Dat is dan misluktquote:Op zaterdag 18 september 2010 22:16 schreef Groot-Nederlander het volgende:
Een van de grotere bunkers ligt onder het Media Park te Hilversum, waarschijnlijk nabij de TV-toren.
Compleet met een radiostudio gebouwd in een Kooi van Faraday.
Deze studio kan inbreken op alle publieke radionetten indien nodig.
Tussen het Muziek Paviljoen en de bunker bij die TV toren zou een complete onderaardse weg liggen.
Op geheime plekken op het Media Park zouden zgn videoinbreekkasten zijn gebouwd, maar daar weet ik niets van.
Ik heb destijds geholpen met het ontwerpen van die atoombomvrije radiostudio en heb een document moeten tekenen om daarover nooit iets te zeggen.
quote:even topic teruglezen NinaOp vrijdag 23 oktober 2009 01:05 schreef -calimero- het volgende:
Weet wel dat onder Utrecht CS ook een hele grote atoombunker zit.
Deze is o.a. te bereiken door de voetgangerstunnel naar Vredeburg.
Hierin zijn ook nog de grote stalen deuren te zien die gesloten kunnen worden om de tunnel af te sluiten.
Ja, leuk festivl was datquote:Op maandag 22 juni 2009 12:24 schreef Lkw het volgende:
Het Amsterdam Underground Festival speelde zich in 2007 af op een paar plekken onder Amsterdam. Niet echt schuilkelders of bunkers, maar misschien toch aardig voor dit topic:
-knip knip-
quote:Ze waren er wel, alleen niemand wist het
De atoomschuilkelders in Amsterdam waren allemaal tip-top in orde. Voor wie ze waren weet echter niemand. 'Eerst jij, dan ik. Of: de hoogste bieder.'
Stel. U was een rijke, belangrijke Amsterdammer in 1980. Een wethouder bijvoorbeeld.
De wereld is in de ban van de Koude Oorlog. Sovjet SS-20 kernraketten staan op Europa gericht. In het Kremlin drukt president Breznjev een rode knop in die een allesvernietigende atoomoorlog ontketent. Ook Nederland moet eraan geloven. 'Gelukkig heb ik wel een plekje in een van die hightech schuilkelders' zult u, als succesvolle magistraat denken. Mooi niet, blijkt uit een boekje dat jouranlist Marc Mijer in opdracht van de gemeente Amsterdam schreef over de grote atoomschuilkelders.
Voor een bedrag van 20 miljoen gulden werden de metrostations Nieuwmarkt, Wibautstraat en Weesperplein in de jaren zeventig uitgerust met hypermoderne, van allerlei faciliteiten voorziene schuilkelders. In het boekje van Mijer Een vernuftig geheel valt te lezen en te zien dat de schuilkelders technisch tiptop in orde waren, maar operationeel één groot vraagteken bleken te zijn.
Ooit over station Nieuwmarkt gelopen en uzelf afgevraagd wat die grijze stalen vlakken in d emuren bij de stationsentree waren, als het u überhaupt al opgevallen was? Gasdichte schuiven die het station hermetisch konden afsluiten van de buitenwereld. Daar vlakbij weggemetseld een ruimte waar de schuiler radioactief stof van zich af kon douchen en zijn kleren kwijt kon in een 'inwerpluik voor besmette kleding'.
De ondergrondse stad was uitgerust met noodaggregaten, dieseltanks en eigen waterpompen die water konden oppompen van een natuurlijke bron op 40 meter diep. Frisse lucht? Die kwam binnen door grote zandfilters die de lucht van schadelijk materiaal zuiverden. Verder nog was- en toiletruimtes en stapelbedden die in totaal meer dan 10.000 mensen moesten herbergen.
Met de faciliteiten niets mis. Alleen, wie waren die 10.000 gelukkigen die recht hadden op een van die felbegeerde plekken in de schuilkelder en wie ging dat dan allemaal regelen? Mijer zocht het tot op de bodem uit, maar nog steeds is onduidelijk voor wie de schuilkelders bestemd waren. De voorbijgangers die gebruikmaakten van het station? In de archieven is niets terug te vinden over een gemeentelijke voorlichtingscampagne en een frequent metrogebruiker uit midden jaren tachtig weet ook van niets: 'Nee. We zijn daar nooit over geïnformeerd.' En de omwonenden? Thea Laagland woont sinds 1979 dicht bij het Weesperplein. Zij wist van het bestaan van de bunkers, maar 'als bewoners hebben wij er nooit iets over te horen gekregen. Waarschijnlijk was het bedoeld voor een bepaalde groep mensen; bestuurders en andere belangrijke types.' Aha, de bobo's dus.
Stationsbeheerder De Vries van het GVB heeft van zijn voorgangers gehoord dat er bij de gassluis ook ruimte was gemaakt voor een 'ballotagecommissie' (bestaande uit Henk-jan Smits, Gordon en Jerney Kaagman, red.) die zou bepalen of iemand wel of geen toegang zou krijgen. Maar als die lijsten ooit hebben bestaan, zijn ze spoorloos en verder weet niemand er iets over te melden. Michael van der Vlis, wethouder Verkeer en Vervoer van 1978 tot 1990: 'Ik geloof dat we er in het college vooral grapjes over gemaakt hebben. Wie de schuilkelders in mag? Eerst jij, dan ik. Of de hoogste bieder. Tja.'
En wie zei er dan 'vol is vol'? Wat was de verdere gang van zaken bij een kernaanval? Een voormalig medewerker van de Burger Bescherming: 'Er was helemaal geen protocol. Wie mocht naar binnen? Wie deed de deur dicht? Daar was helemaal niets over afgesproken.'
Na de Koude Oorlog werd het onderhoud aan de schuilkelders gestaakt en in 2004 werd besloten de schuilkelderfunctie op te heffen. Sinds vorig jaar zijn de ruimtes ontmanteld om ruimte te bieden aan nieuwe ventilatieapparaten die de brandveiligheid van het metronetwerk moeten verbeteren. Geen parkeergarages dus, of duistere underground feestruimtes. Maar het blijft wel een jongensboek achter betonnen muren. Denkt u daar eens aan, de volgende keer dat u de metro pakt.
Bron: De Pers, 26 november 2010
Is deze inmiddels gesloopt, of is er een alternatief gevonden?quote:Op zondag 21 september 2008 00:46 schreef Hanekrooi het volgende:
Atoombunker Amsterdam-zuid.
http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=37603
Jij ook niet, dus er is geen reden om meteen zo vijandig te doen.quote:Op dinsdag 5 juli 2011 11:09 schreef mousy31 het volgende:
Zijn verhaal is wel juist hij is er zelf binnen geweest dus jij kan daar helemaal niet over oordelen je was er nl niet bij aanwezig.
Ik hoop dat je zelf ook wel snapt dat wanneer er een discussie over bunkers en schuilkelders in Amsterdam is, en je reageert met "Oh, trouwens, 25 jaar geleden is mijn man wel eens in een atoombunker onder metrostation Amsterdam Centraal geweest die zó groot is dat je er urenlang kan rondwandelen, en van waaruit je zo naar Waterlooplein kunt lopen, maar niemand weet er vanaf" en het daarbij laat, dat de reactie enigszins sceptisch gaat zijn.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 12:34 schreef mousy31 het volgende:
Zo leuk is t niet als je vraagt dat iemand wat meer verteld en vervolgens zegt dat hij t niet goed heeft.
Net dit even nagekeken, omdat ik toch wel nieuwsgierig was; de tunnel waar je op doelt ligt er inderdaad, maar is pas in de eerste helft van de jaren '90 aangelegd, en was niet bedoeld voor de Oost/Westlijn, maar voor de IJ-tram, hetgeen nu gewoon de bovengrondse lijn 26 is geworden.quote:Op dinsdag 5 juli 2011 16:51 schreef Rio het volgende:
Onder (meer naast) centraal zijn destijds wel metrobuizen voorbereid tbv de oost/westlijn. In die buizen zou De Chocoladefabriek komen (wat is er eigenlijk met dat plan gebeurd). Wellicht dat je daarin hebt gelopen?
IJ-tram idd, ik vrrgiste me.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 21:33 schreef Leshy het volgende:
[..]
Ik hoop dat je zelf ook wel snapt dat wanneer er een discussie over bunkers en schuilkelders in Amsterdam is, en je reageert met "Oh, trouwens, 25 jaar geleden is mijn man wel eens in een atoombunker onder metrostation Amsterdam Centraal geweest die zó groot is dat je er urenlang kan rondwandelen, en van waaruit je zo naar Waterlooplein kunt lopen, maar niemand weet er vanaf" en het daarbij laat, dat de reactie enigszins sceptisch gaat zijn.
Het is uiteraard niet onmogelijk dat er ook bij station Amsterdam Centraal een soortgelijke noodbunker is aangelegd als bij stations Nieuwmarkt, Waterlooplein en Weesperplein, alhoewel het dan wat ongewoon is dat deze zo goed geheim gehouden is in tegenstelling tot de andere drie. En wellicht is het ook niet ondenkbaar dat het mogelijk is om via onderhoudsgangen en servicekanalen bij de metrotunnels (ik weet niet of deze er zijn) van het ene naar het andere station te komen en dus ook bij de verschillende atoombunkers, maar het lijkt me vreemd als de bunkers direct met elkaar in verbinding zouden staan, zeker omdat het de bedoeling is dat ze juist hermetisch af te sluiten zijn met eigen voorzieningen.
Kortom, ik vind het prima als je zegt dat er nog veel meer ligt dan wat er bekend is, maar dan willen we uiteraard wel wat meer details weten - wat voor ruimtes zijn er allemaal bij Amsterdam Centraal, waar liggen die, en hoe kwam je vanaf de atoombunker daar uiteindelijk bij Waterlooplein uit?
[..]
Net dit even nagekeken, omdat ik toch wel nieuwsgierig was; de tunnel waar je op doelt ligt er inderdaad, maar is pas in de eerste helft van de jaren '90 aangelegd, en was niet bedoeld voor de Oost/Westlijn, maar voor de IJ-tram, hetgeen nu gewoon de bovengrondse lijn 26 is geworden.
Hier komt inderdaad het Chocolademuseum in te zitten, zou volgens de website in 2013 open moeten gaan
Overigens, videobeelden van de bunkers bij Weesperplein in een programma van de NTR van september 2010, redelijk recent nog dus:
http://onzeschatten.ntr.n(...)ons-tegen-de-vijand/
(vanaf ~13:00 begint het)
Ik denk dat hij zon beetje alles al verteld heeft, hij zal hier later nog op terug komen.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 21:33 schreef Leshy het volgende:
[..]
Ik hoop dat je zelf ook wel snapt dat wanneer er een discussie over bunkers en schuilkelders in Amsterdam is, en je reageert met "Oh, trouwens, 25 jaar geleden is mijn man wel eens in een atoombunker onder metrostation Amsterdam Centraal geweest die zó groot is dat je er urenlang kan rondwandelen, en van waaruit je zo naar Waterlooplein kunt lopen, maar niemand weet er vanaf" en het daarbij laat, dat de reactie enigszins sceptisch gaat zijn.
Het is uiteraard niet onmogelijk dat er ook bij station Amsterdam Centraal een soortgelijke noodbunker is aangelegd als bij stations Nieuwmarkt, Waterlooplein en Weesperplein, alhoewel het dan wat ongewoon is dat deze zo goed geheim gehouden is in tegenstelling tot de andere drie. En wellicht is het ook niet ondenkbaar dat het mogelijk is om via onderhoudsgangen en servicekanalen bij de metrotunnels (ik weet niet of deze er zijn) van het ene naar het andere station te komen en dus ook bij de verschillende atoombunkers, maar het lijkt me vreemd als de bunkers direct met elkaar in verbinding zouden staan, zeker omdat het de bedoeling is dat ze juist hermetisch af te sluiten zijn met eigen voorzieningen.
Kortom, ik vind het prima als je zegt dat er nog veel meer ligt dan wat er bekend is, maar dan willen we uiteraard wel wat meer details weten - wat voor ruimtes zijn er allemaal bij Amsterdam Centraal, waar liggen die, en hoe kwam je vanaf de atoombunker daar uiteindelijk bij Waterlooplein uit?
[..]
Net dit even nagekeken, omdat ik toch wel nieuwsgierig was; de tunnel waar je op doelt ligt er inderdaad, maar is pas in de eerste helft van de jaren '90 aangelegd, en was niet bedoeld voor de Oost/Westlijn, maar voor de IJ-tram, hetgeen nu gewoon de bovengrondse lijn 26 is geworden.
Hier komt inderdaad het Chocolademuseum in te zitten, zou volgens de website in 2013 open moeten gaan
Overigens, videobeelden van de bunkers bij Weesperplein in een programma van de NTR van september 2010, redelijk recent nog dus:
http://onzeschatten.ntr.n(...)ons-tegen-de-vijand/
(vanaf ~13:00 begint het)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |