Je begrijpt toch zelf ook wel, mag ik hopen, dat er een groot verschil zit tussen deze deal en een faillissement voor ING. Verder straalt de hypocrisie er vanaf, de enige reden waarom jij blij bent met deze deal is omdat de belastingbetaler jouw aandelenpakketje ING omhoog zit te houden.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 21:35 schreef LXIV het volgende:
Je kunt wel moeilijk doen over het risico dat de Nlse belastingbetaler loopt met die Alt-A portefeuille, maar wat denk je dat er met de BV-Nederland zou gebeuren wanneer ING omvalt en wij al die spaarders terug zouden moeten betalen! Dan kan iedereen onder de 40 maar beter zijn koffers pakken, want die schuld betalen we nooit af. Dan zijn we als land failliet.
Had het zootje dan gewoon geheel genationaliseerd. Volgens mij gebeurt dat uiteindelijk toch wel.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 21:35 schreef LXIV het volgende:
Je kunt wel moeilijk doen over het risico dat de Nlse belastingbetaler loopt met die Alt-A portefeuille, maar wat denk je dat er met de BV-Nederland zou gebeuren wanneer ING omvalt en wij al die spaarders terug zouden moeten betalen! Dan kan iedereen onder de 40 maar beter zijn koffers pakken, want die schuld betalen we nooit af. Dan zijn we als land failliet.
Bos heeft het gewoon goed gedaan. En vooral het CDA, met stuntel Balkenende, moeten dat steunen.
Die BV-Nederland is een uitdrukking, die zoveel betekent als: "Dat is dan netto goed voor al ons Nederlanders bij elkaar." Het hebben van een degelijke internationale zakenbank is goed voor de BV-Nederland. Of jij nu daarvoor werkt of niet.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 21:45 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Je begrijpt toch zelf ook wel, mag ik hopen, dat er een groot verschil zit tussen deze deal en een faillissement voor ING. Die BV-Nederland kan mij trouwens gestolen worden, ik wil helemaal niet voor een land werken.
quote:AMSTERDAM (Dow Jones)--ING Groep nv verkoopt het grootste gedeelte van zijn meerderheidsbelang in ING Canada voor C$1,9 miljard. Dat meldt ING dinsdagavond laat middels een persbericht.
ING brengt zijn belang in ING Canada, de grootste vastgoed- en ongevallenverzekeraar in Canada, terug naar circa 7% van 70%. Het bedrijf blijft actief in het Noord-Amerikaanse land met zijn online spaarbank ING Direct.
De verkoop heeft een verwaarloosbaar effect op de eerstekwartaalresultaten. Wel daalt de schuldratio, de verhouding tussen de schuld en aandelenkapitaal, met 350 basispunten.
"De opbrengsten van de transactie zullen worden gebruikt om de kapitaalpositie van ING te versterken," zo licht de onlangs aangetreden bestuursvoorzitter Jan Hommen van ING toe.
Vorige week kondigde ING aan zich meer te gaan richten op activiteiten en regio's waar het een sterke positie heeft op gebied van sparen en investments. Hommen zei toen EUR2-3 miljard te willen ophalen met de verkoop van onderdelen die buiten dit kader vallen.
ING verkoopt 36 miljoen gewone aandelen ING Canada aan een groep van institutionele beleggers tegen een prijs van C$25 per aandeel. Ruim 34 miljoen andere aandelen worden via een bankensyndicaat doorverkocht op de markt tegen een prijs van C$26,35 per aandeel.
ING verwacht de verkoop van zijn meerderheidsbelang ING Canada op 19 februari af te ronden.
Door Harm Luttikhedde; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; harm.luttikhedde@dowjones.com
Nee, dan was ING gewoon genationaliseerd, hadden we met een glimlach die 500 miljard aan direct opeisbare spaartegoeden voldaan en hadden we op ons gemakkie 500 miljard van de 1300 miljard aan puike assetts op ING's balans (leningen aan bedrijven en particulieren, deelnemingen, investeringen, gebouwen, etc) geliquideerd. De overige schulden en bezittingen vlakken elkaar ook netjes uit, behalve dus die 37 miljard aan Alt-A hypotheken, die eigenlijk maar zo'n 24 miljard waard zijn (nog minder als de dollar omkukelt), maar met dat gedeelte gaan we nu ook het schip in! Dus wat is het verschil nou helemaal? Het is een klotedeal. Behalve voor de aandeel- en obligatiehouders, dus dat zal wel de bedoeling zijn geweest: het vertrouwen in de koersen van de financials omhoog houden, omdat een verdere daling desastreus is voor o.a. onze pensioenfondsen, de euro, etc. Of misschien had Kommissar Kok nog een stoffig maar belastend dossiertje over Bos liggen, iets met homofeestjes bij de jonge socialisten ofzo. Want van enig PvdA-gedachtegoed is in deze deal natuurlijk niets te bespeuren. De oude Drees zal t.z.t. nog wel een hartig woordje met deze heren wisselen.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 21:35 schreef LXIV het volgende:
Je kunt wel moeilijk doen over het risico dat de Nlse belastingbetaler loopt met die Alt-A portefeuille, maar wat denk je dat er met de BV-Nederland zou gebeuren wanneer ING omvalt en wij al die spaarders terug zouden moeten betalen! Dan kan iedereen onder de 40 maar beter zijn koffers pakken, want die schuld betalen we nooit af.
quote:Succes in VS deed ING de das om
Bericht (optioneel)
Printversie
RECONSTRUCTIE, Van onze verslaggever Pieter Klok
gepubliceerd op 28 januari 2009 02:45, bijgewerkt op 28 januari 2009 10:21
AMSTERDAM - ING verdiende in de VS te veel met het ‘Postbankmodel’. Van gekkigheid ging de bank investeren in zwakke hypotheken.
Tilmant (ANP) De Nederlandse belastingbetaler zit sinds maandag met 22 miljard aan matige Amerikaanse hypotheken in zijn maag. Dat heeft hij niet te danken aan het feit dat ING het de afgelopen jaren zo slecht heeft gedaan. Integendeel. De belastingbetaler is slachtoffer van ING’s succes bij het over de hele wereld verspreiden van het oer-Hollandse Postbankmodel.
Die zegetocht begon ooit bij Hans Verkoren. Deze ING-bestuurder was betrokken geweest bij de operatie om de Postbank minder afhankelijk te maken van de postkantoren. Verkoren had klanten zover gekregen dat ze hun bankzaken voortaan grotendeels per post deden.
Postbankmodel
Wat zou het mooi zijn, dacht Verkoren in 1996, als ING het Postbankmodel over de hele wereld zou verspreiden. Met de overname van de Duitse Kreditbank in maart 1998 begon de internationale expansie. ING bood eenvoudige spaarrekeningen met een duidelijk hogere rente dan de concurrenten. Duitsland was direct enthousiast en andere landen volgden. Internet nam de plaats in van de post, waardoor de kosten nog verder omlaag konden.
Oceaan
In 2000 staken de ING’ers de oceaan over om ook de VS te veroveren. ING Direct, zoals de dochter inmiddels heette, bracht de egalitaire Nederlandse mentaliteit naar de VS. ‘Arme klant of rijke klant,we behandelen iedereen gelijk’, zei directeur Arkadi Kuhlmann. ING Direct voerde een vrolijke reclamecampagne. De bank opende oranje cafés in Chicago, Los Angeles en New York en zelfs in Waikiki op Honolulu. Later organiseerde ING Direct de Orange Days of Givings, waarbij duizenden ING-medewerkers het land introkken om scholen op te knappen.
De campagne sloeg aan. Veel Amerikanen brachten hun spaargeld naar ING. In 2004 had de bank al 40 miljard dollar binnengehaald en daar kwam jaarlijks bijna 20 miljard bij. Maar toen begonnen de problemen, want waar moest ING Direct met dat geld naartoe?
Woningmarkt
De Amerikaanse wet schrijft voor dat een bank 55 procent van zijn spaargeld in de Amerikaanse woningmarkt moet investeren. ING Direct probeerde dus zo veel mogelijk hypotheken te verstrekken, maar kon het tempo waarmee het spaargeld binnenkwam, niet bijbenen.
Gelukkig kon de bank ook indirect in hypotheken investeren – in obligaties, die waren samengesteld uit hypotheken van andere banken. Het rendement hierop was prima. En het risico leek beperkt. In de loop van 2007 bleek echter dat de Amerikaanse hypotheekmarkt op drijfzand was gebouwd. Miljoenen Amerikanen waren opgescheept met een hypotheek die ze eigenlijk niet konden betalen. De Amerikaanse hypothekenportefeuille van ING Direct was vrijwel direct onverkoopbaar.
Onrustig
Toen in 2008 hele banken in de problemen kwamen en spaarders onrustig werden, sloegen de zenuwen bij ING pas echt toe. Want internetspaargeld is vluchtig. Klanten kunnen het met een muisklik weghalen. Als te veel klanten dat zouden doen, zou ING Direct in acute problemen komen. De bank kon geen geld vrijspelen door bezittingen te verkopen, want die waren onverkoopbaar.
Dankzij de belastingbetaler is de bank nu van deze zorgen bevrijd. Het is voor ING Direct echter geen reden om met hetzelfde enthousiasme als voorheen de wereld in te trekken. De plannen om ook Japan te veroveren zijn voorlopig op de lange baan geschoven.
http://www.volkskrant.nl/(...)S_deed_ING_de_das_om
Iig niet marktconform want Bos heeft daar eisen aan gesteld tijdens baikout I, vandaar dat Tilmant ook maar 1 jaarsalaris meekreeg.quote:Op woensdag 4 februari 2009 09:32 schreef Lemmeb het volgende:
Wat ik me dus afvraag, hoeveel bonus zou het ING-management zich over 2008 hebben toegeëigend? En hoeveel zit er over 2009 in de pijpleiding?
Ze hebben jusit, als deel van de Bos-deal, hun bonussen moeten inleveren.quote:Op woensdag 4 februari 2009 09:32 schreef Lemmeb het volgende:
Wat ik me dus afvraag, hoeveel bonus zou het ING-management zich over 2008 hebben toegeëigend? En hoeveel zit er over 2009 in de pijpleiding?
Wat een onzin. Niet het succes deed ING de das om, maar slecht management van dat succes. Dit krijg je er nu van als het management te inhalig wordt en er in dit soort organisaties te snel strategische veranderingen, lucratief of niet, doorheen dramt. Dan worden dingen niet goed uitgezocht (want daar is simpelweg geen tijd voor) en worden er uiteindelijk fouten gemaakt op de werkvloer. En daar is dat management uiteindelijk verantwoordelijk voor, en niemand anders.quote:Op woensdag 4 februari 2009 09:08 schreef M.Melandri het volgende:
Succes in VS deed ING de das om
Ik geloof die Bossprookjes niet. De werkelijkheid zal zijn dat deze mensen er wederom met miljoenen vandoor zullen gaan, terwijl ze ontslag op staande voet met directe inlevering van alle rechten verdienenquote:Op woensdag 4 februari 2009 09:34 schreef PietjePuk007 het volgende:
[..]
Iig niet marktconform want Bos heeft daar eisen aan gesteld tijdens baikout I, vandaar dat Tilmant ook maar 1 jaarsalaris meekreeg.
Precies, die vertrekpremie van Tilmant bedroeg ook enkele miljoenen. Het bewijs is dus geleverd dat het allemaal sprookjes zijn dat er iets aan het grote graaien zou gebeuren. Men graait lekker door en de belastingbetaler is de klos.quote:Op woensdag 4 februari 2009 09:55 schreef PietjePuk007 het volgende:
Het bewijs is geleverd met de vertrekpremie van Tilmant.
bronquote:laatst gewijzigd: 29-01-2009 12:45
Tilmant, oftewel: hoogmoed komt voor de val
Werkt een bank voor de klanten of voor de aandeelhouders?
Klanten
De voormalige bestuursvoorzitter van ING, Michel Tilmant is van die wijsheid een opmerkelijke illustratie. Toen hij nog de tweede man was, had ik een discussie met hem over de vraag 'Waar doen wij het voor bij ING ?'. Mijn antwoord is altijd hetzelfde. Voor de klanten van ING van nu en straks. Hij wuifde mijn reactie weg en zei 'Wij doen het voor de aandeelhouderswaarde'.
Dreigen met vertrek
Toen Tilmant kort daarop eerste man werd, dacht ik : Dat gaat fout. In die visie werd ik bevestigd toen een paar jaar geleden zijn salaris onder het toeziend oog van Wim Kok werd verviervoudigd, van 1 naar 4 miljoen Euro, alsof hij ineens vier keer zoveel presteerde. Toen er iets van werd gezegd dreigde hij met het vertrek van ING uit Nederland.
Hangende pootjes
Nu moet hij op hangende pootjes het veld ruimen, doch hij laat zich nog wel ruim 1.000 000 euro vertrekpremie uitbetalen, terwijl 7000 van zijn medewerkers op straat komen te staan.
Werkvloer
Wie –zoals ik- af en toe contact heeft met de werkvloer van ING, wist al langer dat de afstand tussen Raad van bestuur en de mensen, die het werk moeten uitvoeren, erg groot is gegroeid.
Opgezweept
Bij de medewerkers is potentieel de klantgerichtheid veel groter, maar zij werden door de hogere managementlagen, opgezweept door Tilmant, regelmatig terug gefloten. Het is te hopen dat weer een voorbeeld wordt genomen aan de topbestuurder van weleer, Aad Jacobs.
Uitstoot
Uitstoot is één van de nadelige effecten van de huidige crisis. Deels gaat het om ontslag van mensen die al langer geen zinvolle arbeid deden, omdat zij in de opgaande beweging zijn aangesteld, niet ten behoeve van beter dienstbetoon aan klanten, maar ter meerder glorie van een afdelingschef.
Vervanging
Voor een ander deel vinden goede medewerkers snel elders een baan, nu er nog steeds een gespannen arbeidsmarkt is. En tenslotte, moeten wij in het algemeen aanvaarden dat verouderde processen worden vervangen door nieuwe, duurzame activiteiten.
Dienend werken
Dat leidt niet zozeer tot massale werkloosheid, maar tot verschuivingen op de arbeidsmarkt. Deze kunnen in een individueel geval pijnlijk zijn, maar in een dynamische wereld is het niet anders. Permanent leren om dienend te kunnen werken dus.
Arnold Heertje
Welnee, er komt nog veel meer, als die Amerikanen massaal hun spaargeld opnemen. Dan is het over voor ING, of voor Nederland. Jij mag kiezen.quote:Op woensdag 4 februari 2009 09:35 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ze hebben jusit, als deel van de Bos-deal, hun bonussen moeten inleveren.
Let op, bij ING krijg je nu eenzelfde scenario als bij Ahold. Dat stond in 2003 ook op 2,50. En aangezien dat het inherent toch een heel goed bedrijf blijft komt het vanzelf uit het dal. Drie jaar later stond AH op 10 euro.
Let op, het ergste heeft ING nu gehad. En nu hobbelt het in 3 jaar tijd naar de 20 euro.
Wie bedenkt er zo iets stoms. Dacht dat we in Nederland debiel waren maar dit slaat alles.quote:De Amerikaanse wet schrijft voor dat een bank 55 procent van zijn spaargeld in de Amerikaanse woningmarkt moet investeren. ING Direct probeerde dus zo veel mogelijk hypotheken te verstrekken, maar kon het tempo waarmee het spaargeld binnenkwam, niet bijbenen.
Vervang "U.S. taxpayers" door "de belastingbetaler" en "Bear Stearns" door "ING", dan weet je welk nieuws ons over een paar maanden te wachten staat..quote:Feb. 4 (Bloomberg) -- U.S. taxpayers may be stuck with losses on $30 billion of Bear Stearns Cos. assets owned by the Federal Reserve even though the central bank has said otherwise, according to Robert A. Eisenbeis, Cumberland Associates Inc.’s chief monetary economist.
“There is no prospect for a profit on the assets,” Eisenbeis wrote in a report yesterday. “Losses are mounting.”
bron
Verwacht je dat het ook daadwerkelijk zo ver zal komen?quote:Op donderdag 5 februari 2009 12:58 schreef dvr het volgende:
De Amerikaanse centrale bank heeft ook een hoop bad assetts van banken overgenomen, een ook daar zijn bij de waardering nog wat vraagtekens te plaatsen:
[..]
Vervang "U.S. taxpayers" door "de belastingbetaler" en "Bear Stearns" door "ING", dan weet je welk nieuws ons over een paar maanden te wachten staat..
quote:Geachte heer -naam-,
Hartelijk dank voor uw mail. Agnes Kant en Ewout Irrgang hebben mij gevraagd deze te beantwoorden. Wij hebben ook kritiek op de makkelijke manier waarop Bos geld uitdeelt aan de banken. De steunoperaties zijn weliswaar noodzakelijk, maar uiteindelijk draait de belastingbetaler wel op voor de kosten. Van belang is daarom dat de belastingbetaler ook wat terugziet van zijn of haar investering. Om die reden vinden we dan ook dat de overheid niet kan participeren in een bank zonder daar aandelen en dus zeggenschap voor terug te krijgen. De zojuist gekozen oplossing bij ING waarbij de overheid de slechte risico's op zich neemt vindt de SP onverstandig en veel te duur. Wij hebben daarom dan ook een debat hierover aangevraagd in de Tweede Kamer. Dit debat heeft eergisteren plaatsgevonden. Er komt nog een vervolg op.
U kunt op onze website (http://www.sp.nl/nieuwsberichten/6387/090126-irrgang_belastingbetaler_draait_op_voor_risicobeleggingen_ing.html) een reactie vinden van Ewout Irrgang op de plannen van de minister. U vindt daar ook links naar zijn optreden in de media.
Met vriendelijke groet, Arnold Merkies
Beleidsmedewerker Financiën SP
Maar dat zijn geen opties op aandelen ING Groep NV naar mijn weten.quote:Op donderdag 5 februari 2009 21:56 schreef LXIV het volgende:
Dat zit in de eerste deal om het TIER-1 kapitaal te versterken. ING heeft de mogelijkheid om Bos 1 miljard aandelen te geven ipv die 10 miljard met rente terug te betalen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |