Uw bezwaar en IP-adres zijn genoteerd.quote:
* Papierversnipperaar gaat vast koffie zetten voor de AIVD.quote:
Helaas al (bijna) waarheidquote:
Kan wel zo zijn, maar in hoeverre gaat gemak boven privacy?quote:Op woensdag 30 april 2008 22:45 schreef zoalshetis het volgende:
ik zie heel veel dingen die niet zozeer privacy-inperkend zijn, maar eerder gemakkelijk, efficiënt en dus kostenbesparend.
Ik ben het helemaal met je eens en soms krijg ik een eng visioen van George Orwell's boek waarin je in een maatschappij komt waar elke beweging geregistreerd staat. Toch zijn zaken als automatische OV-chipkaart onontkombaar naar mijn mening, en moet er dus een goede en vooral betrouwbare oplossing worden gevonden om goed met bepaalde gegevens om te gaan.quote:Op maandag 5 mei 2008 01:20 schreef OldJeller het volgende:
Even een reply op een reactie uit het overzichtstopic;
[..]
Kan wel zo zijn, maar in hoeverre gaat gemak boven privacy?
Een chip in je arm waarmee je kan betalen zonder een pincode of iets in te voeren, maar enkel door langs de kassa te lopen (ja, het kan al met creditcards die een RFID-chip hebben, dus ook met enkel RFID-chips) is uiteraard ook gemakkelijk. Maar ik kies dan liever om gewoon even contant geld te pakken of een pincode in te voeren, dit soort gemakjes heb ik niet zo zeer nodig.
Hetzelfde geldt voor de OV-chipkaart. Ik vind het helemaal niet erg om een buskaart te kopen én een treinkaart als ik dat nodig heb. Liever dan één kaart waarmee je overal in het openbaar vervoer te lokaliseren bent.
In de drie voorbeelden die je noemt in het spanningsveld tussen gemak en privacy zit eigenlijk telkens hetzelfde probleem verpakt. Namelijk hoe zorg ik er voor dat de informatie die verwerkt wordt om het doel te bereiken waar toe je die informatie verstrekt niet in handen kan vallen van diegenen waarvan jij dat niet wil? Technologisch gezien bestaan daar middels versleuteling allerlei technieken voor, ik denk zelfs dat het mogelijk is om het redelijkerwijs onmogelijk te maken om bepaalde informatie toegankelijk te maken voor derden. Het enige probleem is in feite de politiek, zij pleiten door onkunde en door het miskennen van het belang van privacy, en dat is ontzettend jammer want de technologische vooruitgang biedt zo enorm veel mogelijkheden.quote:Op maandag 5 mei 2008 01:20 schreef OldJeller het volgende:
3 voorbeelden
De massale schaal waarop het nu gebeurt? De gigantische elektronische databases die onnoemelijk veel informatie bevatten, die gecombineerd kunnen worden en er hele enge dingen uit kunnen rollen? Er was al sprake van het controleren van de ouders van elk nieuw geboren kind om zo een risico-analyse te maken of dat kind over 18 jaar mogelijk een crimineel wordt. Het is ook niet ondenkbaar dat op basis van aankoopgedrag, nationaliteit en vlieggedrag bepaald wordt dat je een potentieele terrorist bent. Dat voorbeeld werd gister bij Buitenhof nog ter sprake gebracht door de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming. Net zoals hij ook zei dat er totaal geen zekerheden zijn in alle systemen om privacy te beschermen. Die "komen allemaal nog wel", maar de systemen worden wel al ingevoerd en gebruikt.quote:Op maandag 5 mei 2008 01:15 schreef Kees22 het volgende:
Jazeker.
Zoals ik al zei: we zitten allemaal al lang in diverse computers. Maar ook vroeger werden we in de gaten gehouden.
En desnoods zonder vorm van proces veroordeeld of gelynchd.
Dus wat is het verschil met nu?
Het artikel gaat verdr met uitleggen dat het toch echt niet aan de 4.2 miljoen camera's (!!) ligt, maar dat het systeem slecht gebruikt wordt door de operateurs en openbaar ministerie ed. Kortom, ondanks dat het al die jaren geen reet voor de veiligheid heeft gedaan is er alle reden om ze te houden. Sterker, men ziet in het falen juist een reden tot uitbreiding.quote:CCTV boom 'failing to cut crime'
Huge investment in close-circuit TV technology has failed to cut UK crime, a senior police officer has warned.
Det Ch Insp Mike Neville said the system was an "utter fiasco" - with only 3% of London's street robberies being solved using security cameras.
quote:Bij de Consumentenbond zijn we niet zo gelukkig met de nieuwe slimme meter. Hij zou consumenten helpen om energie te besparen. Maar de 'grap' is dat die slimme meters meer energie verbruiken en bovendien uw privacy schenden.
Stel dat een inbreker precies weet of u thuis bent en welke apparatuur u in huis heeft staan. Zou u zich dan nog veilig voelen? Of dat een bedrijf u belt met de mededeling: wij weten dat u een plasmascherm en een digitale decoder heeft, wilt u niet een dvd-recorder erbij kopen? Of sterker nog, dat de lokale drogist bij u een folder in de bus doet over incontinentieproducten omdat hij weet dat u 's nachts diverse keren naar de wc moet. Geeft u dat geen 'unheimisch' gevoel?
Toch ligt dit gevaar op de loer. Het is re묥r dan u denkt. Want de overheid stelt voor om alle elektriciteitsmeters in Nederland de komende zes jaar te gaan vervangen door 'slimme' digitale meters. Natuurlijk is het handig dat zo'n slimme meter automatisch de stand kan doorgeven aan het energiebedrijf. De meter registreert elk kwartier het elektriciteits- en gasverbruik en een aantal andere gegevens en stuurt deze eens per 24 uur naar een dataserver. Hoeft er geen mannetje meer aan de deur te komen. (Tenminste niet voor de meterstand, wel voor onderhoud, want een slimme meter is veel kwetsbaarder en gaat half zolang mee als de huidige domme - lees duurzame - meter.)
Maar bij de Consumentenbond zijn we er niet zo gelukkig mee. Die nieuwe meter wordt ingevoerd met als argument dat het consumenten kan helpen om energie te besparen. Maar de 'grap' is dat die slimme meters meer energie verbruiken dan de huidige mechanische meters. Als alle huidige energiemeters verplicht vervangen moeten worden, is de kans groot dat de hele operatie leidt tot een hoger energieverbruik in plaats van besparing. Ook omdat de grootste besparingen op heel andere manieren worden gerealiseerd dan bewustzijn van het energieverbruik. Bijvoorbeeld door isolatie of het gebruik van spaarlampen.
Maar waar ik niemand nog over hoor, is het privacyaspect. Want die slimme meter ziet precies wanneer u wat voor een energieverbruik heeft en daar kan allerlei informatie uit worden afgeleid. Niet alleen hoeveel u verbruikt en bijvoorbeeld of u thuis bent. Maar zelfs wat voor een soort producten u in huis heeft. Een magnetron plukt op een andere wijze energie van het net dan een plasmascherm. En een waterkoker doet dat weer anders dan een computer. Kwaadwillenden kunnen de verbinding hacken, bij u thuis, onderweg of bij het energiebedrijf. En 'handig' gebruikmaken van de informatie die uw slimme meter doorgeeft. De energiebedrijven kunnen de informatie ook gebruiken voor marketingdoeleinden of het verkopen aan derden.
Van ons hoeft die verplichte slimme meter dus niet zo nodig. Laat ons als consumenten de standen maar doorgeven via een kaartje of internet. En wij doen met liefde af en toe de deur open voor de meteropnemer (m鴠legitimatie) Dat is nog altijd een stuk veiliger, en waarschijnlijk ook nog goedkoper, dan zo'n zogenaamde slimme meter.
(Telegraaf, 3 mei, Overgeld, p.5)
Wat ik me dan afvraag he, het is wettelijk verplicht, ze houden zich er niet aan, maar de regels worden wel erdoor gedrukt en je hoort er nooit meer iets van.quote:Op zondag 4 mei 2008 01:03 schreef OldJeller het volgende:
Maart 2008: EU negeerde privacywaakhond bij biometrisch paspoort
Vorig jaar diende de Europese Commissie een plan in voor het opslaan van biometrische kenmerken op het paspoort, maar daarbij werd de Europese privacytoezichthouder niet betrokken, terwijl de EC dat wettelijk verplicht is.
De privacywaakhond de EC adviseert om bij kinderen vanaf 14 jaar de vingerafdruk te nemen, in plaats van de zes jaar die nu is voorgesteld. Ook zouden ouderen hun vingerafdruk niet meer hoeven af te staan en moet de verzamelde biometrische data decentraal worden opgeslagen.
link, link
Nu kan je die systemen verbinden, datamining uitvoeren etc. Er wordt steeds meer info vastgelegd, en het probleem is ook dat die informatie blijft bestaan. Nu kunnen ze er nog weinig mee, maar wie weet over 10 jaar? Dito met genetica en zaken zoals verzekeringen...quote:Op maandag 5 mei 2008 01:15 schreef Kees22 het volgende:
Jazeker.
Zoals ik al zei: we zitten allemaal al lang in diverse computers. Maar ook vroeger werden we in de gaten gehouden.
En desnoods zonder vorm van proces veroordeeld of gelynchd.
Dus wat is het verschil met nu?
Veel bewegingen van het alledaagse leven zullen binnenkort inderdaad geregistreerd worden.quote:Op maandag 5 mei 2008 04:32 schreef Alulu het volgende:
[..]
Ik ben het helemaal met je eens en soms krijg ik een eng visioen van George Orwell's boek waarin je in een maatschappij komt waar elke beweging geregistreerd staat. Toch zijn zaken als automatische OV-chipkaart onontkombaar naar mijn mening, en moet er dus een goede en vooral betrouwbare oplossing worden gevonden om goed met bepaalde gegevens om te gaan.
Ik weet niet wat er met de informatie gebeurt als het nu wordt opgeslagen, of wat er zal gebeuren in de toekomst met al die data. Het hele probleem zit 'm in het feit dat ze de informatie hebben en als je al deze puzzelstukjes bij elkaar legt weet je plots een heleboel van iemand. Waar is deze informatie allemaal voor nodig?quote:Op maandag 5 mei 2008 04:53 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
In de drie voorbeelden die je noemt in het spanningsveld tussen gemak en privacy zit eigenlijk telkens hetzelfde probleem verpakt. Namelijk hoe zorg ik er voor dat de informatie die verwerkt wordt om het doel te bereiken waar toe je die informatie verstrekt niet in handen kan vallen van diegenen waarvan jij dat niet wil? Technologisch gezien bestaan daar middels versleuteling allerlei technieken voor, ik denk zelfs dat het mogelijk is om het redelijkerwijs onmogelijk te maken om bepaalde informatie toegankelijk te maken voor derden. Het enige probleem is in feite de politiek, zij pleiten door onkunde en door het miskennen van het belang van privacy, en dat is ontzettend jammer want de technologische vooruitgang biedt zo enorm veel mogelijkheden.
De wetenschap vind ik prachtig en wat voor technologische innovaties met zich meebrengt is ook mooi, maar als het bepaalde vormen gaat aannemen hoeft die innovatie op bepaald gebied niet van mij. En dat betekent niet dat we economisch plots slechter gaan draaien of vast zullen lopen in de toekomst, nee, die data over personen is nergens goed voor.quote:Vanuit de vervoerswetenschap biedt rekening rijden ongekende mogelijkheden, en dus vind ik het jammer (aangezien dat een van mij favoriete onderwerpen is) dat het huidige ontwerp er voor juist op privacyredenen moet stranden (voor mij is de privacy ook een belangrijk argument om nu tegen te zijn). Zou jij bereid zijn die privacy gerelateerd argumenten op te geven als privacy gegarandeerd wordt of denk je dat het onmogelijk voor een overheid om de privacy met rust te laten?
Wat een walgelijke manier van met elkaar omgaan. Voor de overheid ben je tegenwoordig bij voorbat al crimineel, en dan moet jij maar bewijzen dat je het niet bent dmv zulke maatregelen. En dat toontje van haar bevalt me totaal niet.quote:Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maakte woensdag al duidelijk dat volgens haar de privacy in deze kwestie voldoende gewaarborgd is, omdat de verzamelde kentekens binnen enkele dagen worden vernietigd. ,,Als je criminelen wilt vangen, moet je soms onorthodoxe methoden gebruiken.''
Ja, het komende half jaar ja. En dan hebben ze een voet tussen de deur, en wordt de periode opgerekt naar een paar maanden, en daarna naar een paar jaar. En dat oprekken van die periode zal het nieuws waarschijnlijk niet eens halen.quote:Op woensdag 7 mei 2008 22:11 schreef alors het volgende:
http://www.nrc.nl/binnenl(...)egistratie_kentekens
"Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maakte woensdag al duidelijk dat volgens haar de privacy in deze kwestie voldoende gewaarborgd is, omdat de verzamelde kentekens binnen enkele dagen worden vernietigd."
Wat een walgelijke manier van met elkaar omgaan. Voor de overheid ben je tegenwoordig bij voorbat al crimineel, en dan moet jij maar bewijzen dat je het niet bent dmv zulke maatregelen. En dat toontje van haar bevalt me totaal niet.
Precies, zo gaat het al heel lang.quote:Op vrijdag 9 mei 2008 21:55 schreef HenryHill het volgende:
[..]
Ja, het komende half jaar ja. En dan hebben ze een voet tussen de deur, en wordt de periode opgerekt naar een paar maanden, en daarna naar een paar jaar. En dat oprekken van die periode zal het nieuws waarschijnlijk niet eens halen.
Net zoals ze hebben gedaan met het vastleggen van internet-verkeersgegevens.
Het is idd geen mooi vooruitzicht, OldJeller. Maar het is vast niet te voorkomen met het 'ach, ik heb toch niks te verbergen'-volk.quote:Op vrijdag 9 mei 2008 22:41 schreef OldJeller het volgende:
Jawel, stapje voor stapje komen we er wel.![]()
quote:UK-wide data sweep considered
Ministers are to consider plans for a database of electronic information holding details of every phone call and e-mail sent in the UK, it has emerged.
The plans, reported in the Times, are at an early stage and may be included in the draft Communications Bill later this year, the Home Office confirmed.
A Home Office spokesman said the data was a "crucial tool" for protecting national security and preventing crime.
Maar goed, genoeg volk dat de uitleg van politici slikt. En zelfs ik kan voor álles een goede uitleg maken waarom het wel of niet zou moeten. Het gaat nooit om wat het bericht is, altijd om hoe je het bericht brengt.quote:They who would give up an essential liberty for temporary security, deserve neither liberty or security.
Hieruit blijkt wel weer dat er bepaalde partijen zijn die de OV-chip kostte wat het kost z.s.m. door willen voeren.quote:Op vrijdag 6 juni 2008 17:22 schreef OldJeller het volgende:
Juni 2008: Tweede Kamer kreeg aangepast OV-chipadvies uit Londen
De chip in de OV-chipkaart moet meteen vervangen worden, concludeerden deskundigen van de Universiteit van Londen in april. Hun rapport werd echter aangepast voor het naar de Kamer ging.
Huizinga liet de contra-expertise door de Royal Holloway, onderdeel van de universiteit in Londen, uitvoeren toen bleek dat de in Nederland ontwikkelde chipkaart voor het openbaar vervoer was gekraakt. Dat betekende dat onbevoegden de persoonlijke reizigerskaart kunnen misbruiken.
De conclusies van het Engelse onderzoek naar de OV-chipkaart blijken voor publicatie te zijn aangepast. Ook blijken vernietigende conclusies uit een TNO rapport uit 2004 te zijn genegeerd.
Dat blijkt uit stukken die Webwereld samen met dagblad Trouw in handen hebben gekregen via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur. (zie linkjes)
link, link, link, link
quote:De Engelsen adviseren om uit te wijken naar een alternatieve beveiliging: "de moeite om ze (de kaarten, red.) te introduceren kan beter worden gericht op een betere kaarttechnologie". Maar in de definitieve versie luidt de conclusie dat de inspanningen urgent onderzocht moeten worden.
- Het kost teveel, al meer dan 1 miljard (en het project is nog niet eens voltooid) ipv de beoogde 130 miljoen euro.quote:De onderzoekers wisten in versie 1.0 nog te melden dat met behulp van "low cost card printers" goede klonen van de kaarten te maken zijn, terwijl in het uiteindelijke rapport slechts de conclusie wordt getrokken dat vervalsingen "relatief eenvoudig" zijn.
Het is gewoon een stokpaardje van een paar egootjes die hun ongelijk niet willen toegeven. En dat kost ons nu al een miljard.quote:Op dinsdag 10 juni 2008 19:27 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Hieruit blijkt wel weer dat er bepaalde partijen zijn die de OV-chip kostte wat het kost z.s.m. door willen voeren.
[..]
[..]
- Het kost teveel, al meer dan 1 miljard (en het project is nog niet eens voltooid) ipv de beoogde 130 miljoen euro.
- Het is makkelijk te kraken (meerdere malen gebleken) en kan daardoor misbruikt worden. Flutsysteem.
- Door een onafhankelijke onderzoekscommissie van een Universiteit in London wordt geadviseerd om met deze kaart te staken en de tijd en moeite in een nieuwe kaart te steken.
- Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft al meerdere malen aangegeven dat de OV-chipkaart (het monitoren en 7 jaar bewaren van persoonsgegevens) in strijd is met privacy(wetten).
* schrijft naam opquote:
Ik neem hen dan ook alleen mee op de brommer (daar krijg je tegenwoordig een rijbewijs-achtig ding voor wat als ID geldig is), of ergens naartoe waar ik me voor moet legitimeren. Nieuwe school ofzo. Ga er toch niet van uit aangehouden te worden.quote:Op zaterdag 14 juni 2008 13:59 schreef Tristessa het volgende:
Wat te doen als je een nieuw paspoort / ID moet gaan halen en je wil absoluut niet je biometrische gegevens afstaan? Ik neem aan dat dit gewoon onmogelijk is. Wat is dan de volgende stap? ID-loos door het leven gaan? Ik zit er toch vaker over na te denken gewoon maar niet meer een nieuwe ID-kaart aan te schaffen en het risico te nemen zonder ID-kaart rond te lopen. Maar eigenlijk is dat dus onmogelijk, want je moet je voor zoveel zaken kunnen legitimeren....
Je hebt geen andere opties, behalve emigreren als je het écht niet wilt.quote:Op zaterdag 14 juni 2008 13:59 schreef Tristessa het volgende:
Wat te doen als je een nieuw paspoort / ID moet gaan halen en je wil absoluut niet je biometrische gegevens afstaan?
Dan ben je strafbaar bezig en krijg je in elk geval een boete, wellicht zijn er nog andere represailles.quote:Wat is dan de volgende stap? ID-loos door het leven gaan?
Dit censureren is best wel zorgwekkend.quote:Op maandag 16 juni 2008 17:47 schreef OldJeller het volgende:
Juni 2008: Frankrijk gaat 'slechte' sites blokkeren
Per September gaan Franse Internet Service Providers (ISPs) sites blokkeren waarvan internetters hebben aangegeven dat het om kinderporno, terrorisme, racisme of pogingen tot fraude gaat. De sites gaan na controle op een zwarte lijst.
Alle ISPs hebben hun medewerking al toegezegd. Welke criteria de overheid precies hanteert om vast te stellen of een site slecht is, is onbekend. Ook is onduidelijk of er vooraf een afbakening is gemaakt van foute categorieën, of dat dit later nog kan worden uitgebreid.
Frankrijk zal, wanneer het in Juli de voorzittershamer van de Europese Unie ter hand neemt, voor een pan-Europees blokkeringssysteem pleiten.
link, link, link, link, link
Dat klopt niet.quote:Op maandag 16 juni 2008 20:14 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Dan ben je strafbaar bezig en krijg je in elk geval een boete, wellicht zijn er nog andere represailles.
Als je 'm niet kan tonen krijg je de boete.quote:Op maandag 16 juni 2008 23:20 schreef huhggh het volgende:
[..]
Dat klopt niet.
Hoofdstuk 2 van Artikel 447e van het Wetboek van Strafrecht spreekt over een TOONPLICHT, geen draagplicht.
Met artikel 447e doel ik dus op de "Wet op de Identificatieplicht".
Ken de wet zou ik zeggen.
Misschien mierenneuq; maar bedoel je reprimandes?quote:Op maandag 16 juni 2008 20:14 schreef OldJeller het volgende:
Dan ben je strafbaar bezig en krijg je in elk geval een boete, wellicht zijn er nog andere represailles.
Achja, dat past beter in die context.. woordspeling, alhoewel de politie/justitie normaal gesproken uiteraard geen represailles neemt.quote:Op dinsdag 17 juni 2008 01:33 schreef Da_Ripper het volgende:
[..]
Misschien mierenneuq; maar bedoel je reprimandes?
Hoewel represailles ook wel leuk in deze context past
Die hele chipkaart is te duur, gaat tegen huidige privacywetten in en is ook nog eens bar en barslecht (uit studies gebleken, en nu dit.. AH-bonuskaart.quote:Meer zwartrijders door ov-chipkaart
Binnenlands - door Michel (OA) op 17-06-2008 @ 09:46
Sinds de ov-chipkaart zijn intrede heeft gedaan bij de Rotterdamse metro, is het aantal zwartrijders toegenomen. Vervoerder RET zweeg hier tot voor kort over, maar bekent nu dat de invoering van de chipkaart ook negatieve gevolgen heeft.
De poortjes die bij de ingang van de metrostations zijn geplaatst, zouden alleen open moeten gaan als er een ov-chipkaart of strippenkaart wordt gebruikt. Nu blijkt dat een bonuskaart van Albert Heijn en zelfs een gewoon papiertje al voldoende is om binnen te komen. De poortjes gaan te makkelijk open en zijn dus erg fraudegevoelig. Vorig jaar reed 9,6 procent van alle RET-reizigers zwart; een stijging van 2,2 procent ten opzichte van 2006. Dat blijkt uit cijfers van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV).
Van de 88 miljoen reizigers in de Rotterdamse metro, reden ruim acht miljoen mensen zwart. RET doet geen mededelingen over de inkomsten die daarmee worden misgelopen. Zwartrijden zou door de invoer van de ov-chipkaart moeilijker moeten worden, maar het tegendeel blijkt waar te zijn. De directeur van RET geeft morgen tekst en uitleg aan de Tweede Kamer over de ov-chipkaart en het toegenomen aantal zwartrijders.
Chipkaarten bevorderen fraudequote:Op dinsdag 17 juni 2008 10:17 schreef OldJeller het volgende:
Van de Frontpage:
[..]
Die hele chipkaart is te duur, gaat tegen huidige privacywetten in en is ook nog eens bar en barslecht (uit studies gebleken, en nu dit.. AH-bonuskaart.). En toch maar doorvoeren, ondanks allerlei negatieve signalen!
Ik heb een niet-geregistreerde bonuskaart van de AH. Ik ben anoniem en toch goedkoper uit.quote:Op dinsdag 17 juni 2008 12:15 schreef _Qmars_ het volgende:
Mijn paspoort al in de magnetron gehad. Nu werkt die chip niet meer, dus kunnen ze ook niet stiekem informatie er op zetten![]()
Je moet toch ergens beginnen met verzet
Nou... pas toch maar op. Appie let nu eenmaal op de kleintjesquote:Op dinsdag 17 juni 2008 12:22 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ik heb een niet-geregistreerde bonuskaart van de AH. Ik ben anoniem en toch goedkoper uit.
Haha werkt dat? Ik heb zo'n nieuwe ID dus daar zit nu ook zo'n chip in, maar het is plastic en ik weet niet hoe magnetron-proof dat isquote:Op dinsdag 17 juni 2008 12:15 schreef _Qmars_ het volgende:
Mijn paspoort al in de magnetron gehad. Nu werkt die chip niet meer, dus kunnen ze ook niet stiekem informatie er op zetten![]()
Je moet toch ergens beginnen met verzet
quote:Op dinsdag 17 juni 2008 12:15 schreef _Qmars_ het volgende:
Mijn paspoort al in de magnetron gehad. Nu werkt die chip niet meer, dus kunnen ze ook niet stiekem informatie er op zetten![]()
Je moet toch ergens beginnen met verzet
Nee, wacht even.quote:Op dinsdag 17 juni 2008 13:42 schreef alors het volgende:
[..]
Haha werkt dat? Ik heb zo'n nieuwe ID dus daar zit nu ook zo'n chip in, maar het is plastic en ik weet niet hoe magnetron-proof dat is
Oh dat is wel handig om te weten ja, het is maar een ID en daar kan ik sowieso niet mee naar de VS. Ik weet ook niet waar die chip precies zit, al heb heb ik het vermoeden dat ie vlak boven de pasfoto zit. Als hij niet tegen flinke tikken kan, gaat ie er sowieso aan, want ik doe nooit voorzichtig met dat onding.quote:Op dinsdag 17 juni 2008 14:10 schreef OldJeller het volgende:
[..]
[..]
Nee, wacht even.
-knip-
En iets slopen wat rijkseigendom is, is weer strafbaar. Maar goed.. je kan er ook per ongeluk een stapel boeken op hebben laten vallen, dat is lastig na te trekken.
Overigens staan er volgens mij wel bepaalde straffen op en kan/word je aangehouden, indien je chip onbruikbaar is/niet kan worden uitgelezen. Maar dat zou ik dezer dagen even moeten opzoeken.
Hoe dan ook: weet wel wat je doet voor je aan de haal gaat en nietsvermoedend naar een grenscontrole gaat of b.v. naar de V.S. vliegt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |