abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_67622146
Ik ben nu inmiddels een uurtje bezig en het is kut, ik krijg het niet mooi gloeiend. Dus nu wat groffer geschut, meer hout!

Update: 20:30 uur. Mannen en vuur... vuurtje stoken ging nog wel, maar het houtmot smeulende krijgen lukte dus niet. Hup in de auto en een gasbrander halen, hargh hargh! Branden met die zooi... eventjes. Dit wordt niks meer vanavond. Ik schop die zooi de schuur weer in en ga als een vernederde man (wie kan er nou geen fikkie steken?) op de bank zitten mokken. Hofdr!

[ Bericht 60% gewijzigd door Dirkh op 01-04-2009 20:33:00 ]
pi_67651021
Gisteravond kon ik het verlies niet nemen en ben naar de DHZ gereden en een handgasbrander gekocht. Branden zal dat ding! Dus uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar, prima op 90 graden en roken maar. De kipfilet kwam er heerlijk bruin uit en de smaak was geweldig. Nu ik het dus onder de knie lijk te hebben is het toch heel leuk. Mijn collega's hebben in ieder geval lekker gelunched. Dit weekend nog maar eens wat meer experimenteren. Dit weekend ga ik ook om te oefenen nog wat karbonades roken, schijnt ook lekker te zijn.

[ Bericht 1% gewijzigd door Dirkh op 02-04-2009 17:38:49 ]
  donderdag 2 april 2009 @ 17:56:52 #33
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67651796
90 graden? Dat is dan toch geen koud roken meer?
pi_67652612
quote:
Op donderdag 2 april 2009 17:56 schreef RobinOok het volgende:
90 graden? Dat is dan toch geen koud roken meer?
Klopt, is ook niet de bedoeling.
pi_67653089
Dirkh, ik rook zelf geregeld paling etc. Maar je moet erom denken dat je gaart.... En rookt..
Dus eerst met hitte garen omdan dmv het roken op een lagere temperatuur de smaak te geven eigenlijk.

Misschien wist je dit al, maar dacht vertel het maar even
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
pi_67653916
quote:
Op donderdag 2 april 2009 18:43 schreef fuckbuddy het volgende:
Dirkh, ik rook zelf geregeld paling etc. Maar je moet erom denken dat je gaart.... En rookt..
Dus eerst met hitte garen omdan dmv het roken op een lagere temperatuur de smaak te geven eigenlijk.

Misschien wist je dit al, maar dacht vertel het maar even
Tips zijn altijd welkom, ik ben een echte beginneling.
pi_67654137
Maar wat is nou precies koud roken? Is dat roken zonder de bedoeling het vlees te garen, dus korter en lagere temperatuur?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67662709
Koud roken zorgt toch voor lange houdbaarheid?

Zeg, wat ik me afvraag, Robin: je gebruikt die rookpan op het gasfornuis, gaat dat niet onwijs stinken in huis?
  donderdag 2 april 2009 @ 23:44:25 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67662805
Koud roken, dan conserveer je het vlees wel, maar gaar je het niet, het is gewoon wat anders. smaakt anders.
Je koelt de rook dan voordat het bij het vlees komt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 3 april 2009 @ 00:05:50 #40
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67663315
quote:
Op donderdag 2 april 2009 19:18 schreef shmoopy het volgende:
Maar wat is nou precies koud roken? Is dat roken zonder de bedoeling het vlees te garen, dus korter en lagere temperatuur?
Nee, juist andersom. Koud roken is op lage temperatuur (koud) en dus lang. Dan is het echt het roken, de rook dat voor de "preserving" zorgt. Sorry, kan even geen goed nederlands woord verzinnen.
Bij warm roken, wat ik dus altijd doe, gaat het alleen maar om de rooksmaak. Je kunt dingen ook wel gaar maken (dat gaat ook makkelijk bij vis zoals makreel en zalm) maar het makkelijkste is dingen alleen maar eventjes (hooguit 10 minuten) te roken zodat ze die lekkere rooksmaak hebben en daarna in een grillpan verder af te maken. Vooral met entrecote enzo werkt dat perfect. Als een soort "garen op lage temperaturen". Dus dan hoef je alleen nog maar even 30 seconden per kant je entrocote te grillen en heb je een perfect stukje vlees op je bord.
  vrijdag 3 april 2009 @ 00:08:07 #41
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67663373
quote:
Op donderdag 2 april 2009 23:40 schreef ColdFeet het volgende:
Zeg, wat ik me afvraag, Robin: je gebruikt die rookpan op het gasfornuis, gaat dat niet onwijs stinken in huis?
Nee, dat valt dus reuze mee. Omdat je het heel subtiel, slechts 10 minuutjes op het vuur hebt staan.
Het stinkt niet meer dan flink grillen met een grillpan. Uiteraard is een afzuigkap wel handig, maar ik moet zeggen, onze afzuigkap is niet zo heel erg goed. Grillen geeft dus meer stank dan roken.
pi_67700947
Wow, helemaal niet zo duur, zo'n rookkast.
pi_67701170
Misschien handig om af en toe bij rookoven-online en het rookovenforum te spieken voor tips & truuks
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_67702285
Vanmorgen stad en land afgereden op zoek naar verse paling... zelfs op de urker vismarkt/winkels was geen paling te krijgen. Uiteindelijk zijn we bij een palingkwekerij beland in the middle of nowhere en moesten de palingkweker serieus overtuigen dat we niet van de belastingdienst waren Damn, wat was die paranoia. Maar goed, uiteindelijk hebben we twee kilo paling meegenomen, maar ja die leven nog. Nu liggen ze in een emmer met zout.
Ook heb ik nog halve zalm meegenomen en vier makrelen. Zo kan ik een beetje oefenen met de rookoven en de familie zal er blij mee zijn. Dat krijg ik nooit op in m'n eentje.
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:18:42 #45
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67709839
Leg je die levend in een emmer met zout?!?!
pi_67709857
quote:
Op zaterdag 4 april 2009 19:18 schreef RobinOok het volgende:
Leg je die levend in een emmer met zout?!?!
Zo gaat dat. Ook met paling die je in de winkel koopt. Zo gaat het slijm eraf. It ain't pretty.
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:21:26 #47
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67709890
Sodemieter op! Echt niet! Aso!

http://hobby-en-overige.i(...)n-paling-schoon.html

En trouwens, al zou "de industrie" dat doen, dan is dat toch nog geen reden om dat thuis ook te doen?
pi_67709911
Doodkruipen heet dat. Google maar eens op 'paling doodkruipen'.
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:28:17 #49
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67710057
Ik peins er niet over.
pi_67710099
Het ziet er niet heel naar uit ofzo, maar voor de paling zal het minder prettig zijn.
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:31:06 #51
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67710119
quote:
Op zaterdag 4 april 2009 19:30 schreef Isegrim het volgende:
maar voor de paling zal het minder prettig zijn.
Joh! Zou je denken?
pi_67710170
De paling schijnt er vrij veel van te voelen, ja Brandwonden-effect.
Bloem en een kaasdoek is diervriendelijker.
pi_67712358
quote:
Op zaterdag 4 april 2009 19:21 schreef RobinOok het volgende:
Sodemieter op! Echt niet! Aso!
Tja, het is inderdaad niet een vriendelijke manier om te doden. Ik las dat de kop verbrijzelen met een tang het minste stress veroorzaakte, tja. Maar ze hangen nu te relaxen in de oven. Wat een enorm pokke werk is dat om paling schoon te maken. Daarna heb ik vier makrelen schoongemaakt, gatverdamme wat stinkt dat zeg. Ik heb mijn handen nu al drie keer met pure chloor gewassen, maar je ruikt het nog.
Net een moot zalm ontschubt en gemarineerd wat een dagje mag intrekken.
Ik ben er de hele dag al mee bezig. Het idee van gezellig met een glas wijn bij de rookoven staan is iets geromantiseerd, al zeg ik het zelf.
pi_67714541
quote:
Op zondag 29 maart 2009 17:12 schreef popolon het volgende:
Post de resultaten eens Dirk. Het hoeft natuurlijk geen mooi weer te zijn: Gewoon de fik er in en je maaltijd van buiten halen na een tijdje.
Kipfilet

Eerst een beetje beginnen met stoken (zit een heel verhaal achter, maar uiteindelijk is het gelukt om de boel gloeiend te krijgen)


De gepekelde kipfilet er in. Deze zijn bijna 24 uur gepekeld, dat had wat korter gekund maar het kwam zo uit.
Deurtje dicht en om de paar minuten even gluren op de temperatuurmeter of alles wel een beetje netjes blijft, niet te heet. En het resultaat:



pi_67714592
quote:
Op zaterdag 4 april 2009 20:51 schreef Dirkh het volgende:

Het idee van gezellig met een glas wijn bij de rookoven staan is iets geromantiseerd, al zeg ik het zelf.
Je hebt toch een vrouw?
Bijen zoemen
De hei is paars
Er zijn dus bloemen
En touringcars
pi_67714914
quote:
Op zaterdag 4 april 2009 22:15 schreef PP. het volgende:

[..]

Je hebt toch een vrouw?
Die raakt geen vis aan en heeft de hele dag mopperend (zoals altijd) door het huis gebanjerd: Gatverdamme, wat stinkt dat! Kan je dat niet buiten doen? Denk je wel op je kleren? Iew, die paling leeft nog!
Dat soort dingen.
  zaterdag 4 april 2009 @ 22:33:28 #57
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_67715113
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zaterdag 4 april 2009 @ 23:52:13 #58
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_67717348
Paling doden is inderdaad lastig, maar zelf gerookte paling is wel erg lekker.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_67718361
Mijn moeder deed het altijd met een theedoek. Paling vastpakken en dan op het balkon dat beest keihard met z'n kop op de ijzeren leuning slaan.
We hadden thuis regelmatig een teil met die beesten staan.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zondag 5 april 2009 @ 00:41:29 #60
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_67718410
Ik prefereer ze dood. Dan hoef ik niet te denken hoe ze te moeten doden.

Best hypocriet natuurlijk.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')