Het plaatstaal schijnt vrij dun te zijn en ook de pootjes zijn niet van goede kwaliteit, maar hij is goedkoop om eens te proberen...quote:Op vrijdag 5 juni 2009 14:45 schreef vaagsel het volgende:
Even een bump:
Deze rookoven is voor ¤ 65 te koop bij de Tuinland deze week. Is dit wat? Lijkt me echt leuk om zo'n ding te hebben en zelf je zaken te roken. Iemand ervaring met deze oven die mij kan vertellen of dit een goede koop is?
Mja, dan is dat toch veel geld voor iets wat je als folie in elkaar kan frommelen. Voor iets meer dan het dubbele heb je zo'n kastje als ik heb gekocht en daar kan je toch wel een paar jaar mee verder. Het kastje wat ik heb ik vast ook niet de beste kwaliteit, maar je kan er wel een tijdje mee door en staat niet te wankelen.quote:Op zaterdag 6 juni 2009 21:11 schreef capricia het volgende:
[..]
Het plaatstaal schijn vrij dun te zijn en ook de pootjes zijn niet van goede kwaliteit, maar hij is goedkoop om eens te proberen...
Hier recenties.
Hij kost daar standaard 69,-.
Die laatste opmerking spookt dus al sinds jij hem hebt gepost door mijn hoofd, de minder geijkte zaken. Ik rook dus duidelijk de geijkte dingen, dus vlees en vis. Ik moet ook zeggen dat ik het vaker doe dan ik verwacht had. Langzamerhand krijg ik wel de slag van het roken te pakken, en gebruik de rookkast toch wel vaak. Maar dan wel voor de extra's. Dus bij de BBQ of als ik zin heb om de volgende dag iets te maken met gerookt vlees of vis.quote:Op woensdag 8 april 2009 00:14 schreef golfer het volgende:
[..]
Ziet er prima uit, Dirkh![]()
Het is dat ik zo'n kast te weinig zal gaan gebruiken om zelf aan te schaffen, maar het lijkt mij een heerlijke hobby om mee te experimenteren en ik volg dit topic met meer dan gemiddelde belangstelling.
Ben benieuwd of je binnenkort ook wat minde geijkte zaken gaat roken als experiment.
Zolang jij er plezier in hebt om vis en vlees en kip te roken, moet je het natuurlijk gewoon blijven doen.quote:Op zondag 7 juni 2009 21:59 schreef Dirkh het volgende:
[..]
Die laatste opmerking spookt dus al sinds jij hem hebt gepost door mijn hoofd, de minder geijkte zaken. Ik rook dus duidelijk de geijkte dingen, dus vlees en vis. Ik moet ook zeggen dat ik het vaker doe dan ik verwacht had. Langzamerhand krijg ik wel de slag van het roken te pakken, en gebruik de rookkast toch wel vaak. Maar dan wel voor de extra's. Dus bij de BBQ of als ik zin heb om de volgende dag iets te maken met gerookt vlees of vis.
Het blijft dus redelijk geijkt, maar wel met echt veel plezier. Vandaag heb ik wéér kipfilet gerookt, gewoon omdat ik het leuk vind op te doen, maar het ook heel lekker vind. Het lukt ook goed, niet te zout, niet té gerookt, marr gewoon sappig gerookt.
Voor het geld wat dat kastje kost heb ik allang en breed het met plezier terugbetaald gekregen. Wie weet komt het niet geijkte roken nog wel, maar nu blijkt toch dat ik het gewone roken erg leuk vind.
Ik denk ook vast wel dat het er nog van gaat komen.quote:Op zondag 7 juni 2009 23:22 schreef golfer het volgende:
[..]
Zolang jij er plezier in hebt om vis en vlees en kip te roken, moet je het natuurlijk gewoon blijven doen.![]()
Ik zelf zou op een gegeven moment gaan experimenteren met kaas en groentes om te ontdekken hoe zoiets gerookt zou smaken.
Ik koop gewoon een zak hout bij de bouwmarkt om te stoken en een zak houtmot bij de dierenspeciaalzaak. Het enige wat ik extra heb aangeschaft is een gasbrander om zo nu en dan het vuur op te stoken. Ik vind dat onmisbaar en kost nog eens niks.quote:Op zondag 7 juni 2009 23:29 schreef Mirjam het volgende:
dirkh, wat heb je allemaal precies nodig als je aan het roken wil slaan, behalve zo'n kastje?
en dat kastje van jou, wat kun je er ongeveer in kwijt?
Briketten gaan prima om te garen. Ik zorg er voor dat de temperatuur niet boven de 110 graden komt tijdens het garen. Het liefst nog onder de 100. Dan voel ik na een tijdje of de filet gaar is, daarna strooi ik houtmot over het hout (in jouw geval briketten) en zorg er voor dat de temperatuur rond de 40 graden ligt. Vervolgens laat ik dat net zo lang roken totdat ik vind dat het wel genoeg is, kan zo twee uur zijn.quote:Op maandag 8 juni 2009 01:43 schreef vaagsel het volgende:
Ik heb nu briketten gebruikt, maar je kan ook gewoon hout gebruiken? Hoe precies? Aanmaken, wachten tot het goed smeult en dan roken?
Ik las ergens dat als het vers hout is, dat er een kans bestaat dat het vlees of vis een bittere smaak kan geven.quote:Ik heb sowieso eiken, dennen en beukenhout tot mijn beschikking. Kan ik hier zelf snippers/pulp van maken? Moet dit hout dan vers gekapt zijn of moet het al een tijd te drogen liggen?
Er zijn inderdaad weinig receptensites. Jammer genoegquote:Ik heb gemerkt dat er vrij weinig websites zijn die over warm/koud roken m.h.v. een dusdanige rookoven gaan. Iemand links/tips/recepten?
Mijn ervaring: Mislukt. Maar dat kwam door een kapotte thermometer.quote:Op maandag 8 juni 2009 13:26 schreef vaagsel het volgende:
Briketten zijn alleen een beetje duur i.v.m. normaal hout.
De volgende keer wil ik (waarschijnlijk morgen) makreel en/of forel roken. Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Hoe heb jij dit precies gerookt qua temperatuur, duur?
Je koopt toch niet van die dure Weber zakken van tien euro. Gewoon ff kijken bij een dierenspeciaalzaak, Albatros heeft van die kleine snippers en fijn houtmot. Ideaal in combinatie met een zak haardhout van een paar euro, waar je lang mee doet.quote:Op maandag 8 juni 2009 21:11 schreef vaagsel het volgende:
Wat een verschil in recepten toch weer. Bij de een is het insmeren met zout, minstens een uur laten liggen en dan in 45 minuten roken in een warme oven (staat verder geen temp bij). Bij de ander is het 4 uur pekelen en dan 4 uur roken tussen de 70 en 80 graden.
Ik denk dat ik die tweede ga proberen. Het enige waar ik nog mee zit is de hoeveelheid houtsnippers die ik dan op het vuur moet gooien. Geweekt in water zouden 2 eetlepels eikensnippers genoeg moeten zijn voor twee makrelen denk ik?
Een kwart zakje houtmot (zakje kost 4,95), en kwart zakje snippers (zakje kost 4,95) en een flinke houtblok.quote:Op maandag 8 juni 2009 21:34 schreef vaagsel het volgende:
Nee heb toen ik die oven kocht 1 bakje meegenomen, ga morgen inderdaad even langs de dierenspeciaalzaak om te kijken wat de prijzen daar zijn.
Maar over die makrelen, hoeveel mot/snippers denk je dat ik daarvoor moet gebruiken?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |