Gepubliceerd in Trouwquote:Droom dertigers ruw verstoord
De voorraden raken op. Mijn generatie moet leren dat de bomen niet tot in de hemel groeien.
De kredietcrisis maakt met één klap een einde aan de illusies van de generatie dertigers, de ‘zorgeloze generatie’, mijn generatie. Nooit in het volwassen leven serieuze stagnatie meegemaakt, te jong om de waarschuwing van de club van Rome echt te hebben meegekregen en doorgebroken op de arbeidsmarkt in de jaren negentig toen zowel het einde van de geschiedenis als van de oude economie werd verkondigd. Met die euforische levenservaring stortten we ons de nieuwe eeuw in, ervan overtuigd dat de groei geen grenzen kende. Niet alleen in Nederland, maar in de gehele westerse wereld. Het kon niet op
Maar het kan wel op. De oerbossen kunnen op, de zoetwaterbassins kunnen op, onze schone lucht kan op, voedsel kan op, vruchtbaar land kan op en energievoorraden kunnen op. En nu blijkt ook het geld op te kunnen. En in tegenstelling tot de ver-van-mijn-bed-rimpeling die een smeltende Noordpool en een voortrazende voedselcrisis de afgelopen jaren veroorzaakten, treft de kredietcrisis ons recht in het materiële hart.
Opeens wordt een bijkans sufgefeeste generatie ruw wakker geschud uit haar roes. Alsof iemand de TL-verlichting aanzet op het hoogtepunt van het feest. Nog knipperend van het licht staan we elkaar aan te kijken, zoekend naar de dader. Wie heeft het feest verpest? Waren het de graaiers van Wallstreet? Waren het de politici die niet wilden opletten toen dat nodig was? Waren het de roekeloze huizenkopers in Amerika? Iedereen zoekt amechtig naar de daders, zodat we die eruit kunnen zetten, de lampen weer uit kunnen doen en het feest kunnen voortzetten.
Maar dat is een illusie. Er heeft vast een onverlaat het licht aangedaan, maar de chips en het bier hadden we toch echt met zijn allen zelf al opgemaakt. Een gehele wereldbevolking laten consumeren als een Europeaan vergt een planeet zo groot als twee maal de aarde. De huidige samenleving is de houdbare grenzen gepasseerd. The party is over. En nu moet er snel opgeruimd worden. Niet omdat onze ouders zo thuis komen, maar voor onze kinderen.
Dat schept verplichtingen. Deze keer is het onder het tapijt vegen van de glasscherven en wat Glorix niet genoeg. Het redden van banken volstaat niet, of het verbeteren van het financiële toezicht en het aanpakken van de bonussencultuur. Dat is allemaal Glorix. Er zijn structurele veranderingen nodig.
Mijn generatie staat nu voor de opdracht een duurzame economie te creëren met als belangrijkste ingrediënt een schone energievoorziening. Een dergelijke omslag is in de geschiedenis nooit gemaakt. En zeker niet binnen één generatie.
Bespiegelingen over de houdbaarheid van onze levensstijl worden vaak geassocieerd met het einde van het optimisme. Met donderpreken dat we allemaal naar de bliksem gaan. Het omgekeerde is waar. Deze generatie dertigers is niet alleen deel van het probleem, wij kunnen vooral ook de oplossing zijn. Als het ooit mogelijk was, is het nu. Nooit in de geschiedenis was er een generatie zo slim, zo rijk, zo gezond en met zo velen als de onze.
De wereld heeft een arsenaal aan schone energiebronnen dat het equivalent van meer dan honderd miljoen vaten olie per dag aan energie kan produceren. En juist voor Nederland zijn er daarbij ongekende mogelijkheden. Met haar ingenieurs, waterbouwers, offshore industrie en bereikbare havens is Nederland een potentiële wereldspeler op het gebied van windenergie op zee. En er dienen zich zo mogelijk nog mooiere ontwikkelingen aan. Uit de overgang tussen zoet en zout water is energie te halen. Een energiebron met enorme potentie, want overal ter wereld stroomt zoet rivierwater de zoute zee in. En Nederland bezit ’s werelds grootste zoet zout waterscheiding, de Afsluitdijk, waar deze energievorm het equivalent van twee grote kolencentrales kan opwekken. Mijn generatie is in staat om onze ouders te overtreffen in hun reis naar de maan. Wij kunnen de zon grijpen.
Dat lukt echter alleen als het optimisme over de mogelijkheden van duurzame technologie niet wederom ontsporen in de overmoed van de afgelopen decennia. De tijd van de makkelijke energie uit olie en gas is voorbij. De zon levert weliswaar voldoende energie om een welvarende samenleving draaiende te houden, maar zonder een zekere matiging van de ongebreidelde consumptiegroei strandt iedere poging om de economie binnen de grenzen van ons ecosysteem te houden. Technologie vermag veel, maar is uiteindelijk niet opgewassen tegen de waanzin van een opblaasbare jacuzzi voor in de achtertuin
De komende jaren zijn er belangrijker zaken aan de orde dan ieders eigen particuliere feestje. De toekomst van onze kinderen is belangrijker dan instant bevrediging. Het welzijn van ieder individu is meer gebaat bij collectieve welvaart dan bij particuliere rijkdom. Dat zijn twee uitgangspunten waar juist mijn generatie tot nu toe nog te weinig van wilde weten. Integendeel.
De zorgeloze generatie werd nu juist gekenmerkt door de onstuitbare opkomst van een fenomeen dat professor Kunneman de “Dikke Ik” heeft genoemd. De Dikke Ik is het hyperconsumerende alter ego met zijn doorgeschoten honger naar steeds meer goederen, luxe, mobiliteit, ruimte en dus ook energie. De Dikke ik kenmerkt zich door de ‘I want it all and I want it now’ mentaliteit die leidt tot de introductie van de elektrische terrasverwarmer.
Dertigers ergeren zich aan hun eigen Dikke Ik en in enquêtes van het Sociaal Cultureel Planbureau kiezen we massaal voor rust en bescheidenheid boven snelle inkomensstijging en hoge werkdruk. Maar vervolgens gaan we tot nu toe snel weer over tot de energievretende orde van de dag. Niemand wilde uiteindelijk het licht op het feest aandoen.
Voor een houdbare economie zijn grote nieuwe investeringen in duurzame technologie én een herwaardering van het matigingsideaal nodig.
Wel hier daar en gunterquote:Op zaterdag 22 november 2008 08:02 schreef RedDevil085 het volgende:
Vond het wel een leuke column, zeker omdat hij de hand in "eigen boezem" steekt.
Bij Groen Links, tot hij in de gaten kreeg dat hij in de PvdA verder kon komen (lees: zich verder kon inlikken).quote:Op zaterdag 22 november 2008 06:58 schreef sigme het volgende:
Waar was je, Diederik? Alle afgelopen jaren?
Als ik zou zeggen dat hij z'n hand in jullie boezem had gestoken, zou het nog wel eens verkeerd opgevat kunnen worden...quote:Op zaterdag 22 november 2008 08:24 schreef sigme het volgende:
[..]
Wel hier daar en gunter. Nee! Diederik heeft het niet over Diederik, Diederik heeft het over "wij" (en dan bedoelt 'ie nog eigenlijk "jullie", want Diederik heeft het altijd al wel gezegd).
Doet er wel meer recht aan - hij verwijt anderen dom & decadent te zijn. Niet zichzelf.quote:Op zaterdag 22 november 2008 08:33 schreef RedDevil085 het volgende:
[..]
Als ik zou zeggen dat hij z'n hand in jullie boezem had gestoken, zou het nog wel eens verkeerd opgevat kunnen worden...
Want? Het is een vergadertijger - en vermoedelijk doe ik het milieu minder kwaad dan hij (2 koters, wonen in Leiden en werken in Den Haag, d'r zal ambshalve ook wel gereisd moeten worden, etc). Verder is het belachelijk, echt belachelijk, om te doen alsof de dertigers de feestgeneratie zijn die hun snor drukken als het erop aan komt, weigeren naar de toekomst te kijken en de rekening bij de toekomst leggen. Dat snijdt ongeveer evenveel hout als Rouvoets idee dat de jeugd voor hun 15e is kapotgeneukt.quote:Maar wat wil je hier nu mee zeggen? Dat het een hypocriet is? Die kerel heeft nu al meer voor (oa) het milieu gedaan dan menig mens ooit zal presteren, dus als er iemand het recht heeft om zijn/haar generatiegenoten met de "neus op de feiten te drukken" is hij het wel...
Technische Universiteit te Delft, van 1989 tot mei 1997quote:Op zaterdag 22 november 2008 08:36 schreef PaarsBeestje het volgende:
De iets oudere 30-ers hebben natuurlijk nog duidelijk de recessie van de jaren 80 meegemaakt. Wellicht dat hij toen nog aan het feesten was.
Die kerel heeft vooral erg veel voor z'n eigen portemonnee gedaan.quote:Op zaterdag 22 november 2008 08:33 schreef RedDevil085 het volgende:
[..]
Als ik zou zeggen dat hij z'n hand in jullie boezem had gestoken, zou het nog wel eens verkeerd opgevat kunnen worden...
Maar wat wil je hier nu mee zeggen? Dat het een hypocriet is? Die kerel heeft nu al meer voor (oa) het milieu gedaan dan menig mens ooit zal presteren, dus als er iemand het recht heeft om zijn/haar generatiegenoten met de "neus op de feiten te drukken" is hij het wel...
Idd, hij werkt continue aan dit image.quote:Op zaterdag 22 november 2008 06:58 schreef sigme het volgende:
Wat een lul.
Zou Diederik een christelijke opvoeding gehad hebben ?quote:De dertigers hebben het gedaan, zijn dom & zelfzuchtig. Schuld en boete! Lijden en afzien! De eeuwige zondeval.
Is dat niet iets van de 30ers generatie om de babyboomers overal de schuld van te geven, zodat zij ongestoord van hun derde vakantie in Indonesie kunnen genieten ?quote:"Jouw" generatie. Vergeet 't maar Diederik. Ik ben van '72 - maar ik hoor duidelijk niet bij jou. Zoek je eigen clubje maar op.
Ik ken werkelijk geen enkele generatiegenoot die maar in de verste verte lijkt op wat Samsom hier beschrijft.
Wel zie ik -met velen- de verwoestingen die de babyboomers hebben aangericht - en hun vette huizen en jacuzzi's. Het verkwanselen van het aardgas - en de baten. Het opzadelen van de volgende generaties met de brokken.
Exact.quote:Op zaterdag 22 november 2008 09:11 schreef Oud_student het volgende:
Is dat niet iets van de 30ers generatie om de babyboomers overal de schuld van te geven, zodat zij ongestoord van hun derde vakantie in Indonesie kunnen genieten ?
Misschien, misschien, maar dan rest de vraag hoe onrechtvaardig het is om de babyboomers verwijten te maken. Volgens mij is het verkwanselen van het aardgas toch werkelijk hun aan te rekenen. En het niet adekwaat sparen voor de vergrijzing. En het neerleggen van de rekening bij de dertigers.quote:Op zaterdag 22 november 2008 09:11 schreef Oud_student het volgende:
Is dat niet iets van de 30ers generatie om de babyboomers overal de schuld van te geven,
Ik ken ze niet, de feestende dertigers. Ik ken de krabbelaars met kleine baantjes en/of kleine kinderen. Niks geen gefeest in verre oorden - daar zitten zij-die-nog-wel-met-de-VUT-konden en gepensioneerden.quote:zodat zij ongestoord van hun derde vakantie in Indonesie kunnen genieten ?
Het is niet helemaal onrechtvaardig. Maar iedere generatie heeft z'n goede en slechte kanten. Eenzijdig inhakken op de babyboomers is net zo triest als wat Diederik hier doet. Alsof alle babyboomers evil zijn!quote:Op zaterdag 22 november 2008 09:20 schreef sigme het volgende:
[..]
Misschien, misschien, maar dan rest de vraag hoe onrechtvaardig het is om de babyboomers verwijten te maken. Volgens mij is het verkwanselen van het aardgas toch werkelijk hun aan te rekenen. En het niet adekwaat sparen voor de vergrijzing. En het neerleggen van de rekening bij de dertigers.
Tsja, ik weet niet waar jij woont, maar hiet in het westen is het ervan vergeven. Dertigers zonder een cent op de bank maar wel continu de nieuwste gadgets en drie keer per jaar op vakantie naar verre oorden. Of dacht je soms dat je zo'n dertiger die caravan richting Duitsland nog inkreeg?quote:Ik ken ze niet, de feestende dertigers. Ik ken de krabbelaars met kleine baantjes en/of kleine kinderen. Niks geen gefeest in verre oorden - daar zitten zij-die-nog-wel-met-de-VUT-konden en gepensioneerden.
Dat zou onzin zijn, ja. Maar minder grote onzin dan te stellen dat de dertigers ons deze wereld gebracht hebben, en het is al helemaal kolder om te denken dat de dertigers dachten dat de wereld een fuifje is, met onuitputtelijke voorraden energie, geld en andere leuke dingen voor de mensen.quote:Op zaterdag 22 november 2008 09:28 schreef GuybrushThreepwood2 het volgende:
[..]
Het is niet helemaal onrechtvaardig. Maar iedere generatie heeft z'n goede en slechte kanten. Eenzijdig inhakken op de babyboomers is net zo triest als wat Diederik hier doet. Alsof alle babyboomers evil zijn!
Ik woon niet in het westen. Wel heb ik ook daar vrienden. Met kinderen bijvoorbeeld, en een baantje als saxofonist, verpleegster. De extremen zijn niet 'de generatie'. De meeste dertigers hebben geen geweldige banen, zijn starter op de huizenmarkt en hebben net de kunst van het streeploos reinigen van babybillen onder de knie.quote:[..]
Tsja, ik weet niet waar jij woont, maar hiet in het westen is het ervan vergeven. Dertigers zonder een cent op de bank maar wel continu de nieuwste gadgets en drie keer per jaar op vakantie naar verre oorden. Of dacht je soms dat je zo'n dertiger die caravan richting Duitsland nog inkreeg?
ZwamZwam overdrijft het inderdaad. Maar hé, het is Diederik!quote:Op zaterdag 22 november 2008 09:38 schreef sigme het volgende:
[..]
Dat zou onzin zijn, ja. Maar minder grote onzin dan te stellen dat de dertigers ons deze wereld gebracht hebben, en het is al helemaal kolder om te denken dat de dertigers dachten dat de wereld een fuifje is, met onuitputtelijke voorraden energie, geld en andere leuke dingen voor de mensen.
De meeste dertigers van nu hebben het veel beter dan de babyboomers op dezelfde leeftijd. Degenen die het een béétje gemaakt hebben (ik dus nietquote:Ik woon niet in het westen. Wel heb ik ook daar vrienden. Met kinderen bijvoorbeeld, en een baantje als saxofonist, verpleegster. De extremen zijn niet 'de generatie'. De meeste dertigers hebben geen geweldige banen, zijn starter op de huizenmarkt en hebben net de kunst van het streeploos reinigen van babybillen onder de knie.
Het ministerie van Sociale Zaken heeft onlangs berekend dat ouderen in 2010 voor het eerst rijker zullen zijn dan hun kinderen.quote:Op zaterdag 22 november 2008 09:48 schreef GuybrushThreepwood2 het volgende:
De meeste dertigers van nu hebben het veel beter dan de babyboomers op dezelfde leeftijd.
Wie het gemaakt hebben ja, die hebben het gemaakt. Natuurlijk is de saxofonist een uitzondering, maar de dertigers hebben zich volgens de normale statistieken verdeeld over de verschillende opleidingsniveau - hetgeen betekent dat beslist niet de meesten op hoog niveau opereren of in de marketing/sales/communicatiedingetjes zitten. Misschien is dat wel jouw niveau - maar ik vrees dat de meeste mensen in griebusbuurten wonenquote:Degenen die het een béétje gemaakt hebben (ik dus niet) hebben alllang hun eigen 'jaren 30'-woning verbouwd. Ze hebben banen op hoog niveau en met een hoog salaris, in de media of de marketing/sales achtige dingetjes, of bij een grote multinational. De meesten halen hun neus op voor baantjes als leraar of verpleegkundige. Die saxofonist die jij kent is natuurlijk helemaal een uitzondering.
Feitelijk zegt Samsom gewoon hetzelfde als Scaurus: de mens zou moeten matigen, dan leren ze weer manieren en het collectief gaat voor het individu.quote:Op zaterdag 22 november 2008 10:09 schreef Klopkoek het volgende:
Uitstekende column()
Samson houdt zich gewoon aan de feiten. In onderzoeken komt gewoon naar voren dat hoe jonger de generatie is, hoe meer losgeslagen en egoistischer ze leven (zie de gemiddelde Fokker op dit forum).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |