abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_59104145
Dit topic is bedoeld om gebruikerservaringen uit te wisselen over de diverse soorten medicatie die er bestaan om psychische klachten tegen te gaan.
Wat echter voor alle medicatie opgaat, is dat de werkzaamheid per persoon verschilt. Ga daarom niet blind op ervaringen van anderen af, en raadpleeg altijd een arts bij eventuele twijfels of vragen.

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling van dit topic om te discussieren over het al dan niet gebruiken van antidepressiva en andere medicijnen. Alleen eigen ervaringen en do's & dont's dus.

Enkele links met meer informatie over psychofarmaca

Stichting Pandora - belangenvereniging voor mensen met psychische of psychiatriche problemen.. Onder het kopje 'dossiers' staan handige .pdjjes, met daarin onder andere informatie over de soorten medicatie, eventuele bijwerkingen, en het gebruik ervan.

Consumed - site met algemene informatie over medicijnen, en ook over de diverse medicijnen bij psychische klachten. Naast factuele informatie als samenstelling, verkrijgbaarheid, ook informatie over bijwerkingen en dergelijke.

Hulpgids.nl - prima uitleg over de werking van Anti Depressiva.

Hersenstorm - onder het kopje 'Ritalin, ja of nee?' ervaringen over de bijwerkingen van Ritalin, én alternatieven voor dit medicijn. Let op: deze ervaringen zijn alleen gebaseerd op die van de schrijfster van deze site. Ook nu geldt: wat voor de één niet werkt, kan voor de ander een uitkomst zijn.

Schizofrenieplein - index met een flink aantal bijsluiters van antipsychotica. Daarnaast veel algemene informatie over schizofrenie, en de behandelmethodes ervan.

Psycholoog.net forum - Het forum van psycholoog.net, heeft een apart 'Medicatie en psychofarmaca' subforum, met daarin vooral veel gebruikerservaringen van onder andere AD's en ritalin.

Meldpunt Medicijnen- Meldt hier je goede en slechte ervaringen met medicatie.

Enkele afkortingen, die je in dit topic kan vinden.

*ad= antidepressiva
*ha= huisarts
*mw= maatschappelijk werk

Het vorige deel: [Centraal] Medicatie bij psychische klachten Deel 6

Deze OP vindt je hier.

[ Bericht 5% gewijzigd door Noodly op 04-06-2008 10:59:33 (links bijgevoegd) ]
  Moderator dinsdag 3 juni 2008 @ 23:27:11 #2
7566 crew  MaJo
Mama van aapie
pi_59104778
quote:
Op dinsdag 3 juni 2008 23:00 schreef Noodly het volgende:
MaJo en Astherushcomes: Ik heb een tijd geleden precies hetzelfde gehad. Oplossing voor mij: Terug aan de pillen (en nieuwe psychiater). Eigenlijk misschien helemaal niet zo'n goede oplossing maargoed.

Heel veel succes in ieder geval
Thanks

Alleen het rare bij mij is dat ik wel gewoon nog medicijnen slik. Maar misschien moet er eens naar de dosis gekeken worden. En eerst maar eens afwachten hoe het gaat bij maatschappelijk werk 9 weken wachten heeft ook niet echt geholpen
30 maart - We are Scientists | 26 mei - Froukje | 12 juni - Calexico | 27 augustus - Wilco
  woensdag 4 juni 2008 @ 01:45:43 #3
69426 Astherushcomes
In constante roes
pi_59106737
Ik heb ook nog gewoon mn portie paroxetine... 20 mg, ik heb laatst gehoord dat dit een begin dosis is, waarbij het gebruikelijk is dat dit word verhoogd. Maar er wordt me de laatste tijd wel meer verteld hoe ik het allemaal wel of niet moet doen. Ik bedoel dan mensen uit mn naaste omgeving die het beste met me voor hebben, maar niet over de proffesionele kennis beschikken. Bij de GGZ heb ik namelijk nog niemand gehoord over het verhogen van de medicatie. Ik zal er binnenkort is na vragen...

Ik ga maar weer is een poging doen tot slapen Dag en nacht ritme
  woensdag 4 juni 2008 @ 08:33:36 #4
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_59107988
voor in de op: www.meldpuntmedicijnen.nl
KuikenGuppy
pi_59109375
Iemand in het vorige topic vroeg waarvoor ik Paroxetine moet slikken. Ik ben overspannen en heb heel erg veel last van paniekaanvallen. Deze zijn zo hevig dat ze mijn gedachten zodanig beinvloeden dat ik op die momenten er geen controle meer over heb. Ik voel me dan ook echt beroerd, kan dan alleen maar huilen en ik voel me gewoon mezelf niet meer. Ben ermee naar de dokter gegaan en zij heeft me eerst oxazepam meegegeven maar dat moet je alleen slikken wanneer je de aanval al hebt. Dus je voelt je alsnog beroerd enzo. En dat wil ik gewoon niet meer.

Ik ga ook naar therapie dus ik hoop dat ik met hulp van de paroxetine, oxazepam en therapie weer beter wordt.

Ik vind het wel eng, ik ga zo mn eerste pil innemen en heb verschillende meningen over het medicijn gehoord. Ik ga er maar blank in en ik zie wel wat er gebeurt.
Tralalalaaa
  woensdag 4 juni 2008 @ 10:32:13 #6
63388 tass
There Can Be Only One!
pi_59109892
De paroxetine is vooral om angst tegen te gaan (zeggen ze)
10 jaar geleden was ik ook zo als jij Take a Picture, en toen ben ik ook op dezelfde manier begonnen met dezelfde medicatie.

Nu slik ik 50 mg, behoorlijk hoog, heb ik nog steeds paniekaanvallen, ook nog steeds therapie, heb ik altijd oxazepam bij me, maar heb ik inmiddels wel geleerd hoe ik met de paniek om moet gaan, en ook geaccepteerd dat paniek er bij mij altijd zal zijn.

Wel is voor mij het verschil tussen 40 en 50 mg heel erg groot, en dat is voor mij dan ook de reden dat ik vrijdag een afspraak heb met de psych van het ggz, omdat als ik 50 slik, dan heb ik geen paniek, maar voel dan ook niks verder. En met 40 voel ik meer, maar gelijk zoveel meer dat ik niks kan doen omdat al het gevoel zo overweldigend is......
Wil toch eens gaan kijken of een andere medicatie beter kan helpen......
pi_59110166
Jeetje, 10 jaar al??? Ik wil helemaal niet zo lang aan de medicatie zitten...

Ik heb nu 20mg (en nog steeds niet ingenomen).

Ik heb nu een goede dag... en ik durf het niet in te nemen. Ik wil er geen jaren aan vast zitten
Tralalalaaa
pi_59111753
goed dat je t uitstelt tot je er echt helemaal achter staat. halverwege stoppen is nog veel slechter. Maar: bedenk dat die pillen er niet voor niks zijn. paroxetine heeft natuurlijk bijwerkingen en voor paniekstoornissen moet je het een redelijk lange termijn slikken, maar als het stabiel en beter gaat kun je altijd voorzichtig afbouwen. Waar komt je angst voor langdurig medicatie gebruiken vandaan? Voor sommigen is het idd zo dat je een onderhoudsdosering krijgt, en 50mg is vrij fors. 20mg is de startdosering, en voor veel mensen is 30 of 40 mg waar ze op uitkomen. Maar als je genoeg hebt aan 20 is dat natuurlijk fijner qua bijwerkingen zoals afvlakking, seksuele dysfuncties, buikklachten, misselijkheid etc.
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
pi_59113578
Ik weet niet waar die angst vandaan komt. Het is heel stom van me maar ik ben wel gaan zoeken naar andermans ervaringen met deze medicatie en daar werd ik wel bang van. Natuurlijk weet ik ook wel dat mijn lichaam er anders op kan reageren, maar toch... Het liefste wil ik gewoon dat het een hulpmiddel is zodat ik een boel dingen kan gaan verwerken enzo en ik wil er daarna gewoon weer mee stoppen. Maar ik lees overal dat het moeilijk is om ermee te stoppen en dat vind ik eng.

Ik heb besloten dat ik het nog even afwacht. Zoals ik al zei heb ik vandaag een goede dag en hopelijk volgen er nog veel meer. Ik probeer het nog even uit te zitten op deze manier en pas als het echt niet meer kan (en zo denk je wanneer je in zo'n paniekaanval zit) ga ik ermee beginnen. Maar nu nog niet.
Tralalalaaa
pi_59121048
ok. bedenk ook dat mensen met negatieve ervaringen 10x zo geneigd zijn dit op internet te zetten he?
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  woensdag 4 juni 2008 @ 16:57:22 #11
262 Re
Kiss & Swallow
pi_59121086
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 16:55 schreef knuppelhout het volgende:
ok. bedenk ook dat mensen met negatieve ervaringen 10x zo geneigd zijn dit op internet te zetten he?
dat dus, succes verhalen zijn natuurlijk veel minder spectaculair, en men kan elkaar heel wat aanpraten, dat ook.
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_59124076
Ja, dat is ook wel zo. Ik ben me daar zeker wel van bewust. Maar wat ik wel heb gelezen is dat Paroxetine dus best zwaar is en dat het wel verslavend werkt. En dat er niet makkelijk vanaf te komen is. Dus ik wacht nog eventjes af Wel fijn het hier even kwijt te kunnen.
Tralalalaaa
pi_59124941
Take A Picture, mijn eerste AD was paroxetine (seroxat). De eerste paar dagen was ik er wat naar van (misselijk, bibberig), maar dat was vrij snel over. Helaas was het voor mij niet het juiste middel.
Diverse andere geprobeerd en uiteindelijk uitgekomen op prozac. Het stoppen op zich (ook al een aantal keer gedaan), is mij heel erg meegevallen. Geen ontwenningsverschijnselen.
Alleen steekt tot nu toe mn neerslachtige stemming toch na een tijdje steeds weer de kop op.
Dus voorlopig toch maar weer met.

Hoeveel bijwerkingen je hebt en hoe makkelijk of moeilijk je er weer vanaf komt verschilt zo enorm per persoon! Je weet toch niet hoe het bij jou werkt tot je het geprobeerd hebt.
Tuurlijk als het zonder medicatie kan is het helemaal mooi, maar wat ik eigenlijk wil zeggen...
dat ik me aansluit bij knuppelhout.
Sterkte!
Je zou trouwens als je tabletten paroxetine hebt ook met de helft kunnen beginnen (10 mg), zou kunnen schelen in de bijwerkingen om het langzaam op te bouwen.
Mama van 2 lieve meiden :)
  woensdag 4 juni 2008 @ 19:46:07 #14
183299 achterlijke_gladiool
Wat is het toppunt van fruit?
pi_59125339
Ik slik zelf nu alweer een jaartje paroxetine, ben begonnen met 10mg en later naar 20mg gegaan.
De bijwerkingen vallen bij mij wel mee, het ergste bij mij is af en toe een droge mond.
Maar goed, dat staat ook in de bijsluiter dus daar had ik al rekening mee gehouden.
Dat is als een appel tegen een sinaasappel zegt:
He zal ik mijn banaan in jouw pruim peren.
  woensdag 4 juni 2008 @ 19:50:59 #15
262 Re
Kiss & Swallow
pi_59125508
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 19:06 schreef Take_A_Picture het volgende:
Ja, dat is ook wel zo. Ik ben me daar zeker wel van bewust. Maar wat ik wel heb gelezen is dat Paroxetine dus best zwaar is en dat het wel verslavend werkt. En dat er niet makkelijk vanaf te komen is. Dus ik wacht nog eventjes af Wel fijn het hier even kwijt te kunnen.
je weet ook dat het ongeveer 6 weken duurt voordat een AD zal aanslaan (ie echt effectief is)
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  woensdag 4 juni 2008 @ 23:52:57 #16
94609 TheVotary
Let's go Apeshit!
pi_59133234
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 10:05 schreef Take_A_Picture het volgende:
Iemand in het vorige topic vroeg waarvoor ik Paroxetine moet slikken. Ik ben overspannen en heb heel erg veel last van paniekaanvallen. Deze zijn zo hevig dat ze mijn gedachten zodanig beinvloeden dat ik op die momenten er geen controle meer over heb. Ik voel me dan ook echt beroerd, kan dan alleen maar huilen en ik voel me gewoon mezelf niet meer.

Ik ga ook naar therapie dus ik hoop dat ik met hulp van de paroxetine, oxazepam en therapie weer beter wordt.

Ik vind het wel eng, ik ga zo mn eerste pil innemen en heb verschillende meningen over het medicijn gehoord. Ik ga er maar blank in en ik zie wel wat er gebeurt.
Ja, dat was ik. Ik vermoede al dat het met paniekaanvallen te maken had. En aangezien ik zelf ook in dat schuitje zit, was ik wel benieuwd hoe jij de eerste weken doorkwam met medicijnen. Ik gebruik zelf niks, en ik zie toch vooruitgang al ervaar ik nog steeds een enorme blokade om dingen te ondernemen (m.a.w. de deur uitgaan). Maar het duurt allemaal wel enorm lang en ik heb dus wel overwogen om toch aan de AD te gaan om het proces wat te versnellen, daarom was ik zo benieuwd hoe jij het ervaarde.

Als je trouwens bekend met het downloaden via torrents heb ik misschien nog wel een linkje voor je met relexatieoefeningen. Ze zijn onderdeel van een bepaalde methode (linden), nou ga ik die methode niet aanraden ofzo want ik heb er geen ervaring mee maar die relexatie oefeningen kunnen geen kwaad lijkt me.
  Moderator donderdag 5 juni 2008 @ 00:03:10 #17
7566 crew  MaJo
Mama van aapie
pi_59133441
Het gaat echt niet goed met mij helaas. Vandaag weer een ontzettende downdag gehad, waarbij ik nadenk over dingen waar ik niet over wil denken Morgen maar weer eens naar de dokter, misschien moet de dosering verhoogd worden
30 maart - We are Scientists | 26 mei - Froukje | 12 juni - Calexico | 27 augustus - Wilco
  donderdag 5 juni 2008 @ 00:43:39 #18
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_59134017
MaJo.
Niet gelijk bij de pakken neer gaan zitten he... hoe lang gaat het nu wat minder?
KuikenGuppy
  Moderator donderdag 5 juni 2008 @ 01:27:40 #19
7566 crew  MaJo
Mama van aapie
pi_59134581
quote:
Op donderdag 5 juni 2008 00:43 schreef Burdie het volgende:
MaJo.
Niet gelijk bij de pakken neer gaan zitten he... hoe lang gaat het nu wat minder?


Ik heb nu sinds maandag dat ik me erg neerslachtig en down voel. Niet zo lang dus, maar het gaat wel gelijk weer een stuk slechter. Merk dat ik weer heel negatief over mezelf denk, nergens zin in heb, telefoon uit enz. Dus misschien wel slim om weer eens richting dokter te gaan...
30 maart - We are Scientists | 26 mei - Froukje | 12 juni - Calexico | 27 augustus - Wilco
  donderdag 5 juni 2008 @ 01:47:32 #20
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_59134782
het kan nooit kwaad om naar de huisarts te gaan als je denkt dat het slechter met je gaat.
Is er trouwens iets gebeurd waardoor het minder goed met je gaat, sinds maandag? Je hoeft het hier niet te vertellen hoor, maar het kan wel 'handig' zijn om bij jezelf eens na te gaan of er een reden is voor deze dip. Misschien kan je daar dan wel wat aan doen? Gewoon een tip he . .
KuikenGuppy
  Moderator donderdag 5 juni 2008 @ 01:53:31 #21
7566 crew  MaJo
Mama van aapie
pi_59134835
quote:
Op donderdag 5 juni 2008 01:47 schreef Burdie het volgende:
het kan nooit kwaad om naar de huisarts te gaan als je denkt dat het slechter met je gaat.
Is er trouwens iets gebeurd waardoor het minder goed met je gaat, sinds maandag? Je hoeft het hier niet te vertellen hoor, maar het kan wel 'handig' zijn om bij jezelf eens na te gaan of er een reden is voor deze dip. Misschien kan je daar dan wel wat aan doen? Gewoon een tip he . .
Maandag zat ik te studeren voor mijn tentamen de volgende dag en het lukte niet. Ik zat maar te staren naar de papieren en nam niets op. Defenities die ik uit mijn hoofd geleerd had was ik na 10 minuten weer vergeten. Ik was ook heel wazig, het gevoel dat ik niet in mijn lichaam zat maar erboven zweefde. Daarom besloten om het tentamen niet te maken (overmacht aangevraagd). Daarna ging het weer iets beter maar vandaag hoorde ik weer iets over de jongen waar ik aan/uit iets mee heb en daar werd ik ook niet blijer van Daardoor weer heel negatief over mezelf denken, en nadenken over de dood enzo Ik ben af en toe helemaal de weg kwijt
30 maart - We are Scientists | 26 mei - Froukje | 12 juni - Calexico | 27 augustus - Wilco
pi_59136645
quote:
Op woensdag 4 juni 2008 19:06 schreef Take_A_Picture het volgende:
Ja, dat is ook wel zo. Ik ben me daar zeker wel van bewust. Maar wat ik wel heb gelezen is dat Paroxetine dus best zwaar is en dat het wel verslavend werkt. En dat er niet makkelijk vanaf te komen is. Dus ik wacht nog eventjes af Wel fijn het hier even kwijt te kunnen.
paroxetine is niet verslavend. Afbouwen is iets dat bij de meeste AD geleidelijk moet, maar de oorzaak voor de moeilijke afbouw is normaal gesproken dat mensen het positieve effect van AD kwijtraken, en dan een terugval hebben. Helaas kan dat ook gebeuren als je to begin with geen positieve effect bemerkte, en dan ineens stopt.
paroxetine is niet een heel zwaar middel op zich. Het fijne ervan is dat het voor zowel stemmingsstoornissen als angst- en paniekstoornissen geregistreerd is, oftewel je mag er als patient en arts vanuit gaan dat het naast de paniek ook de sombere en wanhopige stemming iets kan verminderen. Een extra steuntje in de rug zeg maar.
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  donderdag 5 juni 2008 @ 09:33:44 #23
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_59137319
Paroxetine heeft mij enorm geholpen, ik slik 60mg per dag .
KuikenGuppy
  donderdag 5 juni 2008 @ 09:38:00 #24
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_59137391
quote:
Op donderdag 5 juni 2008 01:53 schreef MaJo het volgende:

[..]

Maandag zat ik te studeren voor mijn tentamen de volgende dag en het lukte niet. Ik zat maar te staren naar de papieren en nam niets op. Defenities die ik uit mijn hoofd geleerd had was ik na 10 minuten weer vergeten. Ik was ook heel wazig, het gevoel dat ik niet in mijn lichaam zat maar erboven zweefde. Daarom besloten om het tentamen niet te maken (overmacht aangevraagd). Daarna ging het weer iets beter maar vandaag hoorde ik weer iets over de jongen waar ik aan/uit iets mee heb en daar werd ik ook niet blijer van Daardoor weer heel negatief over mezelf denken, en nadenken over de dood enzo Ik ben af en toe helemaal de weg kwijt
Meissie toch. Spreek je wel eens met een psycholoog? Dan moet je dit soort dingen echt vertellen hoor! Ook wanneer ze achteraf ineens een stuk minder erg lijken en je je eigenlijk alweer wat beter voelt .
Wees trouwens niet te streng voor jezelf, als een keertje iets niet lukt, jammer, dan lukt het eventjes niet. Volgende keer beter. Bedenk wel dat je ziek bent, en dat niemand van je verwacht dat je in één keer weer helemaal beter bent en 'als normaal' functioneert. Ik weet dat relativeren heeeel erg moeilijk is wanneer je je rot voelt, maar als je het blijft proberen, zal het steeds gemakkelijker gaan.
KuikenGuppy
pi_59150100
quote:
Op donderdag 5 juni 2008 08:54 schreef knuppelhout het volgende:

[..]

paroxetine is niet verslavend. Afbouwen is iets dat bij de meeste AD geleidelijk moet, maar de oorzaak voor de moeilijke afbouw is normaal gesproken dat mensen het positieve effect van AD kwijtraken, en dan een terugval hebben. Helaas kan dat ook gebeuren als je to begin with geen positieve effect bemerkte, en dan ineens stopt.
paroxetine is niet een heel zwaar middel op zich. Het fijne ervan is dat het voor zowel stemmingsstoornissen als angst- en paniekstoornissen geregistreerd is, oftewel je mag er als patient en arts vanuit gaan dat het naast de paniek ook de sombere en wanhopige stemming iets kan verminderen. Een extra steuntje in de rug zeg maar.
Dankjewel voor je berichtje (iedereen trouwens). Vandaag een wat mindere dag gehad. Mijn grootste angst is, hoe stom het ook moge klinken (en romantisch I guess?) dat mijn vriend niet de ware is voor mij. Die gedachte steekt constant op, terwijl ik toch wel weet dat het wel zo is, hij is het wel. Ervaringen uit het verleden hebben mij onzeker gemaakt en sowieos was er voor deze gedachte geen aanleiding. Mijn relatie was echt helemaal perfect, alles wat ik wilde. Er was echt niks aan de hand. Tot er een fractie van een seconde die gedachte door me heen ging. Mijn vriend is de meest dierbare die ik heb. Ik hou heel erg veel van hem. Maar die gedachte maakt me ziek. Het voelt sowieso dat als ik die angst heb dat ik het niet ben. Alsof iets me in controle houdt en ik kan het niet van me los slaan. Heel vervelend.

Maargoed, daarbij komt sowieso dat ik overspannen ben en het schijnt dat irreële gedachten dan op kunnen komen. Dus dat kan kloppen.

Vooralsnog nog geen medicatie gebruikt, hoewel het me nu wel meer gerust stelt... drempel is wat kleiner zegmaar...
TheVotary, ik ben bekend met torrents. Wat voor relax oefeningen zijn daarvan te downloaden?
Tralalalaaa
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')