Ja. De gemiddelde mens eet verschrikkelijk slecht en ongezond, mede omdat ze geen idee hebben wát ze eten, waarom wat ze eten ongezond is en wat wél gezond eten is. Daarnaast zijn er problemen als de volledige ontkoppeling van het vlees op het bord en het dierenleed wat er aan vooraf gaat en het ontbreken van elk besef wat hun voedselgewoonte voor invloed heeft op het milieu en op bijvoorbeeld andere landen. En ook wat er gebruikt wordt bij de productie van voedsel, wat het aan energie kost, wat het effect van ons bovenmatige voedselgebruik is op onszelf, de kosten voor de samenleving en de rest van de wereld.quote:Op dinsdag 23 december 2008 06:09 schreef hmmmz het volgende:
[..]
Dus je moet weten hoe iets geproduceerd wordt om er waardering voor te hebben?
quote:Op dinsdag 23 december 2008 12:15 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Als je weet wat je doet, kan gezonde voeding heel erg lekker zijn, ik heb bijvoorbeeld op dit moment al o.a. 250 gram groenten op als ontbijt en ik zou er niet aan moeten denken om op dat tijdstip junkfood naar binnen moet werken.
Ik heb ook veel junkfood gegeten in mijn leven, maar als je dat compenseert met beweging kan dat allemaal niet zo veel kwaad.quote:Op dinsdag 23 december 2008 12:50 schreef kriele het volgende:
[..]
Oh, ik zorg ook wel dat ik mijn gezonde voeding binnen krijg. Eet weinig junkfood, maar al die verleidingen voor de jeugd......Vanuit hen kan ik me het wel voorstellen. Al helemaal als je ook nog eens drukke ouders hebt, die het ook al niet zo nauw nemen met gezonde voeding.
Ik moet vaststellen dat het op maat gesneden is van de initiatiefnemers, niet heel verwonderlijk. Ik zeg niet dat het een leugenachtige corrupte organisatie is. Ik zeg dat het zich binnen een heel beperkt kader afspeelt dat het kader is waarbinnen grote industriele producenten er heel veel mee kunnen.quote:Op dinsdag 23 december 2008 12:26 schreef isogram het volgende:
Jij doet een aantijging die je niet onderbouwt. Ik stel dat er onafhankelijke richtlijnen en criteria zijn en dat een onafhankelijke wetenschappelijke commissie die toetst. Jij suggereert dat die criteria er zijn om de grootste industriële verwerkers in de kaart te spelen. Ik zeg: kom maar met bronnen waaruit dat blijkt. Tot die tijd stel ik vast dat er onder de Ik Kies Bewust-deelnemers zowel grote als kleine bedrijven zitten.
Ja, maar met producten met een gezond imago kun je je marktaandeel uitbreiden. Daar zit hem de beweging in de markt. Dus dan zoek je een manier om aan een gezond imago te komen. Dit is daartoe een methode, die dan wel inhoudelijke eisen stelt, het blijft een methode. Het valt natuurlijk wel in zijn geheel onder marketing en promotie.quote:Klopt, maar het doel van deze stichting is anders. Vergeet niet dat de bedrijven waar jij steeds op focust, ook gewoon concurrerende producten hebben die concurreren met de varianten waarop het logo prijkt. Dus naast de Chocomel Light (met logo) wil de fabrikant ook reguliere Chocomel verkopen. Zo zijn er meer voorbeelden. En ja, die producten zijn even duur.
Nee, het krijgt navolging omdat er geld mee te verdienen is, we hebben het natuurlijk wel over bedrijven.quote:Tja, ga ze maar fijn zelf tellen: http://www.ikkiesbewust.nl/deelnemers_en_producten
Als ik de PDF bekijk, zie ik dat het ook krioelt van de huismerken en de kleinere producenten. Dat het internationaal navolging krijgt, komt omdat er internationale richtlijnen worden gebruikt.
En de spotjes op TV, die moeten natuurlijk ook betaald. Maar zoals het feitelijk uitwerkt is natuurlijk dat het voor de grote producenten heel makkelijk uitkan, en voor een biologische appelsapboer vaak niet. En als de appelsap dan niet aan de normen voor vruchtensap voldoet, en het industrieel aangelengde sapje wél aan de normen voor frisdrank voldoet, dan krijgt de ongezondere van de twee dranken dus wel het keurmerk.quote:Ook de producent van biologische appelsap kan zich bij de stichting inschrijven. En zoals je al weet, heeft een stichting geen winstoogmerk. De kosten die met de inschrijving gaan gemoeid, zijn dus puur bedoeld om de kosten van onderzoek te dekken. Want de producten moeten worden getoetst.
Feit blijft dat ongezond spul dat gezond is zijn soort wel het keurmerk kan krijgen en gezond spul dat in zijn soort niet extra gezond is niet. Die indeling in productgroepen speelt in de kaart van bedrijven die die productgroepen er graag in houden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen heel bewust gaan kiezen om de productgroep waarin zij uitblinken maar helemaal over te slaan.quote:En wat die suikerklontjes betreft, overdrijf je schromelijk. De richtlijnen zijn veel strenger dan jij suggereert. Kijk anders zelf even: http://www.ikkiesbewust.nl/hoe_werkt_het
Want we moeten natuurlijk wel chocolademelk blijven drinken. Unilever neemt niet het initiatief tot een stichting die een product stimuleert dat zij niet kunnen leveren. Dat is het kader. Ik zie niet in waarom de overheid mee moet in dat kader.quote:Dat onderken ik onmiddelijk. En het wordt trouwens ook op de website onderkend. Maar stel dat jij chocolademelk wilt drinken, dan helpt zo'n logo bij de bewustwording. Je ziet verschillende opties in het schap, waaronder dus een light-variant met zo'n logo.
Het doet niks af aan wat ik zeg. Die indeling in productgroepen volgt het assortiment van de initiatiefnemers. Die is daar op toegesneden. Niet op een gezond eetpatroon.quote:Je ziet echt spoken, denk ik. Indeling in productgroepen is gedaan omdat een pot mayonaise heel wat anders is dan een pak appelsap. Het staat echt tot in detail op die site uitgelegd. Ik voel me bijna een soort doorgeefluik worden. Ga zelf maar lezen.
Ten eerste omdat bewustzijn iets heel anders is dan op een logootje afgaan dat een dergelijk bewustzijn ten onrechte suggereert. Ten tweede omdat een dergelijk bewustzijn de vanzelfsprekendheid van het assortiment van de initiatiefnemers zal afkalven samen met de logica daarvan die terugkomt in het logo. Ten derde omdat bij een dergelijk bewustzijn de keuze voor lekker vette mayonaise veel logischer wordt en het logo zal worden genegeerd.quote:Waarom? Ik zie echt niet in waarom die boodschappen tegengesteld zijn. Laten we dat pak Chocomel weer eens nemen. Wat is er verkeerd aan dat jongeren wat inzicht hebben in hoe zo'n product tot stand komt. Dat begint bijvoorbeeld met melk van koeien, die aan allerlei kwaliteitseisen moet voldoen. Daarna de verwerking in een fabriek, distributie, enzovoort.
Klopt, maar daar schort het bij de jeugd nogal eens aan. De hele dag op school zitten, vanaf de 4de klas geen gym meer. En na school hoppa, achter die computer.quote:Op dinsdag 23 december 2008 13:28 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Ik heb ook veel junkfood gegeten in mijn leven, maar als je dat compenseert met beweging kan dat allemaal niet zo veel kwaad.
En als het dat zou zijn, wat vind je daar dan van?quote:Op maandag 22 december 2008 09:53 schreef Netsplitter het volgende:
Dit komt op mij over als een verkapte poging om kids van de hamburgers enzo af te krijgen.
Wat is er mis mee als de overheid erop toe ziet dat we elkaar geen kwaad doen.quote:Op dinsdag 23 december 2008 15:08 schreef OldJeller het volgende:
Al die plannen en voornemens.. jeetje, ze willen wel steeds meer invloed hebben op de levens van de burgers, hè?
Omdat de een niet voor de ander kan en mag bepalen wat het beste voor diegene is. Maar goed, dat is jou niet uit te leggen want jij weet voor iedereen wat het beste is.quote:Op dinsdag 23 december 2008 15:34 schreef Gia het volgende:
Wat is er mis mee als de overheid erop toe ziet dat we elkaar geen kwaad doen.
Er mag best regelgeving bestaan over het vetgehalte van bepaalde producten in de winkel.
Er mag best bepaald worden dat een barman zijn klanten niet zoveel mag geven dat ze eraan kunnen overlijden.
Er mag best regelgeving zijn met betrekking tot een gezonde leefomgeving.
Vooralsnog kun je thuis nog steeds doen en laten wat je wilt.
Echter, je doet het dan bewuster. Je bent je meer bewust van de schadelijkheid van vet, alcohol en tabak. En veel mensen gaan er daarom ook beter mee om. Ook thuis.
Wat kan daar nu op tegen zijn?
Nou, ik moet zeggen dat ik met hetzelfde zit hoor.. Ik zou graag wat gezonder willen eten omdat er van beweging buiten mn bed niet veel terecht komt. Maar als je gezond wil eten, moet je alles wat je lief is in je leven van tafel schuiven. Na een hele lange tijd op een houtje bijten, mag je dan eens in de maand es een heel klein hapje nemen van iets dat je lekker vindt. Op die manier hoeft het van mij nietquote:Op dinsdag 23 december 2008 12:15 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Als je weet wat je doet, kan gezonde voeding heel erg lekker zijn, ik heb bijvoorbeeld op dit moment al o.a. 250 gram groenten op als ontbijt en ik zou er niet aan moeten denken om op dat tijdstip junkfood naar binnen moet werken.
Idd, de invoering van gym op de middelbare school is een van de grootste fouten geweest die de mensheid ooit gemaakt heeftquote:Op dinsdag 23 december 2008 15:04 schreef Specularium het volgende:
[..]
Dit is zo'n beetje het meest slechte dat ze hadden kunnen invoeren.
Jij hebt het over lijnen.quote:Op dinsdag 23 december 2008 16:15 schreef LoggedIn het volgende:
[..]
Nou, ik moet zeggen dat ik met hetzelfde zit hoor.. Ik zou graag wat gezonder willen eten omdat er van beweging buiten mn bed niet veel terecht komt. Maar als je gezond wil eten, moet je alles wat je lief is in je leven van tafel schuiven. Na een hele lange tijd op een houtje bijten, mag je dan eens in de maand es een heel klein hapje nemen van iets dat je lekker vindt. Op die manier hoeft het van mij nietDan maar een buikje, ik kan tenminste gewoon genieten van het eten dat ik op tafel zet.
Meer nadruk op lichamelijke ontwikkeling zoals in de VS zou me wel wat lijken hoor.quote:Idd, de invoering van gym op de middelbare school is een van de grootste fouten geweest die de mensheid ooit gemaakt heeft
Oh, de keus mag er wel blijven, maar ik wil maar zeggen dat er niks mis is met voorlichting en bepaalde normen voor voedingsmiddelen.quote:Op dinsdag 23 december 2008 15:44 schreef OldJeller het volgende:
Er is al genoeg keus in winkels om wél of niét vet te gaan eten.
Er is genoeg keus om gezond te leven.
Het gaat om keus, die moet er blijven.
Waar jij het nu over hebt is scholing voor simpele figuren die nog steeds niet door hebben dat je beter groente kan gaan eten dan een zak patat. Dat is heel iets anders.
Tuurlijk, moet je ook helemaal zelf weten. Niemand die het je verbiedt. Alleen legt de overheid wel normen op aan de kwaliteit van het vet waarin die snack gebakken wordt.quote:Op dinsdag 23 december 2008 16:28 schreef kriele het volgende:
Niks mis met een snackie op z'n tijd hoor. Mijn eigen regel is dat ik door de week gezond eet, zodat het in de weekenden een keer iets ongezonder kan. Af en toe moet een keer kunnen.
Volgens mij leren kinderen wel e.e.a. op school. Zeker als ze biologie krijgen.quote:Op dinsdag 23 december 2008 16:30 schreef Gia het volgende:
[..]
Oh, de keus mag er wel blijven, maar ik wil maar zeggen dat er niks mis is met voorlichting en bepaalde normen voor voedingsmiddelen.
Niet al het vet is per definitie slecht.
Over wat voor producten heb jij het nu? Gezoute nootjes?quote:Teveel zout, bijvoorbeeld wel. En wat is er dan mis mee om via wetgeving de hoeveelheid zout in voedingswaren te regelen. Dat jijzelf thuis er dan extra zout op doet, moet je zelf weten.
In wat voor vreemde winkels doe jij je boodschappen? Of heb je het nu wel over drop, nootjes, etc? Die zijn er ook gewoon ongezouten hoor.quote:Waar het mij om gaat is dat er gerust wetgeving mag zijn die voorkomt dat een winkelier een klant, bijvoorbeeld, een te zout product verkoopt. Zout blijft tenslotte gewoon te koop en de klant kan dit er thuis gewoon op doen. Alleen mag de winkelier het niet zo zout verkopen.
Nee. Te veel alcohol in de kroeg kan worden tegengegaan door de barman vanwege de wet dat je niet in het openbaar dronken mag zijn. Niet vanwege gezondheidsredenen. Je bent immers volwassenen en kan die afweging dan zelf wel maken, daarom mag je ook alcoholische dranken met die leeftijd kopen.quote:Hetzelfde met teveel alcohol in de kroeg en roken op de werkplek.
Buiten mag je je ook doodroken, in het openbaar mag je immers roken en er wordt niets gezegd over hoeveelheden.quote:Thuis mag je je doodroken en drinken. Iemand anders mag je dit niet aandoen.
Over dit punt stond laatst nog een artikel in de Spits, van een promovendus van de Universiteit Twente. Wat bleek uit zijn onderzoek naar logo's op verpakkingen? Een logo zorgde er voor dat mensen het product minder snel kochten..quote:Op maandag 22 december 2008 10:32 schreef Weltschmerz het volgende:
Ze hebben toch het "Kies bewust"-keurmerk ingevoerd, of moet ik zeggen Kies bewust- "keurmerk"? Als je nou kiest voor een kant en klaar maaltijd met dat logo, dan kies je toch bewust?
Maar ja, dat is natuurlijk alleen maar een reclamecampagne voor unilever waar de overheid zich om een of andere vage reden voor inspant.
quote:Op dinsdag 23 december 2008 14:39 schreef Gia het volgende:
[..]
Klopt, maar daar schort het bij de jeugd nogal eens aan. De hele dag op school zitten, vanaf de 4de klas geen gym meer. En na school hoppa, achter die computer.
Ouders werken tot een uur of 6 en kids halen wel een patatje tussendoor, omdat ze pas om 7 uur warm eten. En dat warme eten komt dan ook nogal eens van de Chinees of zo.
Tja, dan is het niet gek dat ze te dik worden.
quote:Op dinsdag 23 december 2008 16:15 schreef LoggedIn het volgende:
[..]
Nou, ik moet zeggen dat ik met hetzelfde zit hoor.. Ik zou graag wat gezonder willen eten omdat er van beweging buiten mn bed niet veel terecht komt. Maar als je gezond wil eten, moet je alles wat je lief is in je leven van tafel schuiven. Na een hele lange tijd op een houtje bijten, mag je dan eens in de maand es een heel klein hapje nemen van iets dat je lekker vindt. Op die manier hoeft het van mij nietDan maar een buikje, ik kan tenminste gewoon genieten van het eten dat ik op tafel zet.
[..]
Idd, de invoering van gym op de middelbare school is een van de grootste fouten geweest die de mensheid ooit gemaakt heeft
Waar we pas echt zwak van worden is de overpopulatie en de bio-industrie. Vroeger renden mannen tenminste nog 3 dagen lang achter een mammoet aan!quote:Op dinsdag 23 december 2008 22:33 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Ik had vroeger het precies zo, een computer, snoepwinkel en Mac naast de school, geen chinees maar wel patat, etc.
De mens is gewoon aan het veranderen in negatieve zin. En dan heb ik het nog niet eens over de metrosexuelen en andere mannen die schoonheids cremetjes e.d. gebruiken (zegmaar de vergay-ing van het menselijke ras, waardoor de mens ook steeds zwakker wordt)....
Wie bepaalt wat te zout is dan? Ten eerste weet niemand hoeveel zout ik binnenkrijg, ten tweede is te zout een gezondheidskwestie terwijl iemand ook nog andere factoren in zijn afweging kan betrekken. Ten derde veronderstelt er zelf thuis zout op doen dat je naar huis gaat en zin hebt om er daar extra zout doorheen te mengen.quote:Op dinsdag 23 december 2008 16:30 schreef Gia het volgende:
Oh, de keus mag er wel blijven, maar ik wil maar zeggen dat er niks mis is met voorlichting en bepaalde normen voor voedingsmiddelen.
Niet al het vet is per definitie slecht.
Teveel zout, bijvoorbeeld wel. En wat is er dan mis mee om via wetgeving de hoeveelheid zout in voedingswaren te regelen. Dat jijzelf thuis er dan extra zout op doet, moet je zelf weten.
Waar het mij om gaat is dat er gerust wetgeving mag zijn die voorkomt dat een winkelier een klant, bijvoorbeeld, een te zout product verkoopt. Zout blijft tenslotte gewoon te koop en de klant kan dit er thuis gewoon op doen. Alleen mag de winkelier het niet zo zout verkopen.
Klopt, maar aangezien er nu veel mensen zijn, hier in Nederland, die junkfood maar wat makkelijk vinden, is dus een omslag nodig.quote:Op woensdag 24 december 2008 13:30 schreef Weltschmerz het volgende:
Wat dat betreft heeft Verburg dus wel een punt. In Frankrijk eet men bijvoorbeeld veel gezonder, maar dat is een bijkomstigheid van lekker eten. Daar heb je op scholen elke middag een driegangenmaaltijd, die dan geduldig wordt genuttigd terwijl het eten wordt beoordeeld en wordt besproken. Bewustzijn van eten begint niet met lessen en voorlichting maar met goed eten en dus bij de opvoeding.
Ja, maar als je mensen goed wilt leren eten, dan lijkt mij dat je moet beginnen bij goed eten. Anders gaat al die theorie langs de kinderen heen. De overheid moet niet denken dat ze alles met een lespakketje kan veranderen. Het is makkelijk te verzinnen, zo op een ministerie, dan kijk je hoeveel kinderen er bereikt worden en dan kunnen ze zichzelf weer op de borst kloppen met het resultaat. Hoever je dichterbij het eigenlijke doel bent wordt dan niet gemeten.quote:Op donderdag 25 december 2008 19:14 schreef Gia het volgende:
[..]
Klopt, maar aangezien er nu veel mensen zijn, hier in Nederland, die junkfood maar wat makkelijk vinden, is dus een omslag nodig.
Je hebt gelijk dat in Frankrijk veel bewuster met eten wordt omgegaan. Ik vind die manier ook wenselijk voor ons land, maar dan moet je wel ergens beginnen.
Ik ben het helemaal met je eens, voor een keer.quote:Op vrijdag 26 december 2008 02:24 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ja, maar als je mensen goed wilt leren eten, dan lijkt mij dat je moet beginnen bij goed eten. Anders gaat al die theorie langs de kinderen heen. De overheid moet niet denken dat ze alles met een lespakketje kan veranderen. Het is makkelijk te verzinnen, zo op een ministerie, dan kijk je hoeveel kinderen er bereikt worden en dan kunnen ze zichzelf weer op de borst kloppen met het resultaat. Hoever je dichterbij het eigenlijke doel bent wordt dan niet gemeten.
Dat eten zit heel diep. Ik heb van vrienden van me begrepen dat de babyvoeding in Frankrijk al veel meer smaak heeft dan hier omdat iedereen hier denkt dat smaak slecht is voor de kleine.
Als de overheid dan iets wil doen, laten ze kijken wat ze kunnen doen voor het eten op scholen en in de opvang, zowel qua het eten zelf als voor de tijd die ervoor staat en hoeveel aandacht ervoor is. Maar veel zal van de ouders moeten komen, en dat heeft de overheid als gegeven te accepteren. Achter het productaanbod van Unilever c.s. aanhollen en dat van keurmerken voorzien lijkt me niet zinvol als je dat wilt beinvloeden.
Bron: http://www.nu.nl/economie(...)-3000-producten.htmlquote:Ik Kies Bewust-logo richting 3000 producten
DEN HAAG - Twee jaar na de oprichting telt de stichting Ik Kies Bewust meer dan honderd leden en gaat het aantal producten voorzien van het Ik Kies Bewust-logo richting de drieduizend. Dat zegt voorzitter Clémence Ross in het informatieblad van de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca).
Volgens Ross kent driekwart van de Nederlanders het logo inmiddels en zegt de helft van de mensen regelmatig producten met het keurmerk erop te kopen.
Consumenten
De komende tijd wil de stichting consumenten duidelijker maken waarom producten met het logo erop gezonder zouden zijn dan andere vergelijkbare producten. Op de Ik Kies Bewust-producten komen dan ook nieuwe prints met nog meer informatie. Ook komen er nieuwe publiciteitscampagnes.
Logo
De stichting streeft er nog steeds naar dat hun logo het enige logo 'voor een gezondere keus' wordt. Albert Heijn voert een eigen logo. ''Als er een keuze gemaakt zou moeten worden dan vinden wij dat het logo dat voor iedereen openstaat blijft'', aldus Ross. Het Ik Kies Bewust-teken begint ook internationaal door te breken. Het wordt al gebruikt in Polen, België en Portugal.
Voorlichting is natuurlijk wel een overheidstaak. Maar Nederland heeft nou eenmaal een matige eetcultuur, dat is een gegeven dat je moet accepteren. De overheid kan immers niet bepalen hoe de cultuur moet zij. Dat kun je proberen een beetje bij te schaven, maar je hebt beperkte middelen, nl. voorlichtign, het is een zeer langetermijnproject en je doelstellingen moeten bescheiden zijn. En dan moet je nog veel investeren in de randvoorwaarden.quote:Op vrijdag 26 december 2008 08:19 schreef Gia het volgende:
Ik ben het helemaal met je eens, voor een keer.![]()
Maar feit blijft dat veel ouders van nu gewoon heel weinig kaas hebben gegeten van goede voeding. Die zul je dan toch eerst moeten 'heropvoeden' op dat punt.
Of je begint met de educatie van de toekomstige ouders, de tieners en schoolkinderen van nu.
Of beide tegelijk, natuurlijk.
Je hebt nou eenmaal te accepteren dat mensen dat zelf beslissen.quote:Je kunt niet zomaar verwachten dat ouders, die zelf nooit geleerd hebben om gezond te eten, ineens weten wat goed is en wat niet. Ik ken echt ouders die letterlijk elke dag iets halen. De keuze is groot genoeg: Pizza, Chinees, Japanner, Shoarmaboer, patatzaak, McDonald, enz..... en dat noemen ze dan gevarieerd eten.![]()
Er zijn ook ouders die regelmatig thuis zijn en dan als aanvulling op die voeding, tussen de middag de frietpan aanzetten voor frikandellen.
Maar diezelfde overheid voert een beleid dat er op gerichts is om kinderen groot te brengen met volledige banen. Lang leve de arbeidsproductiviteit. Het mag allemaal niks kosten.quote:Tja, ze hebben het druk. En elke dag verse groenten halen, kost erg veel tijd. Zelf eten koken ook.
Er is niks mis met een hamburger: brood met vlees. Het probleem is dat die kinderen denken dat een klef broodje verzadigde vetten en analoogkaas lekker is. Bak eens een keer echte hamburgers in de kantine, dat heeft waarschijnlijk nog het meeste zin.quote:Uiteraard moet er ook op scholen enz. gezonder voer geserveerd worden. Op veel scholen gebeurd dat ook al. Althans, daar is in elk geval de keuze tussen een gezond belegd broodje en een hamburger.
En die keuze moet er ook blijven, m.i.
Als kinderen bewuster met hun voeding leren omgaan, nemen ze heus niet elke dag een hamburger als lunch.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |