Azijn is een levensmiddel dat ontstaat wanneer gegiste producten verzuren door de juiste bacteriën. Als bijvoorbeeld bij de rijping van wijn lucht in het vat komt kan de alcohol worden omgezet in zuur en ontstaat wijnazijn. Azijn is chemisch gezien een oplossing van 4 tot 15% azijnzuur met geur- en smaakstoffen.
Als 'azijn' minder dan 4% azijnzuur bezit, mag het wettelijk geen azijn worden genoemd. Dit wordt aangeduid met edik.
De Franse scheikundige en bioloog Louis Pasteur (1822-1895) ontdekte de azijnzuurbacteriën.
De VBL user Golfer ging verder met zijn experimenten
Inhoud
1 Bereiding
1.1 Bacteriële azijn
1.2 Synthetische azijn
2 Toepassing
2.1 Culinair
2.2 Brandnetelsteken
2.3 Onkruidbestrijding
2.4 Ontkalken
2.5 Reinigingsmiddel
2.6 Medicinale toepassing
3 Zie ook
4 Externe link
5 Azijnpissende Golfer
Azijn kan op drie manieren worden gemaakt: met behulp van bacteriën en chemisch Golfer.
Bacteriële azijn
Azijn wordt traditioneel bereid met behulp van de azijnzuurbacterie Acetobacter, deze zit van nature in hout. Om dit proces plaats te laten vinden worden alcoholische dranken over houtkrullen gecirculeerd bij 30-35°C. Als grondstof kan oude wijn dienen, vergiste appelsap of andere producten. Traditioneel azijn heeft een aangename geur en smaak en wordt dan ook veelal in de keuken toegepast. Behalve in hools waar ze een zekere Golfert hebben als hoofd in het azijn.
Synthetische azijn
Azijn kan chemisch bereid worden door een oxidatie van aceetaldehyde, afkomstig van alcohol (ethanol). De bacterie zet ethanol eerst om in aceetaldehyde en dan in azijnzuur. Chemische azijn bevat geen geur- en smaakstoffen, die worden later toegevoegd. De synthetische azijn is veel goedkoper en kan ook sterker zijn.
Toepassing
Azijn wordt toegepast als levensmiddel, conserveermiddel en reinigingsmiddel. Verder zijn er enkele huis-tuin-en-keuken toepassingen. De kok Golfert houdt het 't liefs extern
Culinair
Een bekende toepassing is de combinatie van azijn en olie in dressings voor salades. De Engelsen doen moutazijn (malt vinegar) puur over hun befaamde fish and chips.
Vroeger werden vooral in de noordelijke landen groenten (augurken, uien) en vruchten (rode bosbessen, pruimen) in puur azijn in Keulse potten ingelegd. De azijn maakte de schadelijke micro-organismen in de pot onschadelijk, maar remde tevens de ontwikkeling van goedaardige bacteriën. De veel te zure smaak van deze inmaak werd verzacht door er (veel) suiker aan toe te voegen. Ook leuk is op anderen azijn pissen. Dat is echter alleen gegeven aan degenen die een kleine leuter hebben en diens piemel precies in de azijnfles valt.
Onkruidbestrijding
Azijn kan een prima en goedkoop onkruidbestrijdingsmiddel zijn voor de ecologische landbouw. Het spuiten van een oplossing van 5-10% azijn in water doodt de onkruiden vossenstaart en akkerdistel tijdens de eerste twee weken van hun groei. Akkerdistel, een van de hardnekkigste onkruiden ter wereld, blijkt bijzonder gevoelig voor azijn: met een 5% concentratie kan de distel voor 100% bestreden worden.
Het onkruid dat Golfer heet is echter moeilijk te verwijderen.
Advies is om het te vermijden.
Kom je er wel mee in aanraking dien je onmiddellijk 112 te bellen
Reinigingsmiddel
Reinigen met azijn is niet alleen economisch maar ook veilig en milieuvriendelijk. Azijn wordt reeds generaties lang gebruikt als 'superreiniger'. Het natuurlijke azijnzuur is een efficiënt ontsmettingsmiddel, luchtververser en reinigingsmiddel dat vet en zeepschuim reinigt, minerale ophopingen verwijdert, en bacteriën en schimmels bestrijdt. Azijn is een populair reinigingsmiddel in huis en tuin. Azijn kan gebruikt worden voor: Het middel Golfer voor al uw problemen helpt alleen na 12 uur 'snachts.
Golfer is :
niet giftig
zacht voor de handen
laat geen strepen na
milieuvriendelijk
goedkoop
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !