FOK!forum / Culinesse à gogo / Feta kaas
Paulwoensdag 17 september 2008 @ 21:06
Ik eet vaak feta kaas in mijn sla
Vinden jullie dat ook puikend?
Sommige feta kaas is trouwens wel echt vies
Zit veel verschil in merk ik


pfefferkatzewoensdag 17 september 2008 @ 21:08
Het is sowieso vies.
Khaliwoensdag 17 september 2008 @ 21:09
quote:
Op woensdag 17 september 2008 21:08 schreef RacerDKB het volgende:
Het is sowieso vies.
je hebt gelijk
hierissieweerwoensdag 17 september 2008 @ 21:09
sommige feta is indd vies. Wat is nu de lekkerste en waar kunnen we het beter niet halen?
Paulwoensdag 17 september 2008 @ 21:11
quote:
Op woensdag 17 september 2008 21:09 schreef hierissieweer het volgende:
sommige feta is indd vies. Wat is nu de lekkerste en waar kunnen we het beter niet halen?
Ik koop altijd deze niet duur en ik vind hem lekker, had een keer een dure gekocht die echt niet te vreten was
deze dus

Koploperkopperwoensdag 17 september 2008 @ 21:16
Droge ongein is het.

Daar houdt Jojoortje vast niet van.
WensMeesterwoensdag 17 september 2008 @ 21:23
Verse feta van de plaatselijke bezorggriek!
hierissieweerwoensdag 17 september 2008 @ 21:25
quote:
Op woensdag 17 september 2008 21:23 schreef WensMeester het volgende:
Verse feta van de plaatselijke bezorggriek!
Helemaal top. Met van die galepino pepertjes en kebab (ik heb het nu dus over de kababboer)
Paulwoensdag 17 september 2008 @ 21:26
quote:
Op woensdag 17 september 2008 21:16 schreef Koploperkopper het volgende:
Droge ongein is het.

Daar houdt Jojoortje vast niet van.
Jojoortje houdt wel van Grieks
DuTankwoensdag 17 september 2008 @ 21:27
Heeeeerlijk vind ik dat!
WensMeesterwoensdag 17 september 2008 @ 21:44
quote:
Op woensdag 17 september 2008 21:25 schreef hierissieweer het volgende:

[..]

Helemaal top. Met van die galepino pepertjes en kebab (ik heb het nu dus over de kababboer)
Die groene pepertjes idd, die doet de griek hier er ook bij

Ook lekker, bij de doner company op station Den Haag Hollands Spoor, broodje doner met feta

Nu heb ik honger
BBQ-kipwoensdag 17 september 2008 @ 22:16
Feta!!!

De blikken feta-achtige kaas van de plaatselijke Turkse winkel zijn ook erg goed. Koeienfeta (officieel geen feta maar Deense witte kaas) is ook erg jummie. Ligt standaard in de koelkast hiero
Erasmowoensdag 17 september 2008 @ 22:19
quote:
Op woensdag 17 september 2008 21:11 schreef paultjuhhh het volgende:

[..]

Ik koop altijd deze niet duur en ik vind hem lekker, had een keer een dure gekocht die echt niet te vreten was
deze dus

[ afbeelding ]
Da's heul geen feta
Paulwoensdag 17 september 2008 @ 22:24
quote:
Op woensdag 17 september 2008 22:19 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Da's heul geen feta
WEL WAAR
LeeHarveyOswaldwoensdag 17 september 2008 @ 22:31
quote:
Op woensdag 17 september 2008 21:11 schreef paultjuhhh het volgende:

[..]

Ik koop altijd deze niet duur en ik vind hem lekker, had een keer een dure gekocht die echt niet te vreten was
deze dus

[ afbeelding ]
Die rommel mag geen eens Feta meer heten

Mediterane smaakmaakzuivelblokjes noemen ze het nu
Erasmowoensdag 17 september 2008 @ 22:32
quote:
Op woensdag 17 september 2008 22:24 schreef paultjuhhh het volgende:

[..]

WEL WAAR
NIET WAAR
Paulwoensdag 17 september 2008 @ 22:32
quote:
Op woensdag 17 september 2008 22:31 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Die rommel mag geen eens Feta meer heten

Mediterane smaakmaakzuivelblokjes noemen ze het nu
Dizz mijn feta niet
misterikswoensdag 17 september 2008 @ 22:37
Fetaaaaaaaaaaaaahhhh

ik krijg icm mét feta zelfs 'n ranzig ding als 'n shoarmabroodje doorgeslikt
hierissieweerwoensdag 17 september 2008 @ 22:40
quote:
Op woensdag 17 september 2008 22:19 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Da's heul geen feta
Wat dan wel?
zoalshetiswoensdag 17 september 2008 @ 22:41
ga naar de turk en haal die varianten die nog in het pekel liggen. vooral die zachtere variant (de duurste, maar nog steeds iets van 7 euro per kilo) is echt waanzinnig lekkert. en fettina is meuk.
hierissieweerwoensdag 17 september 2008 @ 22:47
quote:
Op woensdag 17 september 2008 22:41 schreef zoalshetis het volgende:
ga naar de turk en haal die varianten die nog in het pekel liggen. vooral die zachtere variant (de duurste, maar nog steeds iets van 7 euro per kilo) is echt waanzinnig lekkert. en fettina is meuk.
Die zachte is echt lekker!
zoalshetiswoensdag 17 september 2008 @ 22:48
quote:
Op woensdag 17 september 2008 22:47 schreef hierissieweer het volgende:

[..]

Die zachte is echt lekker!
door een lamsgehaktsausje voor de spaghetti is ie ook erg lekker. of door de bechamel voor lasagne. maar vooral in combinatie met lam is het ultiem.
Duderinnetjewoensdag 17 september 2008 @ 22:49
Moet feta nou eigenlijk van schaap zijn of van geit?

En doe mij inderdaad de verse van de Turk/Marokkaan maar! Supermarktfeta is volgens mij van hergebruikte petflessen gemaakt.
zoalshetiswoensdag 17 september 2008 @ 22:56
quote:
Op woensdag 17 september 2008 22:49 schreef Duderinnetje het volgende:
Moet feta nou eigenlijk van schaap zijn of van geit?

En doe mij inderdaad de verse van de Turk/Marokkaan maar! Supermarktfeta is volgens mij van hergebruikte petflessen gemaakt.
officieel van geit. maar who's counting. volgens mij is de zachte verse variant van de turk van koe.
BBQ-kipwoensdag 17 september 2008 @ 22:58
quote:
Op woensdag 17 september 2008 22:41 schreef zoalshetis het volgende:
ga naar de turk en haal die varianten die nog in het pekel liggen. vooral die zachtere variant (de duurste, maar nog steeds iets van 7 euro per kilo) is echt waanzinnig lekkert. en fettina is meuk.
Yep, da's degene die ik ook bedoel
Heerlijk! Voor mij het enige waarvoor ik naar de Turk ga
zoalshetiswoensdag 17 september 2008 @ 23:00
quote:
Op woensdag 17 september 2008 22:58 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Yep, da's degene die ik ook bedoel
Heerlijk! Voor mij het enige waarvoor ik naar de Turk ga
ik ga altijd om naar zijn mooie dochters te kijken, en dan voor de feta...
LeeHarveyOswaldwoensdag 17 september 2008 @ 23:00
quote:
Op woensdag 17 september 2008 22:56 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

officieel van geit. maar who's counting. volgens mij is de zachte verse variant van de turk van koe.
Ik haal blikken van 400 gram. Daar zitten twee kaasjes in. Wel van koe, maar ook erg lekker.

Let op het vetpercentage, dat is eigenlijk de grootste smaakindicator bij feta (Achtige) kazen.
Duderinnetjewoensdag 17 september 2008 @ 23:09
Maar geit of koe maakt nogal wat uit, qua smaak. Die zachte zilte... geit zeker?
BBQ-kipwoensdag 17 september 2008 @ 23:42
quote:
Op woensdag 17 september 2008 23:00 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

ik ga altijd om naar zijn mooie dochters te kijken, en dan voor de feta...

Hier geen mooie dochters, laat staan lekkere zonen o.i.d....
Slechts een bebaarde Turkse 50+er
BBQ-kipwoensdag 17 september 2008 @ 23:44
quote:
Op woensdag 17 september 2008 23:09 schreef Duderinnetje het volgende:
Maar geit of koe maakt nogal wat uit, qua smaak. Die zachte zilte... geit zeker?
Schaap is sterker van smaak dan geit en geit is sterker van smaak dan koe. Zacht en licht zilt is denk ik koeienkaas.
Ik vind die wat makkelijker te combineren met van alles en nog wat, zeker als het lekkere vette en dus zachte kaas is. Maar in een goeie salade misstaat een lekkere schapenfeta ook zeker niet hoor.
Maar op dit moment ga ik eerder voor de Turkse of Deense witte koeienkaas, hmmm
misterikswoensdag 17 september 2008 @ 23:45
en ik die dacht dat the real stuff uit Griekenland kwam
Klautjewoensdag 17 september 2008 @ 23:47
Turkse kaas is wat mij betreft verreweg de beste, en goedkoper. Lekker zoetjes. Heerlijk in de ochtend op zo eentje:

Koploperkopperwoensdag 17 september 2008 @ 23:48
quote:
Op woensdag 17 september 2008 23:47 schreef Klautje het volgende:
Turkse kaas is wat mij betreft verreweg de beste, en goedkoper. Lekker zoetjes. Heerlijk in de ochtend op zo eentje:

[ afbeelding ]
Je kon niet gewoon broodje zeggen?
Klautjewoensdag 17 september 2008 @ 23:49
quote:
Op woensdag 17 september 2008 23:48 schreef Koploperkopper het volgende:

[..]

Je kon niet gewoon broodje zeggen?
Het is geen normaal kankerbroodje, maar speciaal
zoalshetiswoensdag 17 september 2008 @ 23:50
quote:
Op woensdag 17 september 2008 23:48 schreef Koploperkopper het volgende:

[..]

Je kon niet gewoon broodje zeggen?
volgens mij heet zo'n ding borek oid.
Maeghanwoensdag 17 september 2008 @ 23:52
quote:
Op woensdag 17 september 2008 21:25 schreef hierissieweer het volgende:

[..]

Helemaal top. Met van die galepino pepertjes en kebab (ik heb het nu dus over de kababboer)
Ik neem aan dat je jalapeños bedoelt?
quote:
Op woensdag 17 september 2008 23:50 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

volgens mij heet zo'n ding borek oid.
Borek is volgens mij een bladerdeegachtig gerechtje of zo. Sigara boregi zijn nl. van die lange rolletjes met bijv. feta erin, om het toch even ontopic te houden.
zoalshetiswoensdag 17 september 2008 @ 23:57
quote:
Op woensdag 17 september 2008 23:45 schreef misteriks het volgende:
en ik die dacht dat the real stuff uit Griekenland kwam
dat zou best kunnen. maar turkije en griekenland grenzen aan elkaar en je weets, dan neem je vaak wat dingen van elkaar over. vooral de lekkere dingen.
Maeghandonderdag 18 september 2008 @ 00:00
quote:
Op woensdag 17 september 2008 23:57 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

dat zou best kunnen. maar turkije en griekenland grenzen aan elkaar en je weets, dan neem je vaak wat dingen van elkaar over. vooral de lekkere dingen.
In Turkije hebben ze een witte kaas die op feta lijkt, beyaz peynier, volgens een kookboek van Claudia Roden. Deze kaas verkopen ze ook inderdaad veel bij supermarkt Dunya hier in R'dam.
zoalshetisdonderdag 18 september 2008 @ 00:03
dik vet smullen voor hapjes bij de borrel of spa rood zijn iets uitgebakken plakjes sucuk. bespoten met toefjes van een mousse van de zachte 'feta' en creme fraiche en een halve zwarte olijf uit de olie.
Mirjamdonderdag 18 september 2008 @ 00:05
quote:
Op woensdag 17 september 2008 23:49 schreef Klautje het volgende:

[..]

Het is geen normaal kankerbroodje, maar speciaal
moet dat gekanker nou?
zoalshetisdonderdag 18 september 2008 @ 00:06
edit
Klautjedonderdag 18 september 2008 @ 00:08
quote:
Op woensdag 17 september 2008 23:50 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

volgens mij heet zo'n ding borek oid.
Burek is gevuld, bijvoorbeeld met feta of gehakt.
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:05 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

moet dat gekanker nou?
Jeugd van tegenwoordig hé...
zoalshetisdonderdag 18 september 2008 @ 00:09
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:08 schreef Klautje het volgende:

[..]

Burek is gevuld, bijvoorbeeld met feta of gehakt.
burek lijkt wel heel erg veel op dat broodje. hoe heet dat broodje, zonder de vulling?
Maeghandonderdag 18 september 2008 @ 00:19
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:09 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

burek lijkt wel heel erg veel op dat broodje. hoe heet dat broodje, zonder de vulling?
Het enige woord voor brood dat ik ken is ekmek. Maar goed, ik spreek ca. 20 woorden Turks, 12 daarvan zijn telwoorden en één is Turkse pizza.
kurk_droogdonderdag 18 september 2008 @ 00:20
Er is maar één goede kaas en dat is Noord-Holland Jong Belegen..
zoalshetisdonderdag 18 september 2008 @ 00:21
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:20 schreef kurk_droog het volgende:
Er is maar één goede kaas en dat is Noord-Holland Jong Belegen..
voor sherrydrinkende mannen is dat inderdaad de enige goede kaas.
IHVKdonderdag 18 september 2008 @ 00:25
Ik wilde even zeggen.
Maeghandonderdag 18 september 2008 @ 00:30
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:21 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

voor sherrydrinkende mannen is dat inderdaad de enige goede kaas.
Ik weet wel wat beters voor bij de sherry.
zoalshetisdonderdag 18 september 2008 @ 00:30
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:30 schreef Maeghan het volgende:

[..]

Ik weet wel wat beters voor bij de sherry.
ja een afbrokkelende kaas, een zwaargerookte ham of een fijn riekende punani.
Maeghandonderdag 18 september 2008 @ 00:33
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:30 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

ja een afbrokkelende kaas, een zwaargerookte ham of een fijn riekende punani.
Ligt eraan wat voor sherry. Doe mij maar chocoladetaart.
Klautjedonderdag 18 september 2008 @ 00:46
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:19 schreef Maeghan het volgende:

[..]

Het enige woord voor brood dat ik ken is ekmek. Maar goed, ik spreek ca. 20 woorden Turks, 12 daarvan zijn telwoorden en één is Turkse pizza.
Ekmek betekent gewoon brood, niet meer niet minder.
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:09 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

burek lijkt wel heel erg veel op dat broodje. hoe heet dat broodje, zonder de vulling?
In Nederland heet dat gewoon Turks brood.
zoalshetisdonderdag 18 september 2008 @ 00:48
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:46 schreef Klautje het volgende:

[..]

Ekmek betekent gewoon brood, niet meer niet minder.
[..]

In Nederland heet dat gewoon Turks brood.
en hoe heet het in turkije? want een 'turksbrood' is rond en zachter.
IHVKdonderdag 18 september 2008 @ 00:48
Borek is bladerdeeg met vulling(kaas, spinazie, prei, of aardappel), heeft weinig met brood te maken.
IHVKdonderdag 18 september 2008 @ 00:54
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:48 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

en hoe heet het in turkije? want een 'turksbrood' is rond en zachter.
Het Turksbrood wat in Nederland Turksbrood heet, heet in Turkije pide.


Gewoon Turks brood in Turkije heet, ekmek.


De bovenste is standaard in NL geworden, onderste is standaard in TR. Beide vormen zijn in beide landen verkrijgbaar.

[ Bericht 10% gewijzigd door IHVK op 18-09-2008 01:04:56 ]
zoalshetisdonderdag 18 september 2008 @ 00:56
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:54 schreef IHVK het volgende:

[..]

Het Turksbrood wat in Nederland Turksbrood heet, heet in Turkije pide.

Gewoon Turks brood in Turkije heet, ekmek.
[ afbeelding ]
aha. wordt er niet heel veel duidelijker op wat betreft die specifieke vorm, maar toch ietsje. gelukkig heet het geen kankerbrood...
zoalshetisdonderdag 18 september 2008 @ 00:57
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:48 schreef IHVK het volgende:
Borek is bladerdeeg met vulling(kaas, spinazie, prei, of aardappel), heeft weinig met brood te maken.
burek of borek in amsterdam is niet van bladerdeeg.
IHVKdonderdag 18 september 2008 @ 01:00
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:56 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

aha. wordt er niet heel veel duidelijker op wat betreft die specifieke vorm, maar toch ietsje. gelukkig heet het geen kankerbrood...
Maeghandonderdag 18 september 2008 @ 01:00
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:57 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

burek of borek in amsterdam is niet van bladerdeeg.
In héél Amsterdam niet? In héél Rotterdam namelijk wel hoor!
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:46 schreef Klautje het volgende:

[..]

Ekmek betekent gewoon brood, niet meer niet minder.
Dat zei ik toch?
IHVKdonderdag 18 september 2008 @ 01:01
quote:
Op donderdag 18 september 2008 00:57 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

burek of borek in amsterdam is niet van bladerdeeg.
verwarrend..

De namen in Turkije zelf zijn ook weer streekgebonden.
zoalshetisdonderdag 18 september 2008 @ 01:05
ik maak binnenkort wel een paar foto's van burek/borek hier in de buurt. is gewoon deeg met een vulling.

ik maak alleen foto's van de geitenkaasvariant, om maar even ontopic te blijven.
wellicht bedoel ik een ander naam dan burek/borek. kan ook. ging mij in essentie meer om de naam van een bootvormig broodje.
Klautjedonderdag 18 september 2008 @ 01:05
quote:
Op donderdag 18 september 2008 01:00 schreef Maeghan het volgende:

[..]

In héél Amsterdam niet? In héél Rotterdam namelijk wel hoor!
In Den Haag ook
IHVKdonderdag 18 september 2008 @ 01:07
Je zou maar als trotse Griek dit topic lezen.
zoalshetisdonderdag 18 september 2008 @ 01:19
quote:
Op donderdag 18 september 2008 01:07 schreef IHVK het volgende:
Je zou maar als trotse Griek dit topic lezen.
de tulp is ook van origine een turkse bloem. neemt niet weg dat een land dat kan cultiveren en bekend mee worden.

zullen we nu weer ontopic gaan en recepten posten wat je nog meer met 'turkse' kaas kan doen?
Maeghandonderdag 18 september 2008 @ 01:33
Misschien ligt het aan het tijdstip, maar op dit moment spreekt het thema 'wat je behalve koken nog meer kan doen met turkse kaas' me meer aan =P
zoalshetisdonderdag 18 september 2008 @ 01:41
quote:
Op donderdag 18 september 2008 01:33 schreef Maeghan het volgende:
Misschien ligt het aan het tijdstip, maar op dit moment spreekt het thema 'wat je behalve koken nog meer kan doen met turkse kaas' me meer aan =P
in dat geval. smeer het op je eikel.
hierissieweerdonderdag 18 september 2008 @ 08:42
quote:
Op donderdag 18 september 2008 01:41 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

in dat geval. smeer het op je eikel.
Kopkaas!

Maar serieus: Ook lekker een stukje feta in een klein vierkantje filodeeg of bladerdeeg..en dan dichtvouwen als een klein appelflapje zeg maar
LeeHarveyOswalddonderdag 18 september 2008 @ 09:28
Ik heb mn dagelijkse bakje met tomaten (cherry-roma's nu ) feta, olijfolie en bruchetta weer mee naar't werk
ColdFeetdonderdag 18 september 2008 @ 13:22
De zachte, volvette feta van de Turk is idd het lekkerst Er zit in Delft een Turk die echt ultiem fantastisch zalig romige feta verkoopt

Omdat ik daar tegenwoordig niet meer woon, eet ik de griekse feta van Dodoni. Niet zo romig, wel erg lekker. In Nederland koop je m bij de AH, in belgie bij de Delhaize.
littledrummergirldonderdag 18 september 2008 @ 13:38
ik vind "gewone" turkse kaas werkelijk helemaal nergens naar smaken het is dan wel geel... maar daar houdt het op, niet lekker pittig of ziltig ofzo.

feta daarentegen zo vet mogelijk ( minimaal 60% ) en dan lekker in een goedgevulde salade... kom maar op
Daviddonderdag 18 september 2008 @ 16:44
Fèta is in mijn ogen echt wel een Grieks product, het is volgens mij zelfs zo dat alle witte kaas die niet in Griekenland gemaakt wordt geen feta mag genoemd worden?
quirinadonderdag 18 september 2008 @ 16:52
Feta van Dodoni is de enige echte Griekse feta. Als je graag echte feta wilt hebben.
Appetina is want smaakt te zout en te rubberig en lijkt totaal niet op echte feta.
TheMagnificentdonderdag 18 september 2008 @ 23:37
Deze is pas lekker:



Klautjevrijdag 19 september 2008 @ 00:05
quote:
Op donderdag 18 september 2008 23:37 schreef TheMagnificent het volgende:
Deze is pas lekker:

[ afbeelding ]


idd heb ik ook thuis, smullen man
LeeHarveyOswaldvrijdag 19 september 2008 @ 09:52
quote:
Op donderdag 18 september 2008 23:37 schreef TheMagnificent het volgende:
Deze is pas lekker:

[ afbeelding ]


Alleen dan de rode variant.
LeeHarveyOswaldvrijdag 19 september 2008 @ 09:53
quote:
Op donderdag 18 september 2008 16:44 schreef David het volgende:
Fèta is in mijn ogen echt wel een Grieks product, het is volgens mij zelfs zo dat alle witte kaas die niet in Griekenland gemaakt wordt geen feta mag genoemd worden?
Klopt, daarom zeggen ze ook geen feta meer in de Apettina reclames
kabouter.mutsvrijdag 19 september 2008 @ 10:13
smakelijke appetina !!

Maar ik heb het liefst ook de kaasjes van de turk.
Kan hier moeilijk kiezen stul of 8 verschillende.
Weltschmerzvrijdag 19 september 2008 @ 12:22
De Marokkaan hier om de hoek heeft Turkse, Griekse en Bulgaarse feta liggen, gewoon in zo'n bak om zelf een stuk af te snijden. Ik vind de Bulgaarse het lekkerst. Die is erg korzelig en nogal 'geitig' en behoorlijk geel.

Maar als ik frisse witte gummi zonder smaak zou willen dan koop ik wel die analoogrommel van Apetina.
robber57vrijdag 19 september 2008 @ 22:17
Hm, Dodoni ftw.
Gelukkig is er het "oorsprong" gebeuren welke tegenwoordig verbied dat een nepperij als apetina feta kan noemen, het is ook in de verste verte geen feta.
Feta kan van schaap of geit zijn maar is iig niet van koemelk gemaakt,als er dus koeien op de verpakking staan zouden de alarmbellen bij je moeten gaan rinkelen, al die meuk zoals apetina is dus gewoon pekel-kaas.

Een lastige is de veelvuldige tip "bij de turkse winkel om de hoek koop je fantastische feta" , daar heeft de gemiddelde lezer dus niets aan want wat moet ik met een winkel in schubbekutterveen als ik in Alkmaar woon?

Dan val je dus terug op een voorverpakt merk en volgens mij is Dodoni het enigste knappe wat je zo kunt kopen.

Tipje: als je de smaak van Dodoni wat te heftig vind kun je die wat afzwakken door de kaas uit de verpakking te halen en 1 dag in een bakje met schoon water te leggen.

Tipje 2: zo heb ik feta in Rodos gegeten: 1 pakje Dodoni eerst in de dikte doormidden snijden en dan in 4 stukjes,je hebt dan dus 8 dunne vierkante stukjes, door een geklopt eitje halen en paneren en dat 2x en dan heel voorzichtig frituren zodat je het korstje niet beschadigt anders lopen ze leeg in de pan ----> je vreet je vingers er bij op
lemonlimevrijdag 19 september 2008 @ 22:50
De c1000 in Delft heeft ook Dodoni, maar ze hebben twee varianten, feta en schapenkaas (eén in blauwe, ander in rode verpakking). Toch maar eens het verschil gaan proeven.
zoalshetisvrijdag 19 september 2008 @ 23:24
quote:
Op vrijdag 19 september 2008 22:17 schreef robber57 het volgende:

Tipje: als je de smaak van Dodoni wat te heftig vind kun je die wat afzwakken door de kaas uit de verpakking te halen en 1 dag in een bakje met schoon water te leggen.

in melk werkt nog beter.
Davidzaterdag 20 september 2008 @ 00:29
quote:
Tipje 2: zo heb ik feta in Rodos gegeten: 1 pakje Dodoni eerst in de dikte doormidden snijden en dan in 4 stukjes,je hebt dan dus 8 dunne vierkante stukjes, door een geklopt eitje halen en paneren en dat 2x en dan heel voorzichtig frituren zodat je het korstje niet beschadigt anders lopen ze leeg in de pan ----> je vreet je vingers er bij op
Veel te lekker

Kun je met elke lekkere kaas doen die een klein beetje stevig is. Brie, geitenkaas, noem maar op. Veel te lekker gewoon
zoalshetiszaterdag 20 september 2008 @ 01:18
quote:
Op zaterdag 20 september 2008 00:29 schreef David het volgende:

[..]

Veel te lekker

Kun je met elke lekkere kaas doen die een klein beetje stevig is. Brie, geitenkaas, noem maar op. Veel te lekker gewoon
brie is juist erg zacht. snap niet dat je die in de categorie stevig noemt. of eet je brie alleen als ie direct uit de koelkast komt? en in de frituur kan je brie alleen eten als ie, na heel erg grondig drie keer in eiwit paneren, direct uit de vriezer komt. dikke korst en eigenlijk niet lekker, want verliest zijn zoetigheid door frituur.

hey, maar ieder zijn smaak...
BBQ-kipzaterdag 20 september 2008 @ 01:37
Misschien bedoelt hij goedkopie brie, die is vaak ook nog eens niet goed rijp waardoor hij "lekker" stevig blijft bij frituren/bakken.
Ik heb de feta-variant weleens als voorgerecht bij de Griek genomen, zat erna alleen helemaal vol en hoefde dus geen hoofdgerecht meer
zoalshetiszaterdag 20 september 2008 @ 01:38
quote:
Op zaterdag 20 september 2008 01:37 schreef BBQ-kip het volgende:
Misschien bedoelt hij goedkopie brie, die is vaak ook nog eens niet goed rijp waardoor hij "lekker" stevig blijft bij frituren/bakken.
Ik heb de feta-variant weleens als voorgerecht bij de Griek genomen, zat erna alleen helemaal vol en hoefde dus geen hoofdgerecht meer
"vol zitten", mag ik daar iets over zeggen? alleen een goede gans zit vol. mensen hebben "heerlijk gegeten". "ik zit vol" vind ik een belediging voor een kok.
BBQ-kipzaterdag 20 september 2008 @ 01:58
Natuurlijk mag je daar iets over zeggen
Na een megaplak feta uit de frituur zit ik wel vol hoor, da's verder geen belediging, maar het is gewoon eenzijdig en vet/zout doorvreetvoedsel voor als je erge honger hebt. En toen had ik de plak op en dacht "plof".
Als ik heerlijk heb gegeten bij een goed restaurant of bij mensen thuis (of bij mezelf thuis ) dan is het inderdaad anders. Niet als wanneer mijn moeder na een maaltijd (waar ik de hele middag voor in de keuken heb gestaan) zegt "zo, dat is ook weer binnen"
Heider00sjezaterdag 20 september 2008 @ 02:07
Ik heb het eerlijk gezegd nooit in mijn mond gehad, maar ik vind het er best vies uit zien.

Wat ik daarmee bedoel ze zeggen is dat het niet uitnodigt om gegeten te worden.

Wie heeft dat nog meer?
zoalshetiszaterdag 20 september 2008 @ 02:08
quote:
Op zaterdag 20 september 2008 01:58 schreef BBQ-kip het volgende:
Natuurlijk mag je daar iets over zeggen
Na een megaplak feta uit de frituur zit ik wel vol hoor, da's verder geen belediging, maar het is gewoon eenzijdig en vet/zout doorvreetvoedsel voor als je erge honger hebt. En toen had ik de plak op en dacht "plof".
Als ik heerlijk heb gegeten bij een goed restaurant of bij mensen thuis (of bij mezelf thuis ) dan is het inderdaad anders. Niet als wanneer mijn moeder na een maaltijd (waar ik de hele middag voor in de keuken heb gestaan) zegt "zo, dat is ook weer binnen"


vol zitten is gewoon iets wat niet in mijn vocabulair zit, nooit. net als "zij is dommer als mij" en "smakelijke voortzetting". ik vind het een ordinaire cbml opmerking.

[ Bericht 1% gewijzigd door zoalshetis op 20-09-2008 02:25:22 ]
BBQ-kipzaterdag 20 september 2008 @ 02:14
quote:
Op zaterdag 20 september 2008 02:07 schreef Heider00sje het volgende:
Ik heb het eerlijk gezegd nooit in mijn mond gehad, maar ik vind het er best vies uit zien.

Wat ik daarmee bedoel ze zeggen is dat het niet uitnodigt om gegeten te worden.

Wie heeft dat nog meer?
En de rest van je leven heb je met je aardappels, groente, vlees onder een steen gelegen?

Probeer gewoon eens wat uit, wie weet zit er eens iets tussen wat je lekker vindt. Iets wat er niet lekker uitziet kan ontzettend lekker zijn. Dus morgen naar de winkel en een Giekse salade maken met feta, chop chop!
Davidzaterdag 20 september 2008 @ 13:42
quote:
Op zaterdag 20 september 2008 01:18 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

brie is juist erg zacht. snap niet dat je die in de categorie stevig noemt. of eet je brie alleen als ie direct uit de koelkast komt? en in de frituur kan je brie alleen eten als ie, na heel erg grondig drie keer in eiwit paneren, direct uit de vriezer komt. dikke korst en eigenlijk niet lekker, want verliest zijn zoetigheid door frituur.

hey, maar ieder zijn smaak
. Wie zegt dat? Heb je het zelf al geprobeerd?

Mij lukt het perfect zonder in te vriezen of wat dan ook. Gewoon één keer, op kamertemperatuur, door wat bloem, eitje, paneermeel, en in een hete pan met wat olijfolie goudbruin bakken. De binnenkant wordt dan heerlijk smeuig en de buitenkant is krokant. Niks goedkoop, niks invriezen, niks koelkast.
Weltschmerzzaterdag 20 september 2008 @ 14:54
quote:
Op vrijdag 19 september 2008 22:17 schreef robber57 het volgende:

Een lastige is de veelvuldige tip "bij de turkse winkel om de hoek koop je fantastische feta" , daar heeft de gemiddelde lezer dus niets aan want wat moet ik met een winkel in schubbekutterveen als ik in Alkmaar woon?
De tip lijkt me dan ook niet dat je naar schubbekutterveen moet afreizen, maar de tip is eigenlijk dat je eens in je woonplaats moet kijken of er hoeken en Turken zijn en daar de feta eens gaan proeven. Het lijkt me dat dat in Alkmaar wel moet lukken.
quote:
Tipje: als je de smaak van Dodoni wat te heftig vind kun je die wat afzwakken door de kaas uit de verpakking te halen en 1 dag in een bakje met schoon water te leggen.
Waarom zou je dat willen?
BBQ-kipzaterdag 20 september 2008 @ 15:38
quote:
Op zaterdag 20 september 2008 13:42 schreef David het volgende:

[..]

. Wie zegt dat? Heb je het zelf al geprobeerd?

Mij lukt het perfect zonder in te vriezen of wat dan ook. Gewoon één keer, op kamertemperatuur, door wat bloem, eitje, paneermeel, en in een hete pan met wat olijfolie goudbruin bakken. De binnenkant wordt dan heerlijk smeuig en de buitenkant is krokant. Niks goedkoop, niks invriezen, niks koelkast.
Welke brie gebruik je daarvoor dan? (merk, prijs en rijpfase enzo)
18konijnmaandag 22 september 2008 @ 22:20
Ik heb al heel wat soorten feta geprobeerd. De meeste komen niet in de buurt van de echte feta, zoals je die in Griekenland op je boerensalade krijgt en die daar altijd hetzelfde smaakt (behalve misschien in gedegenereerde toeristententen). Ik kan me de smaak nog precies herinneren. Dodoni en Fage komen in de buurt, maar nu hebben ze bij AH tussen de verse kaas bij de bediening ook merkloze feta in gesealde bakjes en die smaakt echt precies zoals echte Griekse feta moet smaken!
Nog een vraagje: feta bederft erg snel; de Dodoni bijvoorbeeld is een dag of twee na opening al nauwelijks meer te eten door de bijsmaak. Hoe kun je feta het beste bewaren? Moet je er soms vers water opgieten of zo en het vocht in de verpakking weggooien? Of invriezen zelfs misschien?
zoalshetismaandag 22 september 2008 @ 22:26
quote:
Op maandag 22 september 2008 22:20 schreef 18konijn het volgende:
Ik heb al heel wat soorten feta geprobeerd. De meeste komen niet in de buurt van de echte feta, zoals je die in Griekenland op je boerensalade krijgt en die daar altijd hetzelfde smaakt (behalve misschien in gedegenereerde toeristententen). Ik kan me de smaak nog precies herinneren. Dodoni en Fage komen in de buurt, maar nu hebben ze bij AH tussen de verse kaas bij de bediening ook merkloze feta in gesealde bakjes en die smaakt echt precies zoals echte Griekse feta moet smaken!
Nog een vraagje: feta bederft erg snel; de Dodoni bijvoorbeeld is een dag of twee na opening al nauwelijks meer te eten door de bijsmaak. Hoe kun je feta het beste bewaren? Moet je er soms vers water opgieten of zo en het vocht in de verpakking weggooien? Of invriezen zelfs misschien?
ondanks dat je een beetje domme dingen zegt moet je feta in pekelwater (zout gemaakt water) bewaren.
Paulmaandag 22 september 2008 @ 22:32
quote:
Op maandag 22 september 2008 22:20 schreef 18konijn het volgende:
Ik heb al heel wat soorten feta geprobeerd. De meeste komen niet in de buurt van de echte feta, zoals je die in Griekenland op je boerensalade krijgt en die daar altijd hetzelfde smaakt (behalve misschien in gedegenereerde toeristententen). Ik kan me de smaak nog precies herinneren. Dodoni en Fage komen in de buurt, maar nu hebben ze bij AH tussen de verse kaas bij de bediening ook merkloze feta in gesealde bakjes en die smaakt echt precies zoals echte Griekse feta moet smaken!
Nog een vraagje: feta bederft erg snel; de Dodoni bijvoorbeeld is een dag of twee na opening al nauwelijks meer te eten door de bijsmaak. Hoe kun je feta het beste bewaren? Moet je er soms vers water opgieten of zo en het vocht in de verpakking weggooien? Of invriezen zelfs misschien?
Ik bewaar feta in afsluitbare bakjes
18konijnmaandag 22 september 2008 @ 22:39
quote:
Op maandag 22 september 2008 22:26 schreef zoalshetis het volgende:

[..]
ondanks dat je een beetje domme dingen zegt moet je feta in pekelwater (zout gemaakt water) bewaren.
En wat zijn dan wel die domme dingen? Ik wil graag van je leren!

[ Bericht 3% gewijzigd door 18konijn op 22-09-2008 23:00:01 ]
robber57dinsdag 23 september 2008 @ 23:28
quote:
Op zaterdag 20 september 2008 14:54 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

De tip lijkt me dan ook niet dat je naar schubbekutterveen moet afreizen, maar de tip is eigenlijk dat je eens in je woonplaats moet kijken of er hoeken en Turken zijn en daar de feta eens gaan proeven. Het lijkt me dat dat in Alkmaar wel moet lukken.
[..]

Waarom zou je dat willen?
Natuurlijk kan ook ik de lokale turkse toko vinden maar ik hoe niet zo van gokken wat betreft de aankoop van eten, thuis komen en ontdekken dat het deze keer toch weer andere feta is als de vorige keer heeft dat een beetje in me ontmoedigt, noem het zuinigheid maar ik heb een hekel aan eten kopen wat naderhand niet blijkt te smaken.

En dat verdunnen van de smaak; ik houd juist van dat pittige van Dodoni en zal het dus nooit doen maar niet iedereen kan daar mee leven en in mijn zoektocht om fetra wat langer te kunnen bewaren ontdekte ik het.
tegenwoordig bewaar ik het uiteraard in pekelwater.
-Mellow-woensdag 24 september 2008 @ 13:48
quote:
Op donderdag 18 september 2008 23:37 schreef TheMagnificent het volgende:
Deze is pas lekker:

[ afbeelding ]

Idd ja, dat is de allerlekkerste

hoewel het geen feta is natuurlijk, maar who cares
Weltschmerzwoensdag 24 september 2008 @ 14:09
quote:
Op dinsdag 23 september 2008 23:28 schreef robber57 het volgende:

[..]

Natuurlijk kan ook ik de lokale turkse toko vinden maar ik hoe niet zo van gokken wat betreft de aankoop van eten, thuis komen en ontdekken dat het deze keer toch weer andere feta is als de vorige keer heeft dat een beetje in me ontmoedigt, noem het zuinigheid maar ik heb een hekel aan eten kopen wat naderhand niet blijkt te smaken.
Het is ook maar een tip, het lijkt me alleen dat dat soort winkels wel redelijk vergelijkbaar zijn in verschillende steden. En als je echt wat lekkers wil vinden, zul je natuurlijk wel af en toe wat moeten proberen.
quote:
En dat verdunnen van de smaak; ik houd juist van dat pittige van Dodoni en zal het dus nooit doen maar niet iedereen kan daar mee leven en in mijn zoektocht om fetra wat langer te kunnen bewaren ontdekte ik het.
tegenwoordig bewaar ik het uiteraard in pekelwater.
Maar feta is gewoon best pittige kaas. Als iemand daar niet van houdt, waarom zou je dan per se salade met feta willen maken? Zoek dan een mildere kaas zou ik zeggen. Maar goed, dat dreigt een beetje mijn centrale thema in CUL te worden, stokpaardje zo je wilt: Gaat het nou om de naam van het product, of om wat het is?