Misschien even een reactie vanuit een andere positie.
Volgens mij ben ik wel zo iemand die zulke "vervanggrootouders" heeft, ook al is de situatie niet te vergelijken.
Langs m'n moeders kant is m'n grootvader overleden toen ik 7 was.
Langs m'n vaders kant is m'n grootmoeder een jaar later overleden, dus toen ik 8 was.
Ik heb ze beide tamelijk goed gekend, ook al vervagen de herinneringen wel.
Ik heb nu nog steeds m'n grootvader langs vaders kant en m'n grootmoeder langs moeders kant, dus ik ben niet grootouderloos.
Verder zijn er mensen komen bouwen aan de overkant van de straat, toen ik een jaar of 10/11 was.
Dit was een ouder koppel, waar ik het vrij snel goed mee kon vinden. Ik kwam er als jong knaapje regelmatig over de vloer, en mocht dan met m'n nieuwe buurman allerlei klusjes doen in de bouw (plankjes vasthouden, schilderen etc). Ik leerde van hem ook katapults en pijl/boog maken, iets wat m'n ouders dan weer minder konden apprecieren maar dat maakte het voor mij alleen maar beter
Inmiddels ben ik er 26 (zij zijn er 68/70) en is de band door de jaren heen alleen maar beter geworden (het vroege overlijden van m'n vader speelt daarin ongetwijfeld in mee). Het zijn mensen die me werkelijk alles kunnen vragen. Ik kom er nog steeds wekelijks over de vloer.
Ik denk dat je ze wel kan beschouwen als een derde oma/opa, dus meer aanvulling ipv vervanging zoals in eerdere posts voorgesteld werd. Op zich denk ik dat er weinig verschil zit in het feit of het een vervanging is of aanvulling. De band die er is is vergelijkbaar, ook al hebben ze via hun eigen kinderen een stuk of 6 kleinkinderen.
Ik denk ook dat je je weinig zorgen moet maken doordat de band dan niet "echt" is, dit is ook heel persoonsgebonden. Sommige kinderen zullen, eens ze weten dat het geen echte oma/opa is, zich gaan afzetten van die band of het minder intens gaan beleven, maar er zijn er genoeg (zoals ik) waar het echt geen reet uitmaakt dat er geen rechtstreekse familieband bestaat. In mijn geval draait het puur om de vriendschap die eruit voortvloeit.
Dus als je mensen in de buurt hebt die hiervoor in aanmerking komen (en die het zelf ook willen) zou ik het zeker proberen. Hiervoor hoef je je eigen moeder niet zomaar aan de kant te schuiven, ze mag best een actieve rol spelen. Zie het gewoon als aanvulling op je moeder. Ik weet niet hoe zwaar de ziekte weegt op haar mogelijkheden om met je zoontje om te gaan. Ik kan me voorstellen dat ze misschien wat moeilijkere momenten heeft waarop ze niet in staat is om je zoontje bijvoorbeeld eens een dag bij haar op te vangen ofzo (zeker wanneer je met chemo ofzo te maken hebt). Op die momenten kan je zoontje dan terecht bij de "vervanggrootouders" en kan hij deze mensen beter leren kennen. Nadien als je moeder er niet meer is kunnen deze mensen het verlies voor je zoontje gaan opvangen. Misschien dat je er met je moeder ook over kan praten, en daarbij ook heel duidelijk maken dat je haar niet afschrijft maar dat je het meer als een soort reserve ziet voor wanneer zij er niet meer is, omdat je je zoontje wel het grootoudergevoel wil geven die andere kinderen ook hebben.
Ik hoop alleen maar dat je het als moeder ook kan waarderen dat er zulke band ontstaat met buitenstaanders, en dat je niet zoals mijn moeder ziekelijk jaloers gaat reageren hierop (maar das dan weer een heel ander verhaal).