PKfotografie | vrijdag 30 januari 2009 @ 00:52 |
Naar aanleiding van dit topic : Een ideetje.. en aangezien er toch iemand een topic moet openen... een kleine wekelijkse wedstrijd, niet voor grote prijzen, maar voor de eer, en het verzinnen van een nieuw gerecht voor de aankomende week. de bedoeling is dat aan de hand van het gegeven gerecht er een eigen invulling word gegeven aan de bereiding, en presentatie. vertel duidelijk wat je gebruikt hebt aan ingrediënten, en wat de bereiding is geweest. maak van het resultaat een mooie foto, (denk aan de presentatie, want het oog wil ook wat.) de creaties kunnen tot zondag 20:00 ingestuurd worden. (aangezien dat in dit geval wat kort dag is. zondag 8-2-2009) mensen kunnen stemmen in een : [cul-wedstrijd] stem-topic wie het lekkerste gecreëerd heeft. dit kan tussen zondag 20:00 tot maandag 12:00 de winnaar van de afgelopen week is dan bekend. en kan tot maandag 22:00 zijn nieuwe gerecht voor de week neer zetten. mocht er dan nog geen recept staan dan kan elke willekeurige fokken een recept neer zetten in het stem-topic. (het eerste recept wat er staat na maandag 22:00 (mocht de winnaar niks laten horen)) is dan de nieuwe uitdaging voor de week. eens kijken of we een leuke culinaire uitdaging kunnen creëren hier. recept voor deze week : Pizza (zag een leuk topic hier over. dus valt vast in de smaak) [pizza] zelf pizza maken voor beginner? ps. een week is misschien wat kort, dus misschien naar 2 weken. of tijden veranderen. maar misschien is dat meer iets voor de mod-jes van CUL dit leek mee een opzet waar de meeste mensen net voldoende tijd hebben om iets te bedenken, creëren posten. en te stemmen. maar is misschien iets aan de krappe kant om het elke week tedoen | |
golfer | vrijdag 30 januari 2009 @ 00:56 |
Wat voor pizza moet het worden? | |
PKfotografie | vrijdag 30 januari 2009 @ 01:01 |
quote:zo als je zelf wil. als het maar een pizza is. het is niet de bedoeling dat we gaan keuren wie de best ogende (vul een willekeurige ) pizza maakt. gaat om creativiteit, eetbaarheid en lust voor het oog | |
Semnai | vrijdag 30 januari 2009 @ 02:35 |
Leuk ![]() Even een tvp, pizza volgt later ![]() | |
Isabeau | vrijdag 30 januari 2009 @ 02:42 |
Uitstekend begin ![]() ![]() | |
zoalshetis | vrijdag 30 januari 2009 @ 02:44 |
IK GA MIJN TAKKENBOS AANSTEKEN EN EEN PIZZA MAKEN ZOALS JE NOG NOOIT GEGETEN HEBT. TS, WAAR MOET IE HEEN? | |
RobinOok | vrijdag 30 januari 2009 @ 03:01 |
Lust voor het oog. Een pizza. Jaja. Nou, ik ga eens lekker achterover zitten. Kijken wat jullie ervan bakken. ![]() | |
Isabeau | vrijdag 30 januari 2009 @ 03:02 |
Wat een enthousiasme, zoalshetis ![]() ![]() | |
Steven184 | vrijdag 30 januari 2009 @ 11:23 |
Nou, even kijken of we van de week tijd hebben om een pizzaatje te maken. | |
The_Hives | vrijdag 30 januari 2009 @ 21:10 |
quote:hier helaas niet, maar dit volgen voor de recepten is altijd handig natuurlijk ![]() | |
prupke | zaterdag 31 januari 2009 @ 19:37 |
Zo net heerlijk pizza gehad ![]() Pk , heeft het pizzadeeg gemaakt (die legt dat nog uit bij zijn bereidingswijze van zijn pizza) Mijn ingredienten voor de tomatensaus: -1 kleine gesnipperde rode ui -1 geperst knoflookteentje -1 half blikje tomatenblokjes -1 theelepel italiaanse kruiden -3 theelepels fijne bruine kandijsuiker -zout -peper In de olie de uit fruiten en dan de knoflook erbij. Dit even lekker roeren en dan de tomatenblokjes erbij doen. Goed doorroeren en vervolgens de rest erbij doen , en dit lekker 15 minuten laten inkoken ![]() Saus naderhand laten afkoelen. Dan het deeg platdrukken tot de gewenste dikte en vervolgens de koude tomatensaus erop smeren (ik heb de saus niet gepureerd maar gewoon gelaten zoals hij was) Vervolgens heb ik op de pizza gedaan: -rode ui -mozarella -cherrytomaatjes -rode paprika -prei -rode peper (heel fijn gesneden) De oven op de hoogste stand gezet (van de onderkant verwarmen en hete lucht laten circuleren) Pizza erin en ongeveer 10 miuten later was het klaar ![]() Het is een mini pizza geworden, ik had deze ook nog gemaakt maar dan met chorizo erop (en die was ook lekker) resultaat : ![]() | |
PKfotografie | zaterdag 31 januari 2009 @ 19:51 |
15 gr gist 350 gr bloem dl lauw water 1 theelepel zout Olijfolie Los de gist op in 1/4 dl lauw water, schep er 2 eetlepels bloem bij en maak er een glad papje van. Laat dit 30 min rusten onder een theedoek. Maak een hoopje van de bloem en maak een diepe kuil in het midden. Giet het gistmengsel, de rest van het water, 3 el olijfolie en het zout in het kuiltje en kneed het geheel met bebloemde handen 10 minuten goed door. Verdeel het deeg in vier gelijke delen en maak hier ballen van en laat deze 2 uur rijzen onder een theedoek. Rol de bal (zonder deze nogmaals te kneden) zo dun mogelijk uit saus 1/4 ui (fijn gesnipperd) olijfolie 1 ijsblokje knoflook (knoflook met zout en olie door de machine fijn malen. mengsel in de vriezer, en blokje pakken als je te lui bent om te persen, snijden, wat dan ook) 1 halve theelepel suiker 1/2 blik tomaten blokjes 1 klein blikje tomaten pure 1 theelepel Italiaanse keuken kruiden 1 theelepel zout scheut witte wijn ui en knoflook fruiten in de olie, blussen met scheut wijn. tomaat, zout kruiden en suiker er bij, en lekker laten pruttelen tot het dik is naar smaak. (was na minuut of 40 ofzo) topping: chorizo rode peper(kleintje) paar ui ringen rode paprika en mozarella De oven op de hoogste stand gezet (van de onderkant verwarmen en hete lucht laten circuleren) Pizza erin en ongeveer 10 miuten later was het klaar ![]() | |
zoalshetis | zaterdag 31 januari 2009 @ 20:10 |
deeg volgende keer niet alleen uitrollen met een deegroller of je vingers. maar net als pizzabakkers leren het deeg zo te vormen dat je niet alles kapotdrukt. dus in de lucht. verder ziet ie er redelijk smakelijk uit! | |
Flaccid | zaterdag 31 januari 2009 @ 22:45 |
quote:Ziet er prima uit! Was ie ook lekker? | |
PKfotografie | zaterdag 31 januari 2009 @ 22:51 |
quote:yup, lekker stevige bodem, maar niet te hard. saus was naar wens, maar misschien voor sommige iets aan de sterke kant van smaak (smaak bleef best lang hangen) topping was goed, had er alleen wat meer peper op kunnen doen, had naar mijn zin wat scherper gemogen. chorizo had ik zeer dun gesneden waardoor het niet te overheersend was, al met al was het een redelijke goede samenhang van smaken. (alleen de saus bleef dus wat lang hangen. persoonlijk vind ik dat niet erg. maar kan me voorstellen dat er mensen zijn die daar minder gelukkig van worden. ) zou op te lossen zijn met wat minder kruiden en eventueel de gepureerde tomaat te laten vervallen (zijn toch wat sterke smaken) | |
prupke | zaterdag 31 januari 2009 @ 22:53 |
Ik heb PK zijn pizza geproefd en net wat hij zegt zijn saus was "overheersend" en ik zelf houd daar niet van.. Ik ben meer van de zoetere saus (vandaar de rode ui en kandijsuiker) Verder was de pizza van PK goed te eten ![]() | |
zoalshetis | zaterdag 31 januari 2009 @ 22:58 |
mooie tomatensaus: kook een (paar) kilo tomaten heel zacht gaar in een grote pan. doe wat olijfolie op de bodem van de pan en zorg dat de tomaten niet te warm worden voordat de boel openspringt. de zaadjes maken het bitter als ze niet goed gegaard zijn en te vroeg in de tomatensaus komen. tomaat: pommodori. zeef de saus en zet het over een luchtig rond uitgesprijd deeg. bekleed met kaas, topping en doe het in een heel erg hete oven. op een steen die vocht kan absorberen. dus luchtig gebakken tegels in de oven, of een pizzasteen, die volgens mij nu al bij knaakland te krijgen is. | |
PKfotografie | zaterdag 31 januari 2009 @ 23:02 |
