FOK!forum / Culinesse à gogo / Knoflook olijfolie
honda1990dinsdag 1 juli 2008 @ 14:24
Ik kan me herinneren dat ik ongeveer een jaar geleden een topic heb gelezen over knoflook en olijfolie in een fles. Dit zou ongezond zijn? Omdat ik in dat topic niet echt duidelijkheid heb gekregen vroeg ik me af of er nu wel dingen duidelijker zijn. Omdat de zomer weer begint wil ik dus bollen knoflook in de blender gooien, daar olijfolie bij doen dat in een fles doen, nog wat kruiden toevoegen en een spaans pepertje en in laten trekken Als iemand een duidelijk antwoord heeft ben ik erg blij

alvast bedankt
Hydrogenydinsdag 1 juli 2008 @ 14:29
TVP - Lijkt mij geen kwaad te kunnen. (goed idee zelfs)
honda1990dinsdag 1 juli 2008 @ 14:31
quote:
Op dinsdag 1 juli 2008 14:29 schreef Hydrogeny het volgende:
TVP - Lijkt mij geen kwaad te kunnen. (goed idee zelfs)
Ik zag er ook absoluut geen kwaad in maar wat ik toen las schrok ik toch best van Vooral omdat ik helemaal gek ben van olijfolie en knoflook en ik het niet genoeg kan gebruiken Ben benieuwd of andere fokkers het wel weten
Obliviondinsdag 1 juli 2008 @ 14:33
Knoflook bewaren

Check deze post even.
honda1990dinsdag 1 juli 2008 @ 14:36
quote:
Op dinsdag 1 juli 2008 14:33 schreef Oblivion het volgende:
Knoflook bewaren

Check deze post even.
Dankje voor de post, al ben ik absoluut niet blij dit te lezen Dat word geen heerlijke olijfolie met knoflook dus
Hydrogenydinsdag 1 juli 2008 @ 14:41
Gewoon doen dus... ik probeer het wel eerst. Maar wel goed verhitten dus.

Recentelijk, in het voorjaar van 2003, was er een geval van botulisme in Denemarken na de consumptie van ingeblikt knoflook in olie. Een 30 jaar oude man at 4 stukken van de knoflook en werd vervolgens ernstig ziek. Gelukkig overleefde hij het na 14 dagen in een kritieke toestand. Dit blikje was afkomstig uit een grote partij blikken die in Duitsland geproduceerd was. Het blikje was slechts tot 85 °C verhit, wat niet voldoende is om C. botulinum sporen te doden.
honda1990dinsdag 1 juli 2008 @ 14:49
quote:
Op dinsdag 1 juli 2008 14:41 schreef Hydrogeny het volgende:
Gewoon doen dus... ik probeer het wel eerst. Maar wel goed verhitten dus.

Recentelijk, in het voorjaar van 2003, was er een geval van botulisme in Denemarken na de consumptie van ingeblikt knoflook in olie. Een 30 jaar oude man at 4 stukken van de knoflook en werd vervolgens ernstig ziek. Gelukkig overleefde hij het na 14 dagen in een kritieke toestand. Dit blikje was afkomstig uit een grote partij blikken die in Duitsland geproduceerd was. Het blikje was slechts tot 85 °C verhit, wat niet voldoende is om C. botulinum sporen te doden.
Ok, dus als ik eerst de olie met knoflook door de blender doe, daarna in een pan opwarm tot kookpunt ong. Dan is het dus onschadelijk?
Hydrogenydinsdag 1 juli 2008 @ 15:04
Ja, zie ook wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Clostridium_botulinum

Eerst gewoon alles mengen. Dan in een fles stoppen en deze au bain marie verwarmen tot net onder het kookpunt. Dop erop en wegzetten
honda1990dinsdag 1 juli 2008 @ 15:20
quote:
Op dinsdag 1 juli 2008 15:04 schreef Hydrogeny het volgende:
Ja, zie ook wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Clostridium_botulinum

Eerst gewoon alles mengen. Dan in een fles stoppen en deze au bain marie verwarmen tot net onder het kookpunt. Dop erop en wegzetten
Oké ga ik doen Ben wel bang dat de knoflook minder gaat smaken maar dat moet dan maar
Hydrogenydinsdag 1 juli 2008 @ 15:22
Probeer dan eerst een beetje met een klein flesje...
honda1990dinsdag 1 juli 2008 @ 15:23
quote:
Op dinsdag 1 juli 2008 15:22 schreef Hydrogeny het volgende:
Probeer dan eerst een beetje met een klein flesje...
Ja doe ik ook
Hydrogenydinsdag 1 juli 2008 @ 15:36
Mooi houd me op de hoogte, denk dat ik vrijdag ook eens wat flesjes ga maken
YvesLaRockdinsdag 1 juli 2008 @ 22:40
gewoon rauw is het gezondste.. maar in de pan is het lekkerste..
honda1990dinsdag 1 juli 2008 @ 22:43
quote:
Op dinsdag 1 juli 2008 22:40 schreef YvesLaRock het volgende:
gewoon rauw is het gezondste.. maar in de pan is het lekkerste..
Bedoel je vers of heb je het artikel niet gelezen?
Esraadinsdag 1 juli 2008 @ 23:09
Je kunt in de winkel gewoon olijfolie met knoflook kopen. Scheelt een hoop gedoe
Innocencewoensdag 2 juli 2008 @ 09:20
Goed topic! Ik was juist naar aanleiding van dat andere topic net begonnen met het bewaren van teentjes knoflook op olijfolie. Heb de olie al gebruikt, zo lekker...

Maar weer weggooien dan.

Raar dat verder niemand in dat hele topic er iets over zegt.

Is dat misschien waarom sommige het in de koelkast zetten, in het artikel wordt namelijk steeds gesproken over kamertemperatuur. Of ontstaat botulisme ook in de koelkast?
MarcoDiVaiowoensdag 2 juli 2008 @ 10:05
je kan olijfolie met knoflook gewoon eten zonder te bakken of koken eten indien net bereid, het gaat om het conserveren dat is niet zo gezond..
honda1990woensdag 2 juli 2008 @ 11:18
quote:
Op woensdag 2 juli 2008 10:05 schreef MarcoDiVaio het volgende:
je kan olijfolie met knoflook gewoon eten zonder te bakken of koken eten indien net bereid, het gaat om het conserveren dat is niet zo gezond..
En dat is net zo makkelijk en lekker Je gooit een paar bollen in de blender + olijfolie, je stopt het in een flesje + verse kruiden en een spaans pepertje en elke keer als je knoflook met olijfolie wil pak je je flesje schud je hem even en heb je zo die smaak bij de hand. Ben wel benieuwd wat diegene zegt over die koelkast
Hydrogenywoensdag 2 juli 2008 @ 11:28
Lees dat stukje op wiki nou eens door...:

Optimum temperature for types A and B is 35-40 °C. Minimum pH is 4.6. It takes 25 min at 100 °C to kill these types. Optimum temperature for type E is 18-25 °C. Minimum pH is 5.0. It takes about 0.1 minute at 100 °C to kill type E C. botulinum.
Innocencewoensdag 2 juli 2008 @ 11:47
quote:
Op woensdag 2 juli 2008 11:28 schreef Hydrogeny het volgende:
Lees dat stukje op wiki nou eens door...:

Optimum temperature for types A and B is 35-40 °C. Minimum pH is 4.6. It takes 25 min at 100 °C to kill these types. Optimum temperature for type E is 18-25 °C. Minimum pH is 5.0. It takes about 0.1 minute at 100 °C to kill type E C. botulinum.
Leg jij het dan eens uit...

Optimum temperature, betekent dat dat het bij lagere temperaturen helemaal niet voorkomt?
En dat verhitten, is dat voor of na conserveren?
Hydrogenywoensdag 2 juli 2008 @ 12:42
quote:
Op woensdag 2 juli 2008 11:47 schreef Innocence het volgende:

[..]

Leg jij het dan eens uit...

Optimum temperature, betekent dat dat het bij lagere temperaturen helemaal niet voorkomt?
En dat verhitten, is dat voor of na conserveren?
Lagere temperature wordt het minder, net zoals met alles dat je in de koelkast bewaard.
Verhitten maakt niet uit of je het ervoor of erna doet. Smaak blijft wel beter als je het van te voren doet.
honda1990woensdag 2 juli 2008 @ 13:27
Ok,

Ik doe 1 bol knofllook + olijfolie in de blender, daarna doe ik er kruiden bij en gooi dit in een schaal(tje) Dit verwarm ik au bain-marie, dit verwarm ik zo warm mogelijk. Daarna doe ik het mengsel in een schoon flesje, en zet hem in de koelkast.

Is dit het beste?
beunksterwoensdag 2 juli 2008 @ 14:38
Waarom doe je het niet gewoon in een steelpannetje en verhit je het tot precies 100 graden gedurende een x periode?
En voor een schoon flesje kun je het beste een flesje steriliseren.