_66791231
Old Amsterdam is erg lekker, maar er zijn ook andere lekkere alternatieven. Wapenaer VSOP smaakt me ook altijd goed, deze kaas heeft dan ook nog langer gerijpt. Eigenlijk zijn de zoutkristallen die in de kaas zitten het lekkerst (mijn vriendin zegt altijd "het schimmelt" ).
Het klopt dat Old Amsterdam Noord Hollandse kaas is, deze staat bekend om zijn smeuigheid en zilte smaak. Dat schijnt te komen doordat het gras dat de koeien eten, net iets anders, zilter is (door de zeelucht).

Ik vind 24,50 wel erg duur, ik betaal meestal rond de 18 euro per kilo.

Zijn er hier ook liefhebbers van Boerenkaas? Dat is kaas gemaakt van rouwe melk. Ik vind het lekker tot oud. Overjarige Boerenkaas vind ik té veel naar "stal" smaken. Jong of Jongbelegen boerenkaas vind ik niet bijzonder, hier proef je de "stal" smaak weer helemaal niet.

Ik ben altijd gek op de bijzondere kazen, deze worden met extra zorg bereid en dat proef je. Veelal zijn dit overigens 25 kilo kazen of kazen zo groot als een vrachtwagenwiel.

Mijn favoriet momenteel is overjarige Beemster, dit is Noord-Hollandse kaas (Old Amsterdam), maar dan nog iets ouder.
Als je van mening verschilt, zorg er dan voor dat het geen meningsverschil wordt
pi_66791235
Ik zie op de site van Beemster, dat ze zelfs nog oudere kaas hebben, drie jaar gerijpt:

Lijkt me lekker!
Als je van mening verschilt, zorg er dan voor dat het geen meningsverschil wordt
pi_66791827
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 07:30 schreef dahei het volgende:

Het klopt dat Old Amsterdam Noord Hollandse kaas is, deze staat bekend om zijn smeuigheid en zilte smaak. Dat schijnt te komen doordat het gras dat de koeien eten, net iets anders, zilter is (door de zeelucht).

Ik vind 24,50 wel erg duur, ik betaal meestal rond de 18 euro per kilo.

Zijn er hier ook liefhebbers van Boerenkaas? Dat is kaas gemaakt van rouwe melk. Ik vind het lekker tot oud. Overjarige Boerenkaas vind ik té veel naar "stal" smaken. Jong of Jongbelegen boerenkaas vind ik niet bijzonder, hier proef je de "stal" smaak weer helemaal niet.

Ik ben altijd gek op de bijzondere kazen, deze worden met extra zorg bereid en dat proef je. Veelal zijn dit overigens 25 kilo kazen of kazen zo groot als een vrachtwagenwiel.
Ik vind juist bij jonge kaas dat met het pasteuriseren de smaak weg gaat. Oude kaas blijft altijd wel pittig, ook de fabriekskazen met een sterk en gekunsteld marketingprofiel als Old Amsterdam. Jonge of jong belegen kaas van gepasteuriseerde melk is van die fletse gummi. Ik koop eigenlijk alleen nog maar boerenkaas

Probeer eens een Stolwijker in een jongere variant, dat gaat zelfs een beetje richting Emmenthaler. Maar dat wisselt dan ook een beetje per boer, zo'n naam zegt niet alles, het is een verzamelnaam, dat hoort ook bij boerenkaas. Maar dan heb je het over een jonge kaas die zoveel smaak heeft dat te grote stukken of te dikke plakken bijna niet lekker meer zijn. Die moet je een beetje doseren.

Voor mensen die Old Amsterdam heel lekker vinden: Het is inderdaad een van de betere supermarktkazen. Maar een topper is het echt niet. Als je echt van kaas houdt zou ik toch maar eens verder kijken want er is nog zoveel meer wat echt beter is. Een beetje luxe kaasboer of een kaasboer die op boerenkaas georienteerd is heeft echt wel wat smaakvollers.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 7 maart 2009 @ 09:39:46 #18
54121 JaapB
°Heel nozel??°
pi_66791908
Kijk dan eens bij een goeie kaasboer op de markt en vraag naar antieke kaas. Daar kan die oude amsterdammer niet bij in de schaduw staan hoor.
Waar zouden we zijn zonder de "on"
  zaterdag 7 maart 2009 @ 10:07:33 #19
165720 Aanvoerder
Fascist Jew!
pi_66792279
AFC Ajax | SS Lazio | SK Slavia | Bobby Haarms †
"Het gaat nu even slecht, maar je moet Ajax altijd blijven steunen hè," zei hij. Hij herhaalde zijn boodschap nog eens: "Altijd blijven steunen, die club. Daar ben je Ajacied voor."
  Moderator zaterdag 7 maart 2009 @ 10:20:17 #20
5428 crew  miss_sly
pi_66792463
Heerlijk en goedkoper alternatief, en wel echt gerijpt en niet synthetisch: Old Friends.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  zaterdag 7 maart 2009 @ 18:05:49 #21
246373 Idler
Simplicity!
pi_66803607
Haal een keer bij een goede kaasboer een stuk twee of drie jaar oude kaas. Als je dat op hebt, hoef je nooit meer Old Amsterdam.
It is impossible to enjoy idling thoroughly unless one has plenty of work to do.
A man is rich in proportion to the number of things he can afford to let alone.
pi_66803847
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 09:39 schreef JaapB het volgende:
Kijk dan eens bij een goeie kaasboer op de markt en vraag naar antieke kaas. Daar kan die oude amsterdammer niet bij in de schaduw staan hoor.

Mwoah ik heb weleens zulke kaas op de markt gehaald . Beetje zoals eerste plaatje in de OP . Maar is bijna niet te snijden. Wel lekker idd met die zoutkristallen maar bijna niet te snijden (voor op brood)
Old Amsterdam is gewoon superlekker. Overigens hebben ze bij de LIDL ook plakken oude kaas voor 1.99 . Ook erg lekker
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
  zaterdag 7 maart 2009 @ 18:18:29 #23
33232 Againzender
Vriend van de show
pi_66803957
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 18:05 schreef Idler het volgende:
Haal een keer bij een goede kaasboer een stuk twee of drie jaar oude kaas. Als je dat op hebt, hoef je nooit meer Old Amsterdam.
dat dus. Heb ooit eens een Old Amsterdam als kerstpakket gekregen. Vond het al vaag dat zo'n oude kaas zo zacht is. Smaak was mij ook niet je-van-het.
[b]Op maandag 6 september 2010 00:28 schreef tong80 het volgende:[/b]
GVD Wat moet jij een trotse vader zijn :)
:P
pi_66804079
Leer snijden. En als het je alleen om het scherpe en de zoutkristallen te doen is dan kun je jezelf het nostalgische marketinggewauwel besparen, en ettelijke euro's de kilo. Op naar de kiloknaller, iedereen kan een matige kaas lang op de plank laten liggen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 7 maart 2009 @ 21:48:39 #25
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_66810764
Zo nu en dan Old Amsterdam op de bruine boterham is wel erg lekker hoor

Overjarige Klaverland van de Plus-supermarkt is ook erg lekker.
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_66811196
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 18:22 schreef Weltschmerz het volgende:
Leer snijden. En als het je alleen om het scherpe en de zoutkristallen te doen is dan kun je jezelf het nostalgische marketinggewauwel besparen, en ettelijke euro's de kilo. Op naar de kiloknaller, iedereen kan een matige kaas lang op de plank laten liggen.
Neuh had niets met mijn snijkwaliteiten te maken. Ik heb een goede vlijmscherpe schaaf en nooit problemen. Maar die van de markt was keihard. Misschien uitgedroogd? Anyway ik houd het liever bij Old Amsterdam . Talloze andere soorten geprobeerd maar blijft het lekkerst
k zie geen enkele reden waarom iemand thuis een computer zou willen hebben.Ken Olson, stichter van Digital Equipment, 1977
  zaterdag 7 maart 2009 @ 23:29:23 #27
54121 JaapB
°Heel nozel??°
pi_66813557
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 18:14 schreef Pacmaniac het volgende:

[..]

Mwoah ik heb weleens zulke kaas op de markt gehaald . Beetje zoals eerste plaatje in de OP . Maar is bijna niet te snijden. Wel lekker idd met die zoutkristallen maar bijna niet te snijden (voor op brood)
Old Amsterdam is gewoon superlekker. Overigens hebben ze bij de LIDL ook plakken oude kaas voor 1.99 . Ook erg lekker
Ik zelf eet vrijwel nooit oude kaas maar mijn vrouw is er gek op. En die kent ook de plakken van de Aldi die vast niet veel verschillen van die van de Lidl. Die smaken goed maar de antieke kaas is echt keihard en brokkelt gewoon in plaats van dat het snijdbaar is.
Met een beetje groffe rasp is het wel heel lekker om het op een krentenbol te doen.

Maar dat is het verschil tussen echt gerijpte kaas en nep gerijpt. De nepperd is niet zo keihard.
Waar zouden we zijn zonder de "on"
pi_66813645
Ook al is het nep Old Amsterdam vind ik erg lekker.

Gebruik vaak zo'n zakje geraspte OA voor in de wraps.
Life is too short not to have fun
  Moderator / Redactie Sport zondag 8 maart 2009 @ 09:43:01 #29
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_66818656
Old Amsterdam is een beetje een neppe kaas ja.

Echte ouwe kaas is vele malen lekkerder .
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_66819203
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 22:03 schreef Pacmaniac het volgende:
Neuh had niets met mijn snijkwaliteiten te maken. Ik heb een goede vlijmscherpe schaaf en nooit problemen. Maar die van de markt was keihard. Misschien uitgedroogd?
Hoe nat denk je dat kaas is als die 2 jaar op een plank heeft gelegen? Dus: Leer wat oude kaas is, en leer dan oude kaas snijden. Oude kaas is hard, die moet je niet snijden als jonge kaas.
quote:
Anyway ik houd het liever bij Old Amsterdam . Talloze andere soorten geprobeerd maar blijft het lekkerst
Misschien dat de ondertitel in dit topic mensen op het verkeerde been heeft gezet en had die moeten zijn: Old Amsterdam en andere jonge kaas die kinderveilig gesneden kan worden.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_66819377
quote:
Op zaterdag 7 maart 2009 09:31 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik vind juist bij jonge kaas dat met het pasteuriseren de smaak weg gaat. Oude kaas blijft altijd wel pittig, ook de fabriekskazen met een sterk en gekunsteld marketingprofiel als Old Amsterdam. Jonge of jong belegen kaas van gepasteuriseerde melk is van die fletse gummi. Ik koop eigenlijk alleen nog maar boerenkaas

Probeer eens een Stolwijker in een jongere variant, dat gaat zelfs een beetje richting Emmenthaler. Maar dat wisselt dan ook een beetje per boer, zo'n naam zegt niet alles, het is een verzamelnaam, dat hoort ook bij boerenkaas. Maar dan heb je het over een jonge kaas die zoveel smaak heeft dat te grote stukken of te dikke plakken bijna niet lekker meer zijn. Die moet je een beetje doseren.

Voor mensen die Old Amsterdam heel lekker vinden: Het is inderdaad een van de betere supermarktkazen. Maar een topper is het echt niet. Als je echt van kaas houdt zou ik toch maar eens verder kijken want er is nog zoveel meer wat echt beter is. Een beetje luxe kaasboer of een kaasboer die op boerenkaas georienteerd is heeft echt wel wat smaakvollers.
Tja, smaken verschillen, sommige mensen zweren bij boerenkaas, andere worden er kotsmisselijk van. Ik ben zelf een liefhebber van beiden, al vind ik het verschil bij jongere kazen niet zo groot. Van Emmenthaler en smaakgelijke gatenkazen ben ik geen liefhebber, ik vind het te zoet-nootachtig, maar mijn vriendin zweert er weer bij.

Omdat boerenkaas zo in trek is gekomen worden de meeste boerenkazen tegenwoordig fabrieksmatig gemaakt. Het enige verschil is dan de rauwe melk. Het is tegenwoordig niet overal even makkelijk om een echte boerenkaas te vinden. Doordat de qua grootte afwijkende maten nooit fabrieksmatig zijn gemaakt, koop ik die altijd. En ja, dat zijn ook de meest smaakvolle kazen.
Als je van mening verschilt, zorg er dan voor dat het geen meningsverschil wordt
pi_66819447
quote:
Op zondag 8 maart 2009 09:43 schreef borisz het volgende:
Old Amsterdam is een beetje een neppe kaas ja.

Echte ouwe kaas is vele malen lekkerder .
Wat is "nep" kaas? Ik moet hierbij denken aan de kaas die bij de supermarkt ligt van het type "Gouda", maar wat allemaal gefabriceert wordt in Duitsland. Dus ook van de melk van Duitse koeien waardoor de iets zilte smaakt gewoon niet aanwezig is. Dit is niet zo te merken bij jonge kaas, maar vanaf belegen zit er eigenlijk niet zo veel smaak meer aan. Dit is ook de reden dat men Stolwijkse en Noord-Hollandse kaas zo lekker vind, we zijn al lang gewend aan die Duitse troep.

Aangezien veel mensen Old Amsterdam lekker vinden en het ook een echt Nederlandse kaas is, kun je niet spreken van nep kaas.
Als je van mening verschilt, zorg er dan voor dat het geen meningsverschil wordt
pi_66819478
quote:
Op zondag 8 maart 2009 10:43 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Hoe nat denk je dat kaas is als die 2 jaar op een plank heeft gelegen? Dus: Leer wat oude kaas is, en leer dan oude kaas snijden. Oude kaas is hard, die moet je niet snijden als jonge kaas.
Natte kaas? Dan denk ik meer aan mozzarella ofzo. Ik denk dat je beter kunt spreken over het vocht en vet percentage van de kaas dan over "nat".
Kun je uitleggen hoe je jonge en hoe je oude kaas snijdt? Ik weet dat er verschillende kaasschaven bestaan, maar met mijn jonge kaasschaaf snij ik de oude kaas ook het beste.
Als je van mening verschilt, zorg er dan voor dat het geen meningsverschil wordt
pi_66820021
quote:
Op zondag 8 maart 2009 10:55 schreef dahei het volgende:

Omdat boerenkaas zo in trek is gekomen worden de meeste boerenkazen tegenwoordig fabrieksmatig gemaakt. Het enige verschil is dan de rauwe melk.
Dat is ook verreweg het belangrijkste verschil, volgens mij is boerenkaas per definitie van rauwe melk en voor de rest heb je nog wat eisen aan het productieproces en de rijping om het dan niet te verpesten. Maar dat kan best in een omgeving die we eerder een fabriek zouden noemen dan een boerderij.

Maar melk neemt heel veel smaak mee, die van het gras, het grondwater, de lucht, alles. En als je de melk dan pasteuriseert is die weg. Op het moment dat je die smaak behoudt door de melk rauw te verwerken, dan moet je het ook meteen helemaal goed doen en dan mag je het stempel boerenkaas voeren.
quote:
Het is tegenwoordig niet overal even makkelijk om een echte boerenkaas te vinden. Doordat de qua grootte afwijkende maten nooit fabrieksmatig zijn gemaakt, koop ik die altijd. En ja, dat zijn ook de meest smaakvolle kazen.
Het is allemaal beschermd, als het boerenkaas heet dan betekent dat rauwe melk en een bepaald productieproces. Alleen hangt het dus wel af van de koe, het gras, de bodem en het seizoen, vetgehalte van de melk etc. Daarom is het nooit helemaal hetzelfde en zal de ene smaak ook veel sterker naar voren komen bij jonge kaas terwijl bij de ander de rijping meer doet. Maar het lijkt me sterk dat dat een kwestie is van de mate van boersheid.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 8 maart 2009 @ 11:36:00 #35
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_66820123
vannacht nog mn Old Amsterdam verneukt in een paar tosti's. Zonde....
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_66820930
quote:
Op zondag 8 maart 2009 11:03 schreef dahei het volgende:
Natte kaas? Dan denk ik meer aan mozzarella ofzo. Ik denk dat je beter kunt spreken over het vocht en vet percentage van de kaas dan over "nat".
Het vocht vervliegt bij het rijpen, het vet kan niet weg. Dus oude kaas is net zo vet, maar droger.
quote:
Kun je uitleggen hoe je jonge en hoe je oude kaas snijdt? Ik weet dat er verschillende kaasschaven bestaan, maar met mijn jonge kaasschaaf snij ik de oude kaas ook het beste.
Met een kaasschaaf lukt het ook, maar je moet niet proberen brede plakken te snijden, maar dunnere reepjes. Als je zo'n driehoekje je hebt, zeg maar zo'n taartpunt, dan snij je van de punt af. Dan eerst het stuk plastic plus de harde korst die eronder zit eraf. Maar dan is die zijkant onder de korst alsnog hard, dan moet je dus snijden in plaats van duwen. Dus dan moet je hem even insnijden met het snijblad van de kaasschaaf, dus heen en weer bewegen ipv alleen maar duwen.

Maar je moet niet de hele breedte nemen, maar iets schuin een reepje van 1 cm aan de onderkant, dan een reepje van de bovenkant en dan houd je op het midden van de punt een reepje over die er ook weer van af te snijden is. Je snijdt hem dus een beetje rond zeg maar, in 2 plakken bij het smalle stuk van de punt, in 3 plakken bij het middenstuk, en 4 op het einde. Dus je belegt je boterham met reepjes in plaats van plakken, en sommige van die reepjes zullen doormidden breken. Maar het grote blad van de kaasschaaf is juist om dat te voorkomen.

En als het lastig gaat moet je niet harder duwen, maar een beetje snijden. Met een gewoon mes kun je ook niet duwen, maar moet je ook snijden. En net als een gewoon mes, wordt ook een kaasschaaf bot en moet je dus een fatsoenlijk kopen, en die weggooien als die bot is.

Een kaasschaaf is een mooie uitvinding en het is handig dat je zelfs een ellendig bot exemplaar zo door jonge kaas heen kan duwen en dan mooie brede plakken overhoudt, maar het is een misvatting dat het dan bij alle kaas een kwestie van duwen en harder duwen is. Voor oude kaas is het gewoon een snijgereedschap dat met enig beleid en oefening gehanteerd moet worden. Het is niet heel moeilijk, maar mensen leren als kind het door jonge kaas heen duwen en dan stopt het leerproces en als het met oude kaas niet werkt dan zetten ze meer kracht en kopen ze vervolgens Old Amsterdam.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_66859390
Overjarige Beemster

Hoe ouder kaas is, hoe lekkerder!
pi_66861322
quote:
Op maandag 9 maart 2009 14:21 schreef Bleie het volgende:
Overjarige Beemster

Hoe ouder kaas is, hoe lekkerder!
Inderdaad, oftewel, Old Amsterdam ,maar dan nog iets ouder en lekkerder!
Als je van mening verschilt, zorg er dan voor dat het geen meningsverschil wordt
  maandag 9 maart 2009 @ 15:39:40 #39
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_66862267
quote:
Op zondag 8 maart 2009 12:15 schreef Weltschmerz het volgende:

Een kaasschaaf is een mooie uitvinding en het is handig dat je zelfs een ellendig bot exemplaar zo door jonge kaas heen kan duwen en dan mooie brede plakken overhoudt, maar het is een misvatting dat het dan bij alle kaas een kwestie van duwen en harder duwen is. Voor oude kaas is het gewoon een snijgereedschap dat met enig beleid en oefening gehanteerd moet worden. Het is niet heel moeilijk, maar mensen leren als kind het door jonge kaas heen duwen en dan stopt het leerproces en als het met oude kaas niet werkt dan zetten ze meer kracht en kopen ze vervolgens Old Amsterdam.
Zou je dan niet beter een zeer scherp koksmes kunnen nemen, en de kaas plat op een plankje leggen, en met het mew plakjes snijden? Wel gevaarlijker dan een kaasschaaf natuurlijk, dat snap ik, maar kan het? Snij zelf nooit oude kaas dus geen ervaring...
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  maandag 9 maart 2009 @ 15:56:31 #40
147271 fuckbuddy
Ken sent me
pi_66862816
Old Amsterdam ligt hier in Belgie gesneden in plakken in de super voor 18 euro. dan heb je 8 plakken.
Tering, die naam en de reclame doet het hem, tis dat ik eerlijk moet zijn en totaan de dag van vandaag altijd een echte Amsterdamse kaas dacht te kopen, met historie.

Helaas!
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')