abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_69739747
Even een bump:

Deze rookoven is voor ¤ 65 te koop bij de Tuinland deze week. Is dit wat? Lijkt me echt leuk om zo'n ding te hebben en zelf je zaken te roken. Iemand ervaring met deze oven die mij kan vertellen of dit een goede koop is?
Life is too short not to have fun
  Moderator zaterdag 6 juni 2009 @ 21:11:33 #152
236264 crew  capricia
pi_69779416
quote:
Op vrijdag 5 juni 2009 14:45 schreef vaagsel het volgende:
Even een bump:

Deze rookoven is voor ¤ 65 te koop bij de Tuinland deze week. Is dit wat? Lijkt me echt leuk om zo'n ding te hebben en zelf je zaken te roken. Iemand ervaring met deze oven die mij kan vertellen of dit een goede koop is?
Het plaatstaal schijnt vrij dun te zijn en ook de pootjes zijn niet van goede kwaliteit, maar hij is goedkoop om eens te proberen...
Hier recenties.

Hij kost daar standaard 69,-.

[ Bericht 0% gewijzigd door capricia op 06-06-2009 21:54:47 ]
"People that use Fiat currency as a store of value.
There is a name for it:
We call them Poor"
pi_69780059
quote:
Op zaterdag 6 juni 2009 21:11 schreef capricia het volgende:

[..]

Het plaatstaal schijn vrij dun te zijn en ook de pootjes zijn niet van goede kwaliteit, maar hij is goedkoop om eens te proberen...
Hier recenties.

Hij kost daar standaard 69,-.
Mja, dan is dat toch veel geld voor iets wat je als folie in elkaar kan frommelen. Voor iets meer dan het dubbele heb je zo'n kastje als ik heb gekocht en daar kan je toch wel een paar jaar mee verder. Het kastje wat ik heb ik vast ook niet de beste kwaliteit, maar je kan er wel een tijdje mee door en staat niet te wankelen.
pi_69809085
quote:
Op woensdag 8 april 2009 00:14 schreef golfer het volgende:

[..]

Ziet er prima uit, Dirkh
Het is dat ik zo'n kast te weinig zal gaan gebruiken om zelf aan te schaffen, maar het lijkt mij een heerlijke hobby om mee te experimenteren en ik volg dit topic met meer dan gemiddelde belangstelling.
Ben benieuwd of je binnenkort ook wat minde geijkte zaken gaat roken als experiment.
Die laatste opmerking spookt dus al sinds jij hem hebt gepost door mijn hoofd, de minder geijkte zaken. Ik rook dus duidelijk de geijkte dingen, dus vlees en vis. Ik moet ook zeggen dat ik het vaker doe dan ik verwacht had. Langzamerhand krijg ik wel de slag van het roken te pakken, en gebruik de rookkast toch wel vaak. Maar dan wel voor de extra's. Dus bij de BBQ of als ik zin heb om de volgende dag iets te maken met gerookt vlees of vis.
Het blijft dus redelijk geijkt, maar wel met echt veel plezier. Vandaag heb ik wéér kipfilet gerookt, gewoon omdat ik het leuk vind op te doen, maar het ook heel lekker vind. Het lukt ook goed, niet te zout, niet té gerookt, marr gewoon sappig gerookt.
Voor het geld wat dat kastje kost heb ik allang en breed het met plezier terugbetaald gekregen. Wie weet komt het niet geijkte roken nog wel, maar nu blijkt toch dat ik het gewone roken erg leuk vind.
  zondag 7 juni 2009 @ 23:22:53 #155
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_69812238
quote:
Op zondag 7 juni 2009 21:59 schreef Dirkh het volgende:

[..]

Die laatste opmerking spookt dus al sinds jij hem hebt gepost door mijn hoofd, de minder geijkte zaken. Ik rook dus duidelijk de geijkte dingen, dus vlees en vis. Ik moet ook zeggen dat ik het vaker doe dan ik verwacht had. Langzamerhand krijg ik wel de slag van het roken te pakken, en gebruik de rookkast toch wel vaak. Maar dan wel voor de extra's. Dus bij de BBQ of als ik zin heb om de volgende dag iets te maken met gerookt vlees of vis.
Het blijft dus redelijk geijkt, maar wel met echt veel plezier. Vandaag heb ik wéér kipfilet gerookt, gewoon omdat ik het leuk vind op te doen, maar het ook heel lekker vind. Het lukt ook goed, niet te zout, niet té gerookt, marr gewoon sappig gerookt.
Voor het geld wat dat kastje kost heb ik allang en breed het met plezier terugbetaald gekregen. Wie weet komt het niet geijkte roken nog wel, maar nu blijkt toch dat ik het gewone roken erg leuk vind.
Zolang jij er plezier in hebt om vis en vlees en kip te roken, moet je het natuurlijk gewoon blijven doen.
Ik zelf zou op een gegeven moment gaan experimenteren met kaas en groentes om te ontdekken hoe zoiets gerookt zou smaken.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_69812320
quote:
Op zondag 7 juni 2009 23:22 schreef golfer het volgende:

[..]

Zolang jij er plezier in hebt om vis en vlees en kip te roken, moet je het natuurlijk gewoon blijven doen.
Ik zelf zou op een gegeven moment gaan experimenteren met kaas en groentes om te ontdekken hoe zoiets gerookt zou smaken.
Ik denk ook vast wel dat het er nog van gaat komen.
  zondag 7 juni 2009 @ 23:29:12 #157
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_69812429
dirkh, wat heb je allemaal precies nodig als je aan het roken wil slaan, behalve zo'n kastje?
en dat kastje van jou, wat kun je er ongeveer in kwijt?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_69812670
quote:
Op zondag 7 juni 2009 23:29 schreef Mirjam het volgende:
dirkh, wat heb je allemaal precies nodig als je aan het roken wil slaan, behalve zo'n kastje?
en dat kastje van jou, wat kun je er ongeveer in kwijt?
Ik koop gewoon een zak hout bij de bouwmarkt om te stoken en een zak houtmot bij de dierenspeciaalzaak. Het enige wat ik extra heb aangeschaft is een gasbrander om zo nu en dan het vuur op te stoken. Ik vind dat onmisbaar en kost nog eens niks.
Ik gebruik dus één blok hout om een goede laag gloeiend materiaal te krijgen, dus die paar euro voor een zak haardhout is te verwaarlozen. Het houtmot kost zo'n 4 euro per 500 gram. Ook daar kan je best lang mee doen.
Voor koud roken heb ik niet meer nodig dan een halve zak rookmot en 4 briketten.

In de rookkast heb ik een plat rek. Daar kan ik makkelijk een kilo kipfilet op kwijt. Daarbij heb ik twee visroosters, dat houdt in dat je er zo'n 8 forellen op kwijt kan. Eigenlijk ben je met de standaard kast al klaar. Ik heb niks extra aangeschaft (behalve de gasbrander dan)
  zondag 7 juni 2009 @ 23:39:34 #159
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_69812728
okay, thanks
zit er al even over na te denken, weet het nog niet zeker...
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zondag 7 juni 2009 @ 23:48:21 #160
58560 Oksel
Gezellig.
pi_69812971
Je kan zelfs vis garen in alleen zout. Door het ontrekken van vocht ontstaat er een warmtereactie..

Anyway, erg leuk speelgoed. Ik werkte in een (duur) restaurant, hadden we een gasfornuis-rookgeval, voor de St. Jacobsschelpen..

(Een verkapte TVP, wil zoiets ook in mijn achtertuin.. )
  maandag 8 juni 2009 @ 00:04:09 #161
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_69813503
maarre, koud roken, dat gaart dus niet? zorgt alleen voor smaak?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_69815317
Ok, heb hem dus toch maar gekocht, vooral omdat ik het als student niet kan veroorloven 100 euro+ uit te geven aan iets waarvan ik niet weet of ik het wel frequent ga gebruiken.

Heb hem dus gisteren aangeschaft en in elkaar gezet en vandaag gebruikt. Het ding voelt een beetje gammel maar ziet er verder prima uit. Als eerste probeersel heb ik vandaag een kipfilet gerookt. Toen ik de oven op temperatuur probeerde te krijgen en dit niet lukte vermoedde ik gelijk dat de temperatuurmeter stuk was. Ik denk, even in een bak met kokend water stoppen om te kijken of hij wel naar de 100 graden gaat. Niet zo handig achteraf, want de meter was lek en er zit nu dus water in .

Gelukkig had ik nog een vleesthermometer die ik dus als vervanging heb gebruikt. Deze week even bij de Ikea een digitale scoren.

Als experiment dus een kipfilet. Een paar uur geweekt in water+zout+suiker, wat takjes tijm en een gekneusd teentje knoflook. Toen de briketten aangemaakt, oven op temperatuur gebracht, wat houtsnippers erop en 2 uur gerookt op gemiddeld 115 graden. De temperatuur schommelde een beetje, tussen de 105 en 120 maar dat was makkelijk op te lossen.

Het resultaat was eigenlijk best prima! Het had meer een rood korstje i.p.v. zo'n bruin korstje maar het was wel gaar, niet te droog en had een lekkere smaak! Al met al een redelijk succesvolle eerste ervaring.

Ik heb nog wel een paar vragen:

Ik heb nu briketten gebruikt, maar je kan ook gewoon hout gebruiken? Hoe precies? Aanmaken, wachten tot het goed smeult en dan roken?

Ik heb sowieso eiken, dennen en beukenhout tot mijn beschikking. Kan ik hier zelf snippers/pulp van maken? Moet dit hout dan vers gekapt zijn of moet het al een tijd te drogen liggen?

Ik heb gemerkt dat er vrij weinig websites zijn die over warm/koud roken m.h.v. een dusdanige rookoven gaan. Iemand links/tips/recepten?
Life is too short not to have fun
  maandag 8 juni 2009 @ 03:39:34 #163
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_69815922
Het enige criterium voor het hout en de houtsnippers is dat het niet bewerkt/verontreinigd is.
Of het droog is of niet maakt volgens mij niks uit. Sterker nog, er zijn genoeg recepten waarbij je het houtmot eerst vochtig moet maken, zodat het beter smeult in plaats van fikt.
pi_69816271
quote:
Op maandag 8 juni 2009 01:43 schreef vaagsel het volgende:
Ik heb nu briketten gebruikt, maar je kan ook gewoon hout gebruiken? Hoe precies? Aanmaken, wachten tot het goed smeult en dan roken?
Briketten gaan prima om te garen. Ik zorg er voor dat de temperatuur niet boven de 110 graden komt tijdens het garen. Het liefst nog onder de 100. Dan voel ik na een tijdje of de filet gaar is, daarna strooi ik houtmot over het hout (in jouw geval briketten) en zorg er voor dat de temperatuur rond de 40 graden ligt. Vervolgens laat ik dat net zo lang roken totdat ik vind dat het wel genoeg is, kan zo twee uur zijn.
quote:
Ik heb sowieso eiken, dennen en beukenhout tot mijn beschikking. Kan ik hier zelf snippers/pulp van maken? Moet dit hout dan vers gekapt zijn of moet het al een tijd te drogen liggen?
Ik las ergens dat als het vers hout is, dat er een kans bestaat dat het vlees of vis een bittere smaak kan geven.
quote:
Ik heb gemerkt dat er vrij weinig websites zijn die over warm/koud roken m.h.v. een dusdanige rookoven gaan. Iemand links/tips/recepten?
Er zijn inderdaad weinig receptensites. Jammer genoeg
pi_69824022
Briketten zijn alleen een beetje duur i.v.m. normaal hout.

De volgende keer wil ik (waarschijnlijk morgen) makreel en/of forel roken. Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Hoe heb jij dit precies gerookt qua temperatuur, duur?

Mijn rookoven heeft net als jouw kast 2 roosters waar je producten op kan leggen. Maakt het nog uit op welk rooster je iets legt? Wat is de invloed van het water wat in de bak ligt?

Volgende keer zal ik ook wat foto's + ervaringen posten!
Life is too short not to have fun
pi_69839314
quote:
Op maandag 8 juni 2009 13:26 schreef vaagsel het volgende:
Briketten zijn alleen een beetje duur i.v.m. normaal hout.

De volgende keer wil ik (waarschijnlijk morgen) makreel en/of forel roken. Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Hoe heb jij dit precies gerookt qua temperatuur, duur?
Mijn ervaring: Mislukt. Maar dat kwam door een kapotte thermometer.
Receptjes
pi_69840338
Wat een verschil in recepten toch weer. Bij de een is het insmeren met zout, minstens een uur laten liggen en dan in 45 minuten roken in een warme oven (staat verder geen temp bij). Bij de ander is het 4 uur pekelen en dan 4 uur roken tussen de 70 en 80 graden.

Ik denk dat ik die tweede ga proberen. Het enige waar ik nog mee zit is de hoeveelheid houtsnippers die ik dan op het vuur moet gooien. Geweekt in water zouden 2 eetlepels eikensnippers genoeg moeten zijn voor twee makrelen denk ik?
Life is too short not to have fun
pi_69840932
quote:
Op maandag 8 juni 2009 21:11 schreef vaagsel het volgende:
Wat een verschil in recepten toch weer. Bij de een is het insmeren met zout, minstens een uur laten liggen en dan in 45 minuten roken in een warme oven (staat verder geen temp bij). Bij de ander is het 4 uur pekelen en dan 4 uur roken tussen de 70 en 80 graden.

Ik denk dat ik die tweede ga proberen. Het enige waar ik nog mee zit is de hoeveelheid houtsnippers die ik dan op het vuur moet gooien. Geweekt in water zouden 2 eetlepels eikensnippers genoeg moeten zijn voor twee makrelen denk ik?
Je koopt toch niet van die dure Weber zakken van tien euro. Gewoon ff kijken bij een dierenspeciaalzaak, Albatros heeft van die kleine snippers en fijn houtmot. Ideaal in combinatie met een zak haardhout van een paar euro, waar je lang mee doet.
pi_69841512
Nee heb toen ik die oven kocht 1 bakje meegenomen, ga morgen inderdaad even langs de dierenspeciaalzaak om te kijken wat de prijzen daar zijn.

Maar over die makrelen, hoeveel mot/snippers denk je dat ik daarvoor moet gebruiken?
Life is too short not to have fun
pi_69841750
quote:
Op maandag 8 juni 2009 21:34 schreef vaagsel het volgende:
Nee heb toen ik die oven kocht 1 bakje meegenomen, ga morgen inderdaad even langs de dierenspeciaalzaak om te kijken wat de prijzen daar zijn.

Maar over die makrelen, hoeveel mot/snippers denk je dat ik daarvoor moet gebruiken?
Een kwart zakje houtmot (zakje kost 4,95), en kwart zakje snippers (zakje kost 4,95) en een flinke houtblok.
pi_69841854
Ok, ga ik het daarmee proberen. TR + pics volgen!
Life is too short not to have fun
pi_69864650
Twee makrelen en 1 forel liggen nu in een pekelbad. Denk alleen dat de makrelen moeten liggen, ze zijn nogal groot en hangend gaan ze niet passen vrees ik. Ga ook nog 2 kipfilets meeroken, kijken of dat wat wordt.
Life is too short not to have fun
pi_69894015
Pff wat een werk maar dan heb je ook wat!

Ben net klaar met het schoonmaken van de gerookte makrelen en forel. Het is goed gelukt! Vooral de forel, waar ik gisteravond al wat van gesnoept had is heerlijk geworden. Ga ik zeker veel vaker doen. Makrelen ook schoongemaakt, wat een berg vis .

Zal vandaag ergens bereidingswijze + foto's posten.
Life is too short not to have fun
pi_69899884
Vierde post op een rij, begint op een blog te lijken dit

Gisteren dus 2 makrelen, 1 forel en 2 kipfilets gerookt. De kipfilets heb ik meegerookt om te kijken hoe gaar deze zouden worden in deze opstelling, het ging dus vooral om de vis. De vis is gepekeld in:

- 2 liter water
- 200 gram suiker
- 250 gram suiker

De kip is gepekeld in:

- 1 liter water
- 100 gram zout
- 125 gram suiker
- 2 gekneusde knoflooktenen
- paar takjes tijm

Vervolgens de briketten aangemaakt, wachten tot alles gloeide en een temperatuur van ~90 graden had en de vis en kip in de oven gelegd. Toen een deel van de snippers en mot toegevoegd. De bedoeling was dat het geheel 4 uur zou roken bij een temperatuur tussen de 70 en 80 graden.

Helaas bleek het lastig om de temperatuur boven de 70 te houden. De briketten branden toch snel op waardoor ik steeds nieuwe moest aanmaken en die moest toevoegen. Hierdoor heeft alles 5 uur gerookt, maar de temperatuur is zeker anderhalf uur rond de 65 C geweest.

Ik heb twee temperatuurmeters gebruikt. De 1 is een vleesthermometer, de andere ook maar dan met draad en digitale aflezer. Heb ze nu allebei voor hetzelfde doel gebruikt om te kijken of ze van elkaar zouden verschillen. Het verschil bleek miniem te zijn, dus beiden zijn betrouwbaar waardoor ik de digitale ook kan gebruiken om de interne temperatuur van de rookwaar in de gaten te houden.

Foto van de kast:



Deksel met thermometers:



De gerookte vis:



De kip was nog niet gaar na zo'n 5 uur roken, dus vis eruit gehaald, vuur goed opgestookt en nog 40 minuten op 90 graden gerookt tot gaar.



Forel zonder huid:



En de totale oogst. Van de forel had ik gisteravond al 1/3e opgesnoept.




Al met al een succes! Iets meer ervaring krijgen met het op temperatuur houden en we kunnen naar het volgende project, spareribs!
Life is too short not to have fun
pi_69903782
Ziet er goed uit Vaagsel, en als ik het zo lees was de smaak ook goed.
Ik vind de vis wel erg gerimpeld. Heb je de vis wel een uurtje laten drogen voordat die de kast in ging? (drogen in de wind, of warme lucht van de rookoven) Het moet zo droog zijn dat de huid een beetje als papier aanvoelt.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')