Loon bij ziekte
Laatst gewijzigd: 17-12-2007 16:25
Stel, u kunt door ziekte niet werken. Dan betaalt uw werkgever 2 jaar lang uw loon door. Het kan zijn dat u minder loon krijgt dan normaal.
De hoogte van uw loon bij ziekte
Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon 2 jaar lang (104 weken) doorbetalen. Dat hoeft niet uw hele loon te zijn. De werkgever moet minstens 70% van uw loon betalen en:
In het eerste jaar mag dit niet minder zijn dan het minimumloon.
In het tweede jaar mag dit wel minder zijn dan het minimumloon.
In uw contract of in de afspraken binnen de bedrijfstak (CAO) staat meestal dat uw werkgever u meer betaalt dan de verplichte 70%. Vaak krijgt u in het eerste jaar meer dan in het tweede jaar. Bijvoorbeeld het eerste jaar 100% van uw loon en in het tweede jaar 70%.
Tip: Krijgt u in het tweede jaar van ziekte minder dan het minimumloon? En hebt u een partner zonder inkomen of bent u alleenstaande ouder? Dan is uw inkomen mogelijk lager dan het sociaal minimum. Dat is het bedrag dat u volgens de overheid minimaal nodig hebt om te leven. U komt dan in aanmerking voor een toeslag van het UWV. Uw inkomen wordt dan aangevuld tot het bedrag van het sociaal minimum. Meer informatie over het aanvragen van een toeslag, leest u in de UWV-brochure: Daarvan kan ik niet rondkomen
Geen loon tijdens de eerste dagen dat u ziek bent?
Sommige werkgevers betalen de eerste of eerste 2 dagen dat u ziek bent geen loon. Er gelden dan ‘wachtdagen’ bij ziekte. Dit moet dan wel zijn afgesproken in uw contract of in de afspraken binnen de bedrijfstak (CAO). Wachtdagen gelden niet als u binnen vier weken opnieuw ziek wordt.
Soms betaalt het UWV uw loon bij ziekte
Meestal betaalt de werkgever uw loon bij ziekte, maar soms neemt het UWV de loondoorbetaling over. U krijgt dan een Ziektewet-uitkering.
U krijgt een Ziektewet-uitkering als u:
uitzendkracht of oproepkracht bent,
een WW-uitkering hebt,
nog ziek bent als uw tijdelijke contract afloopt,
voor of na het zwangerschaps- en bevallingsverlof ziek wordt door de zwangerschap,
een Wajong-uitkering hebt (gehad),
een WAO-, WGA-, of WAZ-uitkering hebt gehad en binnen 5 jaar ziek wordt,
niet kunt werken door orgaandonatie.
Uw werkgever kan uw loon stopzetten als u niet meewerkt
Uw werkgever kan uw loon als u ziek bent stopzetten, als u:
niet meewerkt aan controle en begeleiding door de arbodienst of bedrijfsarts,
volgens de bedrijfsarts kunt werken, maar u weigert dat,
zonder reden passend werk niet aanneemt.
Ons advies: Stopt uw werkgever uw loondoorbetaling? Probeer daar dan altijd eerst met de werkgever over te praten. Geef aan waarom u niet kon meewerken. Heeft uw gesprek geen resultaat, vraag dan een deskundigenoordeel aan bij het UWV of schakel juridische hulp in. Bijvoorbeeld via uw vakbond, een juridisch loket of MEE.
wat een drama toch....