Gister heel de dag wezen schaatsen en daarna even snel een pizzaatje in elkaar gedraaid, dus geen uitgebreid verslag en foto's helaas. Enkel en alleen het recept en eindresultaat. Al slaat die nergens op, want ik heb een calzone gemaakt en de foto van de inhoud was overbelicht
.
Daarnaast de recepten voor het deeg en basistomatensaus die ik altijd gebruik.
Pizza calzone met wilde spinazie, ricotta en chorizoDeeg
Het deeg is naar de manier waarop de wereldkampioen pizzabakken John Lanzafame. Ik gebruik het nu al een tijdje en het levert echt prachtig deeg op.
Recept(4 pizza’s):
2 zakjes a 7 gram instantgist
8 tl olijfolie
680 gram bloem
400 ml lauw water
4 tl zout
Doe de gist en het water in een kom en klop door elkaar. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Laat tien minuten op een warme plaats staan( ik zet de oven op 50 graden en dan de deur open).
Doe dan het bloem en het zout in een grote kom en voeg het gistmengsel toe. Schep door elkaar en kneed een minuut of vijftien tot je een mooi, elastisch deeg hebt. Kneden doe ik meestal op de aanrecht, dat is wat makkelijker. Bestrijk de binnenkant van de kom met olijfolie en rol het deeg door de kom om het met de olie te bedekken. Laat het deeg in de kom liggen en dek af met een vochtige theedoek. Laat op een tochtvrije plaats 1-1,5 uur staan tot het volume is verdubbeld. Om het lucht eruit te slaan duw je het deeg stevig naar beneden.
Leg vervolgens het deeg op een bakplaat dat bekleed is met bakpapier en dek af. Laat zo nog 15 minuten op een tochtvrije plaats staan of tot het volume weer 1,5 keer is gerezen. Nu kan je er een mooie pizza van rollen.
Basistomatensaus recept (6 pizza’s):
1 teentje knoflook, in dunne plakjes
1 bosje verse basilicumblaadjes
1 blik gespelde tomaten in stukjes a 400 gram
1 pak gezeefde tomaten
olijfolie
zeezout en peper
Verhit in een pan de olijfolie en bak zachtjes de knoflook aan. Zodra de knoflook goudbruin is voeg je de gepelde tomaat en de helft van het basilicum toe. Laat nu 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg nu de gezeefde tomaten toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus nu weer 10 minuten zachtjes pruttelen, prak de tomaat enigzins fijn en kijk of er nog zout of peper bij moet. De saus is nu klaar voor gebruik.
Recept calzone:
basisdeeg voor 1 pizza
1/2 ui, in kwart ringen gesneden
150 gram chorizo in dobbelsteentjes
100 gram wilde spinazie
150-200 gram ricotta
1/2 bolletje mozzarella
3 el Parmezaanse kaas
100 ml basistomatensaus
olijfolie
zout en peper
Was de spinazie grondig en laat goed drogen. Verwarm de oven voor op 250 graden.
Verhit in een pan de olijfolie. Fruit zachtjes de ui daarin. Voeg, als de ui licht bruin kleurt, de chorizo toe. Bak zachtjes aan voor een minuut of 3-4. Voeg de spinazie toe en laat slinken terwijl je omschept. Laat niet te ver slinken, het moeten wel blaadjes blijven en geen pap. Prak ondertussen de ricotta fijn met een vork in een kom. Voeg het spinazie-chorizo mengsel toe aan de ricotta en schep door elkaar. Voeg dan de mozzarella, in stukjes gescheurd, de Parmezaanse kaas toe en breng op smaak met peper en zout. Meng vervolgens de basistomatensaus erdoorheen en het mengsel
Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en neem een bolletje deeg voor 1 pizza. Rol het deeg met een deegroller uit tot een cirkel van 30 cm doorsnee en een dikte van niet meer dan o,5 cm. Leg nu de vulling, hoeveelheid naar wens, op de helft van de deegcirkel en laat een rand van circa 2 cm vrij. Vouw de vrij helft eroverheen en de knijp de randen goed dicht. Ik sla de rand meestal om, zodat er zeker niks van de vulling uitloopt. Bestrijk de bovenkant nog met een beetje olijfolie en pizza in de oven. In de oven laten tot je een mooie, goudbruine, krokante korst krijgt zoals op onderstaande foto.
En dan het eindresultaat, jammer dat de foto's van de inhoud overbelicht waren en ik de foto's van de bereiding was vergeten, maar je kan niet alles hebben in het leven.
Het was een experiment en ik moet zeggen dat het uitstekend gelukt is. Het deeg was mooi krokant en de smaak was goed, wat wens je nog meer met een pizza?