De afgelopen jaren is de overheid in het morele offensief gegaan. Moraal, seksualiteit, burgerschap, zorg dragen: weinigen terreinen des levens laat zij ongemoeid. Dit is een curieuze ontwikkeling. Naar mijn mening laat zij namelijk niet zozeer een omwenteling in de mentaliteit (van vrijheid-blijheid naar meer conservatisme) zien, maar een maatschappij waarin het verval van sociale verbanden pijnlijk duidelijk wordt en ook doordringt tot de overheid. Die overheid probeert krampachtig de laatste resten nog te redden, maar weet niet dat zij zich op een zinkend schip bevind.quote:Kabinet: Burger fatsoen bijbrengen met handvest
Nederlanders verwachten veel van de overheid, maar beseffen niet altijd dat ze ook iets terug moeten doen. Het kabinet komt daarom met een 'handvest' waarin staat wat verantwoordelijk burgerschap is.
Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst morgen in een interview in de Volkskrant.
De PvdA-bewindsvrouw hamert er op dat iedereen actief meedoet, en niet ‘anoniem laf op internet moet schelden’.
Ook plichten
'Veel mensen zijn zich zeer bewust van hun rechten, maar veel minder van hun plichten. Die balans gaan we herstellen als kabinet,' zo kondigt Ter Horst aan.
Maar, zo zegt de minister, ook de politiek moet het goede voorbeeld geven. Daarom gaat de Tweede Kamer ook zijn eigen functioneren kritisch bekijken.
Lacherig
Ter Horst verdedigt in het interview CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek, die wil dat Kamerleden elkaar weer ' geachte afgevaardigde' gaan noemen.
Daar wordt eerst lacherig over gedaan, zegt Ter Horst, maar het werkt wel - omdat je elkaar aanspreekt op je functie.
Wat jou natuurlijk ontslaat van elke verantwoordelijkheid om je beweringen met argumenten te onderbouwen. Met mensen die de vroegere moraal en de deugden waarderen valt immers niet normaal te praten. Mensen die teruggrijpen op het verleden, ophangen moet je ze!quote:Op maandag 17 november 2008 23:51 schreef ethiraseth het volgende:
Je hebt een voor dit forum unieke mening ja, maar het is er een die is gebaseerd op het beeld van de vroegere, deugdelijke, morele samenleving welke nooit heeft bestaan.
In dat licht zien we eveneens een overheid die krampachtig probeert de schade te repareren. Meer geld naar jeugdzorg, maar kurieren am Symptom laat de ziekte onverminderd voortwoekeren.quote:Op dinsdag 18 november 2008 00:05 schreef Microtechs het volgende:
Helaas begint het allemaal bij de opvoeding van de ouders
Dat is in mijn ogen niet de fout van Rutger maar van (ex)-minister Vogelaar. Ik vind dat je daar als minister toch beter vanaf moet komen, zo moeilijk is dat niet omdat Rutger ook niet de beste is. Het ligt gewoon aan Vogelaar want als minister moet je gewoon met dat soort mensen rekening houden. En dat kan ze niet. Dat laat mooi wel weer het niveau zien van sommige ministers. Waarom denk je dat ze er niet meer zit? Bovendien, opdringerig gedrag strafbaar stellen? Opdringerig vond ik het niet. Dat maakte Vogelaar zelf door de situatie zo slecht aan te pakken. Als je Rutger's manier strafbaar gaat stellen maak je wel een behoorlijke inbreuk op de persvrijheid.quote:Op dinsdag 18 november 2008 00:52 schreef Elfletterig het volgende:
Het kabinet begeeft zich met dit onderwerp op glas ijs, want er rust een soort taboe op fatsoen. Populisten zullen in koor klaarstaan om hét modewoord van 2008 weer eens uit de kast te trekken: betutteling
Toch vind ik dat de regering een punt heeft en het getuigt van moed dat dit onderwerp op de politieke agenda wordt gezet. Illustratief voorbeeld van hoe ver we zijn afgegleden in dit land, vond ik het 'interview' van GeenStijl-verslaggever Rutger met (toen nog) minister Vogelaar. Die vrouw legde een werkbezoek af en werd voortdurend hinderlijk gevolgd met een camera en kreeg steeds een microfoon onder de neus geduwd. Zulk opdringerig gedrag mag wat mij betreft strafbaar zijn. Niet omdat het slachtoffer een minister is, maar sowieso. Er zijn grenzen.
Juist, en die zijn duidelijk, en Rutger gaat die niet over.quote:
Je gebruikt hier een stropopredenering ... je valt ethiraset aan op een door jou zelfverzonnen beeld van hem of een andere denkbeeldige tegenstander.. je schuift die tegenstander een mening in de schoenen en nog wel een gewelddadige mening 'ophangen moet je ze'quote:Op dinsdag 18 november 2008 00:04 schreef Scaurus het volgende:
[..]
Wat jou natuurlijk ontslaat van elke verantwoordelijkheid om je beweringen met argumenten te onderbouwen. Met mensen die de vroegere moraal en de deugden waarderen valt immers niet normaal te praten. Mensen die teruggrijpen op het verleden, ophangen moet je ze!
Je doet alsof deze dame geen moraal, geen fatsoen heeft en zgn kernwaarden niet snapt. (wat het ook zijn moge)quote:Op dinsdag 18 november 2008 00:20 schreef Picchia het volgende:
Persoonlijk erger ik me er dood aan als een (vrouwelijke) PvdA socialist het over normen en waarden gaat hebben. Zij is wel absoluut de laatste persoon die verstand heeft van kernwaarden. .
Wat een ongelovelijk bizar stuk. Je pleit op een vriendelijke manier voor een rechtse dictatuur.quote:Op dinsdag 18 november 2008 04:16 schreef Lyrebird het volgende:
Goed stuk TS. Het is een probleem waar ik me erg grote zorg over maak. Meer zorgen dan over de kredietcrisis en over terrorisme. Want het gevaar voor onze Westerse wereld komt niet van buitenaf; wij rotten van binnenuit.
Is er eerder in de geschiedenis een generatie geweest die zo structureel anders dan hun ouders zijn opgegroeid? Wie van ons leeft op een zelfde manier als hun ouders? Wie leeft in dezelfde woonplaats, hetzelfde land, met een partner uit dezelfde sociale groep en laat zijn kinderen opgroeien zoals hij/zijzelf is opgegroeid? Wie is er op dezelfde leeftijd getrouwd, heeft zijn of haar partner op dezelfde manier ontmoet?
We laten de overheid onze kinderen opvoeden, terwijl we ons zelf een burnout werken, zodat we drie keer per jaar op vakantie kunnen. Het pragmatisme en het boerenverstand zijn zoek. En wat gebeurt er? De overheid moet onze problemen maar oplossen, wat eigenlijk per definitie niet kan. Want de overheid is van nature incompetent.
Alhoewel ik de oplossing van de TS deel, dat onze kinderen het beste opgroeien met hulp van sociale verbanden dan door het anonieme werk van de overheid, zou ik scholen en vakbonden graag van het lijstje schrappen. Die zijn helaas politiek gezien niet volledig neutraal en ik zie mijn kinderen bij voorkeur niet geindoctrineerd thuis komen. Daar heb je een dagtaak aan om die weer een beetje normaal te laten denken. POL is daar een goed voorbeeld van, dunkt me.
Een vereniging, de buurt, vrienden en kennissen... je hoopt dat kinderen op die manier hun normen en waarden meekrijgen. Maar daarvoor moeten de koters vrij rond kunnen struinen, bij vriendjes en vriendinnetjes binnen kunnen vallen, op een veilige manier met het onveilige in aanraking komen. Is het daar niet te laat voor? Zijn we niet te georganiseerd? Is ons leven niet te krampachtig geworden, moeten we niet terug naar een meer organische manier van leven? Ja, dat is wel een mooie vergelijking... Is het niet verstandiger om te leven als een natuurvoedingswinkel, ipv als de Appie Happie? Leven bij de boer, ipv leven in Benidorm? En bovenal, laat die overheid bij voorkeur buiten ons leven, want dat zijn net kleur, geur en smaakstoffen.
Mogen zij wegrotten in een hoekjequote:Op dinsdag 18 november 2008 03:11 schreef Onsterfelijkheid het volgende:
@ lieve Scaurus
PHD wijsbegeerte, promoveren bij Kinneging, en dan ethiek doceren en artikelen schrijven. Wij horen vast wel iets van je...
Helemaal mee eensquote:Op maandag 17 november 2008 23:51 schreef ethiraseth het volgende:
Ga maar in kleine dorpjes in Zeeland of Urk kijken wat hetgeen jij wilt toe leidt, namelijk de meest hypocriete soort mens welke in het openbaar precies doet waar jij toe predikt, maar achter de gordijnen alles doet wat god verboden heeft + nog wat meer. Great fun ja, vroeger was alles echt beter.
Je hebt een voor dit forum unieke mening ja, maar het is er een die is gebaseerd op het beeld van de vroegere, deugdelijke, morele samenleving welke nooit heeft bestaan.
Het heeft ook de frustratie van de arbeidersklasse en andergezindten niet weg kunnen nemen. Men poogde dat op te lossen door er op in te hakken, door gereformeerden en katholieken als ketters weg te zetten (echte aristocraten zaten bij de voorlopers van de CHU). En dat grijpt precies terug naar mijn verhaaltje over insluiting en uitsluiting, het uitsluiten van problemen, er een hek omheen zetten en er niet meer naar om kijken.quote:Helemaal mee eens
Ik vraag me ook sterk af of mensen zich vroeger zoveel "fatsoenlijker" gedroegen dan nu. Ik denk dat hufterigheid in andere vormen voorkwam die veel destructiever was voor de mens dat wat er nu gebeurt.
Je geeft al een goed voorbeeld met die nare bekrompen en intolerante mensen in Urk die de ander geen enkele ruimte gunnen. Maar vaak zelf geen haar beter zijn.
Bevoorbeeld het feit dat er in de 'biblebelt' van Nederland meer porno wordt verhuurt dan elders in Nederland?quote:Op dinsdag 18 november 2008 00:04 schreef Scaurus het volgende:
[..]
Wat jou natuurlijk ontslaat van elke verantwoordelijkheid om je beweringen met argumenten te onderbouwen.
Heerlijk hoe je met dit huilen iets probeert te onderbouwenquote:Met mensen die de vroegere moraal en de deugden waarderen valt immers niet normaal te praten. Mensen die teruggrijpen op het verleden, ophangen moet je ze!
Samengevat lees ik dat je oplossingen zoekt in het opleggen van starre statische verbanden waarbinnen mensen zich moeten schikken aan collectivistische idealen en die een bepaalde levensstijl voorschrijft. En waarbinnen moraal een volkomen subjectief begrip is. Het is immers vaak niet gemakkelijk om te bepalen wat goed en slecht is. In de praktijk zal dat vaak uitkomst van allerlei machtsprocessen binnen groepenquote:Op maandag 17 november 2008 23:15 schreef Scaurus het volgende:
[..]
De afgelopen jaren is de overheid in het morele offensief gegaan. Moraal, seksualiteit, burgerschap, zorg dragen: weinigen terreinen des levens laat zij ongemoeid. Dit is een curieuze ontwikkeling. Naar mijn mening laat zij namelijk niet zozeer een omwenteling in de mentaliteit (van vrijheid-blijheid naar meer conservatisme) zien, maar een maatschappij waarin het verval van sociale verbanden pijnlijk duidelijk wordt en ook doordringt tot de overheid. Die overheid probeert krampachtig de laatste resten nog te redden, maar weet niet dat zij zich op een zinkend schip bevind.
Tot pakweg de jaren zeventig kreeg het leven van mensen voornamelijk gestalte binnen traditionele sociale verbanden. In die verbanden waren er gedeelde referentiekaders. Dit was niet alleen het christendom (de paraplu waaronder zowat de gehele maatschappij schuilde), maar ook het stoïsche ideaal. Deze wereldbeelden gaven een vastomlijnd beeld van wat moraal was, wat goed was en wat kwaad.
Met de culturele revolutie is de traditionele ethos echter tenondergegaan. Niet alleen verdwenen de traditionele visies op zoiets als seksualiteit en geld, ook kwamen traditionele sociale verbanden als kerk en vakbond in verval. Er kwam individualisering: de mens werd in afnemende mate gevormd door sociale verbanden. In de plaats daarvan kwam er een mentaliteit van 'vrijheid, blijheid', waarin gelijkheid tot in het extreme doorgevoerd werd. Men stelde zelfs de kwaadheid van pedofilie ter discussie.
Zoals altijd verliest de revolutie echter haar scherpe kantjes naarmate de revolutionairen ouder worden. Wat overbleef, was echter de destructie van sociale verbanden waarin de mens gevormd wordt, waarin hij een morele opvoeding geniet. De gevolgen van deze destructie uit zich in een samenleving waarin de eigen behoeften en beleving centraal staan. Niet meer het welzijn van een ander en de gemeenschap worden vooropgesteld, maar het eigen genot.
Fatsoen en respect liggen vandaag de dag in vele monden. In de praktijk worden ze echter steeds minder beleden. Conducteurs worden steeds meer uitgescholden, politieagenten zien het respect voor hun gezag achteruit gaan. Wat is hier nodig? Geen handvest dat de burger aanspoort tot fatsoen. Goed handelen komt niet teweeg door een schrijfseltje van politici. Zij komt tot stand door goede opvoeding en morele vorming. Deze geschieden het beste in het gezin en sociale verbanden als de school, vereniging en vakbond. Het zijn precies de verbanden die de afgelopen decennia in verval zijn geraakt.
Het kabinet er goed aan doen geen offensief met de pen te voeren, maar nu eens serieus te werken aan het behoudt van het instituut gezin, de verbetering van de scholen en de bevordering van de civil society. Daar worden namelijk de kinderen van vandaag de fatsoenlijke en deugdelijke mensen van morgen.
Dan is het toch gewoon een kwestie van die betutteling in wet gieten. Dan vind je het dus wel goed?quote:Op dinsdag 18 november 2008 09:42 schreef Hexagon het volgende:
Wat goed en slecht is heeft onze overheid in zijn wetten vastgelegd en zijn taak is in mijn ogen uitsluitend het handhaven hiervan. Maar ik wordt helemaal kotsmisselijk van die pro-actieve paternalistische houding waarbij keuzes van mensen die niet in het plaatje van het kabinet passen worden geschoffeerd en betutteld.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |