Tip 1: kruiden door het gehakt in plaats van in de pan.
Basisballen:
Gehakt, ei, zout, peper, per bal ongeveer een halve boterham. Brood moet oud zijn (niet heel oud ofzo, maar geen vers brood). Korstjes eraf, even deppen in melk, uitknijpen, door gehakt kneden. Je kan (armestudententip) gehaktballen tot de helft uit brood laten bestaan.
Kneden, ballen maken, bakken. Eerst goed rondom aanbakken, later een beetje (beetje!) water erbij.
Varatie: gepaneerde ballen. Vermorzel een beschuit (of twee, en tegen elkaar raspen is een goede vermorzeltechniek voor fijne handjes). Rol de balletjes daardoor en bak ze dan. Dan geen water toevoegen. (Als de balletjes wat droog zijn deze dan voordat je door de paneermeel haalt even door een geklutst ei rollen).
Ook lekker: mosterd door het gehakt.
Pikante ballen: sambal / piripiri oid en knoflook erdoor.
Italiaanse ballen: thijm & oregano.
Scheutje ketjap & likje pindakaas is ook lekker.
Lamsballen: komijn & knoflook.
Van die dingen dus.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt