Toonbeeld van klasseSteeds meer mensen bestellen producten via internet. Daar kunnen heel veel redenen voor zijn. Tweeverdieners gunnen zich geen tijd om naar een gewone winkel te gaan en de benzine wordt almaar duurder. Het assortiment op internet is enorm uitgebreid en je kunt tegenwoordig echt alles op de elektronische snelweg kopen. Bovendien kun je tal van producten helemaal naar eigen wens samenstellen.
![]()
Een half jaar geleden kocht ik voor mijn beide dochters een laptop via internet. Uiteraard in ’t roze, daar zijn het meiden voor. Via een eenvoudige muisklik bepaal je welke accessoires je al dan niet wilt.
Een ander voordeel van internet is het feit dat je tal van spullen kunt kopen die in een gewone winkel niet te koop zijn. Als u zich als middenstander ergens in Nederland wil specialiseren in opblaasbare kledinghangers, zult u onmiddellijk failliet gaan, want niemand gaat veel kilometers rijden om die dingen te kopen. Als u het via internet aanbiedt, kun je het gewoon bestellen en wordt het via de post thuis bezorgd.
Ik moest daaraan denken toen ik de catalogus 2008 van het Duitse warenhuis Manufactum ontving. Manufactum heeft zeven warenhuizen in Duitsland, maar is vooral bekend door verkoop via internet. De catalogus (zie
manufactum.de) is een toonbeeld van klasse en Duitse degelijkheid en met een zweem naar vroeger. Daar hangt ook een prijskaartje aan.
De bijna 400 pagina’s dikke catalogus biedt enkele uurtjes leesplezier, ook al omdat er zoveel hebbedingetjes in staan waar je waarschijnlijk niets aan hebt.
Bij Manufactum kunt u nog een typemachine en linten kopen, maar ook zegellak en monogrammen. Een ouderwetse telefoon voor aan de muur, een lessenaar, olielampen met accessoires, een stormlantaarn en zelfs het geparfumeerde papier d’arménie, wat overigens een verfrissende geur in huis geeft als je het verbrandt. Wordt in Frankrijk gemaakt.
Ouderwetse scheermesjes en houders, een degelijke kruik, alle messen van Herder, maar ook de fantastische en peperdure met de hand gemaakte keukenmessen van meester Shiro Kamp uit Takefu. Het Kenyo Warikomimes kost ¤469.
En als u zelf van graan meel wil maken, koopt u de handbediende Deense diamantmolen voor 750 euro. U kunt er ook kruiden en koffiebonen mee malen.
Opvallend genoeg kun je bij Manufactum ook het koffiezetapparaat van Technivorm kopen. In de jaren zestig begon dit bedrijfje in Amerongen met de fabricage van het toen nog revolutionaire apparaat. Later werden uitsluitend koffiezetapparaten voor Douwe Egberts gemaakt, via de zegeltjes.
Ik weet dat zo goed omdat ik toen in Amerongen woonde en mijn oudere broer heeft er wel eens in de zomer gewerkt. Het bedrijf is nog steeds in Amerongen gevestigd, maar is wel een beetje groter geworden.
Ik krijg regelmatig brieven met de vraag waar je een goede borstel kunt kopen.
Bij Manufactum is er een enorme keuze voor allerlei doeleinden. Ook diverse plumeaus waar oudere mensen nog wel eens naar zoeken.
In de catalogus vond ik ook het zakje blauw oftewel Waschblau van Schneeberg. Als het stiksel van uw leren portefeuille kapot is, kunt u er een apparaatje bestellen om het zelf te repareren. Ze hebben er echt de duvel en zijn ouwe moer.
Nu denkt u misschien dat ik aandelen in dit bedrijf heb, maar dat is helaas niet waar. Ik heb helemaal geen aandelen, alleen een hypotheek. Bovendien was ik bijna van plan om er niet over te schrijven omdat die tut van de consumentenvoorlichting tot twee keer toe mijn e-mails niet beantwoordde.
Eerlijk gezegd heb ik er nog nooit iets besteld, want ik denk altijd: ach, laat maar. Maar even stond ik in dubio, want mijn hart ging sneller kloppen van het op hout gestookte fornuis van ¤6736, exclusief installatie en schoorsteen. Wat zou die mooi staan in onze boerenkeuken… Maar ja, als ik die koop, gaat mijn andere droom, de jukebox Seeburg VL 200 uit 1957, helemaal niet door.