abonnement bol.com Unibet Coolblue
  dinsdag 26 augustus 2008 @ 19:56:42 #1
8076 JeOma
voor al uw recepten
pi_61147499
Hello,
Ik heb wel gegoogled, maar morgen is het zover, dan ga ik pizza maken. Gewoon helemaal zelf. :-) Maar als ik Google vind ik nogal wat afwijkende recepten en her en der lees ik ook dat het moeilijk is. Heeft iemand hier een tip hoe ik op een makkelijke manier zelf pizza kan maken? En klopt het dat je dat deeg eigenlijk een dag van te voren moet maken?

Thnx!
Zo'n 100 miljoen jaar geleden leefde in het drassig park dat wij thans als Holland kennen een groep dinosaurussen die echt wreed uit hun dak gingen! DE GABBERSAURUS!!
pi_61147614
Nee, lang rijzen is wel een pre. Maar ik denk dat 4 uur ook meer dan zat is (tussendoor even de lucht eruit drukken).

Ik ga altijd uit van 500 gram bloem, 1 zakje gedroogde gist, een afgestreken eetlepel zout. Dat meng je en je doet er 4 eetlepels olie bij, die je door de bloem wrijft. Vervolgens voeg je lauw water of melk toe tot je een kneedbaar, niet te plakkerig deeg hebt.

Als je het lekker vindt, kun je wat kruiden door het deeg doen.

Vervolgens doe je het deeg in een schaal, die je afdekt met een vochtige theedoek, en laat je het deeg op een warme plaats rijzen.
pi_61147634
Trek in zure vla?
Trek in zure vla?
Trek in zure vla?
pi_61147647
TVPizza
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_61147823
Tomatensaus voor pizza maak ik overigens altijd door knoflook te fruiten in olie, af te blussen met witte wijn, en vervolgens een paar blikken tomaten erbij te doen en in te laten koken tot het een dikke saus is. Dit kost best wat tijd!
pi_61147909
Deeg maken zoals ColdFeet beschrijft. Reken op 150gr bloem pp, dan heb je ruim genoeg. Met verse gist kan ook: in dat geval voor 500gr bloem ongeveer 1cm3 gist nemen, tien minuten wegzetten in lauwwarm water met een paar kruimeltjes suiker alvorens het in de bloem te gieten (even roeren voordat je uitgiet).

Niet (niet!) deeg uitrollen met een deegroller! Met de hand pletten & vormen!

Basislaag: meest basis is een blikje tomatenpuree vermengen met wat pesto-uit-potje. Eventueel op te leuken met knoflook.
Je kan ook echt zelf tomatensaus maken; extra laten indikken en deze met verse basilicum op je pizza smeren.

Beleg: niet teveel en niet teveel verschillende dingen!
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
  dinsdag 26 augustus 2008 @ 20:13:22 #7
51443 JaZekerZ
..prepare to flash
pi_61148035
quote:
Op dinsdag 26 augustus 2008 20:01 schreef insanergy het volgende:
Pizza in 15 minuten
heb je die zelf ooit gemaakt? Is dat lekker, gewoon wit brood als bodem?
pi_61148038
Oh ja, oven goed heet. Bakblik eventueel heel licht invetten en dan bebloemen en dan deegbodem erin en dan de rest erop.

Als je geen goed (schoon & glad, geen ingebakken troep) bakblik hebt kan je heel goed op een blik een laagje bakpapier leggen - is je pizza altijd mooi los en 't scheelt afwas.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_61148567
je kunt toch ook een kant en klare pizzabodem halen bij de super en dan zelf de topping erop doen
pi_61148635
quote:
Op dinsdag 26 augustus 2008 20:30 schreef liefhart het volgende:
je kunt toch ook een kant en klare pizzabodem halen bij de super en dan zelf de topping erop doen
Ja, maar dan kan je net zo goed zo'n ingevroren ding met ingevroren dingen erop kopen.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_61148639
In een ver verleden heb ik ook eens zelf deeg willen maken, maar ik kon toen zo gauw geen gist vinden. Waar koop je dat?
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_61148704
Droge gist in de supermarkt, bij de taartbakdingen. In van die zakjes waar ook vanillesuiker in zit, 5 zakjes in een plasticje.

Verse gist: Jumbo, natuurvoedingswinkel en een enkele bakker.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_61148747
Verse gist ga ik me nog niet aan wagen, maar als ik dadelijk verhuisd ben (ooit, als het af is ) wil ik ook weer gaan koken en zelf pizza maken staat ook op het lijstje!
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_61148782
quote:
Op dinsdag 26 augustus 2008 20:32 schreef sigme het volgende:

[..]

Ja, maar dan kan je net zo goed zo'n ingevroren ding met ingevroren dingen erop kopen.
Zo veel viezer kan een bodem uit een koopmansdoos niet worden toch?

Ik heb mijn topping nu gemaakt met tomatensaus, tomaat, serano ham, chorizo, feta, kaas, knoflook, beetje chilipoeder, en ui
pi_61148806
Verse gist is niet moeilijker of makkelijker dan droge .
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_61148820
quote:
Op dinsdag 26 augustus 2008 20:09 schreef sigme het volgende:
Deeg maken zoals ColdFeet beschrijft. Reken op 150gr bloem pp, dan heb je ruim genoeg. Met verse gist kan ook: in dat geval voor 500gr bloem ongeveer 1cm3 gist nemen, tien minuten wegzetten in lauwwarm water met een paar kruimeltjes suiker alvorens het in de bloem te gieten (even roeren voordat je uitgiet).

Niet (niet!) deeg uitrollen met een deegroller! Met de hand pletten & vormen!

Basislaag: meest basis is een blikje tomatenpuree vermengen met wat pesto-uit-potje. Eventueel op te leuken met knoflook.
Je kan ook echt zelf tomatensaus maken; extra laten indikken en deze met verse basilicum op je pizza smeren.

Beleg: niet teveel en niet teveel verschillende dingen!
Ik maak altijd 500 gram, zodat ik niet met een half zakje gist blijf zitten
Melk door het pizzadeeg (die tip kreeg ik ooit op fok!, nota bene) geeft een wat compactere bodem met een volle(re) smaak.

Overigens: je hebt geheel gelijk over het beleg! Max 1 'laag', geen ingredienten stapelen. behalve de kaas (mozzarelle is lekker!)
  dinsdag 26 augustus 2008 @ 20:39:20 #17
26400 wijsneus
Radicaal Democraat
pi_61148832
Je kunt bij de AH een kant-en-klaar deegje kopen (ligt in de koeling bij het gebak). Krijg je er meteen een potje saus bij.

Ook zijn er wel pizza-bodem pakjes van koopmans. Je kunt ook brooddeeg nemen, heb je ook pakjes van.

Wat ik altijd wel even doe - de groenten die ik erop smijt eventjes aanbakken. Dan is de meeste vocht er even uit en krimpen je ingredienten niet naar de binnenkant van je pizza zodat je aan de rand alleen maar deeg zit te eten.

Als saus kun je willkeurige kant-en-klaar tomatensaus voor spaghetti gebruiken, dan heb je tomatensaus met kruiden en basilicum etcetc. (niet het hele potje, dat is wat veel). Ik kies dan meestal een pittige variant.

Ik bak altijd een knofje, een uitje, een preitje en een paprikaatje even op met wat olijfolie en oregano. Peper en zout naar smaak. Ik beleg de pizza verder met een italiaanse vleeswarenschotel en geraspte mozarella. Olijfjes op de ene helft, mais op de andere voor .
“There’s class warfare, all right, but it’s my class, the rich class, that’s making war, and we’re winning.”
― Warren Buffett
pi_61148847
Zo'n pizza-pakket van danerolle is ook goed te doen en dan kan je prima zelf wat dingetjes toevoegen.
pi_61148984
quote:
Op dinsdag 26 augustus 2008 20:37 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Zo veel viezer kan een bodem uit een koopmansdoos niet worden toch?

Ik heb mijn topping nu gemaakt met tomatensaus, tomaat, serano ham, chorizo, feta, kaas, knoflook, beetje chilipoeder, en ui
Na basislaag tomaat/basilicum/goudse kaas is hier een favoriet beleg:
Zacht gefruite ui (met thijm), gebakken champions of oesterzwam (met knoflook), tonijn-uit-blik (in water, goed uit laten lekken) en asperges (uit blik/glas).

Pizza met gehakt is ook erg lekker (eet ik nooit meer, lamsgehakt op pizza is zelfs mij te dol). Gehakt naar smaak kruiden en rauw over pizza verspeiden. Pizza moet een stief kwartiertje in de oven (afhankelijk van hoe heet 'ie kan), gehakt moet dan goed gaar zijn. Niet te vet gehakt nemen.

Doodeenvoudige pizza is bijna onovertroffen: tomatenpuree, verse basilicum, plakken mozzarella, peper.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_61149045
Sigme, dat 'ganselijk onbekwaam'... Is dat uit de Heidelberger Catechismus?
pi_61149367
quote:
Op dinsdag 26 augustus 2008 20:46 schreef ColdFeet het volgende:
Sigme, dat 'ganselijk onbekwaam'... Is dat uit de Heidelberger Catechismus?
Nou en of!
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_61149435
quote:
Op dinsdag 26 augustus 2008 20:32 schreef sigme het volgende:

[..]

Ja, maar dan kan je net zo goed zo'n ingevroren ding met ingevroren dingen erop kopen.
Sorry maar dat is gelul , je kunt zelf (verse) ingredienten erop doen tomatensaus is vers en dan meer kaas erop lijkt me niet echt een standaard oetker pizza dan
pi_61151211


Deze is heerlijk hoor!! Zeker als je de rand even licht insmeert met wat olijfolie.
  dinsdag 26 augustus 2008 @ 22:08:07 #24
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_61151850
Het recept van CF is een knaller, absoluut foolproof.
Deegroller aversie snap ik niet helemaal; want die werkt prima als starter. Ik snijd het deeg van de homp af in gelijke stukken. Elke stuk krijgt een paar rollen met de deegroller ( of in mijn geval een lege fles wijn )
Dan leg ik 'm over mijn knokkels en laat ik 'm lichtjes veren zodat het deeg uit zichzelf uithangt.
Beetje egaal verhangen en dan met de hand bijwerken.

Voor in de oven heb ik een stuk leisteen, wat ik er ruim van tevoren in flikker zodat het gloeiend heet is.
Mijn persoonlijke ervaring is dat een bodem nooit echt lekker wordt zonder goede hitte en voor mij werkt de steen perfect.
Ben je motorisch gestoord, zoals ik, let er dan wel op dat je de steen laat afkoelen voor je'm uit de oven haalt. Het ding blijft wat lang heet

Ik beleg het liefst met wat buffelmozzarella, anjovis, sardines, tonijn, inktvis, mosselen en kruiden
Voor mijn meneer gaat er meestal een mozzarella, ui, ventricina piccante, pancetta en peperoncini in.
  dinsdag 26 augustus 2008 @ 22:11:30 #25
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_61151978
quote:
Op dinsdag 26 augustus 2008 21:51 schreef Dropvetertje20 het volgende:
[ afbeelding ]

Deze is heerlijk hoor!! Zeker als je de rand even licht insmeert met wat olijfolie.
Absoluut een acceptabel alternatief, heb 'm een keer geprobeerd. Wel nog zelf saus toevoegen want die is nauwelijks aanwezig.

Ik maak mijn saus met:

2 kg tomaten
2 uien
5 spaanse pepers
vegeta
salie
oregano ( pietsie, is snel overheersend )
1 bol knof
basilicum
rode wijn

De hele bende laten inkoken tot prut, invriezen for future purpose.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')