Paul | woensdag 17 september 2008 @ 21:06 |
Ik eet vaak feta kaas in mijn sla Vinden jullie dat ook puikend? Sommige feta kaas is trouwens wel echt vies Zit veel verschil in merk ik ![]() ![]() | |
pfefferkatze | woensdag 17 september 2008 @ 21:08 |
Het is sowieso vies. | |
Khali | woensdag 17 september 2008 @ 21:09 |
quote: ![]() | |
hierissieweer | woensdag 17 september 2008 @ 21:09 |
sommige feta is indd vies. Wat is nu de lekkerste en waar kunnen we het beter niet halen? | |
Paul | woensdag 17 september 2008 @ 21:11 |
quote:Ik koop altijd deze niet duur en ik vind hem lekker, had een keer een dure gekocht die echt niet te vreten was deze dus ![]() | |
Koploperkopper | woensdag 17 september 2008 @ 21:16 |
Droge ongein is het. ![]() Daar houdt Jojoortje vast niet van. ![]() | |
WensMeester | woensdag 17 september 2008 @ 21:23 |
Verse feta van de plaatselijke bezorggriek! | |
hierissieweer | woensdag 17 september 2008 @ 21:25 |
quote:Helemaal top. Met van die galepino pepertjes en kebab (ik heb het nu dus over de kababboer) | |
Paul | woensdag 17 september 2008 @ 21:26 |
quote:Jojoortje houdt wel van Grieks | |
DuTank | woensdag 17 september 2008 @ 21:27 |
Heeeeerlijk vind ik dat! ![]() | |
WensMeester | woensdag 17 september 2008 @ 21:44 |
quote:Die groene pepertjes idd, die doet de griek hier er ook bij ![]() Ook lekker, bij de doner company op station Den Haag Hollands Spoor, broodje doner met feta ![]() ![]() ![]() ![]() Nu heb ik honger ![]() | |
BBQ-kip | woensdag 17 september 2008 @ 22:16 |
Feta!!! ![]() De blikken feta-achtige kaas van de plaatselijke Turkse winkel zijn ook erg goed. Koeienfeta (officieel geen feta maar Deense witte kaas) is ook erg jummie. Ligt standaard in de koelkast hiero ![]() | |
Erasmo | woensdag 17 september 2008 @ 22:19 |
quote:Da's heul geen feta ![]() | |
Paul | woensdag 17 september 2008 @ 22:24 |
quote:WEL WAAR ![]() | |
LeeHarveyOswald | woensdag 17 september 2008 @ 22:31 |
quote: ![]() ![]() Mediterane smaakmaakzuivelblokjes noemen ze het nu ![]() | |
Erasmo | woensdag 17 september 2008 @ 22:32 |
quote:NIET WAAR ![]() | |
Paul | woensdag 17 september 2008 @ 22:32 |
quote:Dizz mijn feta niet ![]() | |
misteriks | woensdag 17 september 2008 @ 22:37 |
Fetaaaaaaaaaaaaahhhh ![]() ![]() ik krijg icm mét feta zelfs 'n ranzig ding als 'n shoarmabroodje doorgeslikt ![]() | |
hierissieweer | woensdag 17 september 2008 @ 22:40 |
quote:Wat dan wel? | |
zoalshetis | woensdag 17 september 2008 @ 22:41 |
ga naar de turk en haal die varianten die nog in het pekel liggen. vooral die zachtere variant (de duurste, maar nog steeds iets van 7 euro per kilo) is echt waanzinnig lekkert. en fettina is meuk. | |
hierissieweer | woensdag 17 september 2008 @ 22:47 |
quote:Die zachte is echt lekker! | |
zoalshetis | woensdag 17 september 2008 @ 22:48 |
quote:door een lamsgehaktsausje voor de spaghetti is ie ook erg lekker. of door de bechamel voor lasagne. maar vooral in combinatie met lam is het ultiem. | |
Duderinnetje | woensdag 17 september 2008 @ 22:49 |
Moet feta nou eigenlijk van schaap zijn of van geit? En doe mij inderdaad de verse van de Turk/Marokkaan maar! Supermarktfeta is volgens mij van hergebruikte petflessen gemaakt. | |
zoalshetis | woensdag 17 september 2008 @ 22:56 |
quote:officieel van geit. maar who's counting. volgens mij is de zachte verse variant van de turk van koe. | |
BBQ-kip | woensdag 17 september 2008 @ 22:58 |
quote:Yep, da's degene die ik ook bedoel ![]() Heerlijk! Voor mij het enige waarvoor ik naar de Turk ga ![]() | |
zoalshetis | woensdag 17 september 2008 @ 23:00 |
quote:ik ga altijd om naar zijn mooie dochters te kijken, en dan voor de feta... | |
LeeHarveyOswald | woensdag 17 september 2008 @ 23:00 |
quote:Ik haal blikken van 400 gram. Daar zitten twee kaasjes in. Wel van koe, maar ook erg lekker. Let op het vetpercentage, dat is eigenlijk de grootste smaakindicator bij feta (Achtige) kazen. | |
Duderinnetje | woensdag 17 september 2008 @ 23:09 |
Maar geit of koe maakt nogal wat uit, qua smaak. Die zachte zilte... geit zeker? | |
BBQ-kip | woensdag 17 september 2008 @ 23:42 |
quote: ![]() Hier geen mooie dochters, laat staan lekkere zonen o.i.d.... ![]() Slechts een bebaarde Turkse 50+er | |
BBQ-kip | woensdag 17 september 2008 @ 23:44 |
quote:Schaap is sterker van smaak dan geit en geit is sterker van smaak dan koe. Zacht en licht zilt is denk ik koeienkaas. Ik vind die wat makkelijker te combineren met van alles en nog wat, zeker als het lekkere vette en dus zachte kaas is. Maar in een goeie salade misstaat een lekkere schapenfeta ook zeker niet hoor. Maar op dit moment ga ik eerder voor de Turkse of Deense witte koeienkaas, hmmm ![]() | |
misteriks | woensdag 17 september 2008 @ 23:45 |
en ik die dacht dat the real stuff uit Griekenland kwam ![]() | |
Klautje | woensdag 17 september 2008 @ 23:47 |
Turkse kaas is wat mij betreft verreweg de beste, en goedkoper. Lekker zoetjes. Heerlijk in de ochtend op zo eentje: | |
Koploperkopper | woensdag 17 september 2008 @ 23:48 |
quote:Je kon niet gewoon broodje zeggen? ![]() | |
Klautje | woensdag 17 september 2008 @ 23:49 |
quote:Het is geen normaal kankerbroodje, maar speciaal ![]() | |
zoalshetis | woensdag 17 september 2008 @ 23:50 |
quote:volgens mij heet zo'n ding borek oid. | |
Maeghan | woensdag 17 september 2008 @ 23:52 |
quote:Ik neem aan dat je jalapeños bedoelt? quote:Borek is volgens mij een bladerdeegachtig gerechtje of zo. Sigara boregi zijn nl. van die lange rolletjes met bijv. feta erin, om het toch even ontopic te houden. | |
zoalshetis | woensdag 17 september 2008 @ 23:57 |
quote:dat zou best kunnen. maar turkije en griekenland grenzen aan elkaar en je weets, dan neem je vaak wat dingen van elkaar over. vooral de lekkere dingen. | |
Maeghan | donderdag 18 september 2008 @ 00:00 |
quote:In Turkije hebben ze een witte kaas die op feta lijkt, beyaz peynier, volgens een kookboek van Claudia Roden. Deze kaas verkopen ze ook inderdaad veel bij supermarkt Dunya hier in R'dam. | |
zoalshetis | donderdag 18 september 2008 @ 00:03 |
dik vet smullen voor hapjes bij de borrel of spa rood zijn iets uitgebakken plakjes sucuk. bespoten met toefjes van een mousse van de zachte 'feta' en creme fraiche en een halve zwarte olijf uit de olie. | |
Mirjam | donderdag 18 september 2008 @ 00:05 |
quote:moet dat gekanker nou? | |
zoalshetis | donderdag 18 september 2008 @ 00:06 |
edit | |
Klautje | donderdag 18 september 2008 @ 00:08 |
quote:Burek is gevuld, bijvoorbeeld met feta of gehakt. ![]() quote:Jeugd van tegenwoordig hé... ![]() | |
zoalshetis | donderdag 18 september 2008 @ 00:09 |
quote:burek lijkt wel heel erg veel op dat broodje. hoe heet dat broodje, zonder de vulling? | |
Maeghan | donderdag 18 september 2008 @ 00:19 |
quote:Het enige woord voor brood dat ik ken is ekmek. Maar goed, ik spreek ca. 20 woorden Turks, 12 daarvan zijn telwoorden en één is Turkse pizza. ![]() | |
kurk_droog | donderdag 18 september 2008 @ 00:20 |
Er is maar één goede kaas en dat is Noord-Holland Jong Belegen.. | |
zoalshetis | donderdag 18 september 2008 @ 00:21 |
quote:voor sherrydrinkende mannen is dat inderdaad de enige goede kaas. | |
IHVK | donderdag 18 september 2008 @ 00:25 |
Ik wilde even ![]() | |
Maeghan | donderdag 18 september 2008 @ 00:30 |
quote:Ik weet wel wat beters voor bij de sherry. ![]() | |
zoalshetis | donderdag 18 september 2008 @ 00:30 |
quote:ja een afbrokkelende kaas, een zwaargerookte ham of een fijn riekende punani. | |
Maeghan | donderdag 18 september 2008 @ 00:33 |
quote:Ligt eraan wat voor sherry. Doe mij maar chocoladetaart. ![]() | |
Klautje | donderdag 18 september 2008 @ 00:46 |
quote:Ekmek betekent gewoon brood, niet meer niet minder. quote:In Nederland heet dat gewoon Turks brood. | |
zoalshetis | donderdag 18 september 2008 @ 00:48 |
quote:en hoe heet het in turkije? want een 'turksbrood' is rond en zachter. | |
IHVK | donderdag 18 september 2008 @ 00:48 |
Borek is bladerdeeg met vulling(kaas, spinazie, prei, of aardappel), heeft weinig met brood te maken. ![]() | |
IHVK | donderdag 18 september 2008 @ 00:54 |
quote:Het Turksbrood wat in Nederland Turksbrood heet, heet in Turkije pide. ![]() Gewoon Turks brood in Turkije heet, ekmek. ![]() ![]() De bovenste is standaard in NL geworden, onderste is standaard in TR. Beide vormen zijn in beide landen verkrijgbaar. [ Bericht 10% gewijzigd door IHVK op 18-09-2008 01:04:56 ] | |
zoalshetis | donderdag 18 september 2008 @ 00:56 |
quote:aha. wordt er niet heel veel duidelijker op wat betreft die specifieke vorm, maar toch ietsje. gelukkig heet het geen kankerbrood... | |
zoalshetis | donderdag 18 september 2008 @ 00:57 |
quote:burek of borek in amsterdam is niet van bladerdeeg. | |
IHVK | donderdag 18 september 2008 @ 01:00 |
quote: ![]() | |
Maeghan | donderdag 18 september 2008 @ 01:00 |
quote:In héél Amsterdam niet? In héél Rotterdam namelijk wel hoor! ![]() quote:Dat zei ik toch? | |
IHVK | donderdag 18 september 2008 @ 01:01 |
quote:verwarrend.. De namen in Turkije zelf zijn ook weer streekgebonden. ![]() | |
zoalshetis | donderdag 18 september 2008 @ 01:05 |
ik maak binnenkort wel een paar foto's van burek/borek hier in de buurt. is gewoon deeg met een vulling. ik maak alleen foto's van de geitenkaasvariant, om maar even ontopic te blijven. ![]() wellicht bedoel ik een ander naam dan burek/borek. kan ook. ging mij in essentie meer om de naam van een bootvormig broodje. | |
Klautje | donderdag 18 september 2008 @ 01:05 |
quote:In Den Haag ook ![]() | |
IHVK | donderdag 18 september 2008 @ 01:07 |
Je zou maar als trotse Griek dit topic lezen. ![]() | |
zoalshetis | donderdag 18 september 2008 @ 01:19 |
quote:de tulp is ook van origine een turkse bloem. neemt niet weg dat een land dat kan cultiveren en bekend mee worden. zullen we nu weer ontopic gaan en recepten posten wat je nog meer met 'turkse' kaas kan doen? | |
Maeghan | donderdag 18 september 2008 @ 01:33 |
Misschien ligt het aan het tijdstip, maar op dit moment spreekt het thema 'wat je behalve koken nog meer kan doen met turkse kaas' me meer aan =P | |
zoalshetis | donderdag 18 september 2008 @ 01:41 |
quote:in dat geval. smeer het op je eikel. | |
hierissieweer | donderdag 18 september 2008 @ 08:42 |
quote:Kopkaas! ![]() Maar serieus: Ook lekker een stukje feta in een klein vierkantje filodeeg of bladerdeeg..en dan dichtvouwen als een klein appelflapje zeg maar | |
LeeHarveyOswald | donderdag 18 september 2008 @ 09:28 |
Ik heb mn dagelijkse bakje met tomaten (cherry-roma's nu ![]() ![]() | |
ColdFeet | donderdag 18 september 2008 @ 13:22 |
De zachte, volvette feta van de Turk is idd het lekkerst ![]() ![]() Omdat ik daar tegenwoordig niet meer woon, eet ik de griekse feta van Dodoni. Niet zo romig, wel erg lekker. In Nederland koop je m bij de AH, in belgie bij de Delhaize. | |
littledrummergirl | donderdag 18 september 2008 @ 13:38 |
ik vind "gewone" turkse kaas werkelijk helemaal nergens naar smaken ![]() feta daarentegen ![]() ![]() | |
David | donderdag 18 september 2008 @ 16:44 |
Fèta is in mijn ogen echt wel een Grieks product, het is volgens mij zelfs zo dat alle witte kaas die niet in Griekenland gemaakt wordt geen feta mag genoemd worden? | |
quirina | donderdag 18 september 2008 @ 16:52 |
Feta van Dodoni is de enige echte Griekse feta. Als je graag echte feta wilt hebben. Appetina is ![]() | |
TheMagnificent | donderdag 18 september 2008 @ 23:37 |
Deze is pas lekker:![]() ![]() | |
Klautje | vrijdag 19 september 2008 @ 00:05 |
quote:idd heb ik ook thuis, smullen man ![]() | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 19 september 2008 @ 09:52 |
quote:Alleen dan de rode variant. | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 19 september 2008 @ 09:53 |
quote:Klopt, daarom zeggen ze ook geen feta meer in de Apettina reclames ![]() | |
kabouter.muts | vrijdag 19 september 2008 @ 10:13 |
smakelijke appetina !! Maar ik heb het liefst ook de kaasjes van de turk. Kan hier moeilijk kiezen stul of 8 verschillende. | |
Weltschmerz | vrijdag 19 september 2008 @ 12:22 |
De Marokkaan hier om de hoek heeft Turkse, Griekse en Bulgaarse feta liggen, gewoon in zo'n bak om zelf een stuk af te snijden. Ik vind de Bulgaarse het lekkerst. Die is erg korzelig en nogal 'geitig' en behoorlijk geel. Maar als ik frisse witte gummi zonder smaak zou willen dan koop ik wel die analoogrommel van Apetina. | |
robber57 | vrijdag 19 september 2008 @ 22:17 |
Hm, Dodoni ftw. Gelukkig is er het "oorsprong" gebeuren welke tegenwoordig verbied dat een nepperij als apetina feta kan noemen, het is ook in de verste verte geen feta. Feta kan van schaap of geit zijn maar is iig niet van koemelk gemaakt,als er dus koeien op de verpakking staan zouden de alarmbellen bij je moeten gaan rinkelen, al die meuk zoals apetina is dus gewoon pekel-kaas. Een lastige is de veelvuldige tip "bij de turkse winkel om de hoek koop je fantastische feta" , daar heeft de gemiddelde lezer dus niets aan want wat moet ik met een winkel in schubbekutterveen als ik in Alkmaar woon? Dan val je dus terug op een voorverpakt merk en volgens mij is Dodoni het enigste knappe wat je zo kunt kopen. Tipje: als je de smaak van Dodoni wat te heftig vind kun je die wat afzwakken door de kaas uit de verpakking te halen en 1 dag in een bakje met schoon water te leggen. Tipje 2: zo heb ik feta in Rodos gegeten: 1 pakje Dodoni eerst in de dikte doormidden snijden en dan in 4 stukjes,je hebt dan dus 8 dunne vierkante stukjes, door een geklopt eitje halen en paneren en dat 2x en dan heel voorzichtig frituren zodat je het korstje niet beschadigt anders lopen ze leeg in de pan ----> je vreet je vingers er bij op | |
lemonlime | vrijdag 19 september 2008 @ 22:50 |
De c1000 in Delft heeft ook Dodoni, maar ze hebben twee varianten, feta en schapenkaas (eén in blauwe, ander in rode verpakking). Toch maar eens het verschil gaan proeven. | |
zoalshetis | vrijdag 19 september 2008 @ 23:24 |
quote: ![]() in melk werkt nog beter. | |
David | zaterdag 20 september 2008 @ 00:29 |
quote:Veel te lekker ![]() Kun je met elke lekkere kaas doen die een klein beetje stevig is. Brie, geitenkaas, noem maar op. Veel te lekker gewoon ![]() | |
zoalshetis | zaterdag 20 september 2008 @ 01:18 |
quote:brie is juist erg zacht. snap niet dat je die in de categorie stevig noemt. of eet je brie alleen als ie direct uit de koelkast komt? en in de frituur kan je brie alleen eten als ie, na heel erg grondig drie keer in eiwit paneren, direct uit de vriezer komt. dikke korst en eigenlijk niet lekker, want verliest zijn zoetigheid door frituur. hey, maar ieder zijn smaak... | |
BBQ-kip | zaterdag 20 september 2008 @ 01:37 |
Misschien bedoelt hij goedkopie brie, die is vaak ook nog eens niet goed rijp waardoor hij "lekker" stevig blijft bij frituren/bakken. Ik heb de feta-variant weleens als voorgerecht bij de Griek genomen, zat erna alleen helemaal vol en hoefde dus geen hoofdgerecht meer ![]() | |
zoalshetis | zaterdag 20 september 2008 @ 01:38 |
quote:"vol zitten", mag ik daar iets over zeggen? alleen een goede gans zit vol. mensen hebben "heerlijk gegeten". "ik zit vol" vind ik een belediging voor een kok. | |
BBQ-kip | zaterdag 20 september 2008 @ 01:58 |
Natuurlijk mag je daar iets over zeggen ![]() Na een megaplak feta uit de frituur zit ik wel vol hoor, da's verder geen belediging, maar het is gewoon eenzijdig en vet/zout doorvreetvoedsel voor als je erge honger hebt. En toen had ik de plak op en dacht "plof". Als ik heerlijk heb gegeten bij een goed restaurant of bij mensen thuis (of bij mezelf thuis ![]() ![]() | |
Heider00sje | zaterdag 20 september 2008 @ 02:07 |
Ik heb het eerlijk gezegd nooit in mijn mond gehad, maar ik vind het er best vies uit zien. Wat ik daarmee bedoel ze zeggen is dat het niet uitnodigt om gegeten te worden. Wie heeft dat nog meer? | |
zoalshetis | zaterdag 20 september 2008 @ 02:08 |
quote: ![]() vol zitten is gewoon iets wat niet in mijn vocabulair zit, nooit. net als "zij is dommer als mij" en "smakelijke voortzetting". ik vind het een ordinaire cbml opmerking. [ Bericht 1% gewijzigd door zoalshetis op 20-09-2008 02:25:22 ] | |
BBQ-kip | zaterdag 20 september 2008 @ 02:14 |
quote:En de rest van je leven heb je met je aardappels, groente, vlees onder een steen gelegen? ![]() Probeer gewoon eens wat uit, wie weet zit er eens iets tussen wat je lekker vindt. Iets wat er niet lekker uitziet kan ontzettend lekker zijn. Dus morgen naar de winkel en een Giekse salade maken met feta, chop chop! ![]() | |
David | zaterdag 20 september 2008 @ 13:42 |
quote: ![]() Mij lukt het perfect zonder in te vriezen of wat dan ook. Gewoon één keer, op kamertemperatuur, door wat bloem, eitje, paneermeel, en in een hete pan met wat olijfolie goudbruin bakken. De binnenkant wordt dan heerlijk smeuig en de buitenkant is krokant. Niks goedkoop, niks invriezen, niks koelkast. | |
Weltschmerz | zaterdag 20 september 2008 @ 14:54 |
quote:De tip lijkt me dan ook niet dat je naar schubbekutterveen moet afreizen, maar de tip is eigenlijk dat je eens in je woonplaats moet kijken of er hoeken en Turken zijn en daar de feta eens gaan proeven. Het lijkt me dat dat in Alkmaar wel moet lukken. quote:Waarom zou je dat willen? | |
BBQ-kip | zaterdag 20 september 2008 @ 15:38 |
quote:Welke brie gebruik je daarvoor dan? (merk, prijs en rijpfase enzo) | |
18konijn | maandag 22 september 2008 @ 22:20 |
Ik heb al heel wat soorten feta geprobeerd. De meeste komen niet in de buurt van de echte feta, zoals je die in Griekenland op je boerensalade krijgt en die daar altijd hetzelfde smaakt (behalve misschien in gedegenereerde toeristententen). Ik kan me de smaak nog precies herinneren. Dodoni en Fage komen in de buurt, maar nu hebben ze bij AH tussen de verse kaas bij de bediening ook merkloze feta in gesealde bakjes en die smaakt echt precies zoals echte Griekse feta moet smaken! Nog een vraagje: feta bederft erg snel; de Dodoni bijvoorbeeld is een dag of twee na opening al nauwelijks meer te eten door de bijsmaak. Hoe kun je feta het beste bewaren? Moet je er soms vers water opgieten of zo en het vocht in de verpakking weggooien? Of invriezen zelfs misschien? | |
zoalshetis | maandag 22 september 2008 @ 22:26 |
quote:ondanks dat je een beetje domme dingen zegt moet je feta in pekelwater (zout gemaakt water) bewaren. | |
Paul | maandag 22 september 2008 @ 22:32 |
quote:Ik bewaar feta in afsluitbare bakjes | |
18konijn | maandag 22 september 2008 @ 22:39 |
quote:En wat zijn dan wel die domme dingen? Ik wil graag van je leren! [ Bericht 3% gewijzigd door 18konijn op 22-09-2008 23:00:01 ] | |
robber57 | dinsdag 23 september 2008 @ 23:28 |
quote:Natuurlijk kan ook ik de lokale turkse toko vinden maar ik hoe niet zo van gokken wat betreft de aankoop van eten, thuis komen en ontdekken dat het deze keer toch weer andere feta is als de vorige keer heeft dat een beetje in me ontmoedigt, noem het zuinigheid maar ik heb een hekel aan eten kopen wat naderhand niet blijkt te smaken. En dat verdunnen van de smaak; ik houd juist van dat pittige van Dodoni en zal het dus nooit doen maar niet iedereen kan daar mee leven en in mijn zoektocht om fetra wat langer te kunnen bewaren ontdekte ik het. tegenwoordig bewaar ik het uiteraard in pekelwater. | |
-Mellow- | woensdag 24 september 2008 @ 13:48 |
quote:Idd ja, dat is de allerlekkerste ![]() hoewel het geen feta is natuurlijk, maar who cares | |
Weltschmerz | woensdag 24 september 2008 @ 14:09 |
quote:Het is ook maar een tip, het lijkt me alleen dat dat soort winkels wel redelijk vergelijkbaar zijn in verschillende steden. En als je echt wat lekkers wil vinden, zul je natuurlijk wel af en toe wat moeten proberen. quote:Maar feta is gewoon best pittige kaas. Als iemand daar niet van houdt, waarom zou je dan per se salade met feta willen maken? Zoek dan een mildere kaas zou ik zeggen. Maar goed, dat dreigt een beetje mijn centrale thema in CUL te worden, stokpaardje zo je wilt: Gaat het nou om de naam van het product, of om wat het is? |