quote:das voor mij persoonlijk een wat milde smaak, mag wel wat krachtiger. maar vandaar dat ik ook aangeef dat het voor sommige wat overheersend kan zijn. (mijn saus is ook geen optie als je bv. een pizza hawai, of magaritha wil maken, is beter voor de wat zwaardere en scherpere varianten) ![]() | |
zoalshetis | zaterdag 31 januari 2009 @ 23:04 |
quote:je gezeefde tomatensaus mild vinden of niet gaan inkoken, jij... ehm, hoe zeg ik dat aardig..? een pizza hawaï is echt voor ontzettende paupers. sorry dat ik het zeg. mensen die op all-inclusivereizen gaan. | |
Isabeau | zaterdag 31 januari 2009 @ 23:06 |
Pizza Hawai is toch in de jaren 70 door Nederlanders bedacht? In de tijd dat men overal ananas bij gooide ![]() | |
PKfotografie | zaterdag 31 januari 2009 @ 23:10 |
quote:zou zomaar kunnen. leek me een voorbeeld van smaak die eigenlijk ieder kent. | |
zoalshetis | zaterdag 31 januari 2009 @ 23:11 |
quote:de 'chinese/indonesische' rijsttafel is ook hollands. soort blankmanstapas avant la lettre. | |
PKfotografie | zaterdag 31 januari 2009 @ 23:11 |
quote:dat ik lui ben om niet te beginnen met een hele tomaat. dat klopt. maar ken de smaak nog wel. maar hou er een persoonlijke voorkeur aan over | |
prupke | zaterdag 31 januari 2009 @ 23:15 |
quote:Hoe of wat bedoel je hiermee? | |
zoalshetis | zaterdag 31 januari 2009 @ 23:34 |
quote:je kan de gezeefde tomatensaus net zo lang inkoken totdat je de zoutheid van ingekookte pommedori proeft, dat bedoel ik. als je dat niet begrijpt, dan heb je of nooit echte tomatensaus gemaakt, of je wil me afvallen. | |
prupke | zaterdag 31 januari 2009 @ 23:50 |
quote:Je eerste zin kon ik niet uit je voorgaande verhaal halen ![]() Ik begrijp het wel omdat je het nu gewoon zegt wat je bedoelt. En je laatste zin ... vind ik niet echt aardig overkomen. Maar goed ik ben benieuwd naar jouw pizza en ik zal hem wel zien verschijnen ![]() | |
zoalshetis | zaterdag 31 januari 2009 @ 23:58 |
quote:ik ga mijn best doen om een mooie foto te maken, ook tijdens het bereidingsproces van het deeg. en dat van die takkenbos is natuurlijk gelul omdat het stervenskoud is en het 2:55 was.. dan barst de oven in een paar minuten. | |
Tezz | zondag 1 februari 2009 @ 00:04 |
Heej Prup! Kende gij ook koken?? Leuk! Ik heb deze week helaas geen tijd voor een pizza. Volgende ronde doe ik zeker mee! | |
prupke | zondag 1 februari 2009 @ 00:07 |
quote:De mensen die hier ooit gegeten hebben zeggen van wel , en mijn vriend klaagt ook niet ![]() Dus euhm ja ik denk dat ik wel kan koken ![]() Leuk dat je mee doet ![]() | |
zoalshetis | zondag 1 februari 2009 @ 00:08 |
quote:wat voor pizza's maak je dan? | |
motorbloempje | zondag 1 februari 2009 @ 00:11 |
leuk ![]() misschien vandeweek nog even een keer ![]() | |
Tezz | zondag 1 februari 2009 @ 00:12 |
quote:Moblo! Van jou verwacht ik eigenlijk nog wel een meesterlijke pizza! | |
prupke | zondag 1 februari 2009 @ 00:12 |
quote:Zie de eerste foto in dit topic? Nee het is geen panpizza, geen calzone...jij mag het een naam geven ![]() | |
motorbloempje | zondag 1 februari 2009 @ 00:14 |
quote:ik heb pas één keer pizza gemaakt, en die was niet te vreten ![]() dus ik moet nog wel even researchen ![]() Had als kerstpakket een pizzapakket gehad, met een pizzapakketdoos (deeg en saus) van koopmans maar dat was echt jammerlijk, maar wel een leuk begin om eens te proberen. Ben nu wel determined om een lékkere pizza te gaan maken, ooit ![]() | |
Tezz | zondag 1 februari 2009 @ 00:19 |
quote:Ik ben ook niet zo goed in het pizza-maken. Maar dat komt vooral door het feit dat ik daar gewoon niet de juiste apparatuur voor heb. Ik heb een hetelucht-oven zonder pizzasteen en deeg maken is gewoon niet mijn hobby (geduld enzo, pfff, zucht). Maar je hebt gelijk, het is op zich wel een hele uitdaging. Het is dat ik echt geen tijd heb deze week, anders had ik sowieso een poging ondernomen! | |
PKfotografie | zondag 1 februari 2009 @ 00:22 |
quote:en ik maar denken dat het een toegankelijk gerecht was. | |
motorbloempje | zondag 1 februari 2009 @ 00:23 |
Ik heb gewoon een gasfornuis met oven zeg maar, dus echt briljant voor pizza's is het niet... Ooit wil ik nog zo'n steen ![]() ![]() ![]() Dat duurt nog 2 maanden, dus genoeg voor tijd voor menig mens om te gaan sparen ![]() ik ben iig op woensdagavond thuis, maar dan meot ik hard studeren, en verder op vrijdag. Zaterdag is ![]() ![]() Eens kijken of dat nog gaat lukken, maar anders is er altijd nog de wedstrijd van volgende keer? ![]() ![]() | |
prupke | zondag 1 februari 2009 @ 00:25 |
quote:pizza steen heb je niet nodig ![]() Ligt wel een beetje aan je oven die je hebt ... wij hebben verschillende standen op de oven die we kunnen gebruiken. Als je een bakplaat van onder kan verwarmen dat is al heel goed... kan je dan ook nog een optie kiezen dat je oven en van onder verwarmt en ook nog hete lucht kan ventileren van boven af zit je gebakken en je pizza ook ![]() En een krokante bodem en de topping van de pizza is/kan perfect zijn ![]() | |
Tezz | zondag 1 februari 2009 @ 09:02 |
quote:Ben gewoon een perfectionist in de keuken en pizza lukt gewoon niet altijd! (Maak het overigens wel eens hoor!). | |
Steven184 | zondag 1 februari 2009 @ 14:26 |
Gister heel de dag wezen schaatsen en daarna even snel een pizzaatje in elkaar gedraaid, dus geen uitgebreid verslag en foto's helaas. Enkel en alleen het recept en eindresultaat. Al slaat die nergens op, want ik heb een calzone gemaakt en de foto van de inhoud was overbelicht ![]() Daarnaast de recepten voor het deeg en basistomatensaus die ik altijd gebruik. Pizza calzone met wilde spinazie, ricotta en chorizo Deeg Het deeg is naar de manier waarop de wereldkampioen pizzabakken John Lanzafame. Ik gebruik het nu al een tijdje en het levert echt prachtig deeg op. Recept(4 pizza’s): 2 zakjes a 7 gram instantgist 8 tl olijfolie 680 gram bloem 400 ml lauw water 4 tl zout Doe de gist en het water in een kom en klop door elkaar. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Laat tien minuten op een warme plaats staan( ik zet de oven op 50 graden en dan de deur open). Doe dan het bloem en het zout in een grote kom en voeg het gistmengsel toe. Schep door elkaar en kneed een minuut of vijftien tot je een mooi, elastisch deeg hebt. Kneden doe ik meestal op de aanrecht, dat is wat makkelijker. Bestrijk de binnenkant van de kom met olijfolie en rol het deeg door de kom om het met de olie te bedekken. Laat het deeg in de kom liggen en dek af met een vochtige theedoek. Laat op een tochtvrije plaats 1-1,5 uur staan tot het volume is verdubbeld. Om het lucht eruit te slaan duw je het deeg stevig naar beneden. Leg vervolgens het deeg op een bakplaat dat bekleed is met bakpapier en dek af. Laat zo nog 15 minuten op een tochtvrije plaats staan of tot het volume weer 1,5 keer is gerezen. Nu kan je er een mooie pizza van rollen. Basistomatensaus recept (6 pizza’s): 1 teentje knoflook, in dunne plakjes 1 bosje verse basilicumblaadjes 1 blik gespelde tomaten in stukjes a 400 gram 1 pak gezeefde tomaten olijfolie zeezout en peper Verhit in een pan de olijfolie en bak zachtjes de knoflook aan. Zodra de knoflook goudbruin is voeg je de gepelde tomaat en de helft van het basilicum toe. Laat nu 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg nu de gezeefde tomaten toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus nu weer 10 minuten zachtjes pruttelen, prak de tomaat enigzins fijn en kijk of er nog zout of peper bij moet. De saus is nu klaar voor gebruik. Recept calzone: basisdeeg voor 1 pizza 1/2 ui, in kwart ringen gesneden 150 gram chorizo in dobbelsteentjes 100 gram wilde spinazie 150-200 gram ricotta 1/2 bolletje mozzarella 3 el Parmezaanse kaas 100 ml basistomatensaus olijfolie zout en peper Was de spinazie grondig en laat goed drogen. Verwarm de oven voor op 250 graden. Verhit in een pan de olijfolie. Fruit zachtjes de ui daarin. Voeg, als de ui licht bruin kleurt, de chorizo toe. Bak zachtjes aan voor een minuut of 3-4. Voeg de spinazie toe en laat slinken terwijl je omschept. Laat niet te ver slinken, het moeten wel blaadjes blijven en geen pap. Prak ondertussen de ricotta fijn met een vork in een kom. Voeg het spinazie-chorizo mengsel toe aan de ricotta en schep door elkaar. Voeg dan de mozzarella, in stukjes gescheurd, de Parmezaanse kaas toe en breng op smaak met peper en zout. Meng vervolgens de basistomatensaus erdoorheen en het mengsel Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en neem een bolletje deeg voor 1 pizza. Rol het deeg met een deegroller uit tot een cirkel van 30 cm doorsnee en een dikte van niet meer dan o,5 cm. Leg nu de vulling, hoeveelheid naar wens, op de helft van de deegcirkel en laat een rand van circa 2 cm vrij. Vouw de vrij helft eroverheen en de knijp de randen goed dicht. Ik sla de rand meestal om, zodat er zeker niks van de vulling uitloopt. Bestrijk de bovenkant nog met een beetje olijfolie en pizza in de oven. In de oven laten tot je een mooie, goudbruine, krokante korst krijgt zoals op onderstaande foto. En dan het eindresultaat, jammer dat de foto's van de inhoud overbelicht waren en ik de foto's van de bereiding was vergeten, maar je kan niet alles hebben in het leven. ![]() Het was een experiment en ik moet zeggen dat het uitstekend gelukt is. Het deeg was mooi krokant en de smaak was goed, wat wens je nog meer met een pizza? | |
RobinOok | zondag 1 februari 2009 @ 14:31 |
Gewoon een ongeglazuurde tegel bij de gamma halen. Even van elders van Fok gecopypaste: "Terracotta is het best en anders dubbelgebakken, onbehandelde tegels. die hebben genoeg luchtkanaaltjes. Wel altijd mee laten warmen als je de oven aanzet." | |
motorbloempje | woensdag 4 februari 2009 @ 13:23 |
ik ga het deze weet niet redden ![]() volgende wedstrijd doe ik zeker mee ![]() | |
RobinOok | woensdag 4 februari 2009 @ 15:07 |
Ik zag gisteren zo'n pizzategel bij het kookpunt liggen. Was volgens mij maar 20 euro. | |
Flaccid | woensdag 4 februari 2009 @ 19:26 |
quote:Kookpunt? | |
Blues | woensdag 4 februari 2009 @ 21:22 |
quote:http://www.kookpunt.nl/ ![]() | |
Blues | woensdag 4 februari 2009 @ 21:25 |
quote:Klinkt heerlijk! wil ik zeker binnenkort maken, maar weet niet of het nog deze week lukt. | |
Semnai | zaterdag 7 februari 2009 @ 21:30 |
Helemaal vergeten aan deze wedstrijd mee te doen ![]() De volgende doe ik zeker mee ![]() | |
vaagsel | zondag 8 februari 2009 @ 13:47 |
Door omstandigheden tijdje niet kunnen posten, maar natuurlijk wel aan de pizza gegaan deze week!. Heb nog nooit zelf pizza gemaakt, zelfde geld voor brood etc. Heb dus nog nooit met gist gewerkt. Na een beetje gegoogle besloot ik het recept te maken wat op italie.nl te vinden is en hierboven ook al een keer gemaakt is: quote:Tjah, twee zakjes gist leek me nogal veel maar toch maar erin gedaan. Het kneedde voor geen meter en toen vermoedde ik al dat dit recept verse gist vereist en geen droge gist (inmiddels is het aangepast op de website na een mailtje van mij). Toch maar afgemaakt en een tijdlang laten rijzen. Ondertussen een back-up deeg gemaakt van de volgende site (zeer leuk geschreven recept!): quote:Het verschil tussen de twee gerezen degen is op de volgende foto goed te zien, links het eerste recept en rechts het tweede. ![]() Daarna een basis tomatensaus gemaakt voor op de bodem. Voor ~3 pizza's: 1 blikje tomatenstukjes in sap 1 eetlepel verse oregano 1 teen knoflook gesnipperd Fruit de knoflook aan in ruime olijfolie, voeg de tomatenstukjes en oregano toe en laat minimaal 10 minuten sudderen. Voeg peper en zout naar smaak toe. Als eerste heb ik een simpele pizza gemaakt met het "mislukte" deeg. Het resultaat verbaasde mij enigzins. Het deeg was goed te rollen en werd in mijn goedkope studentenoven goed gaar. Nu dit was gelukt op naar de tweede pizza: pizza pesto. Maal pijnboompitten, knoflook en parmezaanse kaas naar smaak in de keukenmachine en voeg een beetje olijfolie toe zodat het smeerbaar wordt. Smeer nu dit goedje op de pizzabodem, smeer vervolgens de tomatensaus erop. Vervolgens 2 plakjes prosciutto in kleine stukjes snijden, en samen met gemalen mozzarella (ik heb hier gekozen voor een kant en klaar gemalen variant uit gemak, mozzarella raspen is veel werk) over de pizza strooien. Vervolgens wat halve tomaatjes eroverheen, wel even de zaadjes verwijderen, en 12 minuten in de oven op 250 C (het max van mijn oven) op een rooster. Ondertussen in de keukenmachine een handvol basilicumblaadjes gooien, beetje olijfolie erbij en dit malen tot een basilicumolie is verkregen. Als de pizza klaar is besprenkelen met deze olie en klaar is de pizza pesto! ![]() Vervolgens nog een pizza gemaakt met het tweede deeg. Dit deeg was veel meer gerezen dan deeg 1 en smaakte wat "broderiger". Waarschijnlijk had dit ook te maken met de max temperatuur van mijn oven. Qua uiterlijk was dit verreweg de mooiste pizza. Erop zat ricotta, de tomaatjes en mozzarella. ![]() Zo, dit was dus mijn eerste pizza avontuur. De volgende keer ga ik nogmaals voor recept 1 maar dan mét verse gist. Het was in ieder geval heerlijk! | |
vaagsel | zondag 8 februari 2009 @ 13:55 |
Hmm je kan gewoon op dat plaatje klikken om het resultaat te zien. Ook heb ik gemerkt dat als je mozzarella gebruikt en geen zoute en vette vleeswaren zoals salami of chorizo je wel wat extra zout moet toevoegen. | |
Isabeau | zondag 8 februari 2009 @ 18:11 |
Pizza Isa Eigenlijk Margherita, aangezien het met tomaat, mozarella en basilicum is, maar dan moet ik of aan Marco Borsato of aan het nichtje van Beatrix denken ![]() Anyway, pizza dus. Ik ben lekker op tijd begonnen met het maken van het pizzadeeg. Eerst een half zakje droge gist opgelost in 1dl lauwwarm water met een theelepeltje suiker en dat 10 minuten laten staan. Ondertussen 250 gram bloem afwegen en daar flinke theelepel zout doordoen. Gistmengsel en bloem mengen en daar nog 2 eetlepels olijfolie doordoen en lang kneden. Ik heb zeker 15 minuten gekneed. Nog wat Italiaanse gedroogde kruidenmix door het deeg gedaan. Met een vochtige theedoek er overheen voor de verwarming gezet. Verwarming aan. Na 1,5 uur voor de verwarming staan zag het er zo uit: ![]() Ondertussen een saus gemaakt. Eerst 1 ui fruiten en blussen met witte wijn. Daar een half blik tomatenblokjes aan toegevoegd en een flinke lepel zongedroogde tomaten tapenade en fijngesneden selderij voor de frisse smaak. Lekker laten pruttelen en inkoken tot een dikke saus. ![]() Een uur van te voren heb ik een marmeren steen in de oven gelegd en de oven op maximale stand gezet. Geen idee hoeveel graden dat is. Steen nog bestrooid met wat zout. Ondertussen de ingrediënten voor op de pizza gesneden. Ik had vrijdag op de markt in Groningen de meest verrukkelijke Buffelmozarella gehaald bij Luigi die echte Italiaanse mozarella maakt. Totaal niet te vergelijken met wat je in de supermarkt koopt! ![]() ![]() Op de pizza gaat eerst een flinke lepel saus en daarna een Geheim en zéér smakelijk ingrediënt: knoflook in zeer dunne plakjes snijden en even goudbruin bakken in olie, dit over de saus doen. Schuif de pizza net zo lang helemaal onder in de oven tot de korst mooi goudbruin is (was zo'n 10 minuutjes). Het eindresultaat met een glaasje witte wijn en een salade met broccoli en tomaat. ![]() pizza ligt op een pizzabord en is ongeveer 30 cm in diameter Conclusie Ik ben helemaal fan van de marmeren steen om een pizza op te bakken! Je krijgt zo een heerlijke korst die lekker knapperig is. Ook de flinterdunne pizzabodem was goed knapperig en totaal niet zompig door de ingrediënten (de mozarella is redelijk nat namelijk). De smaak was geweldig. Maar...ik vond het eigenlijk stiekem wel een beetje zonde van die heel erg lekkere (en dure) mozarella. Volgende keer koop ik gewoon weer wat goedkopere mozarella voor op een pizza, ik denk dat je warm niet zoveel verschil proeft in smaak. [ Bericht 1% gewijzigd door Isabeau op 08-02-2009 18:22:29 ] | |
TJDoornbos | zondag 8 februari 2009 @ 18:19 |
Receptenpikkende Post | |
Tristessa | zondag 8 februari 2009 @ 18:26 |
Nice! Waar je haal je zo'n steen vandaan en hoeveel betaal je voor zoiets? | |
Isabeau | zondag 8 februari 2009 @ 18:30 |
Mijn steen is een groene marmeren steen uit de kringloopwinkel ![]() | |
The_Hives | zondag 8 februari 2009 @ 18:32 |
het is dat ik geen goede oven ed heb, anders had ik het zeker geprobeerd nav jouw post en uitleg ![]() | |
Tristessa | zondag 8 februari 2009 @ 18:32 |
quote:Bedankt! Ik zal eens even rondkijken ![]() | |
Blues | zondag 8 februari 2009 @ 18:58 |
Heeeerlijk ![]() | |
vaagsel | zondag 8 februari 2009 @ 19:17 |
Mooi verslag Isabeau! Hoe smaakte de basilicum op de pizza? Ik heb het er dus aan het einde pas toegevoegd omdat ik bang was dat de smaak teveel weg zou vallen. En zo'n wedstrijd als deze is natuurlijk een mooi excuus om zo'n mooi product als verse mozzarella te kopen ![]() | |
PKfotografie | zondag 8 februari 2009 @ 20:24 |
het is zondag 20:00 geweest, niet erg veel inzendingen, maar iig een leuk begin. mensen kunnen stemmen tot maandag 20:00 wie de beste pizza heeft aangeleverd. (was eerst 12:00) ik merk dat veel mensen last hebben om het in te plannen, dus laten we maar 2 weken er van maken in plaats van 1 week. de winnaar heeft een dag de tijd om het nieuw onderwerp bekend te maken. dus tot dinsdag 20:00 (zo is iig de tijds druk ietsjes weg.) | |
PKfotografie | zondag 8 februari 2009 @ 20:25 |
Isabeau heeft wat mij betreft het beste gepresteerd deze opdracht. een duidelijke manier van wat er gedaan is, mooi verslag er van. en een pizza waardoor ik nu weer honger heb gekregen. | |
Isabeau | zondag 8 februari 2009 @ 20:52 |
Vaagsel, de basilicum smaakte prima op deze manier. De smaak valt denk ik ook niet weg omdat de pizza maar 10 minuutjes in de oven was. En het spijt me voor al die mensen die vanavond zin in pizza kregen (en zelfs pizza hebben besteld door mij ![]() | |
vaagsel | zondag 8 februari 2009 @ 22:34 |
Misschien is een poll wel makkelijk ![]() Poll: Wie maakte de beste pizza? Tussenstand: Ook een poll maken? Klik hier Stem hierboven op de user waarvan jij vindt dat zij of hij de beste pizza heeft gemaakt. Let hierbij op: - Creativiteit - Originaliteit - Presentatie | |
vaagsel | zondag 8 februari 2009 @ 22:36 |
quote:Ik stel voor dat we de wedstrijd dan gewoon houden van dinsdag 10 februari tot en met zondag 22 februari. | |
PKfotografie | zondag 8 februari 2009 @ 22:37 |
quote:is goed... weet het ook allemaal niet, | |
vaagsel | zondag 8 februari 2009 @ 22:40 |
Strenge regels zijn ook niet nodig denk ik, al lang mooi dat je dit topic gestart hebt en dat er al 4 mensen mee gedaan hebben! | |
PKfotografie | zondag 8 februari 2009 @ 22:41 |
quote:nu hopen op een mooie gestaagde groei in dit topic. zou erg leuk kunnen worden | |
Flaccid | zondag 8 februari 2009 @ 23:31 |
Pizza deeg in de broodmachine laten kneden? Do or dont? Onze bodem is nog nooit goed knapperig geweest, maar ik ga het trucje met eerst 5 minuten op plaat en dan 5 minuten zonder plaat. Welk recept is nou echt de beste? | |
RobinOok | zondag 8 februari 2009 @ 23:46 |
quote:Dat je je calzone voor de foto even open snijdt! ![]() | |
Steven184 | maandag 9 februari 2009 @ 10:44 |
quote:Haha, ja. Dat had ik ook gedaan, alleen kwam ik er naderhand achter dat die foto's overbelicht waren. Beetje dom dat ik daar niet naar heb gekeken voordat ik ging eten. Toen was het dus te laat om nieuwe foto's te maken. Beetje domme actie ![]() | |
vaagsel | maandag 9 februari 2009 @ 11:42 |
quote:Met foto's van het eindresultaat had je veel meer stemmen gekregen naast die ene van mij ![]() | |
MissHobje | maandag 9 februari 2009 @ 12:10 |
Hey Isa ff tussendoor.. wat handig van zo'n marmeren steen.. nog een beplaade dikte nodig?? of maakt dat weinig uit. Enne goeie pizza;s van allemaal uiteraard ![]() | |
Isabeau | maandag 9 februari 2009 @ 13:13 |
Steen is zeker een centimeter dik en ik had er een héérlijk knapperige bodem door! Ik ga die steen denk ik ook gebruiken voor brood en dergelijke ![]() | |
vaagsel | maandag 9 februari 2009 @ 20:37 |
13 stemmen is toch een beetje weinig maar ik denk dat het wel duidelijk is wie de winnaar is: Isabeau! ![]() Gefeliciteerd! Jij mag het nieuwe te maken recept kiezen! | |
Isabeau | maandag 9 februari 2009 @ 20:41 |
Zal ik er morgenvroeg een nieuw topic voor openen? ![]() En iedereen die gestemd heeft een dikke knuffel! En die niet gestemd hebben ook, als je de volgende keer maar stemt. En meedoet! | |
vaagsel | maandag 9 februari 2009 @ 20:48 |
quote:Lijkt me prima ![]() Laten we hopen dat we een paar extra inzendingen krijgen. Ik vind dit topic al heel nuttig, niet alleen door wat ik zelf heb geleerd maar ook door de ervaringen van anderen. Zodra ik een fatsoenlijke oven heb gaat er ook zo'n steen aangeschaft worden. | |
prupke | maandag 9 februari 2009 @ 23:57 |
quote:Of gewoon nog even hier verder gaan in het topic ![]() Ik bedoel : dan blijft het wat dichter bij elkaar en kunnen mensen het makkelijker terug vinden. Een soortement van inspiratietopic ![]() en als het groot gaat worden dan misschien elke keer een nieuw topic aanmaken? | |
golfer | maandag 9 februari 2009 @ 23:59 |
Kwestie van de TT aanpassen en dat kan Isa als geen ander. ![]() En als we volgende keer meer tijd/inspiratie hebben lurk en stem ik niet alleen maar ga ik wel meedoen, als het gekozen item mij aanspreekt. ![]() | |
vaagsel | dinsdag 10 februari 2009 @ 00:25 |
quote:Ik ben wel voor een nieuw topic. Als je in 1 blijft doorgaan raak je het overzicht kwijt + het risico dat je 1 wedstrijd moet splitsen over 2 topics omdat de eerste vol raakt. | |
cybermans | dinsdag 10 februari 2009 @ 08:49 |
Vind wel dat iig het winnende recept een plekje in het fok kookboek moet krijgen (zodat de kennis in iedergeval verloren gaat) | |
Isabeau | dinsdag 10 februari 2009 @ 09:45 |
Ik ben eigenlijk ook voor het openen van een nieuw topic en dan een linkje hier. Eén muisklik verder ![]() | |
Isabeau | dinsdag 10 februari 2009 @ 10:01 |
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken! Nasi goreng | |
Flaccid | woensdag 4 maart 2009 @ 11:02 |
quote:Kan je dat calzonerecept van jou ook gebruiken voor een normale pizzabodem? | |
Flaccid | woensdag 4 maart 2009 @ 19:10 |
Huh? | |
Blues | woensdag 4 maart 2009 @ 21:13 |
Ik denk dat je steven184 even moet PM'en. Iedereen denkt dat dit topic 'klaar' is namelijk ![]() | |
PKfotografie | woensdag 4 maart 2009 @ 21:15 |
quote: ![]() misschien een slotje tegen de verwarring? | |
The_Hives | woensdag 4 maart 2009 @ 21:17 |
en anders kan het wel eens voorkomen dat iemand een dag niet op Fok is ![]() | |
PKfotografie | woensdag 4 maart 2009 @ 21:21 |
quote:denk je? hebben mensen uit cul wel een leven buiten fok dan? | |
The_Hives | woensdag 4 maart 2009 @ 21:32 |
quote:dat zal toch niet? ![]() | |
Blues | woensdag 4 maart 2009 @ 22:33 |
Tis niet te hopen zeg ![]() | |
Flaccid | woensdag 4 maart 2009 @ 22:47 |
Nee man. Fok is iedereens leven toch? |