da's -85%.. FOR was 5% in de AEX he? dus dan kom je uit op een extra daling van 4.2% voor de AEX als FOR open zou gaan nu...quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 09:25 schreef ItaloDancer het volgende:
alleen Fortis is niet open () 86 cent als het open gaat
Dat is het inderdaad, met een vleug blinde paniek en een roomsausje angst.quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 09:27 schreef simmu het volgende:
****krak****
we hadden toch al consensus hier over "het is een crash", zullen we het nu gaan hebben over "het is een systeemcrash"?
op de FTI prijzen ze 3% in... maar ja wie weet wanneer het nog open gaat...quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 09:27 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
da's -85%.. FOR was 5% in de AEX he? dus dan kom je uit op een extra daling van 4.2% voor de AEX als FOR open zou gaan nu...
Indd! even de problemen wegdrinkenquote:Op vrijdag 10 oktober 2008 09:29 schreef indahnesia.com het volgende:
Heineken doet het best goed vandaag, maar 3.5%..
doordrinken mensen!
-3 op een index door 1 aandeel is ook niet echt goed te noemen..quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 09:30 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
op de FTI prijzen ze 3% in... maar ja wie weet wanneer het nog open gaat...
M'n moeder kreeg vorige week per post zo'n mailing binnen van een "vermogensbeheerder", of m'n vader (die een krap jaar geleden overleden is) z'n poen even wilde storten bij hun kantoor. Ik heb ze een hele leuke email teruggeschreven!quote:
mogen ze wel opschieten, het is al vrijdag en zo.. dadelijk aan het bier die handelaren.quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 09:31 schreef Dr.Daggla het volgende:
VEB wil de rechter inschakelen om de handel in Fortis weer te beginnen.
ik zou dat ook niet annuleren, ben dan ook geen bankier gelukkigquote:Op vrijdag 10 oktober 2008 09:31 schreef Roel_Jewel het volgende:
Bankiers feesten er op los
Ja, je kunt zoiets natuurlijk moeilijk annuleren als 't al allemaal gereserveerd is.....
Achja, zulke manische reacties krijg je altijd als de boel "down" gaat. Dat zie je ook bij individuën: hoe harder het einde nadert, hoe groter het feestje.quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 09:31 schreef Roel_Jewel het volgende:
Bankiers feesten er op los
Ja, je kunt zoiets natuurlijk moeilijk annuleren als 't al allemaal gereserveerd is.....
quote:AMSTERDAM (Dow Jones)--De AEX noteert vrijdag kort na opening van de handel al circa 20 punten lager. "Het is een echte crash waar we naar kijken met extreme omzetten", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer. Hij sluit niet uit dat de AEX vrijdag geen bodem gaat vinden. "Als er dit weekend ook nog eens weer slechte berichten naar buiten komen, loop je kans dat de aandelenmarkten wereldwijd even worden dichtgegooid".
Ze breken de muren zelfs uitquote:Op vrijdag 10 oktober 2008 09:32 schreef Perrin het volgende:
Er wordt flink geduwd bij de nooduitgang..
quote:Wereldwijd is een golf van paniek over de beurzen gespoeld. Gisteravond in New York gingen de koersen vooral in het laatste uur zo zwaar omlaag dat van een waar bloedbad kon worden gesproken. In Azië stortte de beurzen vanmorgen vroeg ook in met ongekende kracht en ook in Amsterdam was het hek van de dam.
De AEX-index noteerde na amper een kwartier handelen al 8,75% lager op 259,56. Beleggers gooien de handdoek in de ring, ze geloven er gewoon niet meer in, het vertrouwen in de financiële wereld is volledig vedwenen.
DFT-goeroe Rob Koenders voorspelde het voorbeurs al: ”Het plan van minister Wouter Bos (Financiën) om 20 miljard euro beschikbaar te stellen voor steun aan banken en verzekeraars zal het sentiment op de aandelenbeurs niet ten goede komen. Dergelijke plannen jagen beleggers alleen maar meer schrik aan en de beurzen kampen al met een acceleratie van paniek”, aldus Koenders. Hij verwachtte dat de Europese beurzen zouden openen met verliezen tussen de 6 en 10 procent. ”Een krach.”
Hij kreeg gelijk: met punten tegelijk duikelden de koersen op de Europese beurzen omlaag. De verwerking van de paniekorders kostte veel tijd, waardoor de indices flink achter de feiten aanliepen.
Elders in Europa kelderden de beurzen ook keihard. In Londen en Frankfurt was er na een kwartier handelen al sprake van een koersvale met een kleine tien procent en in Parijs was die grens al overschreden. Amsterdam deed het tot die tijd in feite dus nog redelijk goed…
Geweldige uitspraak over een triest feit.quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 09:32 schreef Perrin het volgende:
Er wordt flink geduwd bij de nooduitgang..
quote:Beurzen in hysterie
AMSTERDAM - De ergste nachtmerrie komt uit. Wereldwijd storten beurzen in elkaar in een magnitude die wij in ons leven nog niet eerder hebben ervaren. Wall Street sloot gisteren voor de zevende achtereenvolgende dag fors lager waarbij de Dow Jones het grootste puntenverlies in de geschiedenis moest ondergaan, 7,3 procent of 678 punten verlies. Beleggers hebben het geloof in marktwerking verloren.
In Azië verloor de Nikkei vlak na de opening meer dan 11 procent en noteert nu rond 8 procent lager. Ook andere Aziatische beurzen verliezen tussen 5 en 7 procent. Europa stevent af op openingsverliezen tussen 5 en 8 procent lager. Beleggers gaan over tot paniekverkopen waarbij elke rationaliteit is verdwenen. Paniek verwordt hysterie.
De systeemcrisis is compleet. In een rap tempo komen internationaal centrale overheden met financiële steunplannen om hun nationaal financieel stelsel te ondersteunen. Gisterenavond laat maakten minister van financiën Wouter Bos en centrale bankpresident Wout Wellink een steunplan bekend ter grootte van euro 20 miljard voor de Nederlandse bank en verzekeringssector.
Bedrijven kunnen er gebruik van maken maar zijn niet verplicht. Voor de steun verkrijgt de overheid preferente aandelen met een waarschijnlijk hoog dividend. Bestaande aandeelhouders waarde wordt hierdoor sterk verwaterd. Minister Bos wil de Nederlandse financiële ondernemingen beschermen tegen de enorme grote schokken waarmee zij op dit moment mee worden geconfronteerd. Wat Bos doet is goed en wellicht noodzakelijk maar typeert wel de enorme ernst van de situatie waarin we ons begeven.
Het hele financiële systeem raakt steeds verder ontwricht. De kredietmarkten blijven nog steeds diepbevroren. Ook na alle aangekondigde maatregelen en zelfs een zelden vertoonde wereldwijde gecoördineerde centrale bank renteverlaging. De crisis zal mainstreet steeds meer gaan bereiken. We geraken nu in een fase dat de situatie dusdanig is verergerd dat het te laat lijkt of dat kredietwerking überhaupt wel weer zal aanvangen. Hoe erger de situatie verslechterd, hoe hoger de interbank renten zullen worden en hoe nijpender de kredietmarktwerking zal worden.
Wall Street verloor gisteren op één dag $ 900 miljard aan beurswaarde. Beleggers hebben angst dat na de bankensector de systeemcrisis volgende slachtoffers zal vinden in de autosector, verzekeringsbedrijven en zelfs in de energiesector. De VIX, volatiliteitindex en belangrijkste angstgraadmeter onder beleggers, is gisteren verder gestegen naar een nog niet eerder voorgekomen hoogte van 63,92. De koersuitslagen zullen weer verder toe kunnen nemen.
De verkoopdruk op Wall Street werd gisteren verder aangewakkerd doordat de ban op short selling afgelopen woensdagnacht 0.00 uur werd opgeheven in Amerika. Een aantal van 969 aandelen die op de SEC short list stonden voor een ban op short selling verloren gisteren gemiddeld 10 procent in waarde. CEO John Mack van voorheen zakenbank en nu commerciële bank Morgan Stanley, die de grootste lobby had gevoerd om short selling te verbieden, moest gisteren met lede ogen aanschouwen dat zijn bedrijf 26 procent in waarde verloor. Het lijkt er wel op of dat bepaalde partijen hem wilde straffen. In de periode dat er een ban op short selling van toepassing was hebben de desbetreffende 969 bedrijven gemiddeld 25,8 procent verloren ten opzichte van de gemiddelde markt 24,6 procent.
Een belangrijk grote onzekere factor die vandaag het toch al dramatische sentiment verder kan beroeren is de afwikkeling van de portefeuille van zogenaamde credit default swaps ter waarde van $ 400 miljard van de vorige maand failliete zakenbank Lehman Brothers. Een Credit Default Swap is een overeenkomst tussen twee partijen waarbij het kredietrisico van een derde partij wordt overgedragen. Meerdere grotere marktspelers zoals Morgan Stanley en Goldman Sachs maar ook anderen zijn blootgesteld aan deze Lehman portefeuille. Niemand weet hoe de afwikkeling van deze Lehman CDS portefeuille zal uitpakken. Velen zijn extreem zenuwachtig hiervoor!
Rob Koenders is directeur van Harmony Vermogensbeheer
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |