FOK!forum / Culinesse à gogo / Kefir ervaringen - zelf Probioticadrank maken
Negentienzondag 22 februari 2009 @ 21:24
Ik vroeg me af of iemand hier ervaring heeft met melk/waterkefir. Kefir is een is 'n wonderlijke symbiose van goede bacteriën en gisten dat van melk (of water) een gezond probioticadrankje maakt. (yakult-achtig)

Als je eenmaal in bezit bent van de kefir, kun je nagenoeg eindeloos kefirdrank maken.

Meer informatie is hier te vinden



Het goedje; kefir


Kefir, de bacteriën waar u wél vrolijk van wordt!

Kefir (yoghurtplantje) is een voedingsmiddel, dat de inwendige ecologie helpt herstellen. Door de symbiotische werking van gunstige gisten (o.a. saccharomyces, kefir, torula kefir) en goede bacteriën (o.a.lactobacillus caucasus) gaat de kefir werken als een natuurlijk antibioticum.

Wat zijn de voordelen van kefir voor u ?

De voordelen van een regelmatige consumptie van kefir zijn eigenlijk talloos.Kefir ondersteunt bij dagelijks gebruik een evenwichtige darmflora en helpt zo de weerstand, de darmwerking en een natuurlijke stoelgang te bevorderen.

Kefir verzorgt, ondersteunt en optimaliseert de lichaamsfuncties. Kefir zorgt voor een goede gemoedsrust en werkt ondersteunend voor lichaam en geest. Kefir versterkt de levenskracht, geeft meer energie en ondersteunt het afweersysteem.

(bron: kefir.nl)

[ Bericht 42% gewijzigd door Negentien op 22-02-2009 21:41:41 ]
MASDzondag 22 februari 2009 @ 21:53
Je kunt ook yakult kopen en de culturen gecontroleerd kweken. Ben je ook nog eens goedkoper uit.
Negentienzondag 22 februari 2009 @ 22:19
Woa, en hoe gaat dat in z'n werk dan?
NEC-Nijmegenzondag 22 februari 2009 @ 22:25
hoe smaakt t?
Negentienmaandag 23 februari 2009 @ 10:09
Dat weet ik (nog) niet. Ik had eigenlijk gehoopt dat iemand mij dat kon vertellen hier

Blijkbaar als yoghurt, maar dan wat romiger.
NEC-Nijmegenmaandag 23 februari 2009 @ 14:17
quote:
Op maandag 23 februari 2009 10:09 schreef Negentien het volgende:
Dat weet ik (nog) niet. Ik had eigenlijk gehoopt dat iemand mij dat kon vertellen hier

Blijkbaar als yoghurt, maar dan wat romiger.
volgens mij nogal zuur als ik op wikipedia kijk.... maar ik zou t graag voor de gezondheid drinken, niet omdat t zo lekker is.
ColdFeetmaandag 23 februari 2009 @ 15:42
Ik ken het nog wel van vroeger, mijn vader heeft het wel een tijdje gedaan. Je zet, als ik het mij goed herinner, een gesloten pot met melk en die culturen (lijkt op mini-bloemkooltjes ) op een vaste plek (koel of juist warm, dat weet ik niet meer. Ik denk koel). Na een dag hebben de bacteriën ervoor gezorgd dat er een soort dikke karnemelk is ontstaan. Je zeeft de culturen er weer uit en pleurt die in de volgende pot melk. De kefir drink je op. Ik dacht niet dat het heel erg zuur was, maar pin me er niet op vast, ik dronk het zelden.

Volgens mij wordt een deel van de lactose omgezet in iets wat beter verteerbaar is.
Negentienmaandag 16 maart 2009 @ 13:30
Ik heb wat besteld op internet van de week en gisteren eens uitgeprobeerd. Het heeft een beetje een yoghurt- en kwarksmaak, maar dan nét iets romiger. Ik vind het best goed te eten eigenlijk.

Ik maak het met Sojamelk trouwens.
Thoricalmaandag 16 maart 2009 @ 17:29
Wij halen kefir bij de natuurwinkel in een pot. Het is dan net karnemelk met wat koolzuur.
roflpwntwoensdag 18 maart 2009 @ 18:26
Wijlen mijn oma had altijd kefir, het stond gewoon in een schoenendoos ofzo, misschien ook nog in een ijskast maar dat weet ik zo niet. Het smaakte naar yoghurt, maar dan heel fris, zurig en vaster. Eens in de zoveel tijd was de kefir zo groot geworden dat ze de helft weggooide
kabouter.mutsdonderdag 19 maart 2009 @ 14:49
Ik heb er ook ooit nog eens een topic over gehad.
Zal eens zoeken of die nog ergens bestaat.
Ik wilde het toen proberen maar ben nooit tot actie overgegaan.
Wie is er bekend met Kefir???
gevonden
Pietverdrietdonderdag 19 maart 2009 @ 15:09
Je kan trouwens iedere commercieel verkrijgbare probiotica drank makkelijk zijn probiotische eigenschappen copieren. Je neemt een liter verse lauw-warme melk (37 graden Celcius) en giet daar 1 flesje jakult, biohupsefluts of wat dan ook bij.
24 uur laten staan en je melk is helemaal probioties geworden.
Het wonder van biotechnologie. Is ook te doen met gewone yoghurt.
Echt lekker wordt het als je half room/half melk neemt, of helemaal room en daar de enting in doet, heelijke zure room krijg je dan.
kabouter.mutsdonderdag 19 maart 2009 @ 15:31
quote:
Op donderdag 19 maart 2009 15:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Je kan trouwens iedere commercieel verkrijgbare probiotica drank makkelijk zijn probiotische eigenschappen copieren. Je neemt een liter verse lauw-warme melk (37 graden Celcius) en giet daar 1 flesje jakult, biohupsefluts of wat dan ook bij.
24 uur laten staan en je melk is helemaal probioties geworden.
Het wonder van biotechnologie. Is ook te doen met gewone yoghurt.
Echt lekker wordt het als je half room/half melk neemt, of helemaal room en daar de enting in doet, heelijke zure room krijg je dan.
Dus als ik een bekertje slagroom heb en er een beetje hupsefluts indoe wordt het zure room?
Pietverdrietdonderdag 19 maart 2009 @ 15:39
quote:
Op donderdag 19 maart 2009 15:31 schreef kabouter.muts het volgende:

[..]

Dus als ik een bekertje slagroom heb en er een beetje hupsefluts indoe wordt het zure room?
Ja, als je met hutsefluts Yoghurt of zoiets bedoeld.
Erasmodonderdag 19 maart 2009 @ 16:12
quote:
Op maandag 16 maart 2009 13:30 schreef Negentien het volgende:
Ik heb wat besteld op internet van de week en gisteren eens uitgeprobeerd. Het heeft een beetje een yoghurt- en kwarksmaak, maar dan nét iets romiger. Ik vind het best goed te eten eigenlijk.

Ik maak het met Sojamelk trouwens.
Is het dan niet compleet anders als je het met sojamelk maakt?
Pietverdrietdonderdag 19 maart 2009 @ 16:21
quote:
Op donderdag 19 maart 2009 16:12 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Is het dan niet compleet anders als je het met sojamelk maakt?
Natuurlijk is dat compleet anders, Tofu is ook geen kwark, en Tempeh geen brie
Erasmodonderdag 19 maart 2009 @ 16:28
quote:
Op donderdag 19 maart 2009 16:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Natuurlijk is dat compleet anders, Tofu is ook geen kwark, en Tempeh geen brie
Ja dat snap ik ook wel Maar ik bedoel op probiotisch gebied.(andere bacteriesoorten die het slechter/beter doen in soja dan melk.
Pietverdrietdonderdag 19 maart 2009 @ 16:30
quote:
Op donderdag 19 maart 2009 16:28 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Ja dat snap ik ook wel Maar ik bedoel op probiotisch gebied.(andere bacteriesoorten die het slechter/beter doen in soja dan melk.
Meeste bacterien stellen niet zulke eisen, ze doen het ook prima in Agar-Agar
Erasmomaandag 27 april 2009 @ 23:37
Ondertussen al 2 flessen gemaakt, de eerste ging fout omdat de melk te warm was(had hem in een thermozak in de zon gezet, heb er uiteindelijk een soort van hangop van gemaakt) maar de 2e fles ging prima
Smaakt eigenlijk een beetje zoals karnemelk
Negentienmaandag 27 april 2009 @ 23:39
Dit topic leeft nog!

Laatst was ik bij mijn oma, en toen zag ik ook een weckfles met kefir staan
Mijn oma heeft het eeuwige leven!
owletvrijdag 1 mei 2009 @ 16:21
Kefir
Erasmovrijdag 1 mei 2009 @ 17:47
Ondertussen gaat er hier een liter van die meuk per dag doorheen
EricTvrijdag 1 mei 2009 @ 18:04
Kan me niet voorstellen dat het ook maar enig effect heeft (net zoals huis tuin en keuken pre/pro biotica geen effect hebben)
MinderMutsigvrijdag 1 mei 2009 @ 20:12
quote:
Op vrijdag 1 mei 2009 18:04 schreef EricT het volgende:
Kan me niet voorstellen dat het ook maar enig effect heeft (net zoals huis tuin en keuken pre/pro biotica geen effect hebben)
Bron?
Als er mensen dood aan kunnen gaan zal het heus wel 'iets' doen.
EricTvrijdag 1 mei 2009 @ 20:25
quote:
Op vrijdag 1 mei 2009 20:12 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Bron?
Als er mensen dood aan kunnen gaan zal het heus wel 'iets' doen.

!!!!

Nee dat zegt alleen dat het niet schadelijk is. Pre en probiotica zijn ook niet schadelijk, maar doen ook vrij weinig tot niets. Geen zin om mijn mappen er op na te zoeken, maar het effect van activia enzo bij volwassenen is nihil tot niet aanwezig. Alleen het toedienen van zeer grote hoeveelheden bacteriën heeft een (tijdelijke) invloed op de "darmflora" en wordt daarom gebruikt in de kliniek.
MinderMutsigvrijdag 1 mei 2009 @ 20:58
quote:
Op vrijdag 1 mei 2009 20:25 schreef EricT het volgende:

[..]

!!!!

Nee dat zegt alleen dat het niet schadelijk is. Pre en probiotica zijn ook niet schadelijk, maar doen ook vrij weinig tot niets. Geen zin om mijn mappen er op na te zoeken, maar het effect van activia enzo bij volwassenen is nihil tot niet aanwezig. Alleen het toedienen van zeer grote hoeveelheden bacteriën heeft een (tijdelijke) invloed op de "darmflora" en wordt daarom gebruikt in de kliniek.
Vierentwintig doden door probiotica noem jij niet schadelijk? Ik houd er andere criteria op na.
EricTvrijdag 1 mei 2009 @ 23:06
quote:
Op vrijdag 1 mei 2009 20:58 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Vierentwintig doden door probiotica noem jij niet schadelijk? Ik houd er andere criteria op na.
De opzet van de propatria studie is niet te vergelijken met het normale gebruik (activia, yakult, kefir). Bij de propatria studie werden de bacterie kolonies rechtstreeks in de dunne darm gebracht bij sterk verzwakte patiënten.

Normaal gebruik van yoghurtjes heeft geen positief noch negatief effect, dus eet het omdat je het lekker vindt, niet omdat je er gezonder van wilt worden.
LeeHarveyOswaldvrijdag 1 mei 2009 @ 23:58
Op die foto lijkt het wel ingedroogde rijstepap
duzzzondag 3 mei 2009 @ 04:56
keb net wat zakjes besteld, heb het laatst op school geproefd en vond het lekker. En beter dan Yakult ofzo met al dat suiker en andere troep erin.
Keb voor zakjes gekozen want zo'n plantje lijkt me niet al te fris.
Negentienzondag 3 mei 2009 @ 10:15
quote:
Op zondag 3 mei 2009 04:56 schreef duzz het volgende:
keb net wat zakjes besteld, heb het laatst op school geproefd en vond het lekker. En beter dan Yakult ofzo met al dat suiker en andere troep erin.
Keb voor zakjes gekozen want zo'n plantje lijkt me niet al te fris.
Zakje is inderdaad wel wat hygiënischer dan een tweedehands stuk plantje van iemand Maar gaat wel op hè!
Erasmovrijdag 3 juli 2009 @ 11:14
Ik drink het nog steeds regelmatig, met dit warme weer is het erg verfrissend
Negentienvrijdag 3 juli 2009 @ 11:47
quote:
Op vrijdag 3 juli 2009 11:14 schreef Erasmo het volgende:
Ik drink het nog steeds regelmatig, met dit warme weer is het erg verfrissend
Ik niet meer

Ik was het vergeten en toen keek ik onderin de kelder en stond er zo'n vieze pot kefir, het was nog nét geen kaas geworden..
Thoricalvrijdag 3 juli 2009 @ 19:56
quote:
Op donderdag 19 maart 2009 15:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Je kan trouwens iedere commercieel verkrijgbare probiotica drank makkelijk zijn probiotische eigenschappen copieren. Je neemt een liter verse lauw-warme melk (37 graden Celcius) en giet daar 1 flesje jakult, biohupsefluts of wat dan ook bij.
24 uur laten staan en je melk is helemaal probioties geworden.
Het wonder van biotechnologie. Is ook te doen met gewone yoghurt.
Echt lekker wordt het als je half room/half melk neemt, of helemaal room en daar de enting in doet, heelijke zure room krijg je dan.
Wij doen dat dus altijd. 1x zure room kopen en de dan room opzuren met met 3 eetlepels zure room van de "oude" zure room.