abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_60914638
Iemand hier ervaring met het maken van azijn?

Nav. dit oude topic van Pietverdriet, die niet meer actief is, had ik wat vragen. En om nu een 2 jaar oud dood topic omhoog te schoppen...

Ik wil eigenlijk gewoon een beetje gaan experimenteren met het maken van azijn. Met Rosé. Alle alcoholhoudende drank kan, rode wijn, witte wijn, en aangezien ik bij elkaar toch snel 1 volle fles aan rosé resten heb staan....

Nu mijn vragen aan de azijn guru's:

  • Heb ik echt een moedercultuur uit een flesje nodig, of kan ik er ook een scheutje azijn bij doen? Immers, het gaat gewoon om de bacteriën....
  • Er wordt altijd gesproken over vaten en zulks, maar kan ik ook gewoon in een omgespoelde colafles beginnen?

  • Wat is beter, continu +/- 19 graden, of (keuken) 15-40 graden (leidingen worden erg heet als iemand douched, en dus wat op de keukenkastjes staat ook ).

    Alvast dank
  • La derecha oprime, la izquierda libera
    pi_60914814
    Ik heb het ook wel eens gedaan en het is een leuk experiment maar ik vond het niet echt een toegevoegde waarde dus ik doe het nooit meer.
    Ik gebruikte ook gewone azijn als basis en dan restjes wijn toevoegen. Zorg wel voor een goed schone fles en de temperatuur kan je het beste ook wel iets gelijkmatiger houden dan het verschil waar jij over spreekt.
    There is no love sincerer than the love of food.
    pi_60914928
    Ik heb nu een schoongespoelde 7-up fles genomen. Deze staat in onze voorraadkast/berghok waar ook de koelkast staat (gewoon in het huis). Geen daglicht en dus stabiele temperatuur op of net onder kamertemperatuur.

    Ik heb een klein gaatje in de dop gemaakt voor ventilatie. Ik heb een halve liter rosé in de fles gedaan, welke al iets een azijn smaak had, maar wel een "normale" azijnsmaak, geen nare bijsmaak ofzo. Er zitten van 2 azijnsoorten die ik heb kleine scheuten bij, en wat water (de wijn was 17 procent).

    Dit zou goed moeten komen?
    La derecha oprime, la izquierda libera
    pi_60922587
    Met mijn geduld ben ik in staat het nu al te gaan proberen * LeeHarveyOswald moet paar weekjes wachten...
    La derecha oprime, la izquierda libera
      donderdag 17 maart 2011 @ 22:30:03 #5
    121348 Erasmo
    f/8 and be there.
    pi_94264754
    *kick*
    quote:
    1s.gif Op maandag 18 augustus 2008 13:46 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
    Met mijn geduld ben ik in staat het nu al te gaan proberen :D :P * LeeHarveyOswald moet paar weekjes wachten...
    Die azijn moet onderhand wel briljant zijn ;)

    Heb zo'n ding gekocht om het zelf ook te proberen:



    Handig omdat er al een kraantje onder zit. Als het bevalt tik ik wellicht ergens een vaatje op de kop. Heb wat wijn vervangen door water() er wat ongefilterde azijn aan toegevoegd. Doosje gaat vanavond naast de cv-ketel en dan maar hopen dat het goed gaat.
      vrijdag 18 maart 2011 @ 22:23:41 #6
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_94314745
    Neem een moedercultuur, en verdun je wijn met wat water. Zorg dat je je azijnkweek goed met een doek afdekt zodat er geen vliegjes inkomen. Wanhoop niet als het een keer misgaat. Mijne is misgegaan, 4 Liter prachtige sherry azijn naar de knoppen.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      vrijdag 18 maart 2011 @ 22:38:22 #7
    121348 Erasmo
    f/8 and be there.
    pi_94315534
    Ik heb de wijn al verdund naar 8 procent, dat is het ideale percentage toch? Azijncultuur is onderweg maar ik kon niet wachten :P Hoop dat het proces zo ook opstart...

    Ik hou de lokale kringloop en rommelmarkt al in de gaten voor azijnvaatjes of andere dingen die ervoor kunnen dienen. Naar het schijnt zit in Almere een grote thuisbrouwwinkel, als ik er in de buurt ben zal ik er zeker eens langs gaan.
    pi_94317885
    quote:
    1s.gif Op vrijdag 18 maart 2011 22:38 schreef Erasmo het volgende:
    Ik heb de wijn al verdund naar 8 procent,
    stomme vraag misschien, maar hoe meet je dat? :@
    'Met een banaan door het water, later'
    Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
      zaterdag 19 maart 2011 @ 08:32:03 #9
    121348 Erasmo
    f/8 and be there.
    pi_94325292
    quote:
    1s.gif Op vrijdag 18 maart 2011 23:26 schreef Mirjam het volgende:

    [..]

    stomme vraag misschien, maar hoe meet je dat? :@
    Ik heb het niet gemeten maar berekend.
      zaterdag 19 maart 2011 @ 08:34:01 #10
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_94325308
    quote:
    1s.gif Op vrijdag 18 maart 2011 23:26 schreef Mirjam het volgende:

    [..]

    stomme vraag misschien, maar hoe meet je dat? :@
    Je hebt 0,7 liter water met 12 procent alcohol, je doet er 0,3 liter water bij, hoe hoog zou het alcohol percentage nu zijn?
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      zaterdag 19 maart 2011 @ 08:47:10 #11
    139677 Curiosity
    In the devil's playground
    pi_94325378
    quote:
    1s.gif Op zaterdag 19 maart 2011 08:34 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Je hebt 0,7 liter water met 12 procent alcohol, je doet er 0,3 liter water bij, hoe hoog zou het alcohol percentage nu zijn?
    8,4, ga ik nu door voor de koelkast *O*
    “Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
      zaterdag 19 maart 2011 @ 08:53:49 #12
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_94325428
    quote:
    1s.gif Op zaterdag 19 maart 2011 08:47 schreef Curiosity het volgende:

    [..]

    8,4, ga ik nu door voor de koelkast *O*
    Ja!!!
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      zondag 19 juni 2011 @ 20:32:54 #13
    121348 Erasmo
    f/8 and be there.
    pi_98384080
    Ondertussen zijn we alweer een tijdje verder. Het proces heeft ook zonder cultuur aan kunnen slaan, net een monster genomen en we hebben azijn *O*

    Spul is iets donkerder dan appelsap en het smaakt al redelijk goed :)

    Heb het even in een fles gegoten en er een foto van gemaakt:



    [ Bericht 17% gewijzigd door Erasmo op 19-06-2011 20:42:37 ]
      zondag 17 juli 2011 @ 23:01:18 #14
    121348 Erasmo
    f/8 and be there.
    pi_99597412
    Nog een vraag, ik heb nu een mooie jerrycan met kraantje onderin om de azijn in te maken. De cultuur heeft zijn werk tot nu toe goed gedaan maar er zijn ook langere perioden waar ik geen wijn over heb. Moet ik mijn kleine werkertjes af en toe bijvoeren of kunnen ze wel even zonder?
      zondag 17 juli 2011 @ 23:37:00 #15
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_99599744
    quote:
    0s.gif Op zondag 17 juli 2011 23:01 schreef Erasmo het volgende:
    Nog een vraag, ik heb nu een mooie jerrycan met kraantje onderin om de azijn in te maken. De cultuur heeft zijn werk tot nu toe goed gedaan maar er zijn ook langere perioden waar ik geen wijn over heb. Moet ik mijn kleine werkertjes af en toe bijvoeren of kunnen ze wel even zonder?
    Je hoeft ze niet persé bij te voeren, maar als je een restje wijn hebt kan je het erbij doen.
    Je kan er ook een deel uit halen en een nieuwe kultuur starten. Maak je eigen witte en rode wijn azijn, brandewijnazijn, sherry azijn, ciderazijn..
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      zondag 17 juli 2011 @ 23:43:31 #16
    121348 Erasmo
    f/8 and be there.
    pi_99600182
    quote:
    0s.gif Op zondag 17 juli 2011 23:37 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Je hoeft ze niet persé bij te voeren, maar als je een restje wijn hebt kan je het erbij doen.
    Je kan er ook een deel uit halen en een nieuwe kultuur starten. Maak je eigen witte en rode wijn azijn, brandewijnazijn, sherry azijn, ciderazijn..
    Het is meer een praktische vraag aangezien ik soms voor langere tijd weg ben, ik pleeg dan liever geen genocide op mijn cultuur. Heb nu de varianten wit en rood, maar komende herfst zal waarschijnlijk ook een gedeelte van de appeloogst tot azijn worden verwerkt.

    Ik gebruik trouwens deze jerrycans van de kampeerwinkel:

      zondag 17 juli 2011 @ 23:48:33 #17
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_99600488
    quote:
    0s.gif Op zondag 17 juli 2011 23:43 schreef Erasmo het volgende:

    [..]

    Het is meer een praktische vraag aangezien ik soms voor langere tijd weg ben, ik pleeg dan liever geen genocide op mijn cultuur. Heb nu de varianten wit en rood, maar komende herfst zal waarschijnlijk ook een gedeelte van de appeloogst tot azijn worden verwerkt.

    Ik gebruik trouwens deze jerrycans van de kampeerwinkel:

    [ afbeelding ]
    Zorg wel dat ze voldoende zuurstof krijgen, hebben ze nodig.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      zondag 17 juli 2011 @ 23:55:18 #18
    121348 Erasmo
    f/8 and be there.
    pi_99600863
    quote:
    0s.gif Op zondag 17 juli 2011 23:48 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Zorg wel dat ze voldoende zuurstof krijgen, hebben ze nodig.
    Heb de dop eraf gehaald en er een stukje stof met een elastiekje op gedaan.
      zondag 17 juli 2011 @ 23:56:37 #19
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_99600925
    quote:
    0s.gif Op zondag 17 juli 2011 23:55 schreef Erasmo het volgende:

    [..]

    Heb de dop eraf gehaald en er een stukje stof met een elastiekje op gedaan.
    Heel goed, en lekker warm neergezet? Je kan het proces trouwens versnellen met een aquariumpomp
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      maandag 18 juli 2011 @ 00:15:23 #20
    121348 Erasmo
    f/8 and be there.
    pi_99601985
    quote:
    0s.gif Op zondag 17 juli 2011 23:56 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Heel goed, en lekker warm neergezet? Je kan het proces trouwens versnellen met een aquariumpomp
    Ze genieten nu iedere dag van een ochtendzonnetje, voor de rest is het op deze week na in de zomer prima warm zat om ze actief te houden. Als het straks kouder wordt zet ik ze wel verdekt opgesteld naast een radiator neer.

    Versnellen is opzich niet nodig, heb alle tijd :)
      maandag 18 juli 2011 @ 22:38:24 #21
    334993 AMAR420
    waar is amar?
    pi_99641765
    azijn maken
    zzzzz
      maandag 18 juli 2011 @ 22:54:09 #22
    121348 Erasmo
    f/8 and be there.
    pi_99642681
    quote:
    13s.gif Op maandag 18 juli 2011 22:38 schreef AMAR420 het volgende:
    azijn maken
    ?
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')