Heb je al een raampje open gezet?quote:Op zaterdag 12 juli 2008 18:51 schreef JJasperO het volgende:
Zonet ben ik begonnen met het inbranden van een nieuwe gietijzeren wok. Nu ben ik zo stom geweest om de eerste sessie slaolie te gebruiken.
Nu, tweede sessie met zonnebloemolie.
Euhm is er nu iets goed fout gegaan? Slaolie is voor koude bereiding...
Ik wilde het niet zo hard brengenquote:Op zaterdag 12 juli 2008 18:59 schreef kaasplankje het volgende:
[..]
Heb je al een raampje open gezet?
quote:Op zaterdag 12 juli 2008 18:56 schreef santax het volgende:
Wat?
Als ie in de vik is, dan kun je gewoon rustig de pan heen en weer bewegen ( mits er nog olie in zit )quote:Op zaterdag 12 juli 2008 19:11 schreef santax het volgende:
Misschien is het een tip om het vuur iets minder hard te zetten
Als er blauwe damp vanaf komt is ie TE heet namelijk...
Mocht ie overingens in de fik vliegen: GEEN WATER GEBRUIKEN! Ook niet een beetje
Deksel erop en brandweer bellen
leg er een stukje kippengaas over dan kan je er vanavond op barbequenquote:Op zaterdag 12 juli 2008 19:32 schreef JJasperO het volgende:
Maargoed, het is toch niet helemaal goed gegaan met die slaolie denk ik.
Na de tweede inbrandsessie wilde ik het overtollig vet weghalen met wat keukenrol, maar er ontstond allemaal bruine drap. Om de pan schoon te krijgen van dat spul, wat het ook is, ben ik er nu water in aan het koken. En wat gebeurt er: die zwarte laag onderin laat los, bladertjes. Is dat de verbrande slaolie, want ik dacht dat de pan zelf echt zou gaan verkleuren... Moet ik dat eerst wegkoken en dan nog eens een keer met zonnebloemolie inwerken.
Of die pan wegpleuren..?
Klopt, volgens mij is het gewoon logisch dat alles rookt en was dat niet omdat hij de 'verkeerde' olie heeft gebruikt.quote:Op zaterdag 12 juli 2008 19:37 schreef yvonne het volgende:
Euhm, slaolie kan prima verhit worden tot 180 graden, dus dat slaolie voor koude bereiding is weet ik niet waar je dat vandaan hebt.
quote:Op zaterdag 12 juli 2008 19:40 schreef kaasplankje het volgende:
[..]
leg er een stukje kippengaas over dan kan je er vanavond op barbequen
Staat op de fles. Wat is dan die zwarte laag die onderin ontstaan is tijdens het losbranden die nu langzaam losweekt?quote:Op zaterdag 12 juli 2008 19:37 schreef yvonne het volgende:
Euhm, slaolie kan prima verhit worden tot 180 graden, dus dat slaolie voor koude bereiding is weet ik niet waar je dat vandaan hebt.
Maar wat verschroeit er dan? Het materiaal zelf of de olie? Aangezien ik het de ontstane zwarte laag eruit kon koken lijkt het erop dat het niet de pan zelf is geweest, maar de olie dat is verbrand. Nu vermoed ik dat verbrande olie niet zo gezond is om in te koken, maar dat is puur gevoel. En wie zegt dat die olie niet loslaat tijdens het wokken, dat kan immers ook tijdens het loskoken.quote:Op zondag 13 juli 2008 10:47 schreef Lienekien het volgende:
Van het inbranden krijg je wel een geblakerde wok. Dat hoort zo en het is niet de bedoeling dat je daarna met een schuurspons dat er weer allemaal uit gaat boenen.
Het is een gietijzeren wok. Of deze wok wel of niet ingebrand moet worden, zijn de meningen dan over verdeeld:quote:Op zondag 13 juli 2008 11:05 schreef SHE het volgende:
Gast, ben je dom?
Je zit :
1. met schuursponsjes te kutten ( nooit doen )
2. de brand er steeds uit te halen
3. ongelofeloos dom te doen
Allereerst hoop ik dat je wok van plaatstaal is en niet zoals je zegt van gietijzer.
Gietijzer hoef je namelijk niet in te branden
Die moet je met wat spek of ganzenvet inwarmen zodat het vet in de porieen trekt.
Plaatstaal kan je wel inbranden; alleen dat moet je een paar keer herhalen, tot het helemaal schoon is.
Wokken vind ik persoonlijk ook vreselijk onpraktisch in gietijzer, maar dat moet je lekker zelf weten natuurlijk.
Er zijn mensen die stellen dat de laag verbrande olie juist het beoogde resultaat van inbranden is, ook op plaatstaal.quote:Op zondag 13 juli 2008 13:28 schreef SHE het volgende:
Is het resultaat wat je noemt in dit topic niet genoeg reden om van mij aan te nemen dat inbranden in gietijzer echt ontzettende nonsens is?
Maar goed, zoek het ook lekker uit. Jouw pan!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |