quote:Op maandag 19 januari 2009 21:03 schreef karoltje het volgende:
De PABO is een vreselijke opleiding (zoals veel HBO's trouwens) maar als je voor de klas wilt is het even doorbijten.
Mij lijkt de stage echt superleuk. En ik kan me voorstellen dat het ook erg veel uitmaakt in wat voor wijk je stage loopt! In de achterstandswijken ben je misschien veel meer bezig met de maatschappelijke kant van het leraar-zijn, in de duurdere wijken heb je misschien weer meer te maken met 2-verdieners/ verwende kinders/ pushende ouders enz. Lijkt mij dan he, zo zou ik het me iig voorstellen.quote:Op maandag 19 januari 2009 21:33 schreef Jojoortje het volgende:Wat zijn je ervaringen?
De opleiding zelf is gewoon heel saai en ik heb het gevoel dat ik daar niks leer. Je leert juist alles op de stages zelf.Loop je al stage? Zo ja, in welke groep(en)?
Groep 5/6. We lopen al sinds het 1e jaar stage. Je moet het wel treffen met je stage. Sommige stages laten de studenten alleen maar kopieeren en koffie zettenAndere stagescholen vinden je zo goed, dat ze je alleen voor de klas laten. Dat is dan wel weer leuk
De colleges zijn zo ontzettend verschillend. Het ligt er ook heel erg aan wat voor een leerkracht je treft. Je hebt leerkrachten die alleen maar saai theorie uit het boek vertellen en je hebt leerkrachten die uit eigen ervaring verhalen gaat vertellen en heel veel de interactie met de student zelf zoekt. De leerkracht hoort ook de feedback te geven voor de portfolio's die je moet maken. Bijvoorbeeld bij Aardrijkskunde moeten we zelf een excursie gaan verzinnen en uitvoeren op je stage. Daar komt natuurlijk best wel veel bij kijken. Auto's regelen, ouders vragen, vooraf informatie verzamelen over het onderwerp etc. En dat moet je dan helemaal in een portfolio verwerken en dan moet je toch gauw denken aan 40 pagina's. En dat is dan nog maar 1 vak. Bij je stage moet je dan ook lessen vooraf over het onderwerp zelf geven. (Bij ons was dit jaar 'de bodem' als onderwerp. Dus dan moet je ook over de GS van de bodem van Nederland gaan vertellen. Klinkt heel saai, maar je moet dus proberen om het zo leuk te maken voor jezelf en de leerlingen.quote:Op maandag 19 januari 2009 21:35 schreef boem-dikkie het volgende:
En kan iemand me vertellen wat ik moet verwachten van bijvoorbeeld colleges en lessen?
Speel zelf al gitaar, basgitaar, en kan een beetje piano spelen dus 'muziek' les zal ook niet zo'n probleem zijn.
Rekenen en taal is nooit een probleem geweest, en kleine kinderen zijn tof en lijken mij 90 % van de gevallen ook tof te vinden.
quote:Op maandag 19 januari 2009 21:43 schreef Jojoortje het volgende:
[..]
De colleges zijn zo ontzettend verschillend. Het ligt er ook heel erg aan wat voor een leerkracht je treft. Je hebt leerkrachten die alleen maar saai theorie uit het boek vertellen en je hebt leerkrachten die uit eigen ervaring verhalen gaat vertellen en heel veel de interactie met de student zelf zoekt. De leerkracht hoort ook de feedback te geven voor de portfolio's die je moet maken. Bijvoorbeeld bij Aardrijkskunde moeten we zelf een excursie gaan verzinnen en uitvoeren op je stage. Daar komt natuurlijk best wel veel bij kijken. Auto's regelen, ouders vragen, vooraf informatie verzamelen over het onderwerp etc. En dat moet je dan helemaal in een portfolio verwerken en dan moet je toch gauw denken aan 40 pagina's. En dat is dan nog maar 1 vak. Bij je stage moet je dan ook lessen vooraf over het onderwerp zelf geven. (Bij ons was dit jaar 'de bodem' als onderwerp. Dus dan moet je ook over de GS van de bodem van Nederland gaan vertellen. Klinkt heel saai, maar je moet dus proberen om het zo leuk te maken voor jezelf en de leerlingen.
Bijvoorbeeld bij gym ga je kijken naar de leerlijnen van OB/MB/BB. We doen dan zelf ook de oefeningen. (Uiteraard dan wel op ons niveau) en dan ervaren we zelf hoe het is. Stel dat een kind bang is om een koprol te doen, hoe motiveer je diegene dan om het toch te proberen? Nou, dan gaan wij bijvoorbeeld salto's op de trampoline doen en er zijn natuurlijk ook studenten die dat niet durven. Hoe overtuig je zo'n student dan om het toch te proberen? En er komen ook zaken zoals veiligheid enzo bij kijken.
Je hoeft volgens mij niet perse lenig te zijn wil je een juf worden.quote:Op maandag 19 januari 2009 21:46 schreef KinkyGiraf het volgende:
[..]dit lijkt me dus echt al keileuk
! Volgens mij is het wel heel erg veel. Ben benieuwd hoe dat gaat met de 2-jarige opleiding. Kan me haast niet voorstellen dat ze alles uit 4 jaar voltijd in 2 jaar deeltijd stoppen!
Oh en... het idee dat ik weer een handstand moet oefenen staat me niet echt aan![]()
* KinkyGiraf kan niet eens bijna haar tenen aanraken zonder haar benen te buigen
Die verschillen die ik nu zie ik de stages zijn echt leuk. Ik heb ook stage gelopen op een school die echt in een achterstandswijk stond. Ik had 13 kinderen in de klas en 12 kinderen waren allochtoon hehequote:Op maandag 19 januari 2009 21:35 schreef KinkyGiraf het volgende:
[..]
Mij lijkt de stage echt superleuk. En ik kan me voorstellen dat het ook erg veel uitmaakt in wat voor wijk je stage loopt! In de achterstandswijken ben je misschien veel meer bezig met de maatschappelijke kant van het leraar-zijn, in de duurdere wijken heb je misschien weer meer te maken met 2-verdieners/ verwende kinders/ pushende ouders enz. Lijkt mij dan he, zo zou ik het me iig voorstellen.
______________
Oh enne...
"Ik heb zelf geen vrienden daarom chill ik met jullie."![]()
quote:Op maandag 19 januari 2009 21:47 schreef boem-dikkie het volgende:
[..]
Je hoeft volgens mij niet perse lenig te zijn wil je een juf worden.
Ik moest vorige week nog een handstand doen met gym.. Zo leukquote:Op maandag 19 januari 2009 21:46 schreef KinkyGiraf het volgende:
[..]dit lijkt me dus echt al keileuk
! Volgens mij is het wel heel erg veel. Ben benieuwd hoe dat gaat met de 2-jarige opleiding. Kan me haast niet voorstellen dat ze alles uit 4 jaar voltijd in 2 jaar deeltijd stoppen!
Oh en... het idee dat ik weer een handstand moet oefenen staat me niet echt aan![]()
* KinkyGiraf kan niet eens bijna haar tenen aanraken zonder haar benen te buigen
13 kinderen maar? Ik heb echt het idee dat die klassen allemaal bomvol zijn, 25-30 ofzo... maar dat verschilt natuurlijk ook.quote:Op maandag 19 januari 2009 21:48 schreef Jojoortje het volgende:
[..]
Die verschillen die ik nu zie ik de stages zijn echt leuk. Ik heb ook stage gelopen op een school die echt in een achterstandswijk stond. Ik had 13 kinderen in de klas en 12 kinderen waren allochtoon heheMaar de sfeer was zo ontzettend goed en de kinderen waren echt heel erg leuk
(Leuk weetje: Ze hadden ook allemaal een taalprobleem
)
En toen moest ik stage lopen op een school in een wat duurdere buurt. In die klas was de sfeer echt baggerKinderen waren verwend en het pestprobleem was echt erg op die school. Vooral in groep 8 was dat een drama. Als je geen G-starbroek had, hoorde je er gewoon niet bij. Dat was echt erg.
Maar wat ik echt erg vond, is dat de leraren er niks tegen deden. Ik als stagiaire kan daar echt weinig van zeggen en die ene dag dat ik daar ben, kan ik geen verschil maken. De ouders van sommige kinderen waren ook erg. Ook net zo verwend, dus dan weet je ook van die de kinderen het hebben
Ja de instroom was toen niet bijster goed, maar ik heb liever een klas van 30 waarvan de sfeer goed is en die wel redelijk zelfstandig kunnen werken, dan een klas van 10 waar van 3 kinderen de sfeer verpestenquote:Op maandag 19 januari 2009 21:53 schreef KinkyGiraf het volgende:
[..]
13 kinderen maar? Ik heb echt het idee dat die klassen allemaal bomvol zijn, 25-30 ofzo... maar dat verschilt natuurlijk ook.
Pesten heb ik ook al over na zitten denken. Ik zou daar echt extra in geschoold willen worden, lijkt me zo moeilijk om dat te doorbreken... wel erg slecht dat leraren daar gewoon helemaal niks aan doen!
Heb dat vaker gehoord! Waarom niet eigenlijk?quote:Op maandag 19 januari 2009 21:59 schreef Ladidadida het volgende:
Ik kan je iig aanraden om niet aan het Windesheim te gaan studeren, want dat is echt 3x niks.
Omdat het onderwijs er vreselijk slecht is. 3 uur college in de week is veel, dan heb je een drukke week. Er is totaal geen enkele stimulans om ook maar iets te doen, want tentamens mag je zo vaak herkansen als je wilt. Tentamens zijn trouwens ook altijd meerkeuze, zonder er een gokkans uit te halen (kortom; ogen dicht en je hebt nog steeds kans het te halen...). Je krijgt les van mensen die totaal incapabel en gewoon DOM zijn, en van je kennisvakken krijg je misschien in je hele schoolloopbaan 4 colleges. Organisatorisch is Windesheim een ramp; wat er fout kan gaan, gaat er ook fout en wat er absoluut niet fout kan en mag gaan, gaat nog erger fout. Er verloopt eigenlijk nooit iets zonder problemen.quote:Op maandag 19 januari 2009 22:03 schreef Jojoortje het volgende:
[..]
Heb dat vaker gehoord! Waarom niet eigenlijk?
Ligt ook een beetje aan de student. Als je het echt in de vingers hebt, krijg je meer vrijheid.quote:Op maandag 19 januari 2009 22:09 schreef KinkyGiraf het volgende:
Heb jij ook al les gegeven zonder leraar erbij? Dat lijkt mij namelijk fijner omdat je dan niet constant geobserveerd wordt. Of geven jullie samen les, of hoe moet ik me dat voorstellen?
Lijkt wel een beetje op mijn schoolquote:Op maandag 19 januari 2009 22:10 schreef Ladidadida het volgende:
[..]
Omdat het onderwijs er vreselijk slecht is. 3 uur college in de week is veel, dan heb je een drukke week. Er is totaal geen enkele stimulans om ook maar iets te doen, want tentamens mag je zo vaak herkansen als je wilt. Tentamens zijn trouwens ook altijd meerkeuze, zonder er een gokkans uit te halen (kortom; ogen dicht en je hebt nog steeds kans het te halen...). Je krijgt les van mensen die totaal incapabel en gewoon DOM zijn, en van je kennisvakken krijg je misschien in je hele schoolloopbaan 4 colleges. Organisatorisch is Windesheim een ramp; wat er fout kan gaan, gaat er ook fout en wat er absoluut niet fout kan en mag gaan, gaat nog erger fout. Er verloopt eigenlijk nooit iets zonder problemen.
Kortom, er is gewoon totaal geen inhoud op geen enkel gebied.
http://www.allepersberich(...)da-een-van-de-beste/quote:Op maandag 19 januari 2009 22:18 schreef heaven7 het volgende:
He! Ik wil de pabo gaan doen. Heb onderwijsassistent gedaan, gok dat de pabo zoiets in het vele malen meer werk en meer aspecten is? Welke pabo's in NL zijn nou bagger en welke echt aan te raden?
Poeh, ik durf niet zo te zeggen welke pabo's er in Nederland goed zijn en welke niet. Er is idd wel ergens een lijstje te vinden, maar of dat nou zo te vertrouwen is? Ik betwijfel het. Je hebt eigenlijk een student nodig die op alle PABO's heeft gezeten om zijn mening te vragen, maar die is er helaas niet....quote:Op maandag 19 januari 2009 22:18 schreef heaven7 het volgende:
He! Ik wil de pabo gaan doen. Heb onderwijsassistent gedaan, gok dat de pabo zoiets in het vele malen meer werk en meer aspecten is? Welke pabo's in NL zijn nou bagger en welke echt aan te raden?
Volgens mij is er altijd wel wat te zeuren maar als ik PABO zou willen doen zou het waarschijnlijk in Groningen op het Hanze worden.quote:Op maandag 19 januari 2009 22:10 schreef Ladidadida het volgende:
[..]
Omdat het onderwijs er vreselijk slecht is. 3 uur college in de week is veel, dan heb je een drukke week. Er is totaal geen enkele stimulans om ook maar iets te doen, want tentamens mag je zo vaak herkansen als je wilt. Tentamens zijn trouwens ook altijd meerkeuze, zonder er een gokkans uit te halen (kortom; ogen dicht en je hebt nog steeds kans het te halen...). Je krijgt les van mensen die totaal incapabel en gewoon DOM zijn, en van je kennisvakken krijg je misschien in je hele schoolloopbaan 4 colleges. Organisatorisch is Windesheim een ramp; wat er fout kan gaan, gaat er ook fout en wat er absoluut niet fout kan en mag gaan, gaat nog erger fout. Er verloopt eigenlijk nooit iets zonder problemen.
Kortom, er is gewoon totaal geen inhoud op geen enkel gebied.
We moesten in het einde van ons 1e jaar onze denominatie kenbaar maken.quote:Op maandag 19 januari 2009 22:58 schreef KinkyGiraf het volgende:
Ik vraag me ook af: moet je zelf solliciteren of wordt de stage toegewezen? Ik wil bv. liever niet op een christelijke school stage lopen/ werken... Liever op een nutsschool/ openbare school.
Moet wel zeggen dat jouw verhalen me nog enthousiaster maken, Jojoortje!
Nee groep 8 niveauquote:Op dinsdag 20 januari 2009 15:06 schreef boem-dikkie het volgende:
Ik zit echt te twijfelen tussen Communicatiesystemen en PABO.
Waar heb je doorgaans tentamens over? Naast die reken en taal toetsen.
Gewoon een beetje middelbaar school niveau aardrijkskunde, gym, etc?
Het wordt een beetje in 2 gedeeld. Enerzijds volg je gewoon lessen zoals Aardrijkskunde, Geschiedenis, Rekenen/Wiskunde etc, daar word je ook via tentamens op getoetst.quote:Op dinsdag 20 januari 2009 15:06 schreef boem-dikkie het volgende:
Ik zit echt te twijfelen tussen Communicatiesystemen en PABO.
Waar heb je doorgaans tentamens over? Naast die reken en taal toetsen.
Gewoon een beetje middelbaar school niveau aardrijkskunde, gym, etc?
Kun je niet een keer meelopen met een stagiaire? Die weet je vast heel veel dingen te vertellen en te laten zien!quote:Op dinsdag 20 januari 2009 15:06 schreef boem-dikkie het volgende:
Ik zit echt te twijfelen tussen Communicatiesystemen en PABO.
Waar heb je doorgaans tentamens over? Naast die reken en taal toetsen.
Gewoon een beetje middelbaar school niveau aardrijkskunde, gym, etc?
Dit was op mijn Pabo helemaal niet, ik zou er sowieso rekening mee houden dat elke PABO een ander lesaanbod heeft.quote:Op maandag 19 januari 2009 23:26 schreef Jojoortje het volgende:
[..]
We moesten in het einde van ons 1e jaar onze denominatie kenbaar maken.Je kon kiezen uit rk/pc/openbaar. Wij hebben hier een stagebureau en die kiest een school voor ons uit. Het is trouwens niet verkeerd om bijvoorbeeld toch in je 1e jaar op een RKschool te komen, gewoon puur om te kijken wat dat dan is. Ik heb ook op een RKschool stage gelopen waaraan je helemaal niet kon zien dat het een RKschool is. Geen bijbelse verhalen of bidden voor het eten of wat dan ook. Wat dat betreft verliezen de katholieke scholen echt wel hun identiteit
Daar heb je helemaal gelijk in. Daarom heb ik ook gekozen voor een minor genaamd "Specifieke Onderwijsbehoeften". Dus dan ga ik ook stage lopen op het speciaal onderwijs en daar leer je heeeeel veel van...quote:Op dinsdag 20 januari 2009 19:16 schreef karoltje het volgende:
Verder merk ik nu dat ik veel meer had willen leren op het gebied van Pedagogiek en Leer/gedragstoornissen. Eigenlijk leer je in je LIO-jaar (van je stage dus) het meest van de hele Pabo en als je dan van de Pabo komt loop je tegen dingen aan waar ze het op de opleiding nog nooit over hebben gehad!
Maar laat ik je niet ontmoedigen, het is namelijk een mooi vak!
Klopt, is ook zo. Je bent alleen wel afhankelijk van je groepsgenoten die ook een mening over de werkwijze hebben.quote:Op zondag 25 januari 2009 19:28 schreef boem-dikkie het volgende:
Als je met je hele groep achter één pc gaat zitten kun je inderdaad niet zo goed samen werken. Verdeel dan werk en plan overleggen om samen te komen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |