ik verklap mijn bron voor mijn hernieuwde interesse in lekkere olijfolie:quote:Op vrijdag 16 januari 2009 15:22 schreef spinnertje het volgende:
bertolli is toch écht italiaans hoor.. niet zomaar een naampje die ze verzonnen hebben
Waarom niet, omdat het niet echt uit Italië komt?quote:Op vrijdag 16 januari 2009 15:28 schreef single_queen het volgende:
geen carbonell en geen bertolli dus... (zie vorige post)
Nou, ja goed. Lekker dat is belangrijk.quote:Op vrijdag 16 januari 2009 15:29 schreef Rosbief het volgende:
[..]
Waarom niet, omdat het niet echt uit Italië komt?![]()
Wat boeit dat nou, het gaat er gewoon om dat het goede olijfolie is.
Carbonell en Bertolli zijn prima om in te bakken, maar voor bv. salades is het zooi. Je kunt beter op zoek gaan naar gespecialiseerde winkels. In Amsterdam in de Haarlemmerstraat zit een hele goeie.quote:Op vrijdag 16 januari 2009 15:29 schreef Rosbief het volgende:
[..]
Waarom niet, omdat het niet echt uit Italië komt?![]()
Wat boeit dat nou, het gaat er gewoon om dat het goede olijfolie is.
Anyone? Ik kan alleen iets vinden over een oliepers en dat er voor een liter olie ongeveer 5 kilo olijven nodig is.quote:
quote:Op vrijdag 16 januari 2009 17:59 schreef -Mellow- het volgende:
Carbonell en Bertolli zijn idd prima, tevens ook populaire merken in Spanje en Italië waar ze toch wel stukken meer anal zijn wat betreft olijfolie.
Voor op salades en om te dippen kan je gewoon naar een speciaalzaak gaan, ik ga zelf altijd naar Oil en Vinegar, daar hebben ze lekkere olie met allerhande smaken.
dat ze wat mierenneukerigerderder zijnquote:
Volgens mij was er geen uitslag. Sommigen waren te slecht om te proeven, en een als Italiaans verkochte olijfolie bleek volgens mij spaans te smaken, en zou dus niet het Italiaanse kwaliteitsstempel extra vergine krijgen. Schoorvoetend gaven ze wel toe dat het best goede olie zou kunnen zijn, maar niet naar Italiaanse maatstaven.quote:Op vrijdag 16 januari 2009 19:36 schreef Tahiti het volgende:
oh ok![]()
Imeand toevallig een idee welke olijfolie er het "beste getest" werd in de uitzending van gisteravond? Door het Italiaanse olijfolie test centrum
Bertolli is meestal een mengsel van twee soorten olie die afkomstig is uit Andalucia ( Spanjequote:
Lachen ja.quote:Op vrijdag 16 januari 2009 19:37 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik moet altijd wel lachen als iemand hier in een of ander topic of recept komt met de mededeling dat je wel extra vergine moet hebben. Probeer hier maar eens iets anders te krijgen, dan moet je naar een hele slechte turkse winkel en om dat stoffige vijfliterblik of die jerrycan vragen helemaal achterin op de bovenste plank.
quote:Op vrijdag 16 januari 2009 17:43 schreef maartenducrot het volgende:
[..]
Carbonell en Bertolli zijn prima om in te bakken, maar voor bv. salades is het zooi. Je kunt beter op zoek gaan naar gespecialiseerde winkels. In Amsterdam in de Haarlemmerstraat zit een hele goeie.
Ik ovedrijf inderdaad, zoals de scherpzinnige lezer had opgemerkt, om het punt te maken dat dat extra vergine een aanduiding is waar je verder helemaal niets mee kan.quote:Op zaterdag 17 januari 2009 01:49 schreef NoCigar het volgende:
Lachen ja.
Alleen vreemd dat b.v. de gewone neutraal smakende literfles van AH (die prima geschikt is om te bakken) al geen extra virgine is. En dat eigenlijk elke grote supermarkt en warenhuis zulke olie min het assortiment heeft en die dus gewoon overal te krijgen is. Kijk jij wel eens naar olie in een winkel als je dit al niet weet?
Ongetwijfeld. Wat het voordeel is van dat soort winkels is, is dat je de olie kunt proeven.quote:Extra vergine is inderdaad ook overal te krijgen, de kwaliteit daarvan is niet noodzakelijk beter in een winkel als Oil and Vinegar (een cadeauwinkel voor Libelle-lezeressen) en de Monini verkrijbaar bij AH.
Doet me denken aan mijn slager toen ik in Spanje woonde. Die heeft eens een heel verhaal tegen me opgehangen dat de italiaanse olijfolies uit Spanje komen en dat de italianen niet zo trots moeten doen want de Spaanse olie was van veeeeeeel betere kwaliteit dan de Italiaanse enz.quote:Op zaterdag 17 januari 2009 00:48 schreef original_andalucia het volgende:
[..]
Bertolli is meestal een mengsel van twee soorten olie die afkomstig is uit Andalucia ( Spanje). Men mengt per liter 25 % virgin extra met 75 % gerafineerde olie........ Die gerafineerde olie is een afvalproduct van de Almazara ( daar waar ze de olijven persen ) die men lampante noemt ( lampenolie ) deze is niet geschikt voor consumptie.... Na filteren en gebruik van wat extra middelen brengt men de zuurgraad omlaag en verwijdert men de afvalstoffen Tevens wordt de olie meestal heel helder en dat vinden veel klanten mooi...... Lees maar eens aandachtig wat men schrijft op de achterkant van het etiket....... Dat Bertolli een italiaans logo cq merk is met spaanse olijfolie weet ik van een olijfboer die me vertelde dat het grootste deel van hun productie olijfolie naar Bertolli en ook Carbonell wordt verkocht...
![]()
Dat is niet duur idd. Welk merk is het?quote:Op zaterdag 17 januari 2009 02:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Alleen heb je voor het geld van een fles bertolli of Carbonell ook een betere olie. Ik heb hier 5 liter turkse olijfolie staan, deze is vrij neutraal van smaak, wat bij bakken ideaal is. Kost 8 euro voor een vat...
Een Spaanse slager als bron welke olie nou het beste is lijkt me nou ook niet echt onafhankelijkquote:Op zaterdag 17 januari 2009 12:11 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Doet me denken aan mijn slager toen ik in Spanje woonde. Die heeft eens een heel verhaal tegen me opgehangen dat de italiaanse olijfolies uit Spanje komen en dat de italianen niet zo trots moeten doen want de Spaanse olie was van veeeeeeel betere kwaliteit dan de Italiaanse enz.
Nee, dat was het ook niet. Nationalistisch geraaskal was hetquote:Op zaterdag 17 januari 2009 13:04 schreef maartenducrot het volgende:
[..]
Een Spaanse slager als bron welke olie nou het beste is lijkt me nou ook niet echt onafhankelijk
Dit verhaal heb ik van twee olijfolie fabrikanten waarvan ik de olie koop. Zij hebben me dit verhaal verteld. Een van hun verkocht het grootste deel van zijn productie aan Bertolli en Carbonell......quote:Op zaterdag 17 januari 2009 00:48 schreef original_andalucia het volgende:
[..]
Bertolli is meestal een mengsel van twee soorten olie die afkomstig is uit Andalucia ( Spanje). Men mengt per liter 25 % virgin extra met 75 % gerafineerde olie........ Die gerafineerde olie is een afvalproduct van de Almazara ( daar waar ze de olijven persen ) die men lampante noemt ( lampenolie ) deze is niet geschikt voor consumptie.... Na filteren en gebruik van wat extra middelen brengt men de zuurgraad omlaag en verwijdert men de afvalstoffen Tevens wordt de olie meestal heel helder en dat vinden veel klanten mooi...... Lees maar eens aandachtig wat men schrijft op de achterkant van het etiket....... Dat Bertolli een italiaans logo cq merk is met spaanse olijfolie weet ik van een olijfboer die me vertelde dat het grootste deel van hun productie olijfolie naar Bertolli en ook Carbonell wordt verkocht...
![]()
De Orujo is de olie waar je het beste in kan frituren.... heeft wel een hogere zuurgraad...Maar dat maakt bij frituren minder uitquote:Op zaterdag 17 januari 2009 12:40 schreef MouseOver het volgende:
Die geraffineerde olie wordt een beetje door het slijk gehaald hier, maar ik dacht eigenlijk altijd dat dit spul juist geschikter was om te bakken ivm de kunstmatige zuiverheid?
Even spiekenquote:Op zaterdag 17 januari 2009 12:12 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Dat is niet duur idd. Welk merk is het?
Klopt. Zo is een goede olijfolie niet echt geschikt om je patat in te bakken, terwijl het ooit goedkopere zonnebloemolie dat wel is (dat scheelt nu amper nog, qua literprijs). Minder smaak is daar meer geschikt, simpelweg omdat je je olie niet als smaakmaker wilt gebruiken maar puur om in te verhitten.quote:Op zaterdag 17 januari 2009 12:40 schreef MouseOver het volgende:
Die geraffineerde olie wordt een beetje door het slijk gehaald hier, maar ik dacht eigenlijk altijd dat dit spul juist geschikter was om te bakken ivm de kunstmatige zuiverheid?
spijt me maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Zonnebloemolie kan niet tegen de temperatuur waar de olijfolie wel tegen kan... dus dat betekent dat bij 180 graden de zonnebloemolie verbrandt... en er dus minder goede deeltjes in de olie achterblijven die keer op keer worden meegebakken en op die wijze ook worden geconsumeerd. Dat is zelfs niet echt gezond meer.... Als je beneden de ( ik dacht ) 150 graden blijft met de zonnebloemolie... zit je nog goed.. maar frituren gaat met hogere temperaturen... En trouwens een goede olijfolie kan je gerust je patat mee bakken.....het enige minpunt daarbij is de prijs van die olie. Als je aceite de oliva of orujo gebruikt is meer dan voldoende voor frites.... als geld niet zo van belang is kun je virgin extra ook gebruiken...quote:Op zaterdag 17 januari 2009 16:41 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Klopt. Zo is een goede olijfolie niet echt geschikt om je patat in te bakken, terwijl het ooit goedkopere zonnebloemolie dat wel is (dat scheelt nu amper nog, qua literprijs). Minder smaak is daar meer geschikt, simpelweg omdat je je olie niet als smaakmaker wilt gebruiken maar puur om in te verhitten.
Zonnebloemolie kan prima tot 180/190 graden verhit wordenquote:Op zaterdag 17 januari 2009 17:59 schreef original_andalucia het volgende:
[..]
spijt me maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Zonnebloemolie kan niet tegen de temperatuur waar de olijfolie wel tegen kan... dus dat betekent dat bij 180 graden de zonnebloemolie verbrandt... en er dus minder goede deeltjes in de olie achterblijven die keer op keer worden meegebakken en op die wijze ook worden geconsumeerd. Dat is zelfs niet echt gezond meer.... Als je beneden de ( ik dacht ) 150 graden blijft met de zonnebloemolie... zit je nog goed.. maar frituren gaat met hogere temperaturen... En trouwens een goede olijfolie kan je gerust je patat mee bakken.....het enige minpunt daarbij is de prijs van die olie. Als je aceite de oliva of orujo gebruikt is meer dan voldoende voor frites.... als geld niet zo van belang is kun je virgin extra ook gebruiken...
Ik ookquote:Op zaterdag 17 januari 2009 18:53 schreef original_andalucia het volgende:
heb het van de olijfboer... heb het meteen ook even opgezocht.
Zonnebloemolie 180
olijfolie afhankelijk van de reinheid tussen de 220 en 240 graden
Site van een slager.quote:Welke olie?
Een wok kan heter worden dan 220 ºC. Boter verbrandt al bij lagere temperatuur en is daarom ongeschikt. Gebruik een olie waarmee op hoge temperatuur geroerbakt kan worden: dat staat op de verpakking. Ideaal zijn arachideolie (pindaolie), maïskiemolie, zonnebloemolie en gewone olijfolie.
Wiki Nederlandquote:Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte en kan daarom voor het frituren gebruikt worden. Ook in schoonheidsmiddelen wordt zonnebloemolie toegepast.
Engelse wiki.quote:Smoke point (refined) 232 °C 450 °F[2]
Smoke point (unrefined) 227 °C 440 °F[3]
[...]
Restaurants and food manufacturers are becoming aware of the health benefits of sunflower oil. The oil can be used in conditions with extremely high cooking temperatures.
Fok!quote:Olijfolie heeft een heel laag rookpunt, oftewel het verbrand erg snel bij een lage temperatuur. Voor een extra vierge is dat al bij zo'n 160 graden celsius. Als je een gerafineerde olijfolie neemt (dus een goedkopere, lichtere met minder smaak) gaat dat al snel omhoog naar rond de 210 graden celsius.
Engelse wiki.quote:Olive Oil
Food energy per 100g 3700 kJ (890 kcal)
Melting point −6.0 °C (21 °F)
Boiling point 300 °C (570 °F)
Smoke point 190 °C (375 °F) (virgin)
210 °C (410 °F) (refined)
[quote]quote:Te dejo la lista, si no recuerdo mal estas son las temperaturas:
Aceite de Oliva Virgen ---> Entre 220 y 240º (dependiendo de la pureza)
Aceite de girasol----> a los 180º
Aceite de Palma----> 140º
Aceite de Colza-----> 150º
Aceite de soja---> 150º
Lo dicho, a esa temperatura empiezan a humear, y en cuanto la revasan se queman.
uitzending van KDVW ?, heb ik dus wat gemist, wanneer was die ?quote:Op zaterdag 17 januari 2009 21:55 schreef golfer het volgende:
Ik hou het voor bakken en braden bij Arachide olie.
Olijfolie wordt door mij vooral voor koude gerechten gebruikt en sinds die uitzending van KDVW ga ik dus wat beter opletten op de kwaliteit daarvan,.
Ook de oogst-manier die anders is. Die man deed alles met de hand, zie ook de volautomatischeplukker later in het filmpje. Dat scheelt klauwen met geld.quote:Op zondag 18 januari 2009 16:02 schreef sunshine2 het volgende:
Inderdaad een complete verwarring onder olijfoliekopers.
In het filmpje van KvW over de italiaanse olijfboer waar met de hand werd geoogst,
zei deze dat als je echt alle kosten rekent om een echte EV olijfolie te maken
deze olijfolie minimaal 14 euro zou kosten??!!
Hoe kan het dan in de supermarkt een paar euri kosten, bedrog dus.
Geraffineerde olijfolie is geen echte olijfolie meer, aangelengd met wat echte EV olijfolie
moet het er dan op lijken.
Op deze website staat echter alles erg uitgebreid beschreven,
zijn zelf Olijfboeren met......echte EV olijfolie en nog schappelijke prijzen ook.
http://www.olijfolie-kreta.com
Dacht t niet.. 3 kwart van de "Italiaanse" olie is Spaans. Zie ook Bertolli. De spanjaarden zijn ook verreweg de grootste producent ter wereld. Daar kunnen ze op zo'n grieks eilandje echt niet aan tippen.quote:Op zondag 18 januari 2009 17:23 schreef z80 het volgende:
en het leuke is dat het grootste gedeelte Italiaanse olijfolie uit Lesbos (Griekenland) komt.
de olie wordt met tankers naar Italie vervoerd om daar gefilterd en gebotteld te worden.
en omdat het filteren en bottelen in Italie gebeurt mag het Italiaans olijfolie heten.
De Griekse Extra Virgin olijfolie ( Kreta, Lesbos etc.) wordt idd naar Italie getransporteerd,quote:Op zondag 18 januari 2009 17:47 schreef DIJK het volgende:
[..]
Dacht t niet.. 3 kwart van de "Italiaanse" olie is Spaans. Zie ook Bertolli. De spanjaarden zijn ook verreweg de grootste producent ter wereld. Daar kunnen ze op zo'n grieks eilandje echt niet aan tippen.
Bertolli zegt nergens dat ze Italiaanse is.quote:Op zondag 18 januari 2009 17:47 schreef DIJK het volgende:
[..]
Dacht t niet.. 3 kwart van de "Italiaanse" olie is Spaans. Zie ook Bertolli. De spanjaarden zijn ook verreweg de grootste producent ter wereld. Daar kunnen ze op zo'n grieks eilandje echt niet aan tippen.
Mwah ze wekken wel aardig de indruk anders. Van de Bertolli site onder Olijfolie: "Het Italiaanse leven draait om genieten van kleine dingen en zoiets simpels als olijfolie speelt een belangrijke rol in het mediterrane leven. Met een scheutje Bertolli olijfolie geef je je maaltijd een vleugje Italiaanse passie. Elk gerecht heeft zijn eigen smaak, daarom is er ook een brede variatie aan Bertolli olijfoliën."quote:Op zondag 18 januari 2009 19:07 schreef z80 het volgende:
[..]
Bertolli zegt nergens dat ze Italiaanse is.
dat de naam en het plaatje op de fles mens dat doet denken is iets anders.
het gaat om olijfolie de volgens het etiket op de fles uit Italie komt.
hahahahahahahaha,quote:Op vrijdag 16 januari 2009 15:22 schreef spinnertje het volgende:
bertolli is toch écht italiaans hoor.. niet zomaar een naampje die ze verzonnen hebben
nee hou maar op, daar verpest je je salade mee.quote:Op zondag 25 januari 2009 12:38 schreef Sanne het volgende:
Mijn olijfolie is op.
Gisteren vergeten mee te nemen bij boodschappen doen.
Ik heb wat olie nodig voor de dressing van een salade.
Is smelten van "Bertoli boter met olijfolie" een optie? Of zeggen jullie, nee hou maar op, daar verpest je je salade mee.
Dat hangt ook van de salade af natuurlijk, maar nee, niet doen. Sowieso wegmikken dat soort spul.quote:Op zondag 25 januari 2009 16:46 schreef David het volgende:
nee hou maar op, daar verpest je je salade mee.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |