Beelzebufo | vrijdag 28 november 2008 @ 22:23 |
Wie kan me wat suggesties aan de hand doen voor hapjes met een aziatische grondslag, die koud (als in: niet opgewarmd) kunnen worden geserveerd? Kook/bakhandelingen tijdens de bereiding zijn uiteraard geen probleem, maar ze moeten mee naar een plaats waar geen mogelijkheid is om ze weer op te warmen. [ Bericht 0% gewijzigd door Beelzebufo op 28-11-2008 22:37:04 ] | |
RobinOok | vrijdag 28 november 2008 @ 22:46 |
![]() Edamame, jonge sojaboontjes dus. (je eet alleen de erwtjes) Erg lekker en hip. Recept hier: http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/2244739883/ ![]() Spicy Sichuan Cucumber. Recept hier: http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/2244726799/ ![]() Gemarmerde thee-eieren. Recept hier: http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/2355916154 ![]() Bang bang chicken (alles koud) Recept hier: http://kokrobin.wordpress.com/2008/06/17/bang-bang-chicken/ ![]() Cold and garlicky pork. Recept hier: http://kokrobin.wordpress.com/2008/06/29/cold-pork/ ![]() Man & Wife Tongue slices Recept hier: http://kokrobin.wordpress.com/2008/04/30/man-wife-slices/ Zo dan. ![]() | |
Beelzebufo | vrijdag 28 november 2008 @ 22:47 |
quote: ![]() ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Beelzebufo op 29-11-2008 10:05:01 (Sorry voor de m/v verwarring...) ] | |
Oblivion | vrijdag 28 november 2008 @ 22:56 |
in...Heldin! ![]() Mooie foto's! | |
RobinOok | zaterdag 29 november 2008 @ 00:03 |
Zat later te denken, hij bedoelt vast heel andere dingen. Maar ja, moet je maar duidelijker zijn, waarvoor het bedoeld is, situatieschets, mensen, budget, verwachtingen, dat soort dingen. Indisch, vietnamees, thais, chinees, japans, fusionhapjes? Canape dingetjes, 1 voorgerecht, koud buffet? Hoeveel mensen? Aan tafel? Hoeveel mensen aan 1 tafel? Ja, eigenlijk is het ondoenlijk op zo'n vaag verzoek te antwoorden he? Maar ja, ik laat natuurlijk geen gelegenheid voorbij gaan om met mijn eigen recepten te spammen. ![]() | |
MinderMutsig | zaterdag 29 november 2008 @ 00:12 |
Vinden wij heul nie erg hoor. ![]() | |
Dark_Killah | zaterdag 29 november 2008 @ 00:13 |
Sushi? ![]() | |
MinderMutsig | zaterdag 29 november 2008 @ 00:15 |
Sushi is wel leuk maar ik vermoed dat, als er geen mogelijkheid is om het eten op te warmen, dat er dan ook geen of maar beperkte mogelijkheid is om eten goed te koelen. En dan is sushi niet echt een goed idee i.v.m. bederfelijkheid. | |
RobinOok | zaterdag 29 november 2008 @ 01:01 |
quote:Dank je. ![]() En oh, sushi kan ik ook spammen! Hihi, heb ik toevallig gisteren gemaakt. Ik zweer het je! ![]() Maar altijd meer werk dan je denkt. En je wilt dat ook niet een dag van tevoren maken, want vers is dat het lekkerst. | |
Isabeau | zaterdag 29 november 2008 @ 10:04 |
Sushi is juist leuk knusselwerk voor je gasten ![]() Waar kan je die edamame kopen? Dat wil ik wel eens klaarmaken. | |
Beelzebufo | zaterdag 29 november 2008 @ 10:08 |
quote:- Het betreft een zéér divers publiek - Deze hapjes zijn een onderdeel van een grote geheel (BYOF idee) - Geen al te extreme dingen, die zijn 'eng' (we hebben het hier over Westfriesen...) - Geen specifiek thema. Momenteel denk ik ernstig na over 'bang bang chicken'! | |
RobinOok | zaterdag 29 november 2008 @ 10:19 |
quote:In het vriesbak bij alle grote aziatische supermarkten (Oriental, Wah Nam, Cheung Kong enzo) maar volgens mij ook vaak bij de minder grote. Je moet even weten waar ze liggen. Hier kun je meer lezen over jonge sojaboon peulen | |
RobinOok | zaterdag 29 november 2008 @ 10:22 |
quote:Als je dat zou maken moet je wel foto's maken en het even komen vertellen en laten zien he? Want dat vin'k leuk. ![]() Misschien kan je er canape-achtige hapjes van maken. Een schijfje komkommer, of een dikker schijfje komkommer dat je een beetje uitholt. En dan wat kip erin. Sausje erover, pinda's, lente-ui, klaar. Ben je wel heel origineel, denk ik. ![]() | |
Isabeau | zaterdag 29 november 2008 @ 10:47 |
quote:..vriesvak, daar ging het al mis ![]() ![]() | |
David | zaterdag 29 november 2008 @ 11:15 |
quote:Aangezien het een divers publiek betreft, moet je misschien ook rekening houden met eventuele vegetariërs? | |
Beelzebufo | zaterdag 29 november 2008 @ 12:10 |
quote:Ik ben niet de enige die eten meebrengt (zoals gezegd: het betreft min-of-meer een Bring Your Own Food). Anderen hebben al aangekondigd om vegetarier-geschikte dingen mee te nemen. Maar toch goed dat je er even aan denkt. | |
Sunnythesun | zaterdag 29 november 2008 @ 13:49 |
Op zich zou je ook nog aan samosa's of loempiatjes kunnen denken. Afhankelijk van de vulling kan je die prima koud serveren. Lekker chillidipje er bij.. ![]() | |
Beelzebufo | zaterdag 29 november 2008 @ 16:31 |
quote:Heb ik inderdaad overwogen, maar dat is weer zo 'gewoontjes'. | |
Sunnythesun | zaterdag 29 november 2008 @ 17:06 |
Niet met de juiste ingrediënten ![]() | |
Red_Cat | zaterdag 29 november 2008 @ 17:08 |
Oeh ik zie Tong ![]() ![]() | |
Beelzebufo | zaterdag 29 november 2008 @ 22:35 |
quote:mmmmjaaaa? vertel eens verder? [edit] Ik ben redelijk handig in de keuken, maar sommige dingen zal ik toch echt een eerste keer moeten doen... [/edit] [ Bericht 8% gewijzigd door Beelzebufo op 29-11-2008 23:12:36 ] | |
missy_c | maandag 1 december 2008 @ 13:18 |
Vietnamese springrolls zijn ook een goede aanrader. Rijstpapier met garnalen (of varkensvlees, bief, kip) , koriander, munt, tauge en/of sla wortels.. Dipsausjes erbij.. Lekker! Or rauwe taiwanese springrolls met hoisin saus.. Of een Thaise vis salade.. Tod Yum Pla heet het geloof ik.. Koreanse Japchea (glasnoodle salade) [ Bericht 11% gewijzigd door missy_c op 01-12-2008 13:29:30 ] | |
golfer | maandag 1 december 2008 @ 16:03 |
Dat tong-recept. ![]() | |
Fratz | maandag 1 december 2008 @ 23:44 |
wow Robin, daar zitten lekkere suggesties bij! | |
Beelzebufo | donderdag 18 december 2008 @ 10:26 |
quote:Deze gaat het worden. In het recept is sprake van 'Sichuan chili oil' (ofwel 'Hong You'). Als ik wat rond google dan krijg ik een hoop recepten te zien, maar gezien de beperkte tijd en ervaring die ik met dit specifieke gebeuren heb zou ik dat het liefst kant en klaar kopen. Wie weet óf, en wáár dit eventueel te koop is? | |
RobinOok | donderdag 18 december 2008 @ 11:24 |
Ik heb heel wat toko's van binnen gezien, maar nog nooit die olie. Maar je kunt ook gewone chili-olie nemen, zonder die sichuanpepertjessmaak. Of chili-olie en een aparte sichuanpepertjesolie, die verkopen ze in sommige toko's. Maar zelf maken is echt zo gebeurd hoor. Blijft lang goed in de koelkast. ![]() Recept stond er gewoon bij/onder/aanklikbaar : http://kokrobin.wordpress.com/2008/04/11/sichuan-chili-oil/ | |
Innocence | donderdag 18 december 2008 @ 11:56 |
tvp | |
Beelzebufo | donderdag 18 december 2008 @ 12:35 |
quote:Laat ik eens gek doen: ik ga gewoon zelf van die olie maken! [edit] Ik neem aan dat een T een 'Tablespoon' is en een t een 'teaspoon'? | |
RobinOok | donderdag 18 december 2008 @ 13:00 |
Helemaal goed! ![]() | |
Beelzebufo | donderdag 18 december 2008 @ 13:06 |
quote:Ik heb ergens onderin een kastje nog een setje 'officiele' maatschepjes liggen waar o.a. een Tablespoon en een teaspoon bij zitten. Kan ik die ook eens gebruiken! | |
RobinOok | donderdag 18 december 2008 @ 13:06 |
Geef ik je meteen nog 2 recepten waarvoor je die olie kunt gebruiken. Het is echt zooooo lekker en zo typisch sichuanees. Echt, daar krijg je geen spijt van! Roergebakken spitskool (met rijst en kip) ![]() Recept hier : http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/2217975138/ En een heerlijk dipsausje voor bij de jaozi of andere dumplings: ![]() 1/2 teentje geraspte knoflook 3 tl suiker 1 tl zwarte rijstazijn 10 tl lichte sojasauce of kikkoman 3 tl sichuanchili oil (eigenlijk zijn het eetlepels, maar dan heb je meteen weer zoveel. Maar gelukkig is het steeds dezelfde maat, dus het maakt niet uit wat voor lepel je pakt) Echt heeeeeeel lekker. Maar wel uitkijken met die olie, eerst een beetje en dan misschien meer. Hij is erg, erg scherp. | |
RobinOok | donderdag 18 december 2008 @ 13:08 |
quote:Die gebruik ik dagelijks. Sterker nog, ik heb 3 setjes. ![]() Maar mijn tip is: knip ze wel los van elkaar. Want dat getrut met een heel setje schiet niet op. Bovendien, die halve, hele en kwart heb je bijna nooit nodig. | |
Beelzebufo | donderdag 18 december 2008 @ 13:08 |
quote: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Of zoiets. | |
Beelzebufo | donderdag 18 december 2008 @ 13:11 |
Ik heb alleen geen thermometer die in het gebied 100-150 graden kan meten. Is het een optie om een pannetje olie in de oven te zetten bij 125 graden en te wachten tot dat warm is, of is dat vragen om een rookbom? Een andere optie die ik gezien heb is: in een pannetje opwarmen tot het rookt, daarna 10 minuten laten afkoelen en gebruiken. Zou dat werken? | |
Karrel_Laaglawaai | donderdag 18 december 2008 @ 13:34 |
Lemper Is koud ook erg goed te eten. Als je googled krijg je wel een recept. Vet simpel recept. Moet ik binnenkort weer eens maken. | |
RobinOok | donderdag 18 december 2008 @ 19:55 |
quote:Ik zou 'm niet in de oven zetten, want dan weet je nog niet wanneer de olie die temperatuur heeft bereikt. Gewoon inderdaad een beetje inschatten. Probleem als je het te heet maakt dat het verbrand en dat is niet lekker en ook niet gezond. En als je het niet heet genoeg maakt neemt het de smaken niet goed genoeg op, maar echt heel nauw komt het niet. Al die chinezen hebben ook geen thermometer thuis. ![]() Maar volgende keer bij die Ikea gewoon meteen zo'n thermometertje meenemen, want het is zoooo makkelijk. ![]() | |
ColdFeet | vrijdag 19 december 2008 @ 13:19 |
Mmm, tvp voor de bang bang chicken ![]() | |
-Mellow- | vrijdag 19 december 2008 @ 15:46 |
Wat een geweldige dingen zet jij hier altijd neer Robin. Mooie foto's ook. | |
RobinOok | vrijdag 19 december 2008 @ 17:21 |
Dankjewel. ![]() | |
Beelzebufo | zaterdag 20 december 2008 @ 21:41 |
Probleempje: ik heb de 'foute' sichuan peper gekocht. Mijn vraag nu: hoe 'hoort' sichuan peper te smaken? Ik heb een stuk of 5-6 van de korrels uit het 'diamond' zakje fijngekauwd, herkende er niet een heel specifieke smaak in (in de verte een beetje kruidnagelig), maar ik heb nu wel een 'slapend' gevoel in mijn mond. Wat is verstandig? Deze dumpen en een van die andere proberen te vinden? Je was bepaald negatief over 'diamond'... | |
marcb1974 | zaterdag 20 december 2008 @ 22:07 |
Oeh, wat een goed topic dit. Die recepten ga ik uitproberen ![]() | |
Beelzebufo | dinsdag 23 december 2008 @ 14:04 |
Stap 1 is gezet: de Sichuan-olie staat af te koelen. Ik had de olie zó heet dat het niet zozeer spetterde als wel een beetje borrelde bij het opgieten. Ongeduldig als ik was heb ik er meteen even van geproefd (dus nog voordat alle smaken écht de kans hebben gehad in de olie te trekken) en dat was een, laat ik zeggen, hartverwarmende ervaring... [edit] Foto's volgen nog. Ik heb de 'Golden Diamond' peper gebruikt omdat ik geen andere kon vinden. Hopelijk komt het goed... De chillies waren van 'X-O', de sesamolie van 'Mee Chun'. [/edit] | |
RobinOok | donderdag 25 december 2008 @ 13:06 |
Oh, ik had je laatste post even gemist. Klinkt alsof het helemaal goed is gekomen! Leuk. Een beetje borrelen maakt niet uit. Had ik de eerste keer (zonder thermometer) ook en die olie was goed gelukt. Met die Golden Diamond sichuanpeper had ik niet zulke goeie ervaringen, hihi, maar ik denk dat het voor zo'n olie niet zoveel uitmaakt. Dan komt de smaak er toch wel uit. Vond je je keuken niet heerlijk geuren? ![]() Straks voordat je 'm in de bangbangsaus gaat gebruiken voorzichtig beginnen met een beetje olie en dan steeds proeven. Het hoort natuurlijk superscherp, maar ja, als je veel mensen te voeden hebt kunt je het beter wat minder heet maken. ![]() Leuk hoor. Ben benieuwd naar de foto's. | |
Hik | zondag 28 december 2008 @ 20:47 |
Ik moest ook gelijk aan de verse springrolls denken. Ik maak ze regelmatig en ze zijn een grote hit. Ik maak ze met een beetje geblancheerde kool, geraspte wortel, gestoomde kip (of gebakken garnalen) en munt, koriander en thaise basilicum. Dipsausje erbij van limoensap, vissaus, knoflook, rawitje en palmsuiker. Yummm... | |
RobinOok | zondag 28 december 2008 @ 22:33 |
Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Ik ben zo benieuwd. Hoe langer het duurt hoe banger ik word dat het een groot fiasco was! ![]() | |
Beelzebufo | zondag 28 december 2008 @ 22:58 |
Goed, de foto's Stap 1: Sichuan Chili-olie ![]() Véél rode pepers en véél Sichuan pepers. Deze in een pan overgoten met 350 ml arachide-olie die ik op zo'n 150 graden gebracht had. Het borrelde even en heeft tot de volgende dag staan trekken. Daarna gezeefd. Resultaat (helaas geen foto van): oranje-rode olie. Olie geproefd, eerste reactie: zó, dat is pittig. Na ongeveer 5 seconden had mijn tong door wat er aan de hand was, daarna ![]() Helaas had ik op de dag dat ik de boel ging samenstellen wat beperkt tijd, daarom alleen een foto van het eindresultaat: ![]() Onderin een pluk rice noodles (zie verderop), daarop schepje platgeslagen kip en schepje komkommer-reepjes (in de keukenmachine met een grove rasp, laag tempo draaien), paar stukjes bos-ui, schepje sesamsaus en een schepje geroosterde sesamzaadjes (hadden achteraf wat donkerder gekund) De combinatie van de frisse komkommer met de behóórlijk pittige saus was verrassend! Ik had uiteindelijk 22 van deze bakjes samengesteld die in no-time verdwenen waren! Diverse complimenten ontvangen! Met die rice-noodles heb ik nog wel wat problemen gehad. Ik wist dus duidelijk niet hoe ik die moest klaarmaken en ook op de verpakking stonden geen aanwijzingen. De alwetende Google hielp me: ik moest het spul ruim een half uur in koud water weken en daarna een minuut in kokend water. Ik heb ze daarna voor mijn gevoel zeer goed weer afgespoeld met koud water en over de bakjes verdeeld, maar achteraf zaten ze weer op een vreselijke manier samengekleefd en waren (behalve dan voor de échte volhouders) eigenlijk niet op een beschaafde manier te eten. Maar goed: al-met-al wil ik van een succes spreken. Ik ga dit zéker nog een keer maken, maar dan in de warme variant met rijst, en als 'echte' starter, niet zo'n klein bakje (dit waren 200 ml soepkommetjes, een maat kleiner dus dan de 'normale' soepkommetjes). | |
RobinOok | zondag 28 december 2008 @ 23:29 |
Jippie, een succes!!! ![]() Maar ik voel me wel een beetje verantwoordelijk voor die mislukte noodles. Weet je, noodles is nooit mijn ding geweest, aziatisch of italiaans, ik ben er niet van. Vandaar dus ook dat ik het de laatste keren met rijst maakte. Alleen die eerste keer heb ik het met noodles gemaakt, daarna dus niet meer. En toen erover geblogd. Maaaarrrrrr, als ik nu nog eens goed terug kijk naar de foto's denk ik dat ik glassnoodles heb gebruikt toen. Ahum, hier, deze : http://tokowijzer.wordpress.com/glasnoedels/, dat zijn dus geen rijstnoedels, niet gemaakt van rijst maar van mungbonen (waar ook tauge uit gekweekt wordt) En glasnoedels kan eigenlijk nooit fout gaan. Die gooi je in warm of kokend water, 20 minuten wachten en klaar is kees. Spijt me echt, ik ga het morgen aanpassen op mijn blog. | |
Beelzebufo | vrijdag 17 april 2009 @ 16:36 |
quote:Even een zelf-kick. Binnenkort ben ik jarig, en wegens het met de kerst behaalde succes van de Ban-Bang-Chicken gaat die op herhaling. Inmiddels heb ik de 'Golden Diamond' peper afgevoerd en een zakje van 'Bai Wei Zhai' gekocht. Wát een verschil zeg, in geur en smaak! (Op de schaal van Kok Robin had de Golden Diamond een núl en de Bai Wei Zhai een acht) [update voor RobinOok] De Bai Wei Zhai zit nu in rode zakjes, heb vanmiddag ¤1,95 betaald voor 50 gram bij Oriental Als ik de moed kan opbrengen dan zal ik een foto maken [/update] [ Bericht 6% gewijzigd door Beelzebufo op 17-04-2009 16:42:35 ] | |
RobinOok | vrijdag 17 april 2009 @ 17:12 |
Ah, leuk te horen dat die Golden Diamond bij jou ook niet deugde en de Bai Wei Zhai wel. Als je eenmaal weet hoe het hoort te smaken en geuren wil je niet anders meer. | |
motorbloempje | zaterdag 18 april 2009 @ 16:12 |
meeleestvp ![]() staan lekkere dingen bij ![]() | |
NoCigar | vrijdag 17 juli 2009 @ 00:09 |
De olie staat te trekken en morgen ga ik het maken. De sichuan peper kwam uit een zelfgestickerd doosje, het is iig nu al leuk om te maken en was een goede gelegenheid om zo'n therommeter aan te schaffen. Ik weet alleen nog niet wat voor groenten ik erbij ga nemen: ik denk iets milds aangezien de rest nogal scherp schijnt te zijn. | |
Beelzebufo | vrijdag 17 juli 2009 @ 10:31 |
quote:Ik heb goede ervaringen met komkommer, versnipperd met de keukenmachinerasp (komt er dan julienne uit bij mij) | |
Hik | vrijdag 17 juli 2009 @ 13:41 |
Off topic, maar jeeemig KokRobin, wat heb jij een súpersite zeg! ![]() Heb je ook een kookboek? Anders zet ik gewoon mijn laptop open op de plank in de keuken die mijn kookbibliotheek vormt... (ik ben al zooo lang op zoek naar een mooi Aziatisch kookboek). | |
RobinOok | vrijdag 17 juli 2009 @ 18:27 |
Dankje *bloos*, maar nee, die site (Kok Robin) is mijn kookboek. Helemaal gratis en voor niets. Een papieren versie is zo ouderwets joh. ![]() | |
Nembrionic | vrijdag 17 juli 2009 @ 18:33 |
tvp | |
NoCigar | vrijdag 17 juli 2009 @ 19:41 |
Het was erg lekker, en erg veel. De saus was dikker dan ik gedacht had. En de spitskool was ook smakelijk. Overigens vond ik de olie niet zo heet als ik gedacht had, misschien waren de chili-pepers niet zo heet of was de temperatuur te laag wat eigenlijk niet kan aangezien ik zo'n thermometer heb. Het was een tikje pittig. En vandaag maar een zak sechaunpeper gekocht, aangezien het vorige doosje meteen op was. Merk Golden Lion: de bekende toko-sites zeggen niets over dit merk ![]() | |
RobinOok | vrijdag 17 juli 2009 @ 21:13 |
Golden Lion is een zogenaamd copycat-merk. Nep dus. De verpakking lijkt op dat van een bekend merk, maar het is "niks". In ieder geval onduidelijk waar het vandaan komt enzo, maar dat hoeft niet per definitie te betekenen dat het slechter is. Vooral met zoiets als suiker of missschien sichuanpepers. Maar let op, met sojasauzen e.d. zou ik toch gewoon voor de echte merken gaan, niet de copycats. Nou ja, ik zou uit principe eigenlijk helemaal geen Golden Lion meer willen kopen, want het zijn toch een soort van dieven. Merk-dieven. Ik hou daar niet van.... | |
NoCigar | vrijdag 17 juli 2009 @ 21:36 |
Op zich mee eens alleen is de keuze hier maar beperkt: er was nog één ander merk: iets Thais geloof ik. En ik heb even naar de verpakkingen zitten staren maar mij is niet geheel duidelijk wie er hier in dit geval nagedaan wordt,ondanks dat ze inderdaad nep-producten op de markt brengen. Ik wil wel eens wat andere merken proberen zodat ik zelf wat kan zeggen over eventueel kwaliteitsverschil gezien mijn onbekendheid met het spul: ik had een net lijstje bij met alle aanbevolen merken, maar ja.... [ Bericht 9% gewijzigd door NoCigar op 18-07-2009 02:02:48 ] | |
De_Taartjesfee | zaterdag 18 juli 2009 @ 11:25 |
wat een honger-krijg-topic ![]() | |
DancingPhoebe | zaterdag 18 juli 2009 @ 13:31 |
Whehehe ik wilde ook voor de Bangbang chicken gaan, maar de tokomeneer had werkelijk geen idee wat Sichuan Pepper corns waren... Hell hee " Sichuan" kwam hem niet echt bekend voor! Toen ze ook geen idee van black chinese vinegar hadden ben ik maar entrecootjes gaan halen... | |
Vanyel | zaterdag 18 juli 2009 @ 14:57 |
Maar Tis wél een goed idee om weer eens een ander aziatisch gerecht te maken voor het geVoel van Prikkeling. | |
DancingPhoebe | zaterdag 18 juli 2009 @ 14:58 |
Wheheh. Ga jij eens dat halen bij jouw toko! En neem volgende week mee voor mij! | |
RobinOok | zaterdag 18 juli 2009 @ 15:07 |
Op de Tokowijzer staan ook de chinese karakters. (als je die in windows geinstalleerd hebt) Die kun je uitprinten/natekenen en meenemen. Dan snapt die tokomijnheer misschien wel wat je bedoelt. Maar heb het ook vaak meegemaakt hoor. Dat ze geen idee hebben wat sichuanpeper is. Daar houden de meeste chinezen ook niet van, vinden ze vervelend, dat verlammend gevoel. Dus kleinere toko's en winkeltjes hebben (of hadden) ze gewoon vaak niet. | |
Hik | maandag 20 juli 2009 @ 10:22 |
quote:Hint: www.lulu.com ![]() | |
n0a | maandag 20 juli 2009 @ 13:16 |
quote:Handig dat artikel! Net ff in de keuken gekeken. Gelukkig heb ik de goeie soja en rijstwijn. Denk dat ik eerder misschien de neppe rijstwijn heb gehad want deze vind ik toch anders ruiken/smaken. | |
DancingPhoebe | zondag 26 juli 2009 @ 11:45 |
quote:Je bent een held! Volgende week dan eindelijk Bang Bang Chicken in huize DancingPhoebe! Mede mogelijk gemaakt door Vanyel!! | |
The_Hives | zondag 26 juli 2009 @ 12:38 |
quote: | |
DancingPhoebe | zaterdag 29 augustus 2009 @ 12:07 |
Zo! Kick! Na een hoop mislukte pogingen (steeds niet de juiste ingredienten, of uiteindelijk toch geen tijd/zin) staat eindelijk de olie voor de bangbangchicken op h et aanrecht! Vanavond is het zo ver! De olie heeft dan wel niet superlang getrokken, maar anders komt het er helemaaaaaal nooit van! | |
Beelzebufo | zaterdag 29 augustus 2009 @ 20:05 |
quote: ![]() ![]() ![]() Heb je al van de olie geproefd? eerst had ik iets van ![]() Ben heel benieuwd! Hier heb ik er al een paar keer groot succes mee gehad! | |
DancingPhoebe | zaterdag 29 augustus 2009 @ 20:45 |
Ik moet zeggen dat ik dat effect niet herken! Maar ik heb de olie dan ook alleen in het gerecht geproefd! Nu ik er over nadenk voel ik wel mn tong een pieeetsje dat gevoel hebben wat je kunt hebben als je echt iets bizar pittigs heb gegeten... De olie laat ik nog even trekken. Ik denk dat ik hem maandag zeef en in de fles doe. Dan zal de smaak wellicht ook iets intenser zijn. Ik heb niet ook nog eens geroosterde peperkorrels op het totale gerechtje gegooid. Dat leek me een beetje veel van het goede ![]() Maar het was erg lekker! De saus kan ik niet zo goed plaatsen. Ik had maar weinig over het gerecht gedaan omdat het even snel proeven net na het klaar maken best pittig leek te zijn, maar terwijl ik zat te eten druppelde ik er steeds meer op ![]() Het is goed bevallen! Ik ga het zeker nog een keer maken! Nu was de kip zelf vrij lafjes omdat ik het echt alleen heb aangebakken, af laten koelen en geplukt. Volgende keer doe ik ook nog wel even wat kruiderigs met de kip. Maar zeker een recept voor in de blijvertjes map! | |
RobinOok | zaterdag 29 augustus 2009 @ 22:36 |
Leuk te horen dat de bang bang chicken zo in smaak valt. ![]() Maar ja, dat kan ook bijna niet anders, het is niet voor niets een klassieker. Hoewel dit natuurlijk wel de allerbeste versie is he? Lekkerder kan bijna niet. En dat komt door die olie. | |
DancingPhoebe | zaterdag 29 augustus 2009 @ 22:40 |
Ik vond het maken van die olie ook zo gezellig! Volgende keer ga ik ook de pindaolie en de sesamolie zelf maken ![]() Ik ga je andere aanraders uit dit topic, met name die gemarmerde eitjes ook zeker een keer proberen! | |
RobinOok | zaterdag 29 augustus 2009 @ 23:16 |
Leuk. ![]() | |
DancingPhoebe | maandag 31 augustus 2009 @ 18:29 |
Robin, kun je de olie ook gewoon NIET zeven en zo in de kast zetten? Of is dat af te raden? | |
RobinOok | maandag 31 augustus 2009 @ 19:27 |
Nee hoor, dat kan gewoon. Maar euh, wel in de ijskast zetten he? Buiten de ijskast wordt ie snel ranzig, denk ik. Ik heb dat alleen nooit zelf getest. Wel het wegzetten met pepers en al. Dat kan dus gewoon. En dan bij gebruik door een theezeefje. Of niet zelfs, als je die stukjes geen bezwaar vindt. | |
H1F5 | maandag 31 augustus 2009 @ 19:56 |
Heerlijke recepten en een prachtige website, met duidelijke uitleg en mooie foto's! Morgen op een hol naar de toko om een zooitje toestanden in te slaan. ![]() | |
RobinOok | maandag 31 augustus 2009 @ 21:40 |
![]() | |
H1F5 | dinsdag 1 september 2009 @ 13:40 |
Kom ik thuis met de verkeerde wijnazijn. Witte ipv zwarte. Ene Mizkan. Verder nog kikkoman naturally brewed soy sauce en pure natural sesame oil, om vervolgens een courgette schotel met gehakt en geitenkaas te gaan maken. ![]() | |
Beelzebufo | dinsdag 1 september 2009 @ 14:45 |
quote:In het kader van dit topic: je moet 'chineze azijn' hebben, die smaakt/ruikt duidelijk anders dan wijnazijn. | |
H1F5 | dinsdag 1 september 2009 @ 14:57 |
quote:Het is Chinese azijn, alleen is deze geel/transparant. Ach daar zijn vast volop koude gerechten mee te fabriceren. | |
RobinOok | dinsdag 1 september 2009 @ 19:07 |
Je bedoelt waarschijnlijk rijst-azijn ipv wijn-azijn. Die witte die je nu hebt kun je in alle recepten die vragen om natuurazijn of witte wijn azijn gebruiken. Dus die komt heus wel op. De zwarte rijstazijn is veel aparter van smaak, die kan/wil je niet zomaar in recepten waar azijn in moet gebruiken. | |
H1F5 | dinsdag 1 september 2009 @ 20:55 |
quote:Ja, dat zal het waarschijnlijk zijn, RobinOok. Bedankt voor de tip. Voorlopig kan ik aan de gang met de diverse recepten op je weblog. ![]() | |
Vanyel | vrijdag 23 oktober 2009 @ 13:22 |
Eindelijk de olie gemaakt. Een tijd geleden in een muffe toko sichuan pepers gekocht die verdacht veel op rooiige gewone pepers leken. Later in een veel fijnere (Utrecht, amsterdamsestraatweg ![]() Die tweede ruikt heel apart een beetje naar wiet. Nog even geen tijd om de rest van de ingrediënten voor de bang bang chicken te halen, maar zinzinzin! | |
DancingPhoebe | vrijdag 23 oktober 2009 @ 14:35 |
Zeg kind! Zit ik hier met die minderwaardige nu? | |
Vanyel | vrijdag 23 oktober 2009 @ 14:44 |
Ja ![]() Had ik je ook al eens verteld, maar je was zo enthousiast, dat ik het niet teveel wilde benadrukken. Laat ik toevallig vanavond een lomp stuk vlees willen marineren voor in de salade. De olie net geproefd en ik weet nu al dat ik daar vanavond heel blij mee ga zijn. Ik denk wel dat ik het gebruikelijke pepertje achterwege laat, met deze olie krijg ik de pit er wel in ![]() | |
DancingPhoebe | zaterdag 24 oktober 2009 @ 12:11 |
Hossel eens voor zaterdag ook zo'n zak voor mij dan? | |
Maraca | zaterdag 24 oktober 2009 @ 21:42 |
Wat een leuk topic ![]() Alleen jammer dat het nu zaterdagavond is, morgen de winkels dicht zijn en ik niet verwacht dat de toko op maandag open is ![]() | |
Vanyel | zondag 25 oktober 2009 @ 10:14 |
Supermarkten zijn toch ook op maandag open. Zat toko's vast ook. | |
Maraca | zondag 25 oktober 2009 @ 10:21 |
Ja, maar de supermarkten hier verkopen niet zulke speciale dingen en de toko is een kleine eenmanszaak ![]() edit: even extra informatie. De winkels gaan hier op de maandag pas om 13.00 open. Vaak beschouwen de kleine ondernemers het als niet rendabel om dan voor die paar uurtjes nog open te zijn ![]() [ Bericht 21% gewijzigd door Maraca op 25-10-2009 10:27:52 ] | |
Vanyel | zondag 25 oktober 2009 @ 10:48 |
De supermarkten hier verkopen dat spul ook niet hoor, ik doelde meer op hun openingstijden t.o.v. de toko. Maarja, als die toch dicht is houdt t op. Dinsdag weer een kans? Mijn olie is trouwens heel lekker, maar ik vind het kruidige van de pepertjes niet zomaar overal bij passen. Goed zeven dus voor de meeste gerechten (en misschien af en toe een korreltje voor de leuk). | |
Maraca | zondag 25 oktober 2009 @ 11:14 |
quote: ![]() ![]() | |
DancingPhoebe | dinsdag 3 november 2009 @ 21:53 |
![]() Olie part deux staat te trekken op het aanrecht ![]() | |
cvanleeuwen71 | dinsdag 19 oktober 2010 @ 15:45 |
Hallo, Kan iemand voor mij het recept van Spicy Sichuan Cucumber vertalen in het ned? Alvast bedankt. gr. Christa | |
RobinOok | dinsdag 19 oktober 2010 @ 15:56 |
![]() Ingemaakte komkommer uit Sichuan. 200 gr komkommer 0,5 tl zout 30 gr verse gemberwortel in reepjes 0,5 kleine rode spaanse peper, zaadjes verwijderd en in reepjes 3 el sesamolie 0,5 tl szechuanpeperkorrels. 6 gedroogde spaanse pepers, zaadjes verwijderd en in stukjes van 0,5 cm. 1,5 el rijstazijn 1,5 el suiker Snijd de komkommers overlangs door, vewijder de zaadjes en snijd de helften in plakken van 6 cm lang en 2 cm dik. Leg deze plakken in een kom, schep het zout erdoor en zet de kom 30 minuten weg. Laat de reepjes gemberwortel 20 minuten in koud water weken. Schenk vocht van de komkommer uit de kom, spoel de plakken, laat ze uitlekken en dep ze droog. Leg de plakken in een kom en voeg de uitgelekte gemberwortel en de verse spaanse peper toe. Verhit een wok op hoog vuur. Schenk 1/2 eetlepel (arachide-)olie erin en laat deze heel heet worden. Roerbak hierin de peperkorrels in 15 seconden geurig. Voeg de gedroogde spaanse pepers toe en roerbak het geheel 15 seconden. Voeg dit mengsel toe aan de komkommer, schep het voorzichtig door en laat het afkoelen. Schep de azijn, sesamolie en de suiker erdoor en zet het geheel 6 uur tot een nacht in de koelkast. Serveer koud of op kamertemperatuur. (stond nog ergens in mijn archieven) PS. In plaats van de sichuanpeper en gedroogde spaanse peper zelf geurig te moeten bakken kun je natuurlijk veel makkelijker je zelfgemaakte Sichuan chili olie toevoegen! Dan heb je die theelepel sichuanpeper en 5 gedroogde spaanse pepers helemaal niet meer nodig. Hoef je niks te bakken ook. Gewoon op het eind zeg 2 eetlepels sesamolie en 1 eetlepel of meer chili olie toevoegen. [ Bericht 6% gewijzigd door RobinOok op 20-10-2010 12:28:00 (verhitten van sesamolie toch niet zo'n goed idee) ] | |
Beelzebufo | woensdag 20 oktober 2010 @ 08:03 |
quote:Ga ik zéker proberen! Maarrrrrrrrrrrr..... heel erg hete sesamolie = bittere rookbom?? Of heb ik het dan té heet laten worden? | |
RobinOok | woensdag 20 oktober 2010 @ 12:11 |
Nou, ja, misschien moet ik het recept (ik heb het niet verzonnen) gewoon aanpassen, want ja, ik denk ook dat het fout gaat als je sesamolie (teveel) verhit. Zou ik nu nooit meer doen. Okay, ga'k doen... | |
Beelzebufo | zondag 21 november 2010 @ 20:23 |
Gisteren in een GROTE hoeveelheid gemaakt (ben begonnen met 5 flinke komkommers, dat is dan ongeveer 10x dit recept) en vandaag bij een byof buffet geserveerd. Omdat ik geen gedroogde chillies meer had heb ik hele gedroogde rawits gebruikt en ik denk dat er achteraf gezien relatief veel gember in zat. Hoe dan ook: het was een hartverwarmend gerecht (en maag- en darmverwarmend, en mogelijk morgen nog wel meer verwarmend...) De reacties waren... afwisseldend... Er waren mensen die dúidelijk wat anders verwachtten bij het zien van de komkommer, maar ik het zelfs iemand gezien die kwam bijhalen en ook mensen die op de laatste stukjes gember en spaanse pepers aan het jagen waren. Ik wil spreken van een succes. Robin: bedankt voor (het vertalen) (en het plaatsen) van het recept! | |
RobinOok | zondag 21 november 2010 @ 20:46 |
Ah, leuk! Dankjewel voor de feedback, echt leuk te horen. ![]() | |
Beelzebufo | maandag 20 juni 2011 @ 22:31 |
*ont-zet-ten-de kick*... Maar het is mijn eigen topic dus het mag! ![]() Ik had nog rijstazijn staan, en zoals Robin al aangeeft is dat niet zomaar uitwisselbaar met andere soorten azijn. Ik heb er, bij gebrek aan andere azijn, een sladressing van gemaakt met olijfolie, zware azijn en gemberstroop. De combinatie smaakt... ...onverwacht. Hoe dan ook: de kinderen zijn er dol op, heb zelfs al zwarte azijn bij moeten kopen! | |
RobinOok | maandag 20 juni 2011 @ 23:57 |
Grappig! |