FOK!forum / Culinesse à gogo / Irish Stew (met foto's!)
beelzzondag 2 november 2008 @ 12:22
Vandaag een fototopic over Ierse Stoofpot. Ierse stoofpot is donders lekker spul. Het kost wat tijd maar als je de tijd er in wilt steken dan heb je 1 van de lekkerste dingen ter wereld.

Ingrediënten voor 4 personen
peper, zout
1 kilo runderlappen
1 knolselderij
2 uien
3 tenen knoflook
olijfolie
70 gram tomatenpuree
1 dl rode wijn
2 bouillonblokken
300 gram aardappels (vastkokend)
half bruin brood
ongeveer 2 theelepels verse tijm
ongeveer 2 eetlepels verse peterselie
2 laurierblaadjes


De ingrediënten

Bereiding

Knolselderij schillen en in blokjes snijden. De lekkerheid begint hier al want er is weinig wat zo lekker ruikt als knolselderij.


De siepels hak je in halve ringen. Niet gaan huilen, dat hebben ze liever niet.


De piepers ontdoen van hun jasje, dank ze vriendelijk en hak ze in blokjes. Daarna goed afspoelen.


Het vlees in blokjes snijden en in een hete pan mikken. Goed vlees heeft weinig boter of olie nodig dus een klein scheutje is genoeg. Het vlees even aanbraden.


Na een paar minuutjes aanbraden het vlees uit de pan halen (inclusief de lekkere sappen die vrijgekomen zijn!)


Olie in de pan doen en dan de ui en knolselderij in de pan bakken. Ongeveer een minuut of 10.


Na ongeveer 10 minuten de knoflook erbij doen en nog een minuut of 3 mee laten bakken.


Tomatenpuree erbij.


Wijn erbij.


Aardappels, ongeveer 200ml water, bouillonblokjes, peper en zout en uiteraard het vlees erbij.
ongeveer 2 uur laten stoven.


En dan nu de garnering.


Brood in blokjes snijden.


Brood krokant in de pan bakken en de vers gehakte kruiden eroverheen mikken.


Na 2 uur stoven haal je de laurierblaadjes uit de stoofpot.
Flink bord volscheppen en daar wat croutons overheen doen.
En van het eindproduct heb ik geen foto want de batterij van de camera was leeg

Het zag er ongeveer zo uit (oudere foto van hetzelfde gerecht).
Riannzondag 2 november 2008 @ 12:35
ik had alleen van te voren even de bak even goed uitgedaan voordat ik daar mijn aardappeltjes en knolselderij erin deed

Verder ziet het er wel lekker uit.
beelzzondag 2 november 2008 @ 12:37
quote:
Op zondag 2 november 2008 12:35 schreef Riann het volgende:
ik had alleen van te voren even de bak even goed uitgedaan voordat ik daar mijn aardappeltjes en knolselderij erin deed

Verder ziet het er wel lekker uit.
Ik heb ze daarna nog even flink afgespoeld in de vergiet
Riannzondag 2 november 2008 @ 12:39
quote:
Op zondag 2 november 2008 12:37 schreef beelz het volgende:

[..]

Ik heb ze daarna nog even flink afgespoeld in de vergiet
okay ik dacht al
motorbloempjezondag 2 november 2008 @ 12:40
ja, dank!



die ga ik dus binnenkort maken
Koepertzondag 2 november 2008 @ 13:05
Oeh dat ziet er goed uit

Deze gaan we even onthouden
Muis006zondag 2 november 2008 @ 14:06
Irish Stew, heerlijk! Mijn vader maakt het altijd met 2 flesjes guinness. Echt goddelijk!
.Lotte.zondag 2 november 2008 @ 14:41
Is dat niet ontzettend machtig en zwaar liggend? Dat je eerst 3 uur met de honden door het Ierse schoon bent wezen wandelen, in de winter?

[ Bericht 4% gewijzigd door .Lotte. op 02-11-2008 14:49:04 ]
n0azondag 2 november 2008 @ 16:24
hmmm.. dit wil ik proberen.
Tezzzondag 2 november 2008 @ 22:13
Hmm, ik maak het ook wel eens, maar dan met winterpeen (in plaats van knolselderij) en inderdaad een flesje Guiness in plaats van rode wijn!

Het is inderdaad erg lekker. Zeker met een stoer boerenbruinbrood om mee te soppen...(of croutons natuurlijk).
kissazondag 2 november 2008 @ 22:57
Ziet er heerlijk uit
Innocencemaandag 3 november 2008 @ 09:51
Ik maak het altijd met spekvet, winterpeen, bier en grote stukken aardappel. Haal wel eerst het vlees door bloem, is misshien meer een gewoontje, maar dan wordt de saus ook zo lekker dik.
En op het einde een handje bladpeterselie eroverheen.
Chielusmaandag 3 november 2008 @ 11:48
ziet er goed uit, maar wat is er zo Iers aan? De Croutons?
-Peachmaandag 3 november 2008 @ 13:03
Wat voor pan kun je er eigenlijk het beste voor gebruiken? Of maakt dat niet heel veel uit?
NEC-Nijmegenmaandag 3 november 2008 @ 13:05
dat is vieeeeeees patrick
beelzmaandag 3 november 2008 @ 13:31
quote:
Op maandag 3 november 2008 13:03 schreef -Peach het volgende:
Wat voor pan kun je er eigenlijk het beste voor gebruiken? Of maakt dat niet heel veel uit?
Een grote braadpan.
ElizabethRmaandag 3 november 2008 @ 13:35
quote:
Op maandag 3 november 2008 11:48 schreef Chielus het volgende:
ziet er goed uit, maar wat is er zo Iers aan? De Croutons?
Helemaal niets. Want er is geen pub of restaurant in Ierland die stew serveert met wijn en knolselderij. Er hoort toch echt winterpeen in en Guinness.

Het recept lijkt eerder op een Franse stoofpot. Zal vast heerlijk zijn. Maar ik maak mijn stew toch echt met peen en Guinness.
beelzmaandag 3 november 2008 @ 14:52
quote:
Op maandag 3 november 2008 13:35 schreef ElizabethR het volgende:

[..]

Helemaal niets. Want er is geen pub of restaurant in Ierland die stew serveert met wijn en knolselderij. Er hoort toch echt winterpeen in en Guinness.

Het recept lijkt eerder op een Franse stoofpot. Zal vast heerlijk zijn. Maar ik maak mijn stew toch echt met peen en Guinness.
Ik heb het recept gekregen van een Ierse vriendin van me...
Ik gooi er zelf ook vaak winterpeen in (halve knolselderij in plaats van een hele als ik er peen in gooi).
ElizabethRmaandag 3 november 2008 @ 14:59
quote:
Op maandag 3 november 2008 14:52 schreef beelz het volgende:

[..]

Ik heb het recept gekregen van een Ierse vriendin van me...
Ik gooi er zelf ook vaak winterpeen in (halve knolselderij in plaats van een hele als ik er peen in gooi).
Ach joh, wat maakt het uit
Het is gewoon van origine zelfs zonder enige groente, laat staan Guinness. Origineel was het alleen aardappels, uien, lamsvlees en peterselie. Het goedkoopste van het goedkoopste.

Maar ik heb het in Ierland nog nooit met wijn of knolselderij gegeten, en ik woon er toch al 3,5 jaar.
beelzmaandag 3 november 2008 @ 15:18
quote:
Op maandag 3 november 2008 14:59 schreef ElizabethR het volgende:

[..]

Ach joh, wat maakt het uit
Het is gewoon van origine zelfs zonder enige groente, laat staan Guinness. Origineel was het alleen aardappels, uien, lamsvlees en peterselie. Het goedkoopste van het goedkoopste.

Maar ik heb het in Ierland nog nooit met wijn of knolselderij gegeten, en ik woon er toch al 3,5 jaar.
Goedkope ingredienten kunnen dan ook heel lekker zijn. Ui is echt 1 van de fijnste dingen ter wereld

Ik denk trouwens ook dat het een vrij moderne variant is door de croutons en inderdaad de rode wijn.
Als het maar lekker is, dan maakt de naam mij zelf weinig uit
Sunnythesunmaandag 3 november 2008 @ 15:27
Dan ben ik wel heel nieuwsgierig naar het recept met Guinnes!!
Deliahmaandag 3 november 2008 @ 17:27
quote:
Op zondag 2 november 2008 16:24 schreef n0a het volgende:
hmmm.. dit wil ik proberen.
-Peachmaandag 3 november 2008 @ 18:41
Vandaag gemaakt (in een wok, had geen braadpan ), maar ging prima en het was erg lekker!!! Zeker voor herhaling vatbaar
Muis006maandag 3 november 2008 @ 18:55
quote:
Op maandag 3 november 2008 15:27 schreef Sunnythesun het volgende:
Dan ben ik wel heel nieuwsgierig naar het recept met Guinnes!!
Voor 4 personen:

800 gram mager rundvlees in dobbelstenen gesneden
1 teentje knoflook
2 grote winterpenen in halve schijven van een halve cm dik
3 grote uien in reepjes
500 gram sperziebonen (kan ook bleekselderij)
500 gram aardappels in blokjes gesneden
2 flesjes guinness
mespunt kruidnagelpoeder
zout en peper
1 eetlepel tomatenpuree
4 volle eetlepels tarwebloem
1 eetlepel honing
2 theelepels worcester saus
olijfolie oid
3 blaadjes laurier
peterselie
oregano
basilicum

Braad in een grote pan het rundvlees aan tot het aan alle kanten dicht is. Op middelhoog vuur de bloem toevoegen tot het helemaal bruin is en door het vet is opgenomen. Zout, peper, peterselie, oregano, basilicum (naar smaak), laurierblad en kruidnagelpoeder toevoegen. Twee flesjes guinness erbij en doorroeren tot de bloem is opgelost. Tomatenpuree en honng toevoegen en doorroeren, vervolgens een half uur op 220 graden in de oven doen.

Ondertussen de aardappels bijna beetgaar koken en de sperziebonen 5 minuten koken. Na een half uur de pan uit de oven halen (omroeren) en de ui en wortel toevoegen. Dan weer een half uur in de oven (220 graden);

Na een half uur de pan weer uit de oven halen (omroeren) en aardappels en boontjes toevoegen, daarna 20 minuten terug de oven in. Na 20 minuten goed omroeren en wat water toevoegen mocht het te dik zijn.

Daarna nog 1x 20 minuten in de oven, klaar!
Innocencemaandag 3 november 2008 @ 19:50
Ah, ik doe het wel wat makkelijker.
Vlees (runderlappen of lamsvlees) met bloem bestuiven. Spekvet in de pan en daarna vlees kort aanbakken. Vlees uit de pan en uien erin fruiten. Groente (iig winterpeen) erbij, vlees erbij, afblussen met bier. Laurierblad en bouillion-blokje toevoegen en zorgen dat het bijna helemaal onder staat, zo nodig extra bier of wat water erbij. En dan sudderen tot vlees zacht is. Laatste half uurtje de aardappels erbij.

Voor het serveren bestrooien met bladpeterselie.

Je kan er eventueel nog wat tomatenpuree en wat suiker bijvoegen, voor een sterkere saus/smaak.
littledrummergirlmaandag 3 november 2008 @ 23:42
hmm al wel eens op het menu zien staan in de pub hier en nu weet ik wat er allemaal in zit eerst daar maar eens proberen en als het bevalt eens zelf maken
motorbloempjezondag 1 februari 2009 @ 23:08
quote:
Op maandag 3 november 2008 18:55 schreef Muis006 het volgende:

[..]

Voor 4 personen:

800 gram mager rundvlees in dobbelstenen gesneden
1 teentje knoflook
2 grote winterpenen in halve schijven van een halve cm dik
3 grote uien in reepjes
500 gram sperziebonen (kan ook bleekselderij)
500 gram aardappels in blokjes gesneden
2 flesjes guinness
mespunt kruidnagelpoeder
zout en peper
1 eetlepel tomatenpuree
4 volle eetlepels tarwebloem
1 eetlepel honing
2 theelepels worcester saus
olijfolie oid
3 blaadjes laurier
peterselie
oregano
basilicum

Braad in een grote pan het rundvlees aan tot het aan alle kanten dicht is. Op middelhoog vuur de bloem toevoegen tot het helemaal bruin is en door het vet is opgenomen. Zout, peper, peterselie, oregano, basilicum (naar smaak), laurierblad en kruidnagelpoeder toevoegen. Twee flesjes guinness erbij en doorroeren tot de bloem is opgelost. Tomatenpuree en honng toevoegen en doorroeren, vervolgens een half uur op 220 graden in de oven doen.

Ondertussen de aardappels bijna beetgaar koken en de sperziebonen 5 minuten koken. Na een half uur de pan uit de oven halen (omroeren) en de ui en wortel toevoegen. Dan weer een half uur in de oven (220 graden);

Na een half uur de pan weer uit de oven halen (omroeren) en aardappels en boontjes toevoegen, daarna 20 minuten terug de oven in. Na 20 minuten goed omroeren en wat water toevoegen mocht het te dik zijn.

Daarna nog 1x 20 minuten in de oven, klaar!
deze ga ik 's een keer maken denk ik
Muis006zondag 1 februari 2009 @ 23:11
quote:
Op zondag 1 februari 2009 23:08 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

deze ga ik 's een keer maken denk ik
Als je die hoeveelheden aanhoudt hoeven jij en René de volgende dag ook niks voor het avondeten te doen
motorbloempjezondag 1 februari 2009 @ 23:13
quote:
Op zondag 1 februari 2009 23:11 schreef Muis006 het volgende:

[..]

Als je die hoeveelheden aanhoudt hoeven jij en René de volgende dag ook niks voor het avondeten te doen
whehe, ik denk dat ik wat mensen uitnodig als ik 'm maak
beelzzondag 1 februari 2009 @ 23:24
Ik heb hem van het weekend weer gemaakt. Humor in de supermarkt... dus ik sta in de rij bij de kassa en leg de dingen op de kassaband... ik pak de knolselderij en een vrouw achter me (jaar of 40 schat ik zo) vraagt echt compleet verbaasd wat dat is en waar het voor gebruikt wordt. Eigenlijk best schokkend dat iemand van rond de 40 niet weet wat een knolselderij is en wat voor mooie dingen je er mee kan doen.
Broertiedinsdag 3 februari 2009 @ 21:03
Wil even een tvp plaatsen in ruil voor mijn bakleverworst-topic...
-Peachdonderdag 5 februari 2009 @ 12:22
Hey, ff een vraagje. Hebben ze guinnes gewoon bij de 'gewone' AH? Of alleen bij een xxl of slijter? Dank!
Leipo666donderdag 5 februari 2009 @ 13:23
quote:
Op maandag 3 november 2008 18:55 schreef Muis006 het volgende:

[..]

Voor 4 personen:

800 gram mager rundvlees in dobbelstenen gesneden
1 teentje knoflook
2 grote winterpenen in halve schijven van een halve cm dik
3 grote uien in reepjes
500 gram sperziebonen (kan ook bleekselderij)
500 gram aardappels in blokjes gesneden
2 flesjes guinness
mespunt kruidnagelpoeder
zout en peper
1 eetlepel tomatenpuree
4 volle eetlepels tarwebloem
1 eetlepel honing
2 theelepels worcester saus
olijfolie oid
3 blaadjes laurier
peterselie
oregano
basilicum

Braad in een grote pan het rundvlees aan tot het aan alle kanten dicht is. Op middelhoog vuur de bloem toevoegen tot het helemaal bruin is en door het vet is opgenomen. Zout, peper, peterselie, oregano, basilicum (naar smaak), laurierblad en kruidnagelpoeder toevoegen. Twee flesjes guinness erbij en doorroeren tot de bloem is opgelost. Tomatenpuree en honng toevoegen en doorroeren, vervolgens een half uur op 220 graden in de oven doen.

Ondertussen de aardappels bijna beetgaar koken en de sperziebonen 5 minuten koken. Na een half uur de pan uit de oven halen (omroeren) en de ui en wortel toevoegen. Dan weer een half uur in de oven (220 graden);

Na een half uur de pan weer uit de oven halen (omroeren) en aardappels en boontjes toevoegen, daarna 20 minuten terug de oven in. Na 20 minuten goed omroeren en wat water toevoegen mocht het te dik zijn.

Daarna nog 1x 20 minuten in de oven, klaar!
en waar gebruik je de 2 theelepels worcester saus en de knoflookteen?

Hoi_Piepeloidonderdag 5 februari 2009 @ 13:30
Lijkt me errrug lekker ! En zoveel werk is het toch niet? Hoelang ben je er ongeveer mee bezig geweest?
Lekker Iers biertje ernaast trouwens
littledrummergirlvrijdag 6 februari 2009 @ 17:54
quote:
Op donderdag 5 februari 2009 12:22 schreef -Peach het volgende:
Hey, ff een vraagje. Hebben ze guinnes gewoon bij de 'gewone' AH? Of alleen bij een xxl of slijter? Dank!
tja ligt er een beetje aan waar je woont, supermarkten passen vaak hun assortiment aan aan de vraag of aan de mensen die er boodschappen doen.

slijters hebben het sowieso. er bestaan trouwens blikken en flessen zoekt miss makkelijker
-Peachvrijdag 6 februari 2009 @ 18:53
quote:
Op vrijdag 6 februari 2009 17:54 schreef littledrummergirl het volgende:

[..]

tja ligt er een beetje aan waar je woont, supermarkten passen vaak hun assortiment aan aan de vraag of aan de mensen die er boodschappen doen.

slijters hebben het sowieso. er bestaan trouwens blikken en flessen zoekt miss makkelijker
Mjah ze hadden m niet, en had geen tijd meer om naar de xxl te gaan om te kijken of naar een slijter te gaan (de dichtstbijzijnde is weg, de volgende is iets van 15 min fietsen, en het pleurde heel hard)
dus heb maar een flesje oud bruin er doorheen gegooid, ging ook prima...maar de volgende keer écht Guinness!
littledrummergirlzondag 8 februari 2009 @ 17:21
hier staat ook stew te pruttelen , met guiness.

ben benieuwd
Waterwegzondag 8 februari 2009 @ 18:04
zo te zien is het toch ook iets wat goed in te vriezen is?

dus een lekkere grote pan maken, en dan eten, 2 dagen later weer...2 porties in de vriezer
(* Waterweg wordt binnenkort officieel een 1persoonshuishouden..dus ff wat lekkere ideetjes opdoen )
littledrummergirlzondag 8 februari 2009 @ 18:05
quote:
Op zondag 8 februari 2009 18:04 schreef Waterweg het volgende:
zo te zien is het toch ook iets wat goed in te vriezen is?

dus een lekkere grote pan maken, en dan eten, 2 dagen later weer...2 porties in de vriezer
(* Waterweg wordt binnenkort officieel een 1persoonshuishouden..dus ff wat lekkere ideetjes opdoen :-) )
wij hebben ( wel beetje inschattingsfoutje ) ook veel te veel straks, dus er gaat vast ook wel wat de vriezer in hier
kibozondag 8 februari 2009 @ 18:48
Ga je dr niet ontzettend van schijten?
LeeHarveyOswaldmaandag 9 februari 2009 @ 10:25
Die van ons (LDG en ik) is niet compleet gelukt. Leek meer op hachee dan op irishstew. Nogsteeds wel lekker hoor

We hadden een kilo doodbabylammetje, wat aardappel, wortel, ui, knoflook, guiness, worcestersauce, en weet ik wat nog meer. Ik post vanavond wel wat foto's