Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeerlijk wishful thinking...quote:Op zaterdag 11 oktober 2008 15:25 schreef existenz het volgende:
Pas als men inderdaad moeilijk een hypotheek meer krijgt, dan gaan de prijzen dalen. Ik moet persoonlijk zeggen dat in mijn omgeving ik alleen maar mensen zie die eenvoudig een hypotheek krijgen met een relatief laag loon. Dus voorlopig zal die daling wel mee vallen. De huizenprijzen gaan pas echt zakken wanneer de hypotheekrente aftrek afgeschaft gaat worden en dat zal voorlopig niet gaan gebeuren.
Lekker thuis blijven wonen. Als je oud bent zul je me dankbaar zijn...quote:Op zaterdag 11 oktober 2008 14:56 schreef Phalanx747 het volgende:
Het afgelopen jaar ben ik al aan het sparen geweest om een huis te kunnen kopen. Op dat moment was er nauwelijks tegen de stijging van de huizenprijzen op te sparen, maar ik heb inmiddels toch een mooi bedrag opgespaard. Op dit moment zou ik eigenlijk een huis willen kopen, maar gezien de financiele crisis, en de daaruit volgende effecten op de huizenmarkt, zie ik daar nog even van af. Het is nog niet duidelijk hoeveel effect deze crisis gaat hebben op de huizenmarkt, maar dát het een effect gaat hebben lijkt me duidelijk. Op zijn minst zullen de huizenprijzen stagneren (waardoor door inflatie de reeele prijs zal dalen), maar het is minstens zo waarschijnlijk dat de prijzen gewoon zullen dalen.
In het ideale geval zou ik een huis kopen op het moment dat de huizenprijzen zijn dieptepunt hebben bereikt. Ik snap dat het moeilijk (dan wel onmogelijk) is om te voorspellen wanneer dat zal zijn, maar ik vraag het toch maar
Mijn probleem is namelijk wat ik nu moet gaan doen: ik kan nog even thuis blijven wonen, maar als de crisis nog 1-2 jaar voortduurt, word ik daar in de tussentijd natuurlijk ook niet vrolijk van. Ik kan wel iets gaan huren, maar als het dieptepunt over een half jaar bereikt wordt, zou ik net zo goed even thuis kunnen blijven zitten.
Mijn vraag is dus als volgt: wanneer wordt het dieptepunt op de huizenmarkt bereikt? Let op: het gaat dus om het dieptepunt op de huizenmarkt, en niet per se van de economie. Tevens gaat het niet om het punt waarbij het herstel al is ingezet, maar het daadwerkelijke omslagpunt.
Wie doet een gok?(argumentatie wordt uiteraard gewaardeerd.)
Dat dus.quote:Op zaterdag 11 oktober 2008 15:25 schreef existenz het volgende:
Pas als men inderdaad moeilijk een hypotheek meer krijgt, dan gaan de prijzen dalen. Ik moet persoonlijk zeggen dat in mijn omgeving ik alleen maar mensen zie die eenvoudig een hypotheek krijgen met een relatief laag loon. Dus voorlopig zal die daling wel mee vallen. De huizenprijzen gaan pas echt zakken wanneer de hypotheekrente aftrek afgeschaft gaat worden en dat zal voorlopig niet gaan gebeuren.
9x is bizar. Al geruime tijd is ongeveer 4,5x het maximum.quote:Op zaterdag 11 oktober 2008 22:32 schreef Potjebier het volgende:
[..]
Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeerlijk wishful thinking...
Mensen krijgen tegenwoordig moeilijk een hypotheek, en tegen een relatief laag bedrag: gone are the days of 9x je inkomen kunnen lenen, waar de norm vroeger 3x was (wat gezond is, en mind you, als econoom, ex-bank, denk ik te weten waar ik over praat).
Jij als econoom hoopt dat NL naar de afgrond gaat? Ben je verbitterd ofzo?quote:Op zaterdag 11 oktober 2008 22:32 schreef Potjebier het volgende:
[..]
Ik snap dat jij denkt dat je door dit te zeggen mensen kunt laten denken 'dat 't allemaal wel meevalt', en zo probeert de markt te houden, maar believe me: wij economen denken, en hopen, dat 't nu echt gaat gebeuren. De lucht gaat er uit. En 't werd tijd ook. Nederland staat, net als de USA (nee: niet 'Amerika': dat is heel iets anders dan de USA...) op de rand van een bankroet. Bos, Wellink en Balkenende doen hun best om dat te ontkennen, 't CPB, 't RETE-afhankelijke overheidsrekenbureautje berekent precies wat de heren willen (niet moeilijk...), maar trust me: Nederland is bijna broke.
Misschien is ie die ene die wél heeft geroepen dat de kredietcrisis Nederland zou gaan treffen?quote:Op zaterdag 11 oktober 2008 23:11 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Jij als econoom hoopt dat NL naar de afgrond gaat? Ben je verbitterd ofzo?
En ondertussen lekker genieten van een lagere WOZ waarde.quote:Op zaterdag 11 oktober 2008 23:45 schreef anboni het volgende:
Mochten de huizenprijzen toch kelderen, dan betekent dat waarschijnlijk dat je hooguit niet kunt verhuizen (zolang je maar 'n hypotheek neemt die verantwoord is gezien je inkomen etc) Het lijkt me onwaarschijnlijk dat 'n bank bij het dalen van de waarde een verkoop zal forceren zolang je je verplichtingen maar nakomt (wel kan de waarde een rol spelen op het moment dat de rentevaste periode afloopt, hypotheek die groter is dan executiewaarde brengt voor de bank 'n groter risico met zich mee, dus hoger rentetarief, maar dan ben je 10 jaar verder)
En het snijden in de HRA wanneer de overheid minder geld in het laatje krijgt.quote:Op zondag 12 oktober 2008 00:40 schreef HarryP het volgende:
[..]
En ondertussen lekker genieten van een lagere WOZ waarde.
Dat zal alleen zijn voor de nieuwe gevallen.quote:Op zondag 12 oktober 2008 00:43 schreef kraaksandaal het volgende:
[..]
En het snijden in de HRA wanneer de overheid minder geld in het laatje krijgt.
Er wordt even veel geld uitgegeven aan de ondersteuning van huurmarkt als van de koopmarkt.quote:Op zondag 12 oktober 2008 12:19 schreef jpjedi het volgende:
Dan zijn er nog de effecten zoals de HRA die er zeker een keer aan gaat omdat het gewoon niet te betalen is. We stemmen voor een bestuur van dit land dat het beste het land voor zou moeten hebben en als deze kostenpost daar niet invalt dan zal hij afgebouwd worden. Zie hier je democratie... Ze laten ons echt niet direct stemmen over de HRA afschaffing.
quote:Vorige week bleek uit een studie van het Centraal Planbureau (CPB) wat de economische effecten zijn van scheefwonen. Onderzoekers becijferen dat het grootste deel van de 14,5 miljard euro die de overheid door middel van huursubsidies en huurverlagingen in de huursector stopt, terechtkomt bij mensen voor wie die steun niet bedoeld is. Huurders met een modaal of bovenmodaal inkomen profiteren voor bijna acht miljard van die steun. Opvallend is dat de economische invloed van de overheid op de huursector daarmee vrijwel even groot is als die op de koopsector: ook daar subsidieert de overheid via de hypotheekrenteaftrek de kopers met rond de 15 miljard.
Yeah, thats a rational approachquote:Op zondag 12 oktober 2008 17:43 schreef Poekieman het volgende:
Huizenprijzen kunnen overal ter wereld dalen, behalve in Nederland, dat weet iedereen.
Daar komt wel iedereen voor in aanmerking, maar ook iedereen komt op een wachtlijst van een jaar of 4.quote:Op zondag 12 oktober 2008 17:51 schreef Bulletdodger het volgende:
[..]
Daar kom echt niet iedereen in aanmerking voor of je moet echt minimumloon hebben
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |