Toch weer wel sneeuw
9.02.09 12:07
Al meerdere keren hebben wij op deze site geschreven over de situatie van dinsdag 10 februari. Er trekt een lagedrukgebied over ons land en voor veel meteorologen en winterliefhebbers is het een spannende situatie. Hieronder krijgt u een update van de laatste ontwikkelingen.
Een aantal dagen geleden leek het lagedrukgebied met zijn kern over het zuidoosten van het land te trekken. Het gevolg: een totaal van misschien wel 15 centimeter sneeuw in het zuiden van het land. Een dag later leek het een en ander een stuk minder hevig uit te pakken. Het lagedrukgebied kreeg een iets noordelijkere koers en de kern leek meer zachtere lucht te bevatten. Van sneeuw was opeens geen sprake meer, maar wel van heel veel regen. Toch lijkt er nu op een aantal plaatsen wel weer sneeuw te komen.
Aanvoer droge lucht
Eigenlijk begint de sneeuwval maandagvond al. De wind draait naar een zuidoostelijke richting, waardoor drogere en vrij koude lucht wordt aangevoerd. Dat koude lucht verantwoordelijk is voor afkoeling behoeft geen uitleg, maar ook droge lucht kan voor een afkoeling van de lucht zorgen.
Onder invloed van de instroom van droge lucht verdampt namelijk een deel van de regen. Het verdampen van dit vocht kost energie. Deze energie wordt, in de vorm van warmte, aan de lucht onttrokken. Het gevolg is dan ook dat de lucht nog verder af gaat koelen. Door deze verdere afkoeling gaat de regen maandagavond en in de nacht naar dinsdag op sommige plaatsen ten noorden van de grote rivieren enige tijd over in sneeuw.
Een echt sneeuwdek?
De hoeveelheden sneeuw die naar beneden vallen, kunnen ervoor zorgen dat het hier en daar tijdelijk even wit wordt. Toch is er een spelbreker in het geheel. De regen gaat slechts enkele uren over in sneeuw, en wordt daarna weer gevolgd door regen. Deze regen tast het eventuele sneeuwdek gelijk aan, waardoor er weinig tot niets van over blijft.
Toch zal dit misschien niet overal zo gaan. Het uiterste noorden van het land blijft mogelijk precies ten noorden van de occlusie liggen, die zich aan de noordzijde van de lagedrukkern bevindt. De kern van het lagedrukgebied is gevuld met warmere lucht, maar het noorden van het land krijgt hier dus mogelijk niet mee te maken. Het gevolg is dat de lucht daar koud blijft, waardoor de sneeuw wellicht niet opnieuw over zal gaan in regen. Het gevolg is dat het daar langer kan blijven sneeuwen. In het 'meest gunstige geval' ontstaat er dinsdagmorgen dan ook een sneeuwdek van zo’n 5 tot 10 centimeter, in het uiterste noorden van het land.
Dinsdagmiddag opnieuw sneeuw?
Aan de westflank van de depressie ligt nog een laatste krul van de occlusie. Deze trekt aan het einde van de middag van west naar oost over ons land en kan aan het einde van de middag en in de loop van de avond opnieuw natte sneeuw brengen. Dit keer gebeurt dit niet in het noorden van het land, maar in het oosten.
Opnieuw is afkoeling van de lucht de veroorzaker van deze ontwikkeling en hiervoor zijn nu twee andere redenen. Ten eerste wordt er aan de achterzijde van het lagedrukgebied vanuit het noorden koudere lucht aangevoerd, waardoor de luchttemperatuur opnieuw daalt. Dagelijkse gang is de tweede factor die verantwoordelijk is voor de afkoeling. Aan het einde van de middag en ’s avonds gaan de temperaturen namelijk omlaag
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter:
https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram:
https://www.instagram.com/edwinkr83/