abonnement Unibet Coolblue
pi_66375283
quote:
Minister positief over overname Nuon
AMSTERDAM - Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) toont zich in een reactie op de overname van Nuon tamelijk positief. Zij wijst erop dat de situatie anders ligt dan bij de overname van Essent door RWE. Nederlandse energiebedrijven zijn verplicht zich te splitsen in een publiek netwerkbedrijf en een commercieel bedrijf dat de energie levert, en dat dus overgenomen kan worden. Voor de overnemende buitenlandse onderneming geldt de Nederlandse wettelijke verplichting om zich te spliten niet.

Van der Hoeven zegt daarover: ‘Vattenfall heeft in Zweden geen hoofdtransportnetwerken en heeft de transportnetwerken die het in Duitsland bezit in de verkoop. Dat vormt dus wat mij betreft geen hinderpaal voor een overname.’

Valse argumenten
De SP keert zich tegen de verkoop van Nuon aan Vattenfall. Volgens Tweede Kamerlid Paulus Jansen van de oppositiepartij is het plan gebaseerd op valse argumenten. ‘Nuon wordt verpatst omdat staatsbedrijven niet zouden passen in een geliberaliseerde markt. Maar Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf. Dit is volksverlakkerij van bestuurders met eurotekens in hun ogen’, stelde hij maandag in een reactie. Volgens Jansen telt voor provincies en gemeenten alleen maar de vraag hoe ze zo snel mogelijk kunnen ‘cashen’. De SP voert al een tijdje actie tegen de verkoop van energiebedrijven.

De PvdA-fractie staat in beginsel positief tegenover de overname van Nuon door het Zweedse Vattenfall. PvdA-Tweede Kamerlid Diederink Samsom riep na de aangekondigde overname van Essent door het Duitse RWE de aandeelhouders - provincies en gemeenten - op hun stukken nog vast te houden. Volgens Samsom heeft Vattenfall als het gaat om duurzaamheid een veel betere reputatie dan RWE. Bovendien is er nu sprake van een geleidelijke en behoedzame overname, doordat NUON voorlopig 51 procent van de aandelen in handen houdt. Bovendien is Vattenfall volgens Samsom te beschouwen als een gesplitst energiebedrijf, in tegenstelling tot RWE.

Grootaandeelhouder
De provincie Gelderland is positief over de mogelijke overname van Nuon door het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. Gelderland, grootaandeelhouder van Nuon, stelde eerder criteria op het gebied van voorzieningszekerheid en duurzaamheid. ‘Vattenfall is een betrouwbare partner die aan onze criteria voldoet’, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Harry Keereweer maandag.

bron: Volkskrant
Dus, we privatiseren Nuon door het te verkopen aan een staatsbedrijf dat volledig in het bezit is van de Zweedse overheid. Vervolgens is de halve politiek tevreden, aangezien het aan de (irrelevante) eisen van duurzaamheid voldoet.

Ik snap niet waarom dit nog voortgezet wordt. Dit is precies waar ik voor waarschuwde. Er is geen reden om dit te doen behalve om de provincie Gelderland even voor de snelle winst te laten gaan. Als Bos consequent is pakt hij deze Gelderse snelle jongens ook aan.

[ Bericht 0% gewijzigd door Picchia op 23-02-2009 15:24:03 ]
  maandag 23 februari 2009 @ 15:33:51 #2
153070 Rock_de_Braziliaan
Stranger than fiction
pi_66375877
Wat een kul-actie inderdaad. Afspraken over samenwerking lijken mij ook voldoende om bijvoorbeeld klimaatneutraal te worden. Dan hou je met je aandelen als staat voldoende grip op zoiets primairs als energievoorziening.

Van den zotte.
"I think I'm in a tragedy"
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FZFG5PKw504[/youtube]
"In America today profit is privatized but risk is increasingly socialized"
  † In Memoriam † maandag 23 februari 2009 @ 17:10:17 #3
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_66379081
quote:
Op maandag 23 februari 2009 15:33 schreef Rock_de_Braziliaan het volgende:
Wat een kul-actie inderdaad. Afspraken over samenwerking lijken mij ook voldoende om bijvoorbeeld klimaatneutraal te worden. Dan hou je met je aandelen als staat voldoende grip op zoiets primairs als energievoorziening.

Van den zotte.
hehe, je gebruikt nu het exacte SP-argument, maar dan omgekeerd.
Carpe Libertatem
pi_66380020
Welja gooi alles maar in de uitverkoop.
Zijn we mooi afhankelijk van het buitenland,slechte zaak dus.
Die essent is ook al door de buitenlanders overgenomen,wie volgt???????
  maandag 23 februari 2009 @ 17:40:40 #5
232678 John.Milton
Vanity is my favorite sin
pi_66380098
De infrastructurele zaken blijven gewoon nog in handen van de overheid als het goed is. Dat is hetgeen wat het voornaamste is.
  maandag 23 februari 2009 @ 17:45:13 #6
245398 Remcosb
de enige echte
pi_66380243
Moeten we zo nou aan het geld komen om het begrotingstekort te verkleinen. Jammer, .
pi_66381198
Hoe groot zou de kans zijn dat bij energie bedrijven hetzelfde gaat gebeuren als bij ABN Amro en ING ? Beide bedrijven werden aangemerkt als systeembanken, dus mochten niet omvallen.

Datzelfde geldt ook voor energiebedrijven ?
Honey ! Take me drunk, i am home !
pi_66382978
Alsof de Zweedse overheid Nuon beter kan beheren dan onze eigen overheid. Alle inkomsten gaan vervolgens ook daar naartoe. De verantwoordelijkheid verdwijnt uit Nederland.
pi_66383422
quote:
Op maandag 23 februari 2009 18:16 schreef LangeTabbetje het volgende:
Hoe groot zou de kans zijn dat bij energie bedrijven hetzelfde gaat gebeuren als bij ABN Amro en ING ? Beide bedrijven werden aangemerkt als systeembanken, dus mochten niet omvallen.

Datzelfde geldt ook voor energiebedrijven ?
Ja, het is heel strijdig met het beleid dat het huidige kabinet voert. Aan de ene kant willen ze noodzakelijke organisaties nationaliseren, terwijl ze de energiebedrijven laten vallen. Dit gaat dan onder de noemer van privatisering, hoewel er niets geprivatiseerd zal worden. Enerzijds willen ze dat organisaties zich richten op lange termijn winsten, maar tegelijkertijd laten ze decentrale overheden jagen op snelle inkomsten. Het maakt ze allemaal niets uit.

Er zit helemaal geen visie achter. Ze voeren gewoon beleid naar de waan van de dag. Ze vangen een idee op en gaan er vervolgens blind mee verder.

[ Bericht 0% gewijzigd door Picchia op 23-02-2009 19:37:48 ]
pi_66389455
Centrale opwekking van energie op de top van markt verkopen. Top!

De overheid kan nu maximaal cash binnenkrijgen hiervoor. Vervolgens wetgeving aanpassen zodat decentrale opwekking gestimuleerd wordt. En investeren in uitrol en ontwikkeling van decentrale opwekking. Netwerkbeheerder (TenneT) moet uiteraard in publieke handen blijven en dat is het geval.

Het is alleen het hopen dat het geld niet uitgegeven wordt aan de bovenloze put die uitkeringen heten.
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of football team, or some nuclear weapons, but in the very least you need a beer." (Frank Zappa)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')