Stevia
Stevia, honingblad, Ka a He e, kaa-Hee is de enige tot nog toe bekende plant op aarde die suiker als zoetmaker kan vervangen zonder de nadelen.
Stevia bevat geen calorieën.
Stevia is geschikt voor diabetes omdat het lichaam de complexe suikers niet herkent.
Het heeft bij een juiste dosering geen vieze nasmaak zoals kunstmatige suiker.
Stevia is puur natuur.
Stevia is goed voor de tanden (Tandpasta). Het bestrijdt cariës en voorkomt de vorming van tandplak, en heeft een zeer gunstig effect op het tandvlees.
Stevia is goed voor de huid. Maakt de huid zacht en vermindert de pijn en irritatie bij huidaandoeningen. Door het gebruik van stevia op wonden, ontstaat er een snellere genezing met minder littekenweefsel.
Hoewel er honderden soorten Stevia bestaan, is er slechts een soort, de Stevia Rebaudiana Bertoni, zoet. De blaadjes zijn 30 keer zoeter dan suiker. In Nederland ook bekend als honingkruid of suikerblad. Uit de bladeren van de stevia rebaudiana wordt steviasoide geëxtraheerd welke 300x zoeter is dan suiker.
Een van de voordelen, in vergelijking met een zoetstof zoals aspartaam, is dat stevia vloeibaar verwarmt mag worden en temperaturen tot 200°C verdraagt. Bij 100 graden verdampt wel eerst het water. Het kan dus gebruikt worden in de keuken met name voor het bakken van patisserie. Maar het is ook nuttig als vervangingsmiddel voor klassieke suiker, in frisdranken of fruitdranken, in koekjes, in conserven, in yoghurt, in confituur, in zoetwaren, in kauwgom en in sorbet, zoals nu al op Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten gedaan wordt. Hier vindt u recepten.
Stevia wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als zoetmiddel door de Indianen van Zuid-Amerika (KaaHee).
In Japan wordt veel stevia geconsumeerd sinds daar kunstmatige suiker verboden is. Cola-Light wordt daar gezoet met stevia.
In Amerika is het WEL toegestaan als dieetsupplement voor diabetici, omdat het lichaam de complexe suikers niet herkent. Stevia wordt met succes door artsen in Paraguay voorgeschreven voor diabetici en hoge bloeddruk. Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel in het lichaam en bevordert een consistente energiestroom, terwijl het geen effect heeft op normale niveaus van de bloedsuiker of bloeddruk.
In Europa is de verkoop van Stevia producten als suikervervanger en als voedingssupplement vooralsnog niet toegestaan. Daarom zijn hier de producten ook moeilijk te verkrijgen. De kans dat dit snel gaat veranderen is niet zo groot, zie antwoorden op kamervragen over stevia.
Boze tongen beweren dat de (kunstmatige)suikerlobby in met name de VS en Europa grootschalig gebruik van Stevia tegenhoudt. Stevia producten mogen in Europa niet verhandeld worden als voedingsmiddel of voedingssupplement. De stille macht van de suikerindustrie? Het is een schande dat de EEG het gebruik van Stevia als voedingsmiddel verboden heeft en aspartaam en andere wel schadelijke stoffen gewoon toelaat, die in bijvoorbeeld Japan al lang verboden zijn. Klik hier voor meer uitgebreide info .
In Europa mag Stevia wel verkocht worden voor uitwendig gebruik (huidverzorging) en als mondwater en in tandpasta omdat het cariës en de vorming van tandplak tegengaat.