Ik heb het afgelopen jaar een aantal ingrijpende situaties meegemaakt, en ben daar zelf enorm gestressed van geraakt. ik heb als gevolg hiervan een zware paniekaanval in een openbare ruimte gehad, (tintelingen, vlekken voor m'n ogen, hyperventilatie) waar ik ook best van geschrokken ben.
De dokter vond het idee van overspannen zijn dan ook niet erg raar klinken. Nu heb ik ook een tijd heel slecht geslapen, en had ik het idee dat als ik weer normale nachtrust zou krijgen, het gestress minder zou worden. (bijv. schrikken van geluiden, hartkloppingen etc.) Afgezien van het feit dat erover praten ook helpt, helpt het beter slapen dus ook wel een beetje. Ik ben dus wel weer aan de beterende hand, zogezegd.
Het enige probleem is, dat ik soms nog op bepaalde (in mijn ogen "veilige") plekken ineens een soort van lichte aanval krijg, waarna ik die plek ook bijna onmiddelijk moet verlaten, en waar ik dan rustig nog een avond lang ziek van kan zijn. (trillen, misselijk, kramp in mijn buik) Hoe lang blijf je zoiets houden? Houdt het verband met de overspannen toestand, en is dat over als je niet meer overspannen bent, of heb je hier echt medicijnen voor nodig? Want dat laatste staat me een beetje tegen. Ik was al zo blij dat ik het geestelijk redelijk de baas kon, maar het feit dat het nog steeds voorkomt, vind ik niet echt geslaagd. Ik heb verder geen problemen met openbare ruimtes of onbekende bestemmingen, ik moet er alleen weg als ik me niet lekker voel worden.
Suggesties? Ervaringen? Help me out please!
De truuk voor mij echter was/is, om op het moment dat je de neiging krijgt om te vluchten uit zo'n situatie, toch even door te zetten. Dus niet vluchten. En heeeee presto, wat blijkt? Ondanks dat je op die plek bent gebleven en je best behoorlijk kut kunt voelen sta je er nog wel!! Je leeft gewoon door! Het overwinningsgevoel op dat moment kan je angst overrulen.
Daarnaast zou het maken van een soort lijstje je kunnen helpen. Het klink oubollig maar het kan helpen.
Schrijf op wat jij denkt wat in je gedachte het ergste is wat je zou kunnen overkomen op het moment van die paniekaanval en zet daar tegenover een aannemelijke reden die die nare gedachte ontkracht. Steek het lijstje eventueel in je zak als je op pad gaat.
Hee, ut kan ff duren maar je komt er wel over heen...
Mzzl
Rodigan
Nou hopelijk weet je het snel, en kom je er vanaf!
Sterkte,
E.
sterkte,
Korine
quote:Klinkt als pleinvrees. Ik heb heb geen ervaring met angsten maar weet wel dat als je veel stresst en het allemaal opkropt, dat de stress op een andere manier een uitlaat zoekt. In dit geval angst. Praat hier zo veel mogelijk over.
Op donderdag 14 maart 2002 06:19 schreef k_i_m het volgende:
Het enige probleem is, dat ik soms nog op bepaalde (in mijn ogen "veilige") plekken ineens een soort van lichte aanval krijg, waarna ik die plek ook bijna onmiddelijk moet verlaten, en waar ik dan rustig nog een avond lang ziek van kan zijn. (trillen, misselijk, kramp in mijn buik) Hoe lang blijf je zoiets houden? Houdt het verband met de overspannen toestand, en is dat over als je niet meer overspannen bent, of heb je hier echt medicijnen voor nodig? Want dat laatste staat me een beetje tegen. Ik was al zo blij dat ik het geestelijk redelijk de baas kon, maar het feit dat het nog steeds voorkomt, vind ik niet echt geslaagd. Ik heb verder geen problemen met openbare ruimtes of onbekende bestemmingen, ik moet er alleen weg als ik me niet lekker voel worden.Suggesties? Ervaringen? Help me out please!
Nu, werk ik fulltime, heb al anderhalf een vriend en het gaat allemaal met mij wel goed.
Af en toe dreig ik weer die gevoelens te krjgen, omdat er nu weer veel spanningen zijn en ik ben ook wat overspannen. Maar als ik het voel opkomen, zeg ik tegen mezelf: Kom maar op, ik kan je wel aan. En meestal gata het dan vanzelf gewoon weer weg.
Dus ik heb er maar 1 ding o te zeggen... Hou je sterk en je poot stijf.
Sterkte...
[Dit bericht is gewijzigd door shmoopy op 14-03-2002 16:09]
Ik ben ook wel eens ergens gebleven met het idee, "dan ga ik maar tegen de vlakte" maar ik moet heel eerlijk zeggen dat het niet echt helpt. Ik blijf me beroerd voelen. Ik weet zelf ook wel dat ik niet onderuit ga, en dan voel ik me weer een soort van aansteller. Plus dat mensen die me goed kennen er van kunnen schrikken als ik opeens niet meer luister naar wat ze tegen me zeggen, en ze schichtig aan zit te kijken.
je zegt wel dat je weer aan de beterende hand bent, ook door meer nachtrust, dan kan je afwachten hoe het nu verder gaat... maar ik zou zeggen ga effe naar die dokter...
baat het niet, dan schaadt het waarschijnlijk ook niet
succes ermee...
Succes iig
iig veel suc6 verder ermee
quote:Als het probleem van geestelijke aard is heeft zelfanalyse geen enkel nut .
Op donderdag 14 maart 2002 15:26 schreef k_i_m het volgende:
Punt is alleen dat ik alles redelijk kan analiseren.
Als ik jou was zou ik gewoon een specialist/therapeut o.i.d. zoeken waarmee je hierover kan praten.
Veel sterkte
Ik voel me nu sterk.
quote:Eh, well excuse me. Omdat ik het daar liever niet over heb, heb ik ze niet gehad? Daar begon ik verdorie mijn post mee: "Ik heb het afgelopen jaar een aantal ingrijpende situaties meegemaakt, en ben daar zelf enorm gestressed van geraakt."
Op donderdag 14 maart 2002 18:07 schreef Solidoor het volgende:
Ik zelf vind het eerlijk gezegd beetje vreemd dat je met dit kampt aangezien je geen traumatische ervaringen heb oid.
quote:Sorry sorry en nog eens sorry..
Op donderdag 14 maart 2002 20:03 schreef k_i_m het volgende:[..]
Eh, well excuse me. Omdat ik het daar liever niet over heb, heb ik ze niet gehad? Daar begon ik verdorie mijn post mee: "Ik heb het afgelopen jaar een aantal ingrijpende situaties meegemaakt, en ben daar zelf enorm gestressed van geraakt."
Een duidelijk voorbeeld is als ik me al niet lekker voel, en ik te lang voor een stoplicht moet wachten, ik ook al zweethanden krijg, en een raam van mijn auto open moet zetten.
Ik zit qua emoties niet helemaal jofel meer in elkaar. Ik ben al tijden niet meer echt boos geweest, of verdrietig. De laatste tijd is dat weer een beetje aan het veranderen. Ik heb af en toe het idee dat op het moment dat er een aantal emoties naar boven komen, ik dit niet meer kan plaatsen, en dus onrustig word. En als ik te onrustig word, freak ik.
Ik herken echt heel veel in wat je verteld.Door een traumatische ervaring een paar jaar geleden had ik ook erg last van paniekaanvallen.Ik ben in therapie gegaan en ik moet zeggen dat dat echt heel goed geholpen heeft,heb er nu bijna geen last meer van.Ook heb ik medicijnen geslikt (nu nog maar stuk minder)maar dat was ook omdat ik erg depressive was,en als je zonder kunt is dat altijd beter.Ik zou hulp zoeken voordat het meschien erger word of iig er nog eens met je huisarts over hebben want zo kun je natuurlijk niet blijven lopen! Heel veel sterkte,
Sabyne
Ik herken wel het nodige. Ik heb vorig jaar iets soortgelijks meegemaakt. Mijn hart ging plotseling als een razende te keer en pas bij de huisarts kwam het enigszins tot rust, frequentie zakte van 140 naar 90. Dat was na ruim half uur na begin. Meteen naar ziekenhuis voor check. Geen fysieke problemen. Maar sinds dat moment word ik gek van mijn hartslag, voortdurend voelen en in bed luisteren. Alleen als ik zeer geconcentreerd bezig ben met iets kan ik het van me afzetten. Dat bezig zijn hoeft gelukkig niet bewust te zijn, spelen met de kinderen kan ook. Maar als ik op mijn werk even rustig koffie pak, dan begint het weer een beetje. Ik drink sinds die tijd veel minder koffie en dat lijkt me wel goed te doen.
Ik zeg vaak tegen mezelf dat ik me aanstel en vermeld die gevoelens van ...angst, paniek, stress, onbehagen, ongemak, onmacht... bijna nooit. Ik wil mijn familie er niet mee lastig vallen.
Ik heb zelf het idee dat warmte slecht is voor mijn gevoel. Herken je dat, snel benauwd en zo, moet naar buiten voor frisse lucht. Genieten van de winter, nu al balen van hoge temperaturen in de zomer...
D_H
Zij kunnen je heel goed leren hoe je zo'n aanval kunt voorkomen. O.a. door een goede houding aan te nemen, je spieren te ontspannen en zo.
Heeft mij wel goed geholpen hoor!
Laat je in elk geval niet opnaaien door mensen die zeggen dat je je aanstelt of zo! Het kan echt je leven behoorlijk verzieken!
Enneh... ik vind het ook helemaal niet zo raar dat je dit juist op 'veilige' plekken overkomt. Paniekaanvallen zijn juist niet-reele reacties van je lichaam :je lichaam reageert nl alsof er gevaar dreigt, terwijl dat er gevaar er juist helemaal niet is, dat is juist het vervelende van deze aanvallen!
Daardoor krijg je inderdaad de neiging om deze situaties te mijden.
Probeer de confrontatie wel af en toe aan te gaan, maar vooral als je je goed voelt, en niet als je al moe bent!
Mijn ervaring is dat een beetje forceren wel goed is, maar niet te vaak!
Heel veel succes!
[Dit bericht is gewijzigd door Ole op 15-03-2002 23:44]
Mijn moeder heeft een aantal jaren geleden precies hetzelfde gehad. Na een aantal dingen te hebben geprobeerd (Prozac, de pil, praatgroep fobieen), werd ze uiteindelijk doorverwezen naar het Academisch Angstcentrum in Maastricht.
Ze heeft ook veel paniekaanvallen gehad, ze wist op een gegeven moment wat het waren, maar ze werd ze ook niet meer echt kwijt. Ze wist ze wel op te vangen, maar bleef zich daarna ellendig voelen (wat jij zegt, misselijk enzo). Ze heeft nooit bepaalde plekken proberen te vermijden (zoals de supermarkt etc.) maar ze moest wel altijd iemand bij zich hebben.
Bij het angstcentrum heeft ze een aantal gesprekken gekregen, en daarna een therapie van een paar weken. De therapie hield in dat ze eerst onder begeleiding de stad inging, en naderhand alleen. Ze werd ook behandeld met medicijnen (fevarine, kan dat?). Na de therapie ging het stukken beter, alleen was ze niet tevreden over de medicijnen. Later heeft ze dan ook Seroxat gekregen, en daar is ze wel tevreden over. Ze slikt nu nog maar een halve tablet per dag, en ze is echt ontzettend blij dat ze zich weer normaal voelt. Ze heeft nog wel af en toe last van paniek, maar nu kan ze er veel en veel beter mee omgaan als in het begin. Ze kan een aanval (als dat voorkomt, ze heeft ze nog maar heel zelden) goed afremmen, zonder de nare gevoelens naderhand.
Er zijn ook boekjes over dit onderwerp, oa. van Roos Vossen (woont toevallig twee straten van ons af) Mijn moeder vindt haar maar niks maar ik heb al van veel mensen gehoord dat ze baat hebben bij haar boeken.
(mijn moeder heeft die boeken nooit gelezen, ze vindt mevrouw Vossen gewoon niet zo aardig ) Maar laat je daardoor niet tegenhouden!! Je kunt op haar naam zoeken in Google, dan vindt je vast wel meer info. Mocht je niks vinden, mail me dan maar, dan kan ik je haar adres en tel. nummer geven. (ze heeft een angstadviesbureau).
Hopelijk gaat het binnenkort weer beter met je!!
Groetjes
Zomerpeer
Ik mag me zelf ook ervaringsdeskundige noemen.. er zijn hier en daar nog wel wat berichten op dit forum die ik hierover geschreven heb.quote:Op donderdag 14 maart 2002 09:14 schreef Kore het volgende:
Het is fijner om als je een paniekaanval hebt, het over je te laten heenkomen in plaats van er tegen te vechten, meestal ben je dan achteraf niet zo beroerd. Ik heb hier dus zelf ook last van, ook het willen weggaan omdat *iets* niet goed voelt. Ik heb hier nu medicijnen voor gekregen en dat werkt toch wel heel erg mee. Ook ga ik zometeen (voor het eerst) naar therapie.. Ik ben benieuwd..
quote:Yokohama - Na elke wedstrijd op het WK laat Oliver Kahn zich achterover vallen in het gras. Dan sluit hij de ogen, spreidt zijn armen en benen en verdwijnt van deze aardbol.
Het roerloze lichaam blijft achter als een cocon waaruit de vlinder is ontsnapt. Zijn geest brengt hem naar een paradijs waar hij zich onder de warme zonnestralen ontspant.
Een paar seconden maar, dan is hij weer in het stadion. En ziet hij medespelers op zich af rennen, blij dat hun doelman opnieuw de zege heeft veiliggesteld. Tegen Ierland, Kameroen, Paraguay en de Verenigde Staten was Kahn subliem. Zijn reddingen waren cruciaal, zijn reflexen sneller dan zijn eigen schaduw en in zijn onverzettelijkheid was hij sterker dan een leeuw. Hij zou de eerste doelman ter wereld kunnen zijn die een matige ploeg wereldkampioen maakt. Verdediger Thomas Linke vertelde dat hij constant die blik van Kahn in zijn rug voelde. Wie ooit in de ogen van de doelman heeft gekeken, weet wat Linke bedoelt. Hij haalt het niet in zijn hoofd de concentratie te verliezen en verdedigt alsof het zijn laatste wedstrijd is. De bezetenheid waarmee Kahn zijn vak uitoefent, is angstaanjagend. Van zijn gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal druipt de agressiviteit af. Zo intimideert hij aanvallers die het wagen hem te willen passeren. In vijf duels liet Kahn slechts één doelpunt binnen. Een onwaarschijnlijk laag aantal.
Zijn status is onaantastbaar. In de bus zit hij op de één na achterste rij, altijd alleen. Tijdens de training mag alleen Kahn mobiel bellen. Bondscoach Rudi Völler beseft hoe belangrijk de doelman is voor het succes van zijn team. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het Kahn niet. Halverwege het toernooi voorspelde hij dat Duitsland de finale zou halen en de titel zou winnen. ,,Waarom niet?'',riep hij uitdagend.
Winnen is: willen! Nooit opgeven! Positief blijven! Als jonge doelman van Karlsruher SC hing Kahn deze spreuk op in de kleedkamer. Het was een samenvatting uit de boeken die hij had gelezen over motivatietraining en sportpsychologie. Tot op de dag van vandaag is die spreuk zijn levensmotto. Kahn heeft nooit iets cadeau gekregen. Als jonge jongen was hij klein en licht,bij de club vonden ze hem geen groot talent. Steeds wanneer hij dacht een plek te hebben veroverd, kondigde de trainer aan nu een echt keeperstalent te hebben aangetrokken. ,,Dan trainde ik drie keer zo hard en aan het einde van het seizoen was dat grote talent vertrokken'', zei Kahn twee jaar geleden in een interview met Der Tagesspiegel.
De vergelijking met Edgar Davids is treffend. Net als de Duitser een iel mannetje dat nooit als een belofte werd gezien en aan zichzelf werkte door urenlang in een krachthonk gewichten te tillen. Net als Davids had Kahn een broer die talentvoller was, maar het uiteindelijk niet redde. Vakanties gebruikte hij om zijn zwakke plekken te verbeteren - iets waar hij tijdens het seizoen niet aan toekwam. Op school gold hij als een modale leerling. Kahn was er echter van overtuigd dat hij het gymnasium kon halen. Dat zijn lerares hem voor de klas uitlachte, was een sleutelmoment in zijn leven. Maniakaal ging hij aan de studie en slaagde met hoge cijfers voor het gymnasium.
Alles in zijn leven staat in het teken van het willen winnen. Tijdens een benefietwedstrijd mochten pupillen penalty's nemen op Kahn, de doelman van KSC.Elke benutte strafschop leverde geld op voor een goed doel. Aan het einde van de sessie was er geen dubbeltje binnengehaald. Kahn stopte ze allemaal met een bezetenheid die hem tot op de dag van vandaag kenmerkt.
Steeds wilde hij meer. Van KSC vertrok hij in 1994 naar Bayern München om prijzen te winnen. Hij heeft als clubvoetballer alles bereikt. Als doelman van Duitsland wil hij wereldkampioen worden. Als het niet dit jaar gebeurt, dan maar over vier jaar wanneer het WK in eigen land wordt gehouden.
Om zijn doelen te bereiken, overschrijdt Kahn grenzen. Soms is hij na 90 minuten zo uitgeput dat hij moet braken. Keepen is niet leuk, zei hij eens. ,,Het is een klotebaan.'' Hij legde uit hoe vernederend het moment is dat hij de bal uit het doel moet halen en dat al zijn spelers hem de rug toekeren.
Een eenzamer bestaan als dat van de doelman is haast niet denkbaar. Het is de angst om te falen die beklemt. Ze laat het lichaam verkrampen. Kahn ging er bijna aan onderdoor. Na de nederlaag in 1999 in de Champions League-finale tegen Manchester United voelde hij de bodem van zijn bestaan. Hij kon geen trap meer op zonder een hartslag van 200. Zijn lijf was krachteloos, zijn geest zielloos. Op dat dieptepunt besloot hij de angst niet langer als vijand te zien, maar hem te omarmen. Hij sprak tegen hem: je geeft me vleugels, je bent goed, je geeft me bijzondere reacties. Sindsdien is angst zijn motor.
De doelman met de elegante handen van een pianist gelooft heilig in de kracht van de psyche. Hoe barbaars hij zich soms kan gedragen, in wezen is hij een spiritueel mens.
mja ik ben daar eigenlijk wel blij mee, ik heb gelezen dat ik niet de enige ben die dat had/heeft.quote:Op dinsdag 30 maart 2004 04:20 schreef k_i_m het volgende:
Goh, dat mijn topic weer gekickt is na al die jaren!
Dit is wat ik ook ervaar en de laatste tijd op regelmatige basis. Met name in omgevingen waar het heel druk is, zoals op verjaardagen, ontstaat er op een gegeven moment bij mij opeens een moment dat ik niets meer hoor behalve geruis en het voelt alsof mijn geest is afgedwaald. Het is vrijwel niet te beschrijven.quote:Op vrijdag 28 mei 2004 23:52 schreef Estranged_Dream het volgende:
Vandaag had ik het opeens weer,
Ik zat te eten met mn vriendin en dr moeder (was de 2e keer dat we samen wat gingen eten)
En ik was aan het eten en aant praten en opeens.....
De hele situatie leek onwerkelijk, onecht.
Het geluid van alle mensen in het restaurant klonk superschel in mn oren.
De hele wereld leek stukken lichter, en ik voelde me vaag in mn hoofd.
Dit is je probleem.quote:Op donderdag 14 maart 2002 15:39 schreef DimeBag het volgende:
Misschien ben je juist bang om een paniekaanval te krijgen. Hierdoor ga je er steeds meer op letten en veroorzaakt dit die aanval dit kan je ademhaling beinvloeden, lees hyperventilatie. Ga idd geen plaatsen mijden.
Hier heb ik dus ook sinds kort last van. Het lijkt bij mij ook allemaal onwerkelijk te worden en of ik er eigenlijk niet ben.quote:Op maandag 27 november 2006 09:59 schreef FuifDuif het volgende:
Bij deze een topickick omdat ik vermoed dat het ook op mij van toepassing is, of beter gezegd aan het worden is, en omdat het ook altijd nuttig kan zijn voor anderen.
[..]
Dit is wat ik ook ervaar en de laatste tijd op regelmatige basis. Met name in omgevingen waar het heel druk is, zoals op verjaardagen, ontstaat er op een gegeven moment bij mij opeens een moment dat ik niets meer hoor behalve geruis en het voelt alsof mijn geest is afgedwaald. Het is vrijwel niet te beschrijven.
uh nee!quote:Op maandag 27 november 2006 14:06 schreef EggsTC het volgende:
Drugs, en ja dat is een serieuze reply.
Gevoelens van derealisatie vanwege een angststoornis, eventueel (waarschijnlijk) in combinatie met hyperventilatie.quote:Ik zou niet weten wat de oorzaak ervan is en wat je er tegen kan doen.
Goed verhaal. Hier heb ik dus ook wat aan.quote:Op maandag 27 november 2006 14:34 schreef Maleficium het volgende:
[..]
Gevoelens van derealisatie vanwege een angststoornis, eventueel (waarschijnlijk) in combinatie met hyperventilatie.
Vaak komen de symptomen opzetten in drukke ruimtes of op plekken waar je 'niet weg kunt'.
Je ervaart de buitenwereld anders en hebt het gevoel flauw te vallen of de 'controle' te verliezen....deze bedreigende gevoelens zorgen ervoor dat je bang wordt, wat weer leidt tot een adrenalinestoot, hyperventilatie en dus een verdere versterking van het intens vervelende gevoel.
Als je besluit om de situaties/lokaties uit de weg te gaan waar je weleens een aanval hebt gehad, dan durf je naar verloop van tijd nergens meer naar toe.....gewoon de dingen blijven doen die je altijd deed. hoe moeilijk/onmogelijk dat ook lijkt.
Enkele jaren geleden ook veel last van gehad.....mijn huisarts wilde me een traject met medicijnen laten doen, maar daar voelde ik absoluut niets voor. Het alternatief was een langdurig proces met veel afzien en cognitieve therapie. Uiteindelijk heb ik daar wel wat nuttige dingen gehoord, maar ik heb het idee dat het grotendeels vanzelf over is gegaan; voordeel van mijn wens geen medicijnen te gebruiken is dat je daar dan ook een afbouwperiode hoeft te doorlopen.
Mijn therapeut wist met destijds de volgende tips aan te reiken:
- een angststoornis is een vicieuze cirkel als je er niets aan doet: op een gegeven moment triggert iets een paniekaanval (na al die tijd weet ik nog steeds niet wat dat 'iets' voor mij is geweest)..je voelt duizelingen/tintelingen en eventueel gevoelens van derealisatie; dit beangstigt je ten zeerste en je lichaam reageert met een adrenalinestoot (het fight or flight principe)....dit versterkt de genoemde symptomen weer en zorgt voor een toename van de angst wat er weer voor zorgt dat je lichaam nog meer adrenaline aan gaat maken etc.....de aanval heeft een zichzelf versterkend effect en kan als levensbedreigend worden ervaren..
De sleutel is dat je na verloop van tijd gaat voelen dat er een paniekaanval op til is: je weet dat ook de symptomen als duizeligheid/tintelingen/angst etc...weer de kop op gaan steken.....
Als je jezelf tijdens deze stilte voor de storm kunt voorhouden dat je weet dat de symptomen gaan komen en dat je weet dat het een normale reactie (fight of flight) van je lichaam is op een abnormale (paniekaanval) situatie die overigens absoluut ongevaarlijk is afgezien van een enorm gevoel van onbehagen, dan heb je de zichzelf versterkende factor (=niet reële angst) weggenomen uit de cirkel...het effect van een paniekaanval zal gaandeweg minder worden...uiteindelijk zullen ze helemaal wegblijven.
Een andere tip is proberen in het 'nu' te zijn (Boeddhisten en mdeiterende mensen doen dit van nature al)
heel zwart/wit:
depressie/overspannenheid zijn te wijten aan uit gebeurtenissen uit het verleden
angst komt voor uit angst voor de toekomst......
in het 'nu' is dus slechts ruimte voor directe ervaring...
Doel hiervan is het wegnemen van het 'wat als' gevoel tijdens een paniekaanval.....met -als het goed is- een verzachtend effect.
Ik weet niet of je iets aan mijn verhaal hebt; ik weet in ieder geval dat het destijds als behoorlijk kut heb ervaren....ik wens je in ieder geval veel strijdlust (want dat is in mijn optiek de beste aanpak) toe!
Helaas mag ik mezelf ervaringsdeskundige noemen....quote:Op maandag 27 november 2006 14:46 schreef EggsTC het volgende:
Dat is inderdaad precies wat er gebeurt Maleficium.
dat is alleen maar een plus.....quote:Heb er zelf eigenlijk pas sinds een week last.
En hoe doe je dat als het groot isquote:Op maandag 27 november 2006 14:51 schreef Maleficium het volgende:
[..]
dat is alleen maar een plus.....
Hoe langer je ermee loopt en hoe groter je het laat worden, hoe moeilijker het is te 'verslaan'...
Pak het aan nu 'het' nog vers/klein is, dat zal je een hoop ellende besparen!
bij het begin (met kleine stapjes) beginnen...quote:Op maandag 27 november 2006 14:53 schreef EggsTC het volgende:
[..]
En hoe doe je dat als het groot is
Goed dat je dit schrijft. Ik heb er veel over gepraat met mijn psych en ik ontwijk weinig situaties. Ga nu ook naar een haptonoom en naar yoga en veel sporten. Toch blijf ik het moielijk om 'het nu' te vinden of mezelf van dit moment. Ik ben depressief en heb een hechtingsprobleem, dus mijn verleden is nu of een groot gat of pure ellende. De toekomst vind ik beangstigend (relatiecrisis waar we waarschijnlijk niet uitkomen) en dan heb ik steeds het gevoel dat ik op het randje balanceer. Kan ik mezelf onder controle houden? Ik vind het heel moeilijk om wel toe te geven aan het verdriet dat ik heb en mijn andere negatieve gevoelens te verwerken en daar wat mee te doen en tegelijkertijd te proberen die angst te onderdrukken. Laat ik mezelf toe om verdriet te hebben maar is er dan tegelijk geen grote kans dat ik weer in zo'n negatieve angstige periode terecht kom? Of gaat dat helemaal zeker gebeuren als ik het onderdruk? Of kan ik verdriet hebben en tegelijkertijd een balans vinden op een moment dat te veel wordt? Echt ontzettend moeilijk vind ik dat.quote:Op maandag 27 november 2006 14:34 schreef Maleficium het volgende:
Een andere tip is proberen in het 'nu' te zijn (Boeddhisten en mdeiterende mensen doen dit van nature al)
heel zwart/wit:
depressie/overspannenheid zijn te wijten aan uit gebeurtenissen uit het verleden
angst komt voor uit angst voor de toekomst......
in het 'nu' is dus slechts ruimte voor directe ervaring...
Hmm dit is wel in heel extreme mate denk ik.quote:Wat ik al een aantal keer heb ervaren is dat een paniekaanval (ik noem het maar even zo, maar ik weet niet zeker of dat het is) is omgeslagen in een enorme emotionele beleving. Meestal gaat dat dan gepaard met alcoholinname. In begin voel ik me dan goed en dan drink ik en dan opeens door een soort onbewuste gewaarwording raak ik opeens in een zeer depressieve gemoedstoestand, waarbij ik spontaan moet huilen. Meestal loop ik dan weg uit de drukte en ga ik naar de wc of buiten om wat bij te komen, maar een poos geleden kwam ik er vrijwel niet meer uit. Ik kan dan geen contact krijgen met de wereld, ik kan dan niet aanvaarden dat ik als mens zo beperkt ben en ook komen dan suicidale gevoelens naar boven. Het vreemde is dan dat ik eigenlijk heel opgewekt de avond begon en dat het, letterlijk, in een moment omslaat. Alsof er iets in het onbewuste opeens omhoog komt. Ik maak me hier best zorgen over.
Ik zou in ieder geval geen alcohol meer nemen......de symptomen lijken volgens mij meer op een delirium oid dan een paniekaanval. Misschien toch niet helemaal onverstandig om hier eens mee naar je huisarts te gaan..quote:Op maandag 27 november 2006 22:42 schreef FuifDuif het volgende:
Wat ik al een aantal keer heb ervaren is dat een paniekaanval (ik noem het maar even zo, maar ik weet niet zeker of dat het is) is omgeslagen in een enorme emotionele beleving. Meestal gaat dat dan gepaard met alcoholinname. In begin voel ik me dan goed en dan drink ik en dan opeens door een soort onbewuste gewaarwording raak ik opeens in een zeer depressieve gemoedstoestand, waarbij ik spontaan moet huilen. Meestal loop ik dan weg uit de drukte en ga ik naar de wc of buiten om wat bij te komen, maar een poos geleden kwam ik er vrijwel niet meer uit. Ik kan dan geen contact krijgen met de wereld, ik kan dan niet aanvaarden dat ik als mens zo beperkt ben en ook komen dan suicidale gevoelens naar boven. Het vreemde is dan dat ik eigenlijk heel opgewekt de avond begon en dat het, letterlijk, in een moment omslaat. Alsof er iets in het onbewuste opeens omhoog komt. Ik maak me hier best zorgen over.
Zo heb ik het ook 'overwonnen'quote:De sleutel is dat je na verloop van tijd gaat voelen dat er een paniekaanval op til is: je weet dat ook de symptomen als duizeligheid/tintelingen/angst etc...weer de kop op gaan steken.....
Als je jezelf tijdens deze stilte voor de storm kunt voorhouden dat je weet dat de symptomen gaan komen en dat je weet dat het een normale reactie (fight of flight) van je lichaam is op een abnormale (paniekaanval) situatie die overigens absoluut ongevaarlijk is afgezien van een enorm gevoel van onbehagen, dan heb je de zichzelf versterkende factor (=niet reële angst) weggenomen uit de cirkel...het effect van een paniekaanval zal gaandeweg minder worden...uiteindelijk zullen ze helemaal wegblijven.
EggsTC:quote:Op dinsdag 12 december 2006 21:25 schreef EggsTC het volgende:
maleficium mag ik jou msn? of add mijne ;d zie profiel
Okee thx, je kan hem weer verwijderen voordat je loads aan spam krijgt.quote:Op woensdag 13 december 2006 14:53 schreef Maleficium het volgende:
[..]
EggsTC:
ik ben niet zo van dat msn.....
als je me wil bereiken dan maar via
Eigenlijk heel goed. In tijden van stress merk ik nu vrij snel wanneer ik rust moet nemen, omdat ik af en toe nog wel eens een paniekerig gevoel op voel komen. Maar ik "negeer" dit waardoor het eigenlijk bij niet meer dan een schrikreactie blijft (net alsof je van een geluid o.i.d. bent geschrokken) en verder heb ik geen noemenswaardige aanvallen meer gehad.quote:Op woensdag 13 december 2006 20:37 schreef EggsTC het volgende:
Kim, jij bent deze gestardt.. hoe gaat het met jou omtrent dit?
Omdat je zo'n leuke meid bentquote:Op woensdag 13 december 2006 22:22 schreef k_i_m het volgende:
Vanwaar deze overmatige interesse, eigenlijk?.
quote:Je hebt het helemaal zelf in de hand kwam ik naar verloop van tijd achter, en inderdaad begon ik de aanvallen te herkennen, dus dan praatte ik mezelf gewoon moed in, zo van ''er is helemaal niets aan de hand'', en begon ik ook gelijk met rustig in- en uit-ademen.
de sleutels tot de oplossing!quote:Je gaat er alleen steeds beter mee om waardoor het niet meer een volledige aanval wordt.
Ik herken dit absoluut. Het is meer dat je op dat specifieke moment een zin moet formuleren. De woorden en je besef van fatsoenlijke Nederlandse taal is niet weg, maar op dat moment nčt even niet voor handen. Dat resulteert dan in warrige taal, spraakwater, enzovoort... Wel is het zo, dat dit eigenlijk niet voorkomt in een situatie van rust, maar eigenlijk alleen in situaties die je zou kunnen kenmerken als stress-/spanningopwekkend.quote:Op dinsdag 3 april 2007 12:57 schreef k_i_m het volgende:
Ik heb hele periodes gehad dat alles een "dinges" was. Ik heb het altijd op totale verwarring gegooid en dan kwam het woord later evengoed nog wel omhoog. Je bent ook geen dingen kwijt, je kan er alleen niet zo goed bijkomen, omdat er "storing op de lijn zit"
.
Ja, dat denk ik wel (d.w.z. is wel mijn ervaring). Verlies van stemkracht heb ik nooit gehad, maar slecht uit woorden komen en niet de juiste woorden kunnen vinden wel. En wat je hierboven beschrijft, herken ik ook.quote:Op dinsdag 3 april 2007 12:19 schreef zwambtenaar het volgende:
Kan het met een aanhoudende overspannenheid voorkomen, dat het spreken op den duur eronder begint te lijden? Hiermee bedoel ik: slecht uit de woorden komen, verlies van stemkracht, niet de juiste woorden kunnen vinden enzovoort.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |