quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:19 schreef ColdFeet het volgende:
Ik moet eerlijk zeggen dat ik t precieze verschil zo niet weet, Obli. Zal iets met de bereidingswijze te maken hebben.
quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:20 schreef Den_Haag het volgende:
Kreeg net een preek van de directie-secretaresse. Heb ff het kantoor gepikt van een of andere vage directeur hier die 2 weken weg is. Zit een dove collega te bellen waardoor ik me niet kan concentreren. Dan is het toch normaal dit ik in een lege kamer ga zitten?(wat eerst onze stilte plekken waren maar dit is een ander verhaal)
Demonstratief vol, jahquote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:24 schreef Den_Haag het volgende:
Nou, liep ik ff lekker te zeuren is het topic vol
Ja, of misschien had je het even moeten vragen?quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:20 schreef Den_Haag het volgende:
Kreeg net een preek van de directie-secretaresse. Heb ff het kantoor gepikt van een of andere vage directeur hier die 2 weken weg is. Zit een dove collega te bellen waardoor ik me niet kan concentreren. Dan is het toch normaal dit ik in een lege kamer ga zitten?(wat eerst onze stilte plekken waren maar dit is een ander verhaal)
Ik doe het hetzelfde als bij couscous, op aanraden van de Turk. Sowieso moet je het nooit koken, beter stoom je het.quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:24 schreef Oblivion het volgende:
[..]![]()
Bulgur moet je bijna koken als rijst.
quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:27 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Ik doe het hetzelfde als bij couscous, op aanraden van de Turk. Sowieso moet je het nooit koken, beter stoom je het.
Ik ga dat eens even googlen, ben ik wel benieuwd naar.quote:
Ik bedoelde met bereidingswijze de manier waarop die korreltjes worden geproduceerd. Goh, we praten wat langs elkaar heen
quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:29 schreef Isabeau het volgende:
Vlierbloesem staat op
Nu de couscous maken. Ik baal wel dat het supermarktje hier geen munt heeftMaar ze hadden wel koriander en peterselie.
Ze zat zelf in een meeting. En we zijn alweer vriendjesquote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:26 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Ja, of misschien had je het even moeten vragen?
Bij de turk in Dordt hebben ze iets van 3 verschillende soorten/maten aan bulgurkorrels.quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:27 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Ik bedoelde met bereidingswijze de manier waarop die korreltjes worden geproduceerd. Goh, we praten wat langs elkaar heen
ik ben een ramp als het om keuzes gaatquote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:24 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Faithy kan niet kiezen, nanananananananana
ik wil ook bankhangen. t komt er alleen de eerste twee weken niet van.. Ben geloof ik ziek aan het worden, maar t komt niet door. Al 3 dagen hoofdpijn, overal spierpijn en verkouden...quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:34 schreef mascara-klodder het volgende:
[..]
Bij de turk in Dordt hebben ze iets van 3 verschillende soorten/maten aan bulgurkorrels.
Ik ga even bankhangen. Heb net even wat snackjes gemaakt, even relaxen, biefstukje is toch nog lang niet ontdooit.
quote:
Homepage > Landen en keukens > Couscous en bulgur
Bulgur, tarwe van het oosten.
Door Patricia Raes
Bulgur, tarwe van het oosten.
Je treft ook de schrijfwijzen boulgour, boelgoer, burgal of burghul aan. Bulgur ontstaat door harde, volle tarwekorrels driemaal te stomen, te laten drogen, te pellen en te malen tot de korrels eerst in grove en nadien in fijne stukjes uiteenvallen. Je vindt niet alleen fijne of grove, maar ook witte of bruine bulgur.
Of je hem nu laat zwellen of kookt, de bulgur is snel klaar en zit boordevol ijzer, fosfor, magnesium en vitamine B. Bulgur vormt het basisingrediënt van verschillende nationale specialiteiten, zoals de taboulé kebbé* uit Libanon, die bruine bulgur, tomaten, bladpeterselie, munt, citroensap en olijfolie bevat. Je kunt ook rozijnen, kikkererwten of gehaktballen (van lamsvlees) aan de bulgur toevoegen. In Tunesië wordt de bulgur gestoomd zoals couscous en in Armenië vind je boulghour pilaf die met brochetten wordt opgediend. Pilaf is een oosterse bereiding op basis van bulgur (of rijst) die met ui in olie of boter wordt gebakken en vervolgens wordt gekookt in bouillon die kruiden en vaak ook saffraan bevat. Pilaf schik je in een krans op een schotel of bord met in het midden een garnituur van vlees, vis of gevogelte.
quote:
Homepage > Landen en keukens > Couscous en bulgur
Couscous, ingrediënt en gerecht.
Door Patricia Raes
Couscous, ingrediënt en gerecht.
In de landen rond de Middellandse Zee bestaan er verschillende manieren om tarwekorrels te verwerken. In Marokko, Tunesië en Algerije worden ze tot griesmeel vermalen en verder bewerkt tot ze uiteindelijk uiterst kleine korrels vormen, die de naam couscous krijgen. Vroeger waren het de vrouwen die dit type griesmeel thuis zelf maakten. Tegenwoordig kan je gebruiksklare couscous in drie korrelgroottes kopen: fijn, middelmatig of groot.
Eerst worden de tarwekorrels met water overgoten en van elkaar losgemaakt door middel van brede roerende bewegingen in een kasriya, een grote aardewerken schaal. Dit dient om lucht in de bereiding te brengen. Vervolgens wordt de couscous (driemaal) gestoomd. De korrels zelf, maar ook het recept dat dit type griesmeel als voornaamste ingrediënt gebruikt, dragen de naam couscous. Dit recept is uitgegroeid tot symbolisch gerecht van de Maghreblanden. In Marokko krijgt de bereiding soms de naam ta’am, wat in het Arabisch “eten” betekent. Een couscousschotel is beladen met symbolen en stelt zowel overvloed als geluk voor. Het is ook een feestgerecht dat bij geen enkele mijlpaal van het leven mag ontbreken: geboorte, huwelijk en overlijden. De vrouw des huizes maakt altijd grote hoeveelheden klaar, zodat iedereen naar hartenlust kan eten. En volgens de traditie moet er ook een portie couscous zijn voor een onverwachte bezoeker.
Couscous eet je gewoonlijk uit de schotel zelf, door met je vingertoppen balletjes te maken van het griesmeel, het vlees en de verschillende groenten. Er bestaan oneindig veel manieren om couscous klaar te maken: met groenten, met vlees, met vis, verrijkt met ui, kaneel of rozijnen. Hoewel de bereiding van het griesmeel in alle Maghreblanden identiek is, heeft elk land zijn eigen afwerking. Couscous met zeven soorten groenten is typisch Marokkaans, terwijl couscous met vis vooral in Tunesië geliefd is, net zoals rode couscous, die zijn kleur dankt aan de tomatenpuree die men erbij doet.
Couscous leent zich ook voor de bereiding van verfrissende salades die lijken op taboulé, maar waarin griesmeel de plaats van bulgur inneemt (dit laatste graanproduct komt niet voor in de Maghrebijnse keuken). Berbers vervangen tarwegriesmeel vaak door gerst- of maïsgriesmeel.
Vrijdag klaarquote:
quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:37 schreef Principessa.Farfalla het volgende:
De Turk had 2 soorten
"moeilijke" en makkelijke
quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:37 schreef Principessa.Farfalla het volgende:
De Turk had 2 soorten
"moeilijke" en makkelijke
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Barfbag anyone?![]()
U groet terug...quote:
Vertel!quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:39 schreef Oblivion het volgende:
Ik heb nog wel een leuk recept met de fijne bulgur...kisir (als je het zo schrijft)...![]()
Het eerste gerecht dat mijn buuf me geleerd heeft...
jullie ook al?quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:47 schreef Bluezz het volgende:
Schtland, CF, ik heb mijn hart verloren aan dat land
![]()
Ik ga daar later als ik groot ben samen met opa golfer wonen, in een wit huisje aan een loch, met schaapjes met zwarte koppies, poezen en een kameel
k vind de kameel niet echt in het plaatje passen, of ligt dat aan mij?quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:47 schreef Bluezz het volgende:
Schtland, CF, ik heb mijn hart verloren aan dat land
![]()
Ik ga daar later als ik groot ben samen met opa golfer wonen, in een wit huisje aan een loch, met schaapjes met zwarte koppies, poezen en een kameel
Fijne bulgur laten wellen.quote:
Ik kijk wel eens naar dat programma op BBC..quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:47 schreef Bluezz het volgende:
Schtland, CF, ik heb mijn hart verloren aan dat land
![]()
Ik ga daar later als ik groot ben samen met opa golfer wonen, in een wit huisje aan een loch, met schaapjes met zwarte koppies, poezen en een kameel
Zijn gewoon leuk, pony's mag ook hoorquote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:51 schreef AKnynke het volgende:
k vind de kameel niet echt in het plaatje passen, of ligt dat aan mij?
De ene keer dat ik er geweest ben, eerste vakantie met golfer trouwens..., was in mei en het was gewoon zomer die week.quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:54 schreef Oblivion het volgende:
Ik kijk wel eens naar dat programma op BBC..
To buy or not to buy.
Ook een vrouw die naar schotland ging verhuizen....![]()
Wat een lokatie, maar wat een schijtweer...
deal!quote:Op dinsdag 10 juni 2008 16:50 schreef Bluezz het volgende:
Jaaa, feefie, mag ik dan achterop je motor? Mag jij achterop mijn kameel
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